Utskrift från gbg.yimby.se
....

Yimbyträff I

 
Sammanlagt sex personer hade samlats igår för att delta i YimbyGBG:s första stadsvandring. Vi började vid Sannegårdhamnen, där vi funderade över och diskuterade det nya centrum som är planerat och som vi skrivit yttrande om tidigare. Vädret var klart och friskt (det blev lite väl friskt när solen började gå ned). Vi promenerade längs med den västra sidan av Sannegårdshamnen, som har betydligt mer funktionsblandning än den östra sidan.



Vid den lilla grusbelagda torgbildningen kunde vi räkna till inte mindre än fyra lokaler, vilket verkligen överträffade våra förväntningar. Så många fler lokaler fanns tyvärr inte i området. Å andra sidan är man välförsedda med hårdgjorda gårdsmiljöer.



Vi fortsatte in längs sidogatorna, där vi också smög in på en pågående lägenhetsvisning. Sedan fortsatte vi över till nästa bostadsområde, där man skapat en sorts torgbildning.



Till vänster finns äldre bebyggelse med småskalig verksamhet, inklusive en pizzeria. Till höger radhus. Höghuset hade lokaler men dessvärre bara på den bortre sidan. Även här var det gott om hårdgjorda miljöer. Det verkar överlag vara populärt med grusbelagda torg på Norra Älvstranden, ett veritabelt paradis för boule-fantasterna (förutsatt att man hittar någon att spela med).

Till sin glädje upptäckte Olle en av sina legendariska "menlösa gräsmattor", inte ens hunden får som synes någon glädje av denna remsa.



Funktionen bakom gräs- och buskremsorna är väl främst att se till att passerande inte kommer för nära fönstren till de som bor på bottenvåningen. Hade man istället lagt lokaler på gatuplan hade man undvikit det problemet. Här ser ni mig när jag står och funderar på just det.



Norra Älvstranden har dock sina ljusglimtar, de här asymmetriska och polykroma balkongerna i holländsk stil till exempel.



Vi passerade också Eriksbergs kajpromenad, som fungerar riktigt bra. Här har man verkligen lyckats, blandningen av gammal och ny bebyggelse, verksamheter etc. Vi passade på att ta en varm kopp kaffe, diskuterade stadsplanering (surprise, surprise) och fortsatte sedan österut till Stapelbädden.

Vi hade två fotografer med oss på turen, här har Jesper fångat Daniel i aktion. Vi vill ha de där bilderna Daniel... ;)



Den märkliga gång- och cykeltrappan mellan Stapelbädden och Platån fick inte godkänt av panelen.



Trädgårdsmästaren i gruppen kunde avslöja att de enorma impedimenten runt trappan var planterade med bok. Förmodligen skulle man hålla "bokskogen" en halvmeter hög. Det var alltså en framtida slybarriär vi bevittnade. Vi diskuterade alternativa lösningar. Hade man kunnat skapa en längre sluttning istället, eller kanske byggt hus i plankorsningen?

Vi promenerade avslutningsvis runt uppe på Platån, där de nya kvarteren växer fram. Radhusen på bilden får snart fler grannar.



Mörkret föll snabbt och det var dags att bege sig hem. Vi var överens om att det varit en givande utflykt och diskuterade framtida stadsvandringar. Cyklisterna (Erik, Olle och jag) lämnade sedan med dåligt samvete de övriga vid en vindpinad busshållplats. Förhoppningsvis kom de hem till slut. På återseende!
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel (17 November 2008 10:45):
Dessa grusplattor, dessa sandöknar som är så populära bland vissa. Finns det nån utbildad som kan förklara varför man anlägger dom? Dom är inte vackra, dom fyller ingen funktion och det blir skräpigt med dom.
Det är inte bara dessa grus och sandöknar på norra älvstranden, utan även i brunnsparken och utanför Burgårdens Gymnasium (vid den där köksbutiken).

För övrigt så måste jag säga att det var bra skrivet ang menlösa gräsmattor. Barnrikehusen har ju i alla fall lägenheterna en halv trappa upp, men dagens hus låter ju en att få total insyn från bussen in i folks lägenheter. Det brukar ju resultera i att folk har konstant neddragna persienner... och hur kul är det?
 0
Sven R (17 November 2008 17:26):
Man tog bort stenbeläggningen i Brunnsparken för att trädens rötter skulle må bättre, de får nu mer luft och väta. Om det var så nödvändigt kan man ifrågasätta. Även om man gör markytan helt tät så går det ju att gräva ner luftningsrör.

Generellt så tror jag grusplanerna beror på någon slags återupptäckt att man faktiskt kan ha grus i staden, förr i tiden så var det ett vanligt markmaterial. Vasagatans allé t.ex har fortfarande grus mellan träden. Sedan så vill gärna ha lokal infiltration av dagvattnet så att man inte belastar reningsanläggningarna så mycket.

