Utskrift från gbg.yimby.se
....

Planera för kreativitet

 
En av stadsplaneringens stora utmaningar inför framtiden är att "förstadliga" de funktionalistiska bostadsenklaverna i våra städer. Det handlar om att bygga en infrastruktur för levande stadsmiljöer. Med förtätning, blandning av funktioner och integrering av bebyggelse och gatunät skulle mycket kreativ energi kunna frigöras och många områden skulle få möjlighet att leva upp. Men det avgörande är trots allt att det finns människor som faktiskt gör något, som rent konkret och praktiskt sätter igång saker. Exempel på det är Christian Pallin & Co med Koloni, som Göteborg har att tacka för ungefär hälften av sitt kulturliv (känns det som ibland). Idag startar deras festival GBG Energi, som på lördag 12-17 intar Axel-huset på Axel Dahlströms Torg i Högsbo. Dälek och Chaos Through Programming uppträder och bland mycket annat kommer konstkollektivet Dånk! att ha en "ljudcykelworkshop". Tanken är att man ska bygga om sin cykel till ett musikinstrument:

"Vi kopplar dynamos till återvunna datorhögtalare och förvandlar cyklandet till en ljudlig upplevelse för dig och din omgivning. Tillsammans bildar vi en liten cykelorkester som framträder på slutet av workshopen. Ta gärna med egen cykel. Vi lånar ut dynamos och högtalare men om du vill ta med ditt nya cykelinstrument hem ta då med dig egen dynamo och högtalare! Vi avslutar workshopen med en konsert."

Det är fri entré så det finns inga ursäkter!

Samtidigt på lördagen pågår POWER to the People - Påverka din stadsdel! på Eklövet (Paprikagatan 30) i Lövgärdet, arrangerar gör bl.a. nätverket Ung Hyresgäst. Utöver uppträdanden och diskussioner kommer arkitektstudenter och Byggbrigaden att lära ut 3D-verktyget Sketchup. Det är ett Google-program som är en förenklad gratisversion av professionella ritprogram som CAD. Som Erik Berg från Byggbrigaden framhållit är det ett utmärkt sätt att ge "vanligt folk" möjligheten att visualisera sina stadsplaneringsidéer. Det bästa förslaget för Lövgärdet belönas med en resa till Stockholm och ett besök på Arkitekturmuseet. Erik Berg är för övrigt interaktionsarkitekt på Göteborgs kommun (ett tips till de som har frågor om kommunens märkligt esoteriska hemsida...).

På lördag finns det alltså anledning för alla göteborgare att ta sig till Högsbo och Lövgärdet. Så skulle det kunna vara jämt...
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
mhean (7 November 2008 08:04):
Lightning Bolt såg jag på Nef för några år sen, en fantastisk upplevelse, rekommenderas starkt. Ruskigt intensiv musik.
 0
Elisabeth (7 November 2008 08:30):
Om det är någon gång jag önskat mig en cykel så är det nu! Nån som har en plats ledig på sin tandem? Mot Högsbo!
 0
Erik Berg (7 November 2008 11:13):
Kul att ni tipsar om minifestivalen i Lövgärdet! Morgondagens workshop är startskottet, tävlingen pågår sedan i två veckor. Grundmodellen och förslagen kommer läggas upp för nerladdning på lovgardet.wordpress.com.

Småbittert att vi kör det samtidigt som workshopen i Högsbo. Dånk! är ju helt fantastiska.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.