Utskrift från gbg.yimby.se
....

Från husipark till huspåtak?

 


Takhus i Annedal (Bild: 
Rotpartner)

I dagens GP rapporteras om att fler taklägenheter är på gång. På Nordostpassagen planeras 18 bostadsrätter på tre hus:

De nya lägenheterna kommer att ingå i den bostadsrättsförening som bildats av tidigare hyresgäster. Samma hyresgäster protesterade när påbyggnadsplanerna först blev kända. Men som bostadsrättsförening får de bättre ekonomi med lägenheter på taket.


Uppenbarligen minskar nimbyismen när det finns ekonomiska incitament med i bilden. Men även i Kaverös, där man byggt på hyreshus, är tydligen de boende positiva - efteråt:

Nu när allt nästan är klart finns de som beklagar att det inte blev påbyggnader på fler än fyra hus.


Vi gillar förstås denna utveckling. Påbyggnader är ett enkelt och attraktivt sätt att förtäta staden och bidrar till variation i stadsbilden. Inte minst skulle det kunna vara ett sätt att få in mer bostäder i områden som behöver större funktionell blandning, som exempelvis Rosenlund.  Men att som GP påstå att det är den "enda möjligheten att bygga ut", eftersom det skulle saknas tomtmark i centrala Göteborg, är ju helt fel. Det finns hur mycket tomtmark som helst, Göteborg är faktiskt en jämförelsevis gles stad. De verkligt stora och allvarliga utmaningarna för vår stad, som bostadsbristen, segregationen och stadsutglesningen, löser vi inte genom att bygga på taken. Vi måste bygga på marken också.

Men fler taklägenheter kan defintivt vara ett trevligt och stimulerande komplement. Det är därför tråkigt att man tydligen inte får tillstånd att bygga på med fler än en våning. Göteborg är en expanderande storstad, vi har inte råd att hålla oss med godtyckliga, trista och hämmande dogmer. Funkar det med fler våningar så varför inte?
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Patrik Sterky (5 Oktober 2009 14:11):
Folk brukar alltid vara som mest rädda innan det genomförs. Kul att taken skall bebyggas på Nordostpassagen och lägenheterna kommer säkert få underbara terasser! Kan dock hoppas att de förr eller senare bestämmer sig för att renovera och förfina fasaden då husen aspirerar på Göteborgs fulaste. Mektagonen på Mölndalsvägen ser väldigt mycket bättre ut nuförtiden.
 0
Belinda (5 Oktober 2009 15:12):
Intressant då att hotell undantas från denna regel. Tänker främst på Hotell Opalen..
 0
Fredrik Larsson (5 Oktober 2009 15:41):
Enligt vem får man bara bygga på en våning? Till exempel Glasmästaregatan skall få två nya våningar http:​/​/​www.​poseidon.​goteborg.​se/​en/​Omradesnyheter/​Paby.​.​
 0
Johannes Hulter (5 Oktober 2009 16:45):
@ belinda/fredrik: Det stod i GP. Jag kan tänka mig att det är SBK som är restriktiva i sina bedömningar.
 0
E K (5 Oktober 2009 17:11):
Inom Vallgraven och i Nordstaden finns ju ett antal modernistbyggen som skulle må bättre av några extra våningar. Se och lär av vad som händer i Sthlm City just nu!

http:​/​/​www.​dn.​se/​sthlm/​stockholms-​city-​vaxer-​upp-​1.​794.​.​
 0
Johan K. Sch. (5 Oktober 2009 18:29):
Kul att det händer något med det här. Samtidigt blir man som alltid beklämd över hur segt processen går – jag skrev om påbyggnad i Vegastan i GT 2001, men kunde aldrig tro att det skulle ta åtta år innan planerna började förverkligas. Och än har de ju inte slagit i första spiken.

Det vore f ö intressant att göra före/efter-undersökningar av nimbyisternas tendens att omvändas efter fullbordat faktum. Snackade med en bekant som bor i Klippan – de hade protesterat och överklagat mot den retrourbanistiska förtätningen, för att i efterhand inse att det förstås är trevligare och tryggare att ha utsikt mot ett hus med liv i än mot en motorled och en parkeringsplats. Och tänk om den energi folk lägger ned på nimbyism kunde kanaliseras till något mer konstruktivt än okynnesöverklaganden.
 0
Jan Jörnmark (6 Oktober 2009 00:52):
Intresset ljuger aldrig, som redan Karl Marx uttryckte det.
 0
Anders Gardebring (7 Oktober 2009 09:38):
Johan Karlsson:
Tyvärr är de flesta påbyggnader i Stockholm inte heller så stora. Dock verkar två plan, snarare än ett, vara "regeln" här. Tre plan har dock också förekommit vid några tillfällen om jag inte missminner mig. Sedan kan man förstås inte bygga på hur många plan som helst på alla hus heller. Men Göteborg borde utan problem kunna ansluta till de två till tre våningar som är läget i Sthlm.
http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​0​9/​0​2/​stockholm-​city-​vaxer-​upp_​6.​.​
 0
Jan Jörnmark (8 Oktober 2009 10:26):
Skulle vara intressant att göra en uträkning av hur många lägenheter det skulle gå att få ut i centrala Göteborg (SDN Centrum och Linne) om alla resterande vindar byggdes ut samtidigt som alla platta tak exploaterades.

Kan det vara 500?
 0
Johan K. Sch. (10 Oktober 2009 10:38):
@Jan: Skanska lär ha räknat på saken för några år sedan och kommit fram till att bara genom att bebygga tio procent av alla lämpliga takytor skulle upp till 5 000 nya lägenheter kunna byggas i Göteborg. Men då snackar vi inte bara centrum, så det låter väl rimligt med 500 i centrum, där många vindar redan är exploaterade och platta, byggbara tak kanske relativt sett mindre vanliga än i senare byggda förorter.
 0
gg (2 April 2010 14:36):
Det är verkligen otrevligt och opersonligt med för höga hus.. no thanx.
Ingen kommentar förutom grattis, rika brf- takterassgöteborgare samt att Nordosten är riktigt charmiga hus tycker jag. Iaf på utsidan. Inuti får man lätt klaustrofobi, som en sillburk. Men snyggt utanpå, som variation mot rokokon och trähusen (de är mkt snyggare dock). Det är konsekvent och tycker de här husen har fått själ och en tanke, en burkig brutalism som ändå är vacker på ngt sätt. Men inte fler av sammma slag tack. Och fy att de rev de gamla vackra trähusen på 70-talet.
 0
Anders Gardebring (16 Augusti 2010 00:11):
gg:
Fast alla delar ju inte din synpunkt om att höga hus är otrevliga bara för att de är höga. Själv tycker jag att det finns både bra och dåliga hus, och det oavsett om de är 2, 5, 30 eller 80 våningar höga. Jag tycker att det är arkitekturen och stadsplaneringen som avgör om hus är trevliga eller inte.
 0
Krister Malmqvist (16 Augusti 2010 08:38):
Det enklaste är väl att tillåta inredning av lägenheter på stora vindar. I centrum och Vasastaden finns massor av hus i 4-5 våningar med enormt stora vindar där det är ganska enkelt att bygga till en våning. Om man dessutom slipper att byta ut hissarna som ej når vinden blir det relativt billigt. Men i lägenheter som ingår i BRF blir det BRF som säljer lägenheten till fantasipris. Det borde kanske införas ett tak/maxpris per kvm för sådana lägenheter?
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 5360 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter