Utskrift från gbg.yimby.se
....

Monolog Södra Älvstranden?

 

Det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling har sedan länge en inaktiv debattsida som heter "Det offentliga samtalet". För att få igång verksamheten lade kommunikationschef Johan Ekman ut följande inlägg:

"Jag såg en TV-intervju med en ung student från Mellansverige som valt att flytta till Göteborg för att läsa på universitet. Med smittande entusiasm berättade hon för TV-reportern att Göteborg är den trevligaste stan av dem alla. Hon beskrev Göteborg som en härlig och mänsklig blandning av studentliv och vanligt arbetsliv, av attraktivt kultur- och nöjesliv och fina miljöer.

Trots att hon endast bott i Göteborg ett par veckor fångade hon stadens själ och puls fantastiskt väl. För henne fanns nu bara Göteborg – och nog är det så vi alla känner – att vi älskar vår stad.

Vi på Älvstranden Utveckling, som är satta att något ”möblera om” i staden, vet att samma genuina och ömsinta intresse för Göteborgs utveckling finns hos de allra flesta. Och att ”möblera om” stadens finrum, södra och norra älvstränderna, är dessutom extra känsligt. Det finns verkligen inga genvägar.

Den förnyelse som nu växer fram på ömse sidor av Göta Älv är endast möjlig om den står i samklang med vad stadens invånare önskar och förväntar sig. Detta kräver i sin tur av oss på Älvstranden Utveckling att vi hela tiden strävar efter att vara så öppna och lyhörda som vi någonsin kan vara.

Att ändra i stadens finrum förutsätter att vi öppet och tydligt – och i olika skeden – redovisar tankar och planer för stadsförnyelsen. Och framför allt krävs att vi noggrant lyssnar in olika synpunkter.

I varje delprojekt av stadsförnyelsen ägnas därför just öppenhet och lyhördhet extra stor uppmärksamhet. Och dialogen med göteborgarna bjuder vi och Stadsbyggnadskontoret in till på många plan: i möten, i Älvrummet, via webben, i spalterna etcetera.

Skulle olyckan vara framme och vi vid något tillfälle skulle missa detta med att vara öppna och lyssnande, vet vi att vi genast har den alerta göteborgaren på oss – tack och lov!

Nu jobbar vi bland annat med framtiden för Kvillebäcken, Backaplan, Skeppsbron och Frihamnen. Så höj rösten eller fatta pennan. Du kan med fördel göra det på denna insändarsida – vi lyssnar!"

Och Ekman blev bönhörd. Det började droppa in lite kommentarer:

mhean 2008-10-08: Tänk Johan om det också är så att framtiden för de områden du säger att ni arbetar med/planerar för innebär att riktig stad byggs med slutna kvarter, verksamheter i bottenvåningarna och olika höjder på husen/kvarteren, då skulle dessa områden kunna bli riktigt trevliga. Hittills har ni mest på Norra Älvstranden byggt punkt- och lamellhus som inte skapar någon stadskänsla, snarare ångestförortskänsla. Ni har ägnat er nästan uteslutande på Norra Älvstranden åt stadsförstörelse snarare än uppbyggnad av urban riktig stad. Sen måste spårvagn komma/dras för att Norra Älvstranden ens ska ha en möjlighet att bli urban riktig stad.

Sven R 2008-10-08: Mhean har helt rätt. Det är väldigt många som drömmer om att vi ska bygga tät blandstad igen. Och det har ju framförts i flera år till Älvstranden och till politiker och planerare. Men ni lyssnar inte. Ni lyssnar bara på byggjättarna och planarkitekter med mossiga ideal om vad en stad är. Norra Älvstrandens nya bostadsmiljöer är ungefär lika trista som de man hittar i förorterna. Så här långt så har ni tyvärr inte levererat den blandstad som man visionerade om för 20 år sedan.

Anders 2008-10-09: Jag, likt tidigare kommentatorer, finner också denna rädsla för att bygga stad ytterst märklig. Vad exakt är det som gör att man tvunget måste bygga lågt, glest, monofunktionellt, enformigt och trycka in en massa grönska mellan varje hus? Ser innerstaden ut så? Nej. Vad är attraktivast? Just det, innerstaden. Så var exakt ligger problemet egentligen? Kan någon förklara det för mig? Jag tror det är dags att ni i byggbolagen börjar inse att det nu kommer en ny generation människor ut på bostadsmarknaden. Människor som längtar till staden. Där staden är normen, staden det eftersträvansvärda. Vi ser inte staden som ett misslyckat substitut för det där huset på landet som vi inte kunde köpa. Vi omfamnar staden och vad den står för. Stadslivet, pulsen, blandningen, människorna, utbudet. Vi gillar att gå, cykla och åka spårvagn. Att ha bil är inget måste för oss. Att ha en menlös gräsmatta utanför fönstret är till och med dåligt. Gärna stadsparker. Gärna alléer. Men inga fler hus utströsslade på menlösa gräsmattor tack. Ge mig nya stadsdelar där husen får stå intill varandra, inte där det skall tryckas in en massa gräsmattor överallt...

---

Men fler kommentarer blev det inte för sedan försvann plötsligt artikeln och kommentarerna från Älvstranden Utvecklings hemsida...

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (9 Oktober 2008 14:32):
Jag hoppas verkligen att detta bara var ett PR-trick för att få igång debatten på ÄU:s hemsida. Eller hur Johan Ekman, visst var det det?
 0
Anders Gardebring (9 Oktober 2008 16:13):
Jag finner byggbolagens avoga inställning till att bygga stad märklig. Okej, att bygga blandstad är naturligtvis lite jobbigt, man kan inte själv kasta ut ett gäng klipp-o-klistra cad-cam-nyfunkis-byggen men täthetsaspekten borde väl inte vara några problem? Det innebär ju faktiskt ett högre markutnytjande och alltså en större vinst. Eller är också byggbranschen så hjälplöst indoktrinerad i modernismens tankar om menlösa gräsmattor, "utblickar" och "solglimtar" så att önskemålen hos kunderna inte spelar någon roll?

Eller så kanske man kallt räknar med att man kan sälja vilket skräp som helst om man bara kan måla ut några förlåtande omständigheter som att det faktiskt finns en gräsmatta utanför fönstret och att badrumet är helkaklat (seriöst, det finns väl ingen nyproduktion idag som inte har helkaklade badrum?)
 0
Viktor (9 Oktober 2008 17:44):
Yimby kanske skulle göra studiebesök på Älvstranden Utveckling och försöka få till en diskussion direkt med de ansvariga där?
 0
Theodor Adolfsson (9 Oktober 2008 20:58):
Anders Gardebring:

Frågan är hur mycket de betalar för marken. Det blir väl antagligen billigare att bygga punkthus än tätt. Infrastrukturen betalar de väl inte heller så mycket för att det lönar sig att samordna.
 0
Marre (9 Oktober 2008 21:06):
Det är ofattbart att man aldrig tycks komma på idén att benchmarka på de existerande områden och gator som är mest trivsamma och levande. Varför inte studera Långgatorna, Linnégatan, Haga, Vasastan, kvarteren kring Domkyrkan m fl och kopiera?
Fast risken är ju att byråkraterna skulle missuppfatta allting, och t ex tro att Linnégatan lever främst p g a Slottskogen, och därför lägga in ännu mer grönområden i de nya områdena...
 0
Jesper Hallén (10 Oktober 2008 00:45):
Kulturnatta på Stadsmuseet:
"Fredag 10/10 18.30, 19.30 och 20.30
nutid och framtid vid Södra Älvstranden - guidad tur från museet, längs älven som avslutas med visning av Älvrummet på Kanaltorget. Få inblick i och lyssna på planerna och visionerna för områdets utveckling.
I samarbete med ÄLVSTRANDEN UTVECKLING AB. "

Någon som ska gå kanske?
 0
Sven R (10 Oktober 2008 04:54):
Den eviga frågan "varför bygger ni inte stad?" som aldrig får något bra svar... Kan svaret på frågan stavas "marknadsanpassning"? Låt mig utveckla... Jag läste precis Älvstranden Utvecklins AB:s egna tidning Älvstrand. Ur ett reportage om en familj som har flyttat till Sannegårdshamnen:

"-Det måste vara fantastiskt att få vara med och utveckla ett sådant här område, säger Heléne, som dock funderar lite på hur hon kommer att uppleva att inte ha naturen precis utanför fönstret.

Håkan skakar lite tveksamt på huvudet.

-Man kan ju inte få allt, och jag skulle inte vilja byta bort hamnen mot en skog."

Man bygger bostäder till folk som har det bra ställt. Det har bil och har precis sålt villan med naturen utanför fönstret. Nu bygger man något som ska konkurrera med detta. Sjöutsikt ordnas. Lite natur finns med som garnering. Stadens puls finns inte här men man kan se innerstaden på andra sidan älven, som en tavla. Då förstår man att man bor mitt i stan men lite för sig självt, en känsla av gräddhylla.

Man bygger för en grupp människor som inte är intresserade av att bo i stad egentligen. Frågan är varför man bygger för dessa bilburna människor på central mark som borde användas till att expandera innerstaden. Mark som borde bebyggas för folk som vill leva en urban livsstil. Håkan och Heléne skulle ju lika väl kunna bo i Torslanda. Men nu har dom knuffat ut oss som inte har bil.

Om man byggde tät stad, skulle man gå miste om Håkan och Heléne som köpare? Skulle man istället attrahera andra köpstarka grupper? Kanske sådana som redan äger en lägenhet i centrum och inte absolut måste kunna se skog från fönstret? Då skulle de uppskruvade priserna på centrala lägenheter sänkas och fler unga fick chansen att komma in på bomarknaden.

Om den täta blandstaden är ett politiskt mål så borde ju Hultén & co. se till att SBK tar fram sådana planer. Och politikerna borde se till att Älvstranden Utveckling, som ju är ett kommunalt bolag, börjar leverera i linje med detta mål istället för dagens "marknadsanpassning".
 0
mhean (10 Oktober 2008 08:26):
Låter helt riktigt Sven. Problemet är, har jag nu förstått, att byggnadsnämnden inte vet vad tät blandstad är och det är som jag sagt nästintill kriminellt när man har så stora beslut att fatta.
 0
Johannes Hulter (10 Oktober 2008 08:32):
@ jesper: Tack för tipset! Det får man inte missa.

@ sven: Ja, det verkar onekligen som att du har rätt. Blandstad är det ju inte utifrån någon rimlig definition av begreppet, jfr: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​10​/​begreppet-​blandstad_​586.​ht.​.​

Mycket lite funktionell, social eller estetisk blandning. Resultatet är mer bandstad än blandstad...
 0
Johannes Hulter (10 Oktober 2008 08:36):
Det verkar som Älvstranden Utveckling lagt ut inlägget igen. Någon läser uppenbarligen YimbyGBG... :) Good call!
 0
Hanseman (12 Oktober 2008 14:55):
Tror på din klarsynta kommentar Sven.
Lite konspiratoriskt kan man också tro att "någon/några" gör allt för att motverka allmänna prisnedgångar. Man bygger precis lagom mycket för att maximera intäkterna. Och som du påpekar så väljer man nybyggen som inte konkurrerar med den äldre stadsbebyggelsen.
 0
Johan (12 Oktober 2008 16:56):
Jag tror inte vi bara kan se till outputsidan, dvs den misslyckade nybyggnationen på Älvstranden, utan att man också måste kritisera de politiska strukturer som har givit upphov till en så misslyckad stadsplanering, dvs Nuab självt. Att låta ett kommunalt bolag (sådana är ju i sig en olycklig mischmasch av politik och näringsliv), därtill styrt i värsta Göteborgsandan (a href="http://www6.goteborg.se/fortroendevalda/detail_namndstyrelse.asp?namnd=116&styrelse=Kommunala%20bolag) ansvara för utvecklingen av hela centrala Göteborg är så uppenbart ett katastrofrecept.
 0
Elin Asplind (25 November 2008 12:23):
Hej Johannes. Jag heter Elin och arbetar tillsammans med Johan som kommunikatör och webbansvarig på Älvstranden Utveckling. Du har helt rätt i att debattsidan nu har en alltför undangömd position på vår hemsida - vi håller med. Som du själv skriver har vi sett en minskning av kommentarer och insändare sedan vi tog bort länken till "Det offentliga samtalet" från den plats på förstasidan som är avsedd för aktuella teman. När vi lade debattsidan på förstasidan hade vi två syften med detta. Dels ville vi knyta ihop vår tidning Älvstrands ledare - som handlade om Älvstranden Utvecklings ambition att vara ett företag som lyssnar - med hemsidans innehåll, och dels ville vi få fart i debatten igen. Eftersom nya ämnen, som utställningen om Kvillebäcken och nu vår seminariekväll i Älvrummet, blev aktuella fick debattsidan lämna plats för dessa händelser. Den offentliga dialogen kommmer i slutet av denna vecka att få en egen permanent plats på förstasidan eftersom vi gärna vill att debatten fortsätter. Vi välkomnar alla bloggare som är intresserade av våra frågor att skriva insändare och kommentera.
 0
Johannes Hulter (25 November 2008 13:20):
@ elin: Tack för din kommentar! Det inlägget ovan gällde var inte den undanskymda platsen, utan att ni stängde ner diskussionsforumet när det dök upp kritiska kommentarer. Efter att vi skrivit om det dök det upp igen. Men det är förstås möjligt att det bara var ett olyckligt sammanträffande. :)

Det låter bra att ni vill lyfta fram diskussionen, även om jag personligen tycker att diskussionsforum och liknande bör stå fria från politiska/ekonomiska organisationer och institutioner som är direkt inblandade i det man diskuterar.

Men vi ser naturligtvis fram emot att få svar på de frågor och synpunkter som vi lämnat på er hemsida. Det går bra att besvara dem här också om ni vill. :)
 0
Elin Asplind (25 November 2008 17:29):
Ja, hur osannerligt det än låter stängdes inte sidan ned med flit. Jag förstår dock att det tolkades så. Vad som faktiskt hände är fortfarande ett mysterium som vi - på marknads/kommunikationsavdelningen - ännu inte lyckats spåra.
 0
Johannes Hulter (25 November 2008 20:32):
@ elin: Ingen fara, en gång är ingen gång. :)

Men jag vill fortfarande veta om Johan tycker att Porslinsfabriken är ett exempel på det stadsbyggande han säger ska prägla Backaplan...
 0
Elin Asplind (27 November 2008 13:46):
Gå gärna in på vår hemsida > Södra Älvstranden > Det offentliga samtalet. Där hittar du, om än kanske inte ett fullständigt, svar på din fråga samt en inbjudan.
 0
Johannes Hulter (27 November 2008 14:44):
@ elin: Tack ska du ha, roligt att ni tar det här initiativet. Vi hörs och syns!
 0
mhean (27 November 2008 15:33):
Hej Elin, "Det offentliga samtalet" har legat där ett tag nu och de flesta kommentarer där är våra så jag tror att Johannes fråga kvarstår angående porslinsfabriken.
 0
Johannes Hulter (27 November 2008 15:36):
@ mhean: Det har hänt lite grejer där, Johan Ekman har svarat:

"När det gäller Porslinsfabriken är det ett projekt som inte vi har varit involverade i eftersom det inte ligger inom vårt ansvarsområde. Men någon frågade om jag tycker att Porslinsfabriken är ett exempel på den stadsmiljö som jag tidigare beskrivit. Jag tycker att Porslinsfabriken planeras och byggs med samma mål som vi har med områdena runtomkring – nämligen att förtäta nära kollektivtrafikknutpunkter och bygga vidare på en befintlig struktur i Brämaregården. Vi tycker att det är positivt att det byggs bostäder på området. Vad jag vet tillåter planen även kommersiella lokaler."
 0
Erik Sandblom (27 November 2008 23:15):
Johannes: Apropå monologer. Jag har skickat några mejl till dig, senast igår. Har dom kommit fram? :-)
 0
Johannes Hulter (28 November 2008 00:10):
Nope. Det måste vara ett mysterium ;)
Testa igen - johannes [at] yimby.se
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee