Utskrift från gbg.yimby.se
....

Älvstranden Utveckling lovar bättring

 
Älvstranden Utvecklings kommunikationschef Johan Ekman har nu kommenterat den kritik som riktats mot bolagets misslyckande att bygga stad på Norra Älvstranden. Om man ska tolka Ekman rätt verkar han mena att man tidigare inte alls har haft ambitionen att bygga tät blandstad, istället har man eftersträvat en glesare bebyggelse vars främsta kvalitet är "närhet till vattnet". Men nu ska det uppenbarligen bli ändring på det:

"Nu riktar vi blicken framåt och börjar utvecklingen av mer centrala områden som Backaplan och Kvillebäcken. Där ser planerna helt annorlunda ut. Precis som tidigare kommentatorer uttrycker önskemål om, kommer det att byggas blandstad med butiker och kaféer i bottenplan och lägenheter och kontor i de övre planen. I dessa centrala delar blir det lättare att bygga en tätare stad med mer människor där mångfalden, stadspulsen och stadslivet är ett givet inslag. Här sätts stor fokus på att skapa rakt igenom hållbara stadsdelar där människan står i centrum. I stället för att åka bil går och cyklar man."

Även om det går att ifrågasätta Ekmans historieskrivning, är det glädjande att man nu tydligt säger sig vilja bygga riktig stad. Vi kan alltså förvänta oss verkligt urbana planer för de mer centrala delarna av Norra Älvstranden. Detta lovar mycket gott och YimbyGBG kommer att vara de första att tacka Johan Ekman & Co när dessa utfästelser infriats. Tills dess kommer vi att fortsätta hålla ett vakande öga på processen. Planen för Östra Kvillebäcken var inte helt övertygande och det första konkreta som börjat byggas vid Backaplan kan knappast definieras som blandstad. Det är PEAB som håller på att färdigställa det renodlade bostadsområdet Porslinsfabriken. Jag har bett Johan Ekman förklara om detta är vad han menar när han talar om "en tätare stad med mer människor där mångfalden, stadspulsen och stadslivet är ett givet inslag". Om det är det har vi nämligen allvarliga problem...

Se PEABs reklamfilm om Porslinsfabriken här...

För er som är intresserade kommer det att hållas en öppen visning av Porslinsfabriken söndagen den 19 oktober 12.00 - 15.00.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olle Jansson (13 Oktober 2008 12:53):
Nu skall vi inte tala skit om Kvarteret Porslinsfabriken. Den irritation som den framväxande huskroppen, lite på snedden för att distansera sig från gatuplan, hjälper mig varje morgon med energi för att ta mig an Göta Älvsbron på cykeln.
 0
Marre (13 Oktober 2008 13:36):
Man blir ju så trött... Såna här trista förortsmiljöer är ju precis vad vi vill undvika!
Man vet inte om man skall skratta eller gråta när man ser hur de istället för att bygga riktiga slutna kvarter, bygger hus-i-park som måste tätas med enorma glasväggar för att skärma av ljud och blåst...
 0
Johannes Hulter (13 Oktober 2008 13:48):
Jag vill betona att filmen som länkas inte är någon sorts "negative campaigning" från YimbyGBG, det är faktiskt en helt äkta reklamfilm från PEAB som är avsedd att sälja in området.
 0
Daniel (13 Oktober 2008 16:26):
Jag vill inte uttala mig om kvarter eller inte, men det jag vill säga att att det skulle inte förvåna mig om stället inhägnades, eller att det sätts upp skyltar om att det är privat område.
 0
Sven R (13 Oktober 2008 17:05):
Jag tycker man har gjort en miss på Porslinsfabriken. En liten miss som gör stor skillnad. När man kommer hem till sin kära porslinsfabrik från hållplatsen så möts man bara av en liten bilparkering vid foten höghuset. Dom platserna hade lika väl fått plats på andra sidan komplexet. Då kunde man fått plats med ett litet entrétorg och en lokal med skyltfönster som hade synts från Hjalmar Brantingsplatsen. Det hade inte bara blivit en entré till Porslinsfabriken utan också till Herkulesgatan för dem som åker buss/spårvagn. Inte bara staden hade tjänat på det, även de boende hade uppskattat en sådan välkomnande framsida.

Varför har inte arkitekten ritat så? Jag är helt övertygad om att han/hon/dom har tänkt i sådana banor men PEAB vill inte bygga en kvm lokalyta. Det är här SBK måste komma in. Frågor som berör alla göteborgares upplevelse av sin stad ska spikas in i detaljplanen. Det måste väl vara helt uppenbart för politikerna i byggnadsnämnden att byggarens och stadens intressen inte alltid sammanfaller? Det är var bara en liten liten miss som jag tycker PEAB själva borde rättat till. Men självklart borde detaljplanen ha föreskrivit mycket mer lokalyta i det här läget vid Hjalmar Brantingsplatsen.

Och dom här enorma glasväggarna... ska iofs bli intressant att se hur de kommer att se ut. Jag gissar att de kommer att se gråschaskiga ut och ge en klaustrofobisk känsla inne på gården. Vore bättre att de hade lagt pengarna på bullerdämpande asfalt och låga bullerbarriärer.
 0
Erik Sandblom (13 Oktober 2008 18:21):
Sven, varför vill inte PEAB bygga lokalyta?
 0
Sven R (13 Oktober 2008 18:38):
Därför att bostadsrättsföreningar i regel vill slippa att agera hyresvärd. Jag fick det svaret när jag frågade Riksbyggens VD om varför Kv. Kostern saknar butikslokaler. Han förstod inte min kritik, området är ju uppskattat av de boende! Jo tjena, vad vi andra tycker om "bostadsbunkern" spelar tydligen ingen roll...
 0
Hanseman (13 Oktober 2008 23:13):
Hmm... blir detta ytterliggare en ganska väl avgränsat bostadsområde som kommmer erbjuda en illusion av stadskänsla inom området för de boende? (Östra Kvillebäcken samma sak?)
I filmen verkar de flesta ytor runt omkring "byn" öde.
Det gäller att få till ett naturligt stråk mellan Hjalmar Brantingspl. och Brämaregården.
Markytan behöver säkert höjas betydligt högre än vad man utläser ur filmen om inte hela området ska dränkas en blåsig vinterdag. Tänker på SVT-dokumentären "Göteborg - en hotad stad"
Intressant kommentaren om lokalytor också!
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2008 12:09):
@ sven r: Jag håller med din analys men ser det inte som en liten miss, utan ett stort problem. Vi behöver ersätta p-normen med en lokalnorm, dvs. en minsta andel lokalyta i gatuplan. Och gärna något om maxavstånd till tomtgräns så att det inte blir 20 meter parkering mellan hus/gata.

Hade man ersatt de obegripliga bullerhålen med hus, istället för glasväggar, hade man kunnat få stora, lummiga innergårdar med bibehållet exploateringstal. Istället får man sådana där konstiga hårdgjorda låtsasgårdar, som egentligen bara är gångvägar med lite buskplanteringar och några blomlådor på sidorna (jfr Kostern, Jankowitz, Nilssonsberg etc)
 0
Olle Jansson (14 Oktober 2008 12:36):
Hanseman: Porslinsfabriken är i full gång och skall inte nödvändigtvis blandas samman med Östra Kvillebäcken, som på papper är hyfsat och har en del goda intentioner (se YimbyGBG:S yttrande: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​0​6/​yimbygbg-​lamnar-​yttrande-​_​.​.​ ). Vet inte riktigt hur Porslinsfabriken fått komma till, men det är smått vedervärdigt och som boende i Kvillestaden är det smått pinsamt att se kranen från mitt fönster (gå in på min blogg, nås via mitt namn i detta inlägg, och sök på Porslinsfabriken).

Dock skall det påpekas att området inte alls är så öde som den där vedervärdiga filmen visar. Även om det förstås är väntat att de inte har med a-lagare vid hållplatsen och viadukten så finns det en rad olika verksamheter längst Herkulesgatan, speciellt i början. Den vänstra sidan är dock helt död och kommer la så förbli när Peab slänger upp sin enklav.
 0
Erik Sandblom (14 Oktober 2008 14:10):
Sven, Johannes, m fl, bostadsrättsföreningar vill inte ha lokaler i markplan. Finns det ingen marknadslösning på det, t ex att hyresvärden tjänar pengar på marknadshyra i markplanet? Avreglering och fria marknaden är helt ute nu, jag vet...

Och lokalnorm ist f parkeringsnorm låter helt genialiskt.
 0
Sven R (14 Oktober 2008 14:18):
Jag håller med dig Johannes, det är ett jätteproblem för staden Göteborg. Ett problem som kräver politisk styrning genom detaljplanen.

Jag menar bara att PEAB och bostadsrättsförening borde ha kostat på sig en värdigare koppling till staden även utan att staden reglerar det i planen, av rent egoistiska skäl. En enda liten affärslokal och en flyttad parkering hade gjort en jättestor skillnad för hur de boende själva upplever sitt bostadskomplex.
 0
Olle Jansson (14 Oktober 2008 14:25):
För att ta upp en annan sak med Porslinsfabriken så försökte Peab sälja den med utsikt och goda kommunikationer. Jag hade dock ett samtal en kvinna från FCH (Fastighetsägare Centrala Hisingen) som menade att många av de som sedan köpte lägenheterna varit minst lika glada över närheten till Kvilletorget. Man skulle kunna tycka att det skulle vara enklare för alla att bygga kvarterstad istället för att bygga hus nära befintlig kvarterstad, vilket oftast är vad vi får nu. Du kallade det la parasitär arkitektur, Johannes?
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2008 14:40):
@ olle: Ja, det känns som "parasitär arkitektur" är ett passande namn. (jfr http:​/​/​sv.​wikipedia.​org/​wiki/​Parasit). Det är hus som lever på sin "närhet till staden", men som inte själva bidrar till staden. Man kan skilja på endoparasitär (invärtes) och ektoparasitär (utvärtes) arkitektur. Porslinsfabriken (och Kostern mfl) är av den förra typen medan villamattor är mer av den senare.

Men det är viktigt att komma ihåg att det bara gäller själva bebyggelsen, inte de som bor där. Människor är alltid en tillgång för städer.
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2008 14:50):
Ang. lokalnorm: Vad tycker ni är en rimlig lokalnorm? Och hur ska den utformas? Procent av tomtyta? Säg att minst 25% av fastighetsytan i gatuplanet ska lokalanpassas.
 0
Sven R (14 Oktober 2008 15:20):
Erik, kolla här:

