Utskrift från gbg.yimby.se
....

Bygg urbant och klimatsmart

 
I det utmärkta veckobladet Fria tidningen pågår en längre artikelserie om stadsplanering. Etnologen Joakim Forsemalm, sociologen Catharina Thörn och Anders Gardebring från YimbySTHLM har hittills bidragit med intressant texter. Den här veckan är det min tur. Det enda som är lite tråkigt är att ett av redaktionens bildval (inkl. bildtext) ytterligare förstärker stigmatiseringen av miljonprogramsområden som Bergsjön. Det var absolut inte avsikten med min text. Det viktiga är inte vad som är dåligt utan hur det ska bli bra. Ingen vinner på en ytterligare dikotomisering av innerstad och ytterstad, tvärtom. Det är just den klyftan vi måste överbrygga, inte vidga.

Läs artikeln...
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mikael Kreutz (27 Oktober 2008 02:59):
Yimby — Bebygg min gräsmatta!
 0
Anders Gardebring (27 Oktober 2008 17:10):
Johannes:
Nu har du ju redan fått mitt omdömde på texten men det tål att upprepas. Lysande bra skrivet! :)
 0
Gustav Svärd (27 Oktober 2008 17:19):
Riktigt fint Johannes. You go guy!


@Mikael K - o ja. Bebygg min gräsmatta! Eller i mitt specifika fall: bebygg min gräsmatta, "skolgård" (används att gå över till gympahallen, vid brandövningar och parkteatern nån gång per år) och bygg igen hålen i mitt kvarters kanter! :)
/oh, and build all the tall towers proposed for my hood already.
 0
Johannes Hulter (27 Oktober 2008 22:16):
Tack ska ni ha! Det är alltid roligt med uppmuntran. :)

Ha det bra!
 0
fetg_ (28 Oktober 2008 22:03):
Mikael K, Gräsmattor är Sveriges heliga kor, de får inte röras, men de får befinna sig var som helst, till och med på de mest olämpliga ställena.
 0
mhean (29 Oktober 2008 09:01):
Synd att Mark Isitt inte nämner Yimby i dagens GP.
 0
Johannes Hulter (29 Oktober 2008 10:36):
@ mhean: Nåja, det är som ordspråket säger: Better to light a candle than to curse the darkness. Vi får väl skriva något själva - och inte nämna Mark Isitt... ;)
 0
Olle Jansson (29 Oktober 2008 12:51):
Såg någonstans i detaljplanen för Östra Kvillebäcken hur mycket gräsmattor, så kallad park och grönområde, vi har per invånare i Gbg - 40 kvm. Det är alltså, som jag förstår det, exklusive privata trädgårdar till villor och gårdar. Det är klart är det inte går att röra gräsmattor!
 0
Sonny Högberg (29 Oktober 2008 15:13):
Johannes:
En mycket bra artikel!
 0
Johannes Hulter (29 Oktober 2008 18:09):
@ sonny: tackar tackar!
 0
Johannes Hulter (30 Oktober 2008 11:02):
Har fått ett tips på ett intressant föredrag onsdagen den 5 november. Det är Ekocentrum (Aschebergsgatan 44) som arrangerar på temat: "Göteborg inom hållbara vallar". Läs mer här: http:​/​/​www.​ekocentrum.​se/​kalender.​php?​id=​411
 0
Jimmy (30 Oktober 2008 16:12):
Jag ber om ursäkt för att det framstår som att Bergsjön stigmatiseras ytterligare. Själva bildvalet ångrar jag visserligen inte (det är dessutom svårt att hitta schysta Göteborgsbilder i Scanpix som inte handlar om gangsteruppgörelser...), men jag kan se att bildtexten kan vara mer eller mindre olämplig (även om den hämtades från själva artikeln). Bra artikel hursomhelst, tack för den!
 0
Johannes Hulter (30 Oktober 2008 16:45):
@ jimmy: Jag tycker du/ni gör ett jättebra jobb på Fria, och artikelserien om staden är ett strålande initiativ. Det var en ära att få vara med. Men jag ville lägga in en liten brasklapp eftersom jag alltid försöker undvika att svartmåla specifika platser, särskilt sådana som redan fått ta mycket stryk. Det leder bara till polarisering och låser debatten. En bättre kontrast hade varit tex. 2Lång mot någon villamatta.

Tack för att jag fick vara med :)

Keep up the good work!
 0
Niklas (30 Oktober 2008 20:27):
Johannes:
Tack för läsningen. Riktigt bra och uttömmande artikel :).
 0
mhean (5 November 2008 08:17):
Mölndals kommun skulle kanske behöva en påstötning från Yimby. Nedan skickade jag tidigare i år till dom;

"Från: Mhean
Skickat: den 19 februari 2008 07:15
Till: 'molndalscentrum@molndal.se'
Ämne: Nya mölndalscentrum plus annat nytt i Mölndal t ex Åby

Hej,

Har skrivit till er förut och tycker ert höghus är riktigt spännande, bygg så högt som möjligt. Men övrig bebyggelse, om ni vill bygga riktig stad, kan inte byggas i form av punkt- och skivhus. Det blir ingen stad utav det utan endast förort. Riktig stad uppstår med slutna kvarter med restauranger, affärer o dyl i bottevåningen, det ger också möten människor emellan. Likadant såg jag planerna för Åby, där var det också mängder med punkt- och skivhus, har vi inte byggt nog av det i Sverige de senaste 40-50 åren?

Mvh mhean"

Nu ställs Åby Stallbacken ut med ca 700-800 bostäder. Ser inte bra ut tycker jag, är det någon annan som tittat på det?

http:​/​/​www.​molndal.​se/​innehall/​byggabo/​detaljplanering.​.​
 0
mhean (6 November 2008 11:13):
Är det någon som kikat på detta stora program i Mölndal, vad tycker ni?
 0
Johannes Hulter (6 November 2008 11:48):
@ mhean: Efter en hastig titt verkar det vara de gamla vanliga misstagen som upprepas:

"Området omfattar nio delområden/kvarter med delvis olika karaktär som skiljs åt med gator och grönområden. Ett kvarter innehåller radhus. Två kvarter utgörs av förskolor. Övriga kvarter innehåller flerbostadshus i form av lamellhus, tornhus och punkthus/stadsvillor. Dessutom ingår ett kvarter för hantverk/service och industriorienterade tjänsteföretag. De enskilda kvarteren skall inte upplevas som slutna och privata på ett sätt som känns avvisande för förbipasserande, utan skall ingå som en del i den gemensamma miljön."

Dvs. utströsslade hus-på-gräsmatta. Vilket är särskilt dumt eftersom Åby ändå kan förväntas locka in en hel del besökare i området. Det borde alltså finnas goda förutsättningar för blandstad och riktiga stadskvarter. Man vill dessutom "trappa ned" bebyggelsen mot Frölundavägen för att "möta" villabebyggelsen. Det här tror man ska "binda samman" området med "det större stadsrummet och centrala Mölndal". Yeah right.

Mölndal är förvisso en egen kommun men såvitt jag vet finns inget YimbyMölndal än, så det kanske vore en idé att hjälpa våra grannar i söder...
 0
Mikael Kreutz (6 November 2008 12:55):
Är det bara jag som tycker det är kusligt likt området kring Frölundatorg (ie Pianogatan/N. Dragspelsgatan)? Är Mölndal avundsjuka på kommandobryggorna måntro?
 0
mhean (6 November 2008 14:31):
Avundsjuka på kommandobryggorna hehehe

Johannes, jag tänkte mest på att det är ett mycket stort program precis som t ex Kvillebäcken och Kvibergsstaden, det gör stort avtryck i stadsbilden (eller förortsbilden). Hade det varit ett litet projekt på 100 bostäder kanske det inte varit någon idé.
 0
Martin Nilsson (6 November 2008 15:02):
"Området omfattar nio delområden/kvarter med delvis olika karaktär som skiljs åt med gator och grönområden. Ett kvarter innehåller radhus. Två kvarter utgörs av förskolor. Övriga kvarter innehåller flerbostadshus i form av lamellhus, tornhus och punkthus/stadsvillor. Dessutom ingår ett kvarter för hantverk/service och industriorienterade tjänsteföretag. De enskilda kvarteren skall inte upplevas som slutna och privata på ett sätt som känns avvisande för förbipasserande, utan skall ingå som en del i den gemensamma miljön."

Låter som en manual för att garanterat undvika stadsliv...
 0
Johannes Hulter (6 November 2008 15:06):
@ mhean: Jamen visst, jag har inget emot att lämna ett yttrande :) Är det någon här som bor i närheten av Åby travbana? Då räknas ni som sakägare och då lägger man större vikt vid yttrandet. Hör gärna av er i så fall! Jag ska lägga upp en arbetsgrupp på forumet så kan ni lämna synpunkter där.
 0
Anders Gardebring (11 November 2008 12:49):
"Dessutom ingår ett kvarter för hantverk/service och industriorienterade tjänsteföretag."

Yay! Zonering. Så bra då...

"De enskilda kvarteren skall inte upplevas som slutna och privata på ett sätt som känns avvisande för förbipasserande, utan skall ingå som en del i den gemensamma miljön."

*ROFLMAO*. Hahahaha. Är de på riktigt?
Kvarter upplevs inte som inbjudande om de inte byggs inbjudande. Ett område upplevs inte som en del av en gemensam miljö, om det inte byggs som en just gemensam miljö. Vackra ord i ett plandokument förändrar inte verkligheten.
 0
mhean (14 November 2008 11:58):
Vet inte vad denna info hör hemma men SCB har kommit med kvartalssiffror över befolkningsstatistiken i landet. Per idag kan man ju tänka sig att Göteborg har passerat halvmiljonen i invånare, ökade rätt rejält kvartal 3 vilket naturligtvis har att göra med att många studenter flyttar runt då. Storgöteborg hade t o m kvartal 3 vuxit med ca 8 500 pers varav då GBG stod för ca 5 500 av dessa.

Göteborg växer återigen mer än Malmö (plus ca 4200) kan man ju också konstatera, vi får se om det blir så på årsbasis också.

Samtidigt kan man ju säga att det är smått otroliga ökningssiffror som Stockholms län (25000 plus) och kommun (12100 plus) har, undrar om det är en bestående trend? Vi får se i framtiden.
 0
mhean (14 November 2008 13:47):
Alltså min kommentar ovan har ju att göra med att jag tycker att det blir än viktigare att Göteborg bygger många bostäder och helst då urbana och klimatsmarta sådan.
 0
Mikael K (14 November 2008 14:47):
Eftersom vi var precis under 499000 den sista september så är det högst troligt :)
 0
Mhean (17 November 2008 21:20):
Idag på www.fastighetsvarlden.se kan vi läsa att Steen o Ström sätter Mölndals Centrum på vänt. Samtidigt kan man i Mölndalsposten läsa att ett omredigerat förslag av Mölndals Centrum nu ställs ut. Det är så att man kan börja gråta, så synd för Mölndal. Dom har stött och blött denna satsning så länge och kortat av höghuset så många gånger så Steen o Ström har hunnit få kalla fötter (och säkerligen sämre ekonomi).
 0
Mikael Kreutz (17 November 2008 22:47):
Bättre att vänta och bygga riktigt högt om några år än att få ytterligare en liten patetisk stubbe i närområdet.
 0
Peter B (17 November 2008 23:14):
Verkar som den kommer bli drygt 90m istället för 120, så att sån katastrof är det ändå inte.
 0
mhean (18 November 2008 07:18):
Peter B, jag tvivlar på att det blir något höghus överhuvudtaget. Jag tycker också 30 våningar är bra men ett tag var det 50 våningar högt och hade då verkligen inneburit en rejäl känga åt storebror Göteborg och ett riktigt landmärke.
 0
Ragnar Lind (18 November 2008 09:51):
Det jag retade mig mest på när jag såg planen för Mölndals centrum var att man inte bygger ett riktigt stadscentrum utan ett vanligt köpcentrum, som i vilken förort som helst. Om så köpcentret liknar en flygplatsterminal, och om det blir ett höghus där i närheten eller inte spelar mig ingen roll.
 0
mhean (18 November 2008 10:20):
Ragnar, om du tittar ovan en bit i mitt mail till Mölndals kommun så var det precis det jag anmärkte på också.
 0
Mikael Kreutz (18 November 2008 14:47):
Ragnar Lind: Visst var det så, men i just detta köpcentrum så planerades bio, bibliotek, och andra offentliga verksamheter. Dessutom så var det ju tänkt att hela Mölndals Centrum skulle bli en ännu större kollektivtrafikknutpunkt. Inget nytt Allum som byggdes åtminstone, mer åt Nordstan.
 0
Ragnar Lind (18 November 2008 17:11):
Enligt Mölndals hemsida ska det bli ett mer stadslikt centrum, och så blir det ett nytt Nordstan...
 0
Lars Ekberg (19 November 2008 13:30):
Hej!

Första gången jag är på detta forum och med risk för att bli beskylld för att vara fyrkantig, grå, kommunal byråkrat (OK, grå kavaj idag), är jag inte imponerad av inläggen hittills. Det verkar finnas en hel del skribenter här som vet hur den perfekta lösningen på stadsutveckling ser ut och som fördömer alla (inkl Mölndal) för att vi gör på fel sätt. Lite mer konstruktivt tänkande tack! Jag har fått ta emot fler och bättre synpunkter under sommaren från allmänheten som besökt utställkningslokalen på Brogatan när vi hade informationsutställningen.
Några korrigeringar: Steen&Ström har inte "satt Mölndal på vänt". Artikeln i Fastighetvärlden var en övertolkning/felcitering av VD:n när han kommenterade att S&S kliver av Växjö-projektet. S&S har gått ut med dementi.
Att säg att den utställning som startar på måndag är en "omredigering" är inte helt korrekt. Den som kan PBL och planarbete vet att planprocessen består av flera steg, det som händer på måndag är att vi genomför den sista, formella, utställningen. I denna omgång kan bara de sk sakägarna lämna synpunkter som vi måste ta ställning till.

Lev väl!

Lars Ekberg
Näringslivs- och informationschef, Mölndals stad
 0
Johannes Hulter (19 November 2008 14:26):
@ lars ekberg: Roligt att du tittar in och kommenterar, vi välkomnar alla röster i debatten och har inget emot fyrkantiga, gråa byråkrater (även om du inte verkar vara en sådan). :)

Personligen är jag inte så insatt i just det här projektet, och det hade onekligen varit intressant att höra vad det är du tycker är fel med de synpunkter som lämnats tidigare. Det hade också varit kul att få höra vilka "bättre" synpunkter allmänheten lämnade. Det ser vi fram emot.

YimbyGBG handlar ju primärt om Göteborg, men vi är naturligtvis mycket intresserade av vad som händer i Mölndal, vi hänger ju ihop.
 0
Lars Ekberg (19 November 2008 15:02):
Jag tycker inte att synpunkterna är "fel", däremot förfaller de flesta vara överens om att Mölndal/Steen&Ström gör fel. Märkligt nog ser jag ingen som angriper Wingårds, för det är trots allt de som ritar huset. Men Gert W kanske är för stor för att ifrågasättas... Eller så är andelen arkitekter som drömemr om att arbeta på Wingårds på detta forum hög. (Ajdå! Ursäkta! Det var visst en öm tå där....)

Naturligtvis har stadsplaneringen ett ansvar att skapa den goda staden, hur den nu ska definieras. Men jag tycker nog att även de arkitekter som medverkar i processen måste ta sin del av ansvaret. Redan när jag läste samhällsplanering på Göteborgs universitet i slutet på 1970-talet hade vi en ibland stimulerande, ibland animerad dialog med dem som läste arkitektur på Chalmers om vem som egentligen planerade och utvecklade samhället. Om arkitekterna kan vara lika engagerade idag skulle vi kunna komma riktigt långt.

Lars

PS
Jag har gjort en längre sammanställning än den miniversion som finns på vår hemsida, av de synpunkter som lämnades under sommaren till vår utställning, den som är intresserad kan mejla mig, lars.ekberg@molndal.se, så skickar jag den.
DS
 0
Johannes Hulter (19 November 2008 15:34):
@ lars: Varje kommentar får stå för den som kommenterar, men jag vågar nog ändå påstå att för YimbyGBG:s medlemmar är det viktiga att Mölndal utvecklas till en tätare och ännu mer levande blandstad som ger utrymme för spännande arkitektur. Planer som bidrar till en sådan utveckling applåderar vi, planer som förhindrar det kritiserar vi. Oavsett vilka politiker, tjänstemän eller arkitekter som står bakom.

Håller med om att alla (inkl arkitekter) måste dra sitt strå till stacken. Det har vi skrivit om för inte så länge sedan: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​10​/​diskussion-​utan-​deltagare_​.​.​

Ser fram emot att läsa utställningstexten, du får snart en epost... :)
 0
mhean (19 November 2008 15:37):
Lars, kanon att du kommer in och kommenterar. Själv är jag ekonom men är mycket intresserad av stadsplanerings-, stadsbyggnads- och infrastrukturfrågor.

Jag tolkade det som att projektet var satt på vänt vilket inte kan anses konstigt med tanke på vad som skrevs i artikeln. Sen har jag skickat mail till er och hejat på era planer men påpekat att det är viktigt att ni bygger riktig stad i Mölndal. Jag vidhåller det och tycker t ex att era planer för Åby är dåliga.

Det är också lite tråkigt att alla planer för riktigt höga höghus alltid krymps, 30 våningar är i o f sig ändå en intressant höjd.

Annars kritiserar jag gärna Wingård. Riktig urban stad känns inte som hans grej snarare håller väl han mest på med olika ikonbyggnader.
 0
Sven R (19 November 2008 18:16):
Om Mölndahls vill bygga en "flygplats" mitt i centrum så kör på bara! Jag förstår att den är ett sätt att knyta ihop resecentumet med handeln. Och jag förstår att Mölndals centrum behöver något "häftigare" för att locka folk än den ganska småstadsaktiga handeln som finns i centrum idag. Tiden får väl utvisa vad folk kommer att tycka om den fläskiga utformningen. Men höghuset känns ju klockrent!

Det jag är kritisk mot är att köpcentrat så tydligt kommer att fungera som en barriär söderut. Och att bebyggelsen som är föreslagen bakom köpcentrat bara är bostadshus som hus-i-park. Det känns inte urbant att bygga på ett sätt som förhindrar en framtida exansion av handelsområdet i centrum. Ja, det är gammal hederlig kvartersstad jag efterfrågar.

Det är allmänt känt att Wingårds starka sida inte är stadsplanering. Och Steen & Ström är nog bara glada att slippa konkurrerande affärslokaler. Så då är det naturligt att man vänder den här kritiken till Mölndals kommun. Det är ju ändå ni som bestämmer.
 0
Nicke (19 November 2008 19:51):
För att delvis komma till försvar av Mölndals planer tycker jag (såsom Mikael K kommenterar om ovan) att man klart verkar eftersträva god blandning av ett stort antal olika funktioner, i kombination med boende och direkt anslutning till kollektivtrafik. Tycker nog man har framhävt blandstadens ideal i planen, om än inte i fysisk form av kvartersstad (vilket jag håller med många andra här nog hade visat sig mer lyckat i längden - lite större yta och större chans för variation och att undvika att området fastnar i ett statiskt tillstånd i framtiden).

Med tanke på Mölndals allmänt glest utspridda bebyggelse med tydlig karraktär av bostadsort och den "stanna-hemma-kultur" som tenderar uppkomma i sådana lägen (jag menar inte detta som något nödvändigtvis negativt eller att det är speciellt i Mölndal det är så, bara som ett konstaterande) finns även risk att underlaget kommer visa sig otillräckligt för något varierat utbud av kvällsöppna aktiviteter, såsom biograf och restauranger (den nerbantning av höghuset som verkar vara planen i nuläget gör ju inte den saken bättre - synd att man gör det, det hade varit mycket intressant om man instället satsat på höjden och t.o.m planerat in för ett antal högre hus att växa upp i centrum de kommande åren).

I vilket fall som helst tror jag Mölndals centrum åtminstone har potential att bli överlägset andra förortscentrum i regionen, och om nu inte planen bantas för mycket tycker jag man gjort bättre utifrån förutsättningarna än tex det mesta som byggts i centala lägen i Göteborg de senaste decennierna.
 0
Johannes Hulter (20 November 2008 09:35):
Vi har en arbetsgrupp om Åby Stallbacke i Mölndal på forumet, om ni är intresserade av Mölndals framtid så gå in där och lämna förslag och synpunkter. :)
 0
mhean (24 November 2008 07:38):
http:​/​/​www.​molndal.​se/​download/​18.​266f891e11d8d70​93a88.​.​

Planerna över Mölndals centrum har kommit, se länk. Höghuset är snyggt men annars trodde jag dom skulle bygga stad, istället blir det massa hus-i-park. Detta blev väldigt mycket sämre än vad jag hoppades. Lars Ekberg, varför bygger ni inte riktig stad när det är vad ni hela tiden sagt att ni ska göra? Bland alla dessa lameller och punkthus kommer det bli dött, trist och blåsigt.
 0
Mikael Kreutz (24 November 2008 10:11):
Mhean: Mmm tråkigt, höghuset känns som en kopia på porslinsfabriken. 27 våningar, vad var den tänkt från början, 45+? Just hus i park känslan på baksidan (det är just vad det är...) har jag inte så mycket emot, men att inte mer görs för att få stadsmässiga kvalitéer längs Brogatan är förbluffande. Sen för att inte vara enbart negativ måste jag säga att jag älskar den nya runda designen på "centrumbyggnaden", synd bara att den inte sticker ut lika mycket över vägen som det första förslaget.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6715 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter