Utskrift från gbg.yimby.se
....

Isitt om förorten

 


Mark Isitt inleder idag en serie om miljonprogramsförorterna Bergsjön och Hammarkullen i GP. Enligt Isitt bär arkitekturen en stor del av skulden till den sociala segregering som uppstått i Göteborg. Tråkiga lamell-limpor utslängda i skogen, utan något stadsliv, är helt enkelt inte attraktiva. Det är bara att hålla med Isitt, med tillägget att det naturligtvis gäller arkitektur i vid mening, innefattande framför allt stadsplanering. Snygga bostadslimpor utslängda i skogen är kanske mer attraktiva än fula, men ger inget stadsliv i sig. Till det behövs ett helhetstänkande om trafikintegrering, täthet och funktionsblandning. Det är något som saknats i våra förorter:

"Var är kontoren, kulturinstitutionerna och kaféerna? Och var är banken och bankomaten? Inte ens några tända skyltfönster mjukar upp - här finns inga skyltfönster alls. Överallt bara oändliga grötgrå husrader separerade av klungor av granar och björkar som står och ser vilsna ut." /.../ "- Många av oss kommer från länder som förknippas med ett hejdlöst gatumyller, säger en somalisk kvinna jag talar med. Krigen har förstås begränsat det folklivet, men i Bergsjön - där har det utrotats. Prickskyttar och bombraider i all ära, inget medel tycks vara lika effektivt mot gatuliv som ett svenskt miljonprogramsbygge. Så manar också allt omkring dig till rättning i ledet. Fasaderna är spikraka. Husraderna är spikraka. Vägarna är spikraka. Och trottoarerna hade också varit spikraka om det funnits några men här är det inte tänkt att man ska umgås utomhus."

Serien ska avslutas med ett tolvpunktsprogram för bättre stadsbyggnad i Göteborg. Förhoppningsvis vågar Isitt skriva mer än en önskelista - det vi behöver nu är konkreta strategier.

Bloggen Självgod och bitter har uppmärksammat artikeln med ett klokt och välformulerat inlägg.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olle Jansson (31 Augusti 2008 11:38):
Ha! Jag skrev snabbt ett eget inlägg till morgonkaffet och så ser jag att vi råkade ta samma bild från Bergsjön... Ja, även min analys är densamma. Hur var det, medelmåttor eller genier som tänker lika?
 0
Johannes Hulter (31 Augusti 2008 11:48):
@ olle: Jag röstar på genier... ;)
 0
Hanseman (31 Augusti 2008 21:45):
Läste Isitts GP-artikel men vill hellre kommentera här där man får lite utrymme och debattnivån är mer sansad. Jag tycker artikeln bland annat är onyanserad och "turistisk", fast syftet är säkert att provocera och utveckla debatten. Förhoppningsvis blir de kommande inläggen mer konstruktiva än denna.
Men det är lite väl enkelt att säga att byggnadstypen avgör stadsdelens trevlighet. Även skyskrapor är ju omänskligt stora, raka och regelbundna. Problemet är väl snarare som han också tar upp att det saknas verksamheter i gatuplan eller trevliga miljöer att vistas i nära husen.
Tidigare idag tog jag vägen hem mellan "Kvibergshusen", två tvillinghus som är minst lika stora som de i Hammarkullen, men med en erkänt lyckad parkmiljö emellan. Besök gärna den, Isitt och andra!
Där finns även lite verksamheter i gatuplan. Fast det kunde utveklas mer med kvartersrestauranger eller kaféer i hörnena, till exempel. Underlaget finns ju, ovanför så att säga. I detta exempel märks det att man har jobbat medvetet för boendemiljön men det borde tas ytterligare några steg. Synd att Kvibergshusen utgör ett undantag då många andra områden som bekant har längre kvar. Men det pekar ändå ut en riktning tycker jag.
 0
Daniel A (31 Augusti 2008 21:48):
Det stämmer nog mer segregationen ligger i arkitekturen.
Men jag har fått en del föreläsningar av gamla arkitekter. På 50-talet var det på modet att området skulle intergreras med naturen (se kortedala), men folk kände sig osäkra med allt buskage o.s.v. så då försökte man på 60-talet strama upp områdena. Man skulle ha nära till naturen om man ville ut i den, men samtidigt skulle man slippa bo i den (se bergsjön). Och det skulle gå fort! Man skulle känna sig trygg i området för det skulle alltid finnas folk i rörelse. Bergsjön var ett populärt område när det byggdes, och Angered hade inkomstbeprövning.
Ang Angered så är det ju bara ett misslyckat visionsarbete där lusten tog slut innan visionerna. Förstår inte dessa monumentalbyggen som samhällsplanerare lämnar efter sig utan att ta ansvar.
 0
Daniel A (31 Augusti 2008 21:52):
Jag vill lägga till att i Bergsjön så planerades det när det fortfarande fanns hemmafruar och lekande barn. Man trodde inte att kvinnorna skulle ut och jobba och områdena skulle dö på dagen. Men förhoppningsvis så kan man reparera skadan.
Jag tycker själv att vissa områden i angered lever på dagarna också.
 0
Johannes Hulter (31 Augusti 2008 23:36):
@ hanseman: Jag håller med dig men jag utgår från att Isitt kommer att vidga perspektivet i de kommande artiklarna (annars blir det löjligt). Det är dock ett återkommande problem, man hänger upp sig på arkitekturen, färgsättningen, materialvalet, om gatorna är raka eller böjda etc. när det som verkligen avgör om ett område "funkar" har att göra med hur transportflödena ser ut, om området hänger ihop med resten av staden, täthet, lokaltillgång etc.
 0
Johannes Hulter (31 Augusti 2008 23:52):
@ daniel: ja, det där är viktigt att komma ihåg. Jag tycker faktiskt också att miljonprogramsområdena får oförtjänt mycket stryk (nu blir nog en och annan överraskad). Som jag ser det är de inte sämre än andra funktionalistiska bostadsenklaver (Guldheden, Högsbo etc). Det råkar bara bo andra sorters människor där. Folk med lite mindre pengar men också med mycket mer entreprenörsanda och förändringsvilja än på många andra ställen. Det finns nog fler yimbys i Bergsjön än det finns i Guldheden.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.