Utskrift från gbg.yimby.se
....

Stadsliv - hur gör man?

 


Enligt Metro är bilden ett montage - men detta myllrande folkliv skulle kanske bli möjligt om FP:s motion gick igenom...

Folkpartiet i Göteborg utmärker sig med ett intensivt intresse för stadsliv. Det kommer en strid ström av mer eller mindre underbyggda motioner som alla förespråkar ett mer livaktigt stadsliv. Den här gången gäller det uteservering på Gustav Adolfstorg. Kerstin Ekman (FP) tycker gamle Gustav ser lite ensam och moloken ut - varför inte anlägga en härlig uteservering fylld med glada människor bredvid? Stadsbyggnadskontoret har inget att invända men...

- Däremot finns det inga restauranger eller kaféer i direkt anslutning till Gustaf Adolfs torg som skulle kunna sköta det så det är snarare ett logistiskt problem, säger Magnus Sigfusson på stadsbyggnadskontoret.

YimbyGBG skrev för inte länge sedan
om en annan motion från Kerstin Ekman. Då gällde det att göra om Norra Hamngatan till en levande gågata fylld med uteserveringar. Vi på YimbyGBG gillar förstås uteserveringar, i likhet med andra former av urban social samvaro, och det är kul att det uppenbarligen finns ett starkt intresse från ledande folkpartister att skapa förutsättningar för ett rikt stadsliv.

Men stadsliv uppstår inte för att man ställer ut några cafébord med parasoller. Vill man verkligen göra Västra Nordstaden mer levande så behövs det mer bostäder och fler publika lokaler i området. Man måste bryta upp kontoriseringen av området. Snart flyttar kanske förvaltningen från funkisklossen Traktören (bredvid Rådhuset). Då är det kanske dags för FP att lägga en motion om en rejäl ombyggnad/nybyggnad?
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (2 Februari 2009 12:25):
Men man skulle förstås kunna ställa dit en länga med cafétrailers a la Kungstorgets thai/falaffel-vagnar.

Det är fascinerande hur tiderna förändras, under lång tid var det parkering på GA-torg. Parkering...
 0
Jesper Hallén (2 Februari 2009 12:45):
Den där bilden är verkligen full med myllrande folkliv :)

