Utskrift från gbg.yimby.se
....

Bostadsbrist - då slutar vi bygga!

 



GP rapporterar att bostadsbyggandet är på väg att stanna av. Anledningen sägs vara den vikande konjunkturen, som gör att försäljningen av nybyggda bostäder går trögare:

- För ett år sedan sålde vi slut allting väldigt tidigt. Nu tar det längre tid även om vi får sålt alla bostäder. Egentligen är det en mer normal och sundare marknad nu än när marknaden var överhettad, säger Mikael Larsson, försäljningschef på Peab. Detta gör att Peab, i likhet med de flesta andra byggbolag har blivit mer försiktiga. I stället för att utöka antalet byggprojekt håller sig bolaget kvar på samma nivå som i nuläget menar Mikael Larsson.

- Vi är ett börsnoterat företag med krav på oss att sälja 60 procent. Det betyder att vi inte drar igång nya projekt utan att veta att vi har intressenter till minst den andelen. Vi ska inte ligga ute med mer än 40 procents risk. Det gör att vi naturligtvis är oerhört noggranna med nya projekt.

I en mening stämmer det naturligtvis att det är konjunkturens fel att byggandet stannar av. Men det är inte hela sanningen. Byggbolagen skulle naturligtvis kunna bygga mycket, mycket mer och ändå inte stå med tomma lägenheter. Men man skulle vara tvungen att bygga annorlunda. Nu bygger man billigt, slarvigt och fult. Sedan slänger man in ekparkettt och säljer svindyrt som bostadsrätt. Hur kommer det sig att det funkar? De främsta anledningarna är att det råder en fruktansvärd bostadsbrist och att byggjättarna dödat konkurrensen. I en sådan situation kan man inrikta sig på vinstmaximering i det mest lönsamma segmentet, 40-talister som lämnar villan, och helt enkelt strunta i de andra segmenten. Eller strunta i är väl fel ord, det är tvärtom ett aktivt val att inte bygga för dem. Det upprätthåller en stor bostadsbrist vilket bibehåller en fullständigt orimlig prisnivå. Det är viktigt att komma ihåg: byggjättarna har ett starkt intresse av den stora bostadsbristen. Det är egentligen inte så konstigt. Om det råder hungersnöd i ett land betalar folk mer för att få något, vad som helst, att äta.

Visst kan man kalla byggbranschen cynisk, men den är väl egentligen inte mer cynisk än någon annan bransch. Problemet är att den fungerar sämre och är mycket viktigare för samhället än de flesta andra branscher. Människor behöver kanske inte tuggummi, men de behöver tak över huvudet. Så hur ska vi styra upp det här? Och vem ska göra det? En sak är säker, byggbranschen själv kommer inte att göra det. Nej, det är våra folkvalda politiker som måste göra något åt det här. Det är de som sätter spelreglerna. Vad som behövs är alltså politiska svar på det här enorma samhällsproblemet.

Från höger till vänster, vad tänker ni göra åt det här? Vad är det kristdemokratiska, moderata, folkpartistiska, centerpartistiska, miljöpartistiska, socialdemokratiska respektive vänsterpartistiska svaret? Jag uppmanar alla att kontakta de olika partierna för att få konkreta svar:

(kd) - martin.hellstrom@stadshuset.goteborg.se
(m) - susanna.haby@stadshuset.goteborg.se
(fp) - anncatrine.fogelgren@telia.com
(c) - anders.flanking@kommunfullmaktige.goteborg.se
(mp) - martin.joneskar@mp.se
(s) - anneli.hulthen@stadshuset.goteborg.se
(v) - margot.ottosson@bahnhofbredband.se

Mer i GP: här och här
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Marre (13 Augusti 2008 16:35):
Vet inte om man kan skylla allt på byggbolagen. Det är ju inte så lätt att beräkna lönsamheten i projekten om politikern i efterhand kan gå in och sänka de hyror som hyresgästerna faktiskt accepterat. Detta var vad som skedde i St Eriksområdet i Stockholm i början av 90-talet, och efter det vågade ingen bygga hyresrätter längre.

Det är inte heller inte lätt att bygga billigt när byggnormerna är absurt stränga; "fönster i alla väderstreck i varje rum och mötesmöjlighet för två rullstolar i dörröppningarna", typ.

Att tillåta marknadshyror och lätta på regelverken är vad politikerna bör göra, inte att subventionera vissas boende med bidrag.
 0
Olle Jansson (13 Augusti 2008 17:15):
Ja men Marre, det är ju för vårt eget bästa. det känns tryggt och skönt att sitta i en snordyr 3:a i utkanten av tuve och tycka synd om de där stackars människorna som tvingas bo på trånga och hemska ställen som Linnéstaden, Vasastaden och Johanneberg.
 0
Johannes Hulter (13 Augusti 2008 17:45):
@ marre: Jag tycker definitivt inte man ska skylla på byggbolagen. De gör vad de ska - dvs. försöker tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt utifrån de lagar och regler som finns. Det är så marknadsekonomi fungerar.

Det är politikernas uppgift att utforma ett regelverk som maximerar samhällsnyttan (oavsett om det nu innebär mer eller mindre regleringar/subventioner etc). Det är där det brister.

Vad vill våra politiska partier konkret göra åt situationen?
 0
David M (13 Augusti 2008 23:07):
Alternativet är att man släpper på regler om byggnormer m.m. och låter byggbolagen bygga fritt och sätta hyror och priser som de vill. Då får vi spekulationsbyggen som på 1800-talet eller som i dagens Kina vilket kommer sluta med att man snabbt måste reparera husen efter taklagsfesten.


Visst kan man tycka det luktar förmynderi om man reglerar byggbranschen, men man får då tänka på att utan svenska statens existens skulle bankerna kollapsat vid senaste bankkrisen så egentligen har förmynderiet alltid varit en förutsättning för såväl bankers som byggbolags existens.
 0
Johannes Hulter (14 Augusti 2008 00:01):
Yimby tar inte ställning i frågan om statens roll på bostadsmarknaden. Huruvida det behövs mer eller mindre statlig styrning tycker man förmodligen olika om beroende på var man står politiskt. Men alla borde vara överens om att något behöver göras. Och det ansvaret faller i första hand på våra folkvalda.

Om det är ökad konkurrens, avregleringar, subventioner eller kommunala byggföretag som är svaret tar inte Yimby ställning till. Det är upp till politikerna att hitta på, surprise us!

Men såhär kan vi inte ha det.
 0
Jesper Hallén (15 Augusti 2008 18:08):
Man tycker ju att de folkvaldas uppgift och ansvar är att se till att det byggs bostäder till medborgarna. Tyvärr så har de folkvalda oftast olika åsikter och vägar att vilja gå, man kommer ingenstans. Om det inte lönar sig för byggbolagen (som också borde ha ansvar iochmed vald bransch) att bygga så får man ju ta till andra medel.
Det måste byggas fler bostäder och mer stad. På så vis så får alla gamla och nya göteborgare någonstans att bo och leva.
 0
Jonas (16 Augusti 2008 13:39):
Att sänka kraven på bostäder tycker jag är fel väg att gå.

En intressant vinkling på det här med bostadsbrist är att det faktiskt är ett ganska svenskt fenomen. En annan sak som är ett svenskt fenomen är hyresregleringen. Jag har bott utomlands och kan konstatera att i de flesta länder, även i vår närhet kan man ENKELT skaffa sig en hyresbostad av valfri standard (och kostnad). På en fungerande marknad finns x% lediga bostäder hela tiden. Se bara på hur kontorsmarknaden fungerar.

Om byggbolagen fick sätta de hyror de ville på nybyggen utan inblandning av bruksvärdessystemet skulle situationen få åt rätt håll. Men eftersom stödet för hyresreglering är så starkt i Sverige går nog inte marknadshyror att införa fullt ut direkt, men ett steg på vägen kan ju iaf vara att tillåta det på nybyggen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.