Jag håller dock med om att det ofta ger ett ofärdigt intryck. Varför platsen utanför köksbutiken har grus kan man fråga sig. Likaså kan man fråga sig varför marken runt macken på Kapellplatsen ser så ofärdig ut med skräpiga grusytor och höga markstöd av betong. De byggde om hållplatsen för snart 10 år sedan och det fanns planer på att göra om hela omgivningen så att det skulle bli en slags entéplats till Chalmers. Jag gissar att det är därför det ser så jävligt ut, man slutförde inte jobbet ordentligt eftersom man ändå tänkte fortsätta. Kanske det är dags att göra det nu?

På tal om Kapellplatsen, på andra sidan gatan framför Ekocentrum så finns det också en grusyta. Säkert ser det ut så som ett exempel på lokalt omhändertagande av dagvattnet. Man har ju gjort någon slags vattenkonst av det.

I Brunnsparken så har jag börjat vänja mig vid gruset. Men med tanke på hur central den platsen är så borde man nog försöka få dit en vacker stenläggning.
 0
Sven R (17 November 2008 18:15):
Får jag fråga er som var med på träffen, tänkte ni aldrig "ah, varför går vi stadsvänner här och tittar på en stadstyp vi avskyr, miljonprogrammet 2.0"?

Det är lite så jag känner inför Eriksberg. För 10 år sedan så brukade jag cykla dit och känna hur spännande det var med en ny stadsdel som får växa ut så centralt vid vattnet. Men nu har vi ju sett vilken typ av stad de har byggt, ytterligare en förort. Jag har gett upp, jag bryr mig inte längre om de så börjar bygga villor och radhus där. Eh... ja radhus har de visst redan byggt.

Norra Älvstrandens sätt att blanda hustyper gissar jag är ett rent beställningsjobb från okunniga politiker som sätter social blandning som ett överordnat mål. Jag känner ingen stadsbyggnadsintresserad arkitekt som tror att man få en bra integrerad stadsdel genom att plottra med förortens repertoar av olika hustyper och planformer. Det går inte att få någon stadskänsla, exploateringen blir för låg.

Tänk på att Norra Älvstranden är avskuren från Hisingen genom hamnbanan och från fastlandet genom älven. Då borde man ha förstått att man måste ha en hög exploatering för att området ska kunna börja leva på egen hand. Först då blir det intressant för folk att ta sig dit över barriärerna som omger Norra Älvstranden. Och först då blir det verkligen intressant för arbetsplatser, handel och service att etablera sig. Då skulle vi på allvar få en bra länk mellan fastlandet och det gamla slitna Hisingen. Det finns ju en viktig social dimension i detta.

Min uppgivenhet beror även på den politiska ledningen i Gbg. Anneli Hulténs trötta attityd i stadsbyggnadsfrågan gör att man ger upp hoppet om förändringar. Varför ska man som arkitekt brinna för staden när högsta chefen inte gör det?
 0
Olle Jansson (17 November 2008 20:17):
Sven R:
Vi var la beredda på det redan i förväg men försökte samtidigt titta på det hela utan allt för mycket fördomar, det var i alla fall min inställning. Jag agerade dock samtidigt som inofficiell guide och min bild var redan rätt klar.

Hamnbanans betydelse blir allt mer uppenbar när man går runt och bedömer situationen. Precis som du säger är exploateringstalet på många platser allt för lågt med mycket stora gårdar omgivna av relativt låga hus. Den första bilden visar la skalan rätt bra. Älvstranden Utveckling marknadsför Sannergårdshamen som "småskaligt och lummigt precis vid vattnet", trots den begränsade ytan.

Notera även att det bara finns två lokala kopplingar mellan Eriksberg och Sannegårdshamen. Det ena är kajpromenaden runt Södhallsberget. På den andra platsen har man valt att placera ett radhusområde och en avskiljande stor gräsmatta.

Eriksberg är den del det finns hopp med sina blandade funktioner och högre täthet, dessutom den enda platsen med en liten dagligvaruaffär. Lite hänger på hur Dockan kommer att se ut. Oroar oss dock för möjligheterna att koppla ihop Västra Eriksberg med resten, om det ens är avsikten; Lite Flatås City-varning över det hela där.

Notera den senaste propagandafilmen (vem går på dem egentligen?):
http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​default.​aspx?​id=​657&navId=​10​
 0
Mikael Kreutz (17 November 2008 23:05):
Olle: Propagandafilmen börjar med ett par små fågelungar som flyger ur sitt bo och texten "nytt boende?", då kunde man ju tänka sig att nu kommer vi få se massa lägenheter för unga, men nej då, de enda ungdomarna vi får se i filmen är de som är och besöker mormor och morfar... I övrigt, fina ord som livskvalité, och så har de använd någon bra CAD-designer så att alla träd faller snyggt på plats.
 0
Jesper Hallén (17 November 2008 23:17):
Jo området är barnbarnsanpassat då Norra Älvstranden är ett stort seniorboende för välmående äldre från Mölnlycketrakten som vill dofta på älven.