Förresten, är det någon som vet vad som händer med tingsrättens lokaler när de flyttar?
 0
Daniel A (2 Februari 2009 14:22):
Vet inte om man behöver liva upp just GAT. Det är egentligen bra som det är tycker jag, lite småtrist öppen yta i kontrast till Brunnsparken. Därimot så kan man fundera på ställen såsom parkeringsplatsen Grönsakstorget, trafikplatsen Lilla Torget, samt Kungstorget som inte kan användas till nåt.
Nog för att man gillar blandstaden m.m. men en stad är så mycket, inte bara myllrande kaféliv överallt utan en stad ska även ha strikta sidor, tråkiga sidor, industriområden m.m. På sätt och vis tyckte jag att det var synd att man rev allt runt kvillebäcken då detta var en ganska rå sida av staden som är utrotningshotad. Vette fan om jag vill bo i en stad som ser ut som Harry Hjörnes Plats överallt.
Nog för att den platsen är mysig på sätt och vis, men uteserveringarna är trånga och ibland sätter man sig i ett berg av sopor då allt omkringblåsande skräp fastnar i stolarna.
Ang Rådhuset så vill vissa göra om det till bostadsrätter, medan andra vill behålla stället som offentliga lokaler.
När det gäller tingsrättens lokaler inne i området så vet man inte vad man ska göra av dom, men det kommer man nog på nästa år.
 0
Johannes Hulter (2 Februari 2009 15:27):
Håller nog med Daniel A här. En stad har många olika funktioner och behöver platser för mer än fika. Men med det sagt så tror jag att det inte behöver vara antingen eller (jfr Olles inlägg). Tänk den sköna mixen av portföljer, demonstrerande djurrättsaktivister och fikande lattemorsor/farsor. Blanda, blanda, blanda!
 0
Jesper Hallén (2 Februari 2009 18:36):
GTA är lite som Götaplatsen, en plats där man samlas för att demonstrera, hylla eller fira. Stan behöver lite seriösa stadsrum, det är ju ändå härifrån staden styrs. Sen har ju GTA ett problem som de flesta göteborgska torg har, de är inte slutna. Så det blir lätt öppna blåsiga platser. Svårt att få folk att hänga här, man går hellre hundra meter in till Kronhustorgets mysiga slutna rum och intar sin muffin.
Göra om rådhuset till bostadsrätter in my ass säger jag. Det korkaste förslaget sedan berlinmuren.
 0
Johan (2 Februari 2009 18:41):
Visst ska en stad kunna visa upp många sidor, men i det här fallet handlar det ju om ett av Göteborgs främsta stadsrum (räknar med hela stora hamnkanalen här). Att viga hela denna sträcka, inklusive Gustav Adolfs torg, uteslutande åt administration och banker känns aningen... tråkigt. Götaplatsen är en plats jag tycker mår mycket bättre av sin ödslighet, mycket för att denna ödslighet understryker platsens monumentala karaktär. Gustav Adolfs torg saknar denna monumentala karaktär, men har istället kvaliteter som känns som gjorda för allmänt myspys (kanal och rådhus).
 0
Jesper Hallén (2 Februari 2009 18:49):
I rådhuset kan man ju ha en restaurang, det finns ju dessutom en fin innergård man kan använda. Har för mig att det funnits en restaurang i rådhuset förr faktiskt. Fast då är ju torget fortfarande öde förstås. Man kan ju annars lägga restaurangbåtar i kanalen utanför med servering på torget.
Eller som Johannes skrev kan man ju ställa dit några snabbmatsstånd. Inte så vackert kanske, men livat. I Helsingfors har de ju rätt många sådana stånd nere vid fisktorget. Rätt stel plats utan dem.
Varför inte ha fiskmarknad förresten, det sägs att alla rensar fisk i Göteborg.
 0
Hans J (4 Februari 2009 22:04):
Visst kan strama platser tillföra något, speciellt om stan i övrigt är lite småstökig. Men ett torg som Gustaf Adolfs tycker jag kunde piggas upp en del. Det borde användas av oss och de som besöker stan, som flera andra motsvarande torg i andra städer (alltså torg som omges av "äldre" administrativ verksamhet).
Det skulle räcka med mer grönska utvalda områden. Trädgårdshäckar med sittbänkar, blomsterrabber, och några fina träd placerade längs södra kanten av torget (mot N:a hamngatan). Runda sittbänkar runt stammarna. Då blir det en naturlig plats att relaxa på, i kontrast till jäktet vid Brunnsparken. När träden vuxit till sig ger de lagom mycket skugga, samtidigt som det inte får bli för lummigt och skymma sikten in mot torget.
Serveringar är nog inget måste men återkommande marknader och mobila snacks/korv/falafelförsöljare passar ju bra bara de är hyggligt diskreta.
Jämför med St. Georges torg i Glasgow som jag förvisso bara besökt på nätet:
http:​/​/​sv.​wikipedia.​org/​wiki/​Fil:​Wfm_​glasgow_​cityhall.​.​.​
Men det torgets huvudbyggnad är City Hall liksom för GTA. Nu ser det väl inte alltför livat ut på fotot men det verkar ändå inbjudande, lite stramt och mysigt på en gång. Glasgow är tydligen, liksom Götet, en rätt tung industristad vid västkusten som överlevt varvsnedläggningar och lockar turister.
 0
Vän Af Gbg (8 Februari 2009 22:28):
Hej hej, eloge för ett bra diskussionsforum. Hoppas fler göteborgare hittar hit. Jag håller med Hans här, det känna som att torget behöver stramas upp, gillar idén med sittplatser under träden, det ger skydd mot ryggen vilket vi människor gillar (läs: Jan Gehl) samtidigt som det finns en transparens. Det vore roligt om det kunde skapas en marknadsplats med stark profil, exempelvis på helgerna likt Vaksala torg i Uppsala, de har ju loppis/second hand och är grymt populärt. Det kunde vara närproducerad mat typ Bondens marknad, eller designmarknad a la "Street"i Sthlm. Vagnar som säljer mat/fika av olika slag blir där ett naturligt inslag, man blir ju hungrig av att gå runt och titta på saker och människor! Och Människor lockar mer människor..
 0
Harald Åberg (9 Februari 2009 16:42):
Myllrande folkliv illustreras oftast minst ironiskt om man lyckas montera in ett foto