Utskrift från gbg.yimby.se
....

Eget ljud, andras buller

 
Buller brukar beskrivas som "oönskat ljud", det är alltså en subjektiv beskrivning av ljudvågor. Även om det finns många typer av ljudvågor som de flesta sansade människor upplever som obehagliga (skärbrännare, gaffel mot tallrik, Basshunter) så finns det alltså i grunden inget objektivt i det. Vid ett visst ljudtryck skadas dock våra kroppar (även om det finns en subjektiv dimension här med). Att det finns gränsvärden för skadliga ljudnivåer är självklart bra. Sedan är det en annan fråga hur de ska utformas. Ska man kunna ta med spädbarn utan öronskydd på deathmetal-konserter eller bör arrangörerna (och besökarna) ta ett större ansvar för att det finns öronskydd tillgängliga?

I Sverige har man även kommit ganska långt med bullerbekämpning. Framför allt har man numera mycket hårda gränsvärden. Utgångspunkten verkar vara att ingen ska utsättas för oönskat ljud. Det är en intressant tanke, som i sin förlängning naturligtvis är helt absurd - särskilt i en stad. Jag bor i en stad, det är fullt av ljud - vissa önskade, andra oönskade. Jag kan knappast kräva att just mina oönskade ljud ska förbjudas, utan att ge andra samma rätt. Resultatet blir en tyst, tråkig stad, fylld av människor som sitter med hörlurar kopplade till TV:n. Jag har träffat personer som på fullt allvar beskrivit lekande barn som buller. Jag har pratat med bar-ägare på Andra Långgatan, som fått en ny granne (som flyttat dit för att området är roligt får man förmoda) som direkt börjar klaga på buller - för att glada människor har trevligt.

På Kungsholmen i Stockholm finns det en bowlinghall. De bowlar och spelar musik. En granne blev störd och klagade. Miljöförvaltningen kunde konstatera att ljudet höll sig inom gränsvärdena. Och där borde allt förstås ha slutat.

Men hör och häpna, Länsstyrelsen tyckte annorlunda. Det spelar ingen roll vilka gränsvärden som finns, det är personens egen subjektiva uppfattning som ska räknas. Tycker någon att det är störande så är det störande. Miljödomstolen höll med. Som Miljöförvaltningen påpekar är detta ett problematiskt förhållningssätt (understatement). Den mest kverulante, ohemule och egocentriske medborgaren blir norm.

Här i Göteborg har restaurangen Glam Bar & Lounge på Kristinelundsgatan (några meter från Avenyn) också hamnat i trubbel på grund av ljud. Enligt GP ska de böta 50.000kr eftersom de orsakat "buller" över 25db i en lägenhet i närheten. För de som inte har koll på decibel-skalan definieras 15-30db som "tyst inspelningsstudio/ingen aktivitet".

Ingen ska behöva bli skadad av ljud (önskat eller oönskat) men alla måste faktiskt ha en hyfsad nivå av tolerans för ljud (önskat eller oönskat) om det här samhället ska fungera. Bosätter man sig mitt i stan, vid en av Nordens största partygator, och blir missnöjd när det inte är tystare än i en tyst inspelningsstudio, så har något gått mycket snett.

I en annan notis får vi veta att det planeras för inflyttning i ett gammalt vackert hus i korsningen Värmlandsgatan/Andra Långgatan, som har stått tomt ett tag. Det kommer naturligtvis att bli mycket eftertraktade bostäder, de som har tur och pengar nog att få tag på en lägenhet där är lyckligt lottade. Tycker nog de flesta. Men inte Miljöförvaltningen. De menar att det finns "bullrande gator" i närheten och att det därför är olämpligt med bostäder där. Miljöförvaltningens inställning till städer gör mig mållös. För att citera Will Ferrell i filmen Zoolander: "It feels like I'm taking crazypills!"
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olle Jansson (22 Augusti 2008 15:47):
Några affärer längst avenyn driver även någon slags hatkampanj mot gatumusikanter.

Som av en slump råkar jag faktiskt vid ett tillfälle förra året lämna en affär, utan att göra ett planerat inköp, på avenyn då jag inte stod ut med deras enerverande och högljuda musik.
 0
Johannes Hulter (22 Augusti 2008 17:59):
@ olle: Jag gillade Oldsbergs inlägg om gatumusikanter - "hur hade vi annars hittat Kronér?". :)
 0
Daniel (25 Augusti 2008 10:28):
Är inte miljöförvaltningens inställning beroende dock vad folk tycker om buller. Dom kanske inte vill hålla på med sånt fjanteri som på kristinelundsgatan igen. Det är som att bo i härryda och gnälla hos deras miljöförvaltning att grannens träd susar för högt.
 0
Johannes Hulter (25 Augusti 2008 11:04):
@ daniel: Klockrent :) Träd ökar också risken för fågelbuller - hugg ner!
 0
Olle Jansson (25 Augusti 2008 13:47):
Bil-larm är la något som i och för sig skulle kunna förbjudas. För att (fritt) citera Arne Anka från bil-larmens barndom: "Bilstölder borde vara en angelägenhet mellan polis, bilägare och tjuv men det är jag som drabbas."
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.