Jag kan tycka om gruset i Brunnsparken, det blir som en en fransk park där man spelar boule. Fast det är inte ofta jag ser någon som spelar boule där. Det känns som att Brunnsparken inte riktigt vet om den är en park eller torg. Historiskt sätt är det väl en park då man tittar på gamla bilder. Förresten, vad är det för stenbrunn som man byggt där på sistone?
 0
Nicke (17 November 2008 23:39):
@Mikael K: Jag tolkar det som att fågelungarna i början av filmen ger sig iväg från Eriksberg. Det är väl de som är i Göran Johanssons och Anneli Hultens åldersklass som varit målgruppen för allt som byggts på N Älvstranden? Man får hoppas de unga tu inte flyger ifrån Göteborg helt och hållet. Själv blir jag lätt illamående av filmens karraktär (dock får jag inte riktigt samma konvulsioner som av über-trevlighetsfilmen om Kvillebäcken http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​default.​aspx?​id=​70​4).
 0
Sven R (17 November 2008 23:53):
Det var en intressant film. Nu har jag lärt mig ett bra argument för att ha verksamheter i varje kvarter, "allt för en bekväm vardagslyx". Hahaha, obetalbart kul!
 0
Sven R (18 November 2008 01:18):
Förra inlägget syftade alltså på filmen från Eriksberg. Men nu tittade jag även på filmen från Kvillebäcken. Ok, visst. Sådana här filmer är ju alltid corny. Hur ska de t.ex åstadkomma att "den gamla själen finns kvar som en charmig ingrediens i det nya Kvillebäcken"? Området ska ju totalsaneras! Det är ju dessutom dess ocharmiga karaktär som gör att man sanerar... Jaja, nog med gnällande. Jag tycker filmen är intressant ändå eftersom det inte pladdras om natur osv utan om rena stadskvaliteter. Saluhall, Paris, New York, mötesplatser, kontinentalt, gatuteater, bio, liv och rörelse... Och massa bilder på tät innerstad. Låter ju lovande!
 0
mhean (18 November 2008 07:24):
Jag tycker också att Kvillebäcken-filmen är lovande även om den också är lite som Nicke ovan skrev alltså för trevlig.

Jag hoppas så innerligt att dom vågar göra det dom säger med Kvillebäcken, då tror jag Göteborgs första urbana stadsdel skapas sedan gud vet när.
 0
Ragnar Lind (22 November 2008 09:15):
Platån, de där radhusen ser ju hemska ut. Ska det verkligen se ut så här? Miljonprogram vet ju alla vad det är. Men vad betyder det där "2.0" som ibland står efteråt?
Vad gäller Kvillebäcken är jag rädd för att det också blir miljonprogram. Men man kan väl hoppas på att det blir ett lite mer stadsmässigt miljonprogram.
 0
Sven R (26 November 2008 21:43):
Ragnar, att skriva "Miljonprogrammet 2.0" är ett lån från datorvärlden. Datorprogram brukar namnges på det sättet, en ny version får en högre siffra. Men ofta är det ungefär samma skit en gång till.
 0
Ragnar Lind (27 November 2008 09:46):
Tack, Sven!
 0
Peter Sörensen (3 December 2008 22:08):
Hej på er,

sorgligt fattiga boendemiljöer. Men så här byggs det över hela Sverige idag. Var i Västra Hamnen i Malmö i somras och det såg precis lika fattigt ut. Och här i Karlstad ser de senaste skrytområdena precis lika torftiga ut. Karga stenöknar som får miljonprogrammen att framstå som rena rama trädgårdsstäderna. Dessutom ofta med materialval i husen som gör att de snabbt förfulas och förfaller, snarare än patineras.

Visst är det synnerligen mrkligt att vi inte kan prestera bättre boendemiljöer idag....

Frågan är var det stora problemet ligger?

Mvh,

Peter Sörensen
Karlstad
 0
Niklas S (30 Juli 2009 16:01):
Kajpromenaden på Eriksberg är i mitt tycke väl värt ett besök en solig dag då det är mycket rörelse där. Med fördel kan promenaden få sin avslutning på sushistället.

Jag gillar området, åtminstone efter vattnet. Däremot har jag inte tagit särskilt många avstickare inåt i området så där kan jag inte uttala mig. Tycke absolut inte att det jag sett av området känns som ett miljonprogram.
 0
Niklas S (7 Januari 2010 17:14):
Under min senaste promenad i Eriksberg la jag märke till att det tillbyggts bostäder ovanpå ett P-garage! Ett i mitt tycke häftigt inslag i stadsmiljön.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6739 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.