http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​Nj9BfqYAPNU

Vid 1.30 så har du problemet. Bostäder lönar sig bättre än kommersiella verksamheter om inte affärsläget är det bästa. Därför är det viktigt lokalernas existens regeleras eller iallafall inte regleras bort. Det behöver ju faktiskt inte handla om rena butiker i gatuplanet heller. Det kan lika väl vara en tandläkarmottagning, en fackförening eller en dansförening som erbjuds möjlighet att få en kontakyta direkt mot staden. Jag tror att samhället blir trevligare då.
 0
Sven R (14 Oktober 2008 15:30):
Jag skulle inte kalla monofunktionella stadsdelar i perifern för parasitära. Snarare symbiotiska eftersom de är ämnade till att fungera tillsammans med kärnan. Och onekligen så bygger kärnans attraktion och livlighet på att den matas på folk som inte bor där. Däremot tycker jag gott att man kan kalla vissa hus och områden i kärnan eller i dess närhet för parasitära. Då de är byggda på platser som borde ha innehållit god innerstad.
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2008 15:55):
@ sven: Ja, kanske det. Men om vi hade byggt fler täta och levande stadsdelar, istället för perifera och bilberoende villamattor, så hade vi ju förmodligen fått mer stadsliv (även totalt sett). Istället för stadsliv får vi sprawl-liv, ett evigt bilpendlande mellan villaön, kontorsön och köpön.
 0
Ragnar Lind (14 Oktober 2008 19:17):
"Välkommen till Porslinsfabriken" borde egentligen heta "Välkommen till förorten". Vad är det för skillnad mellan detta område och förorter som Alby, Fittja, etc (i Stockholm)? Har man mage att kalla detta "innerstad"? Man tappar ju tilltron till allt!
Under 90-talet skapades det faktiskt embryon till stadsmässighet på Norra älvstranden. Det började ganska bra. Sen blev det så här.... Vad hände?
 0
Sonny Högberg (14 Oktober 2008 19:28):
Detta är bara ett ytterligare expempel på att samtliga initierade inom stadsplanering och stadsbyggnad har sås i huvet. Man planerar och bygger bara ur ett kommersiellt perspektiv och skiter sedan hur det blir i slutändan.
 0
666 (1 November 2010 23:24):
Synd att alla ni inte har råd o bo där, då måste man tracka ner.. till ragnar.. alby är 30 min från stan porslinsfabriken 5... de är väl ba bra me att man bygger ut.. o ger unga möjlighet o köpa nya fina lägenheter..

/666
 0
Olof Antonson (2 November 2010 13:37): Online
@666: Anledning till att Porslinsfabriken kritiseras är för att den utger sig för att vara något den inte är. De pratar om "city living", men den nya bebyggelsen bidrar inte till detta på något sätt i sig självt, eftersom den är av parasitär struktur. Porslinsfabriken är inte ett försök till en utvidgad stadskärna, utan en centralt belägen - förortsmässig - bostadsenklav. Detta rimmar otroligt illa med den skönmålade bilden av "Centrala Älvstaden".
 0
Karl (2 November 2010 18:00):
Egentligen är ju ett centralt läge och kvartersstad/blandstad två olika saker. Rimligen prioriterar folk det första före det andra vilket exemplifieras av porslinsfabriken. Jag skulle själv hellre bo i punkthus vid Backaplan än i stadskvarter i Länsmansgården.

Sen att stadsplanerarna talar om Centrala Älvstaden, ja, detta ska väl mest ses som billig retorik. Det torde vara klarlagt nu att man i Göteborg inte har för avsikt att bygga annat än nya bostadsområden, möjligen på sina håll hjälpligt maskerade till blandstad.
 0
Olof Antonson (2 November 2010 18:44): Online
Istället för att inspireras av fungerande - och attraktiva - stadsmiljöer, som har kvaliteter i sig själva, så bygger man något vars enda tillgång är att det ligger i närheten av det som egentligen efterfrågas. Det är tur att Göteborg inte byggdes idag, får då hade vi inte haft något ställe att bo "6 minuter ifrån".

Det stora problemet med den här typen av planering är att byggnader, bostadsområden, stadsdelar etc. blir en angelägenhet enbart för dem som bor där. Detta får till följd att den kontinuerliga stadsväven inte växer (som den gjort tidigare), utan snarare byggs längre och längre bort. Göteborgs stadskärna är väl mer eller mindre lika stor som för 50 år sedan (om inte mindre). Samtidigt har Stor-Göteborgs invånarantal ökat markant. De står inte proportion till varandra. Vi behöver fler livskraftiga stadsdelar, inte fler centrala bostadsområden.
 0
Matthias H. (9 November 2010 22:02):
På Älvstrandens hemsida under forumet har jag de senaste tiden skrivit inlägg under dels "Policy Älvrummet forum" och "Ingen stadsplanering i slutna bolagsrum".

Det är oerhört lite aktivitet på deras hemsida, så borde det inte vara. Men jag tycker att dom bäddat för det själva.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.