Utskrift från gbg.yimby.se
....

Göteborgsförslaget: Rösta för återuppbyggnad av landshövdingehusen på Skansberget

 
Yimbymedlemmen Alexander Lisinski har lagt ett fint göteborgsförslag om att återuppbygga landshövdingenhusen som fram till 1966 stod längs Risåsgatan och Lilla Risåsgatan i Skansbergets sluttning. Vid minst 200 röster så kommer förslaget tas upp i ansvarig nämnd.Bebyggelsen som sanerades 1966. Foto: Solveig Holstein.

 

Flygfoto 1948-49. Bebyggelsen på Skansberget i förgrunden. Fotograf: okänd.

 

Förslaget följer i sin helhet:

Återuppbygg landshövdingehusen på Skansberget

Sammanfattning

Många har lyft frågan att göra något åt området runt Skansen Kronan, som uppfattas som ett öde slumområde, men ingenting har hänt.

Risåsgatan innan saneringen.

 

Hela förslaget

Fram till år 1966 stod flera landshövdingehus på Skansberget, mot Linnégatan. Dessa revs för att göra plats för studentbostäder, men sådana byggdes aldrig och sedan dess har platsen stått öde (1), bortsett från en barack. Många har lyft frågan att göra något åt området runt Skansen Kronan, som uppfattas som ett öde slumområde (2)(3), men ingenting har hänt. Med dagens bostadsbrist skulle det utan tvekan löna sig för staden att rusta upp och bebygga området.

Förslaget innebär att Göteborgs stad/Byggnadsnämnden möjliggör återuppbyggnad av de ursprungliga landshövdingehusen. De som röstar på förslaget inser naturligtvis att planen behöver genomgå gängse prövningar samt att någon byggaktör måste finnas som kan ta sig an projektet, men vill ändå markera ett intresse för en återuppbyggnad.

Det förra förslaget sågades (4)(5), förmodligen då det passade mycket dåligt in i omgivningen. De röstande tror att en återuppbyggnad av de gamla fina husen faller fler personer i smaken.

 

(1) Varför så öde? av Jan Jörnmark
"Varför ligger så många ödeplatser som sår i Göteborgs stadsbild? Och vad skulle man kunna göra åt dem, undrar Jan Jörnmark i en ny serie på GT:s kultursida. I dag: Skansberget."

(2) Ett slumområde mitt i Göteborg av Anna-Clara Löfvenberg
"Skansen Kronan är ett landmärke för Göteborg. Området runt historiska platsen har dock helt förfallet. En kulturskandal, tycker GT:s Anna-Clara Löfvenberg"

(3) Skansberget av Louise Brodin
"Kommer Skansberget att bebyggas eller inte? Frågan har diskuterats i många år och flera förslag till bebyggelse – mer eller mindre höga – utmed kullens sydsida har tagits fram. Och protesterna har inte uteblivit. Men många av kritikerna tycks inte veta om att det i mer än hundra år förekommit bostäder på Skansbergets väst- och sydsida."

(4) 350 bostäder på Skansberget från Rädda Skansbergets blogg
Om planerna på 350 studentbostäder runt år 2000.

(5) Utsikten från Skansberget i GP
"Veckans nu-och-då-bild visar utsikten från Skansberget för dig som står med ryggen mot Skansen Kronan och ansiktet vänt mot gamla Masthugget."

Bilder från Solveig Holstein samt Yimby Göteborg.

Vykort från Carlotta. Fotograf okänd.

 


 

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Davve (18 Februari 23:04):
Grattis - fler än 200 röster uppnått och förslaget måste behandlas!
Men om man studerar andra förslag som nått 200 röster så är det dåligt med uppföljning. Snart 1 år gamla förslag har ännu inte behandlats utan bara skickats vidare utan uppföljning... Och förslag som avslås gör det med väldigt tunt underlag... Göteborgsförslaget är en bra idé, men borde generera bättre uppföljning.
Summan av kardemumman = Ligg på dom och efterfråga seriös behandling av förslaget.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 5355 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter