Utskrift från gbg.yimby.se
....

Jane Jacobs

 
Sitter återigen klistrad vid Jane Jacobs banbrytande bok om stadsplanering: Den amerikanska storstadens liv och förfall. Alla som har något intresse av städer borde läsa denna fantastiska bok. Man ska inte låta sig skrämmas av omfånget (ca 500 sidor), Jacobs skriver lättillgängligt och med ett journalistiskt driv men utan att förlora i analytisk skärpa. Det finns också gott om konkreta exempel och personliga berättelser som ger det intellektuella innehållet kropp och liv.

Har du någon gång undrat varför vissa kvarter är roligare än andra? Varför vissa gator känns spännande medan andra bara är läskiga eller tråkiga? Har du känt dig beklämd i ett bostadsområde och upprymd i ett annat, men inte riktigt kunnat sätta fingret på varför? Alla dessa frågor (och en hel del andra) får sina svar i denna ständigt aktuella klassiker.

Jacobs bok är ett välformulerat försvarstal för den täta, blandade och sammanhållna kvartersstaden och ett giftigt angrepp på den funktionalistiska stadsplaneringen (hus i park, glesa rader av lamellhus). Många har skrivit om henne, på svenska kan Johan Asplunds Essä om Gemeinschaft och Gesellschaft och Mats Franzéns bidrag i Urbanitetens omvandlingar rekommenderas. Franzén har även skrivit det svenska förordet till Den amerikanska storstadens liv och förfall.

Dessvärre drar han där slutsatsen att Jacobs recept (täthet, funktionsblandning, korta kvarter, åldersblandad bebyggelse) inte är möjligt i Sverige. Två skäl anges:

1. Det skulle ta minst hundra år
2. Det finns för få gamla hus kvar.

Det är en märklig argumentation som inte håller.
Ad 1. Om det tar hundra år, so what? Det tog ju ett halvsekel bara att sprida ut bebyggelsen.
Ad 2. Jacobs krav på åldersblandad bebyggelse har primärt med hyresnivå att göra, inte ålder. Det går att ordna hyresvariation på andra sätt. Inte minst genom att kraftigt öka utbudet av lokaler. Och om omvandlingen tar minst hundra år så kommer ju åldersblandning att uppstå automatiskt.

Det finns med andra ord inga undanflykter för svenska stadsplanerare att inte ta Jacobs recept ad notam.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Gardebring (23 Juni 2008 15:10): Online
Jag håller precis på och läser Jacobs fantatiska bok för första gången. Det är befriande läsning som jag verkligen rekommenderar!
För övrigt anser jag att denna bok borde vara obligatorisk läsning för anställda på stadsbyggnadskontoret...
 0
Håkan Tendell (24 Juni 2008 20:45):
Mångfald är vad den här staden behöver; skyskrapor jämte landshövdingehus, röda hus jämte gula, lägenheter, kontor och butiker blandade i en härlig gryta. Förhoppningvis är vi på väg bort från det där gamla tänkandet som så länge hämmade vår stads utveckling - att varje nybygge måste harmonisera i höjd och form och färg med det hus det skulle ligga jämte.
 0
Anders Gardebring (26 Juni 2008 10:09): Online
Håkan:
Ta en titt på planerna för Norra Stationsområdet i Stockholm.
"Norra Europas mest spännande tillväxtregion" kallas det.
Humbug. Där kan vi snacka om att man "harmoniserar". Identiska tiovåningslådor en masse. Men du har nog rätt på sikt, den här typen av tänkande börjar alltmer ifrågasätas, vi måste bara röka ut de sista 60-tals-betongvurmarna från stadsplanerinsskrået först...
 0
Erik Sandblom (18 Februari 2010 01:10):
Läser nu "Den amerikanska storstadens liv och förfall". Vilken tegelsten! Mycket intressant att begrunda. Jag läser den på engelska och tycker hon har ett speciellt sätt att uttrycka sig på. Men det kanske bara beror på att det är så mycket nytt för mig!

Står det inget om cyklar i den? :)
 0
Johannes Hulter (18 Februari 2010 12:33):
@ erik: Läs den på svenska istället! Den amerikanska storstadens liv och förfall (Daidalos).
 0
Olof Antonson (18 Februari 2010 14:11):
Jag har den på engelska. Många nyanser går liksom förlorade i en översättning, det är ungefär som en filmatisering av en bok. Den engelska varianten är dock ganska mastig och full av kluriga ord.
 0
Johannes Hulter (18 Februari 2010 15:47):
Jesper Mejling skrev en intressant text om JJ i Arkitektur 2006:3, han var dock ganska nöjd med översättningen (minus vissa begrepp).
 0
Olof Antonson (18 Februari 2010 16:06):
Jag tror säkert att den svenska versionen förmedlar budskapet minst lika bra, men det är inte längre författarens språk. Miljö- och människoskildringarna från den tidens New York gör sig väldigt bra på engelska.

Det går att få tag på den svenska översättningen för 187 kr från http:​/​/​www.​kulturbutik.​se/​


edit: Hmm, det står att den svenska är på 478 sidor, men min engelska är på 598. Min innehåller i och för sig ett förord skrivet av författaren troligtvis tidigt 90-tal, men det är inte på några hundra sidor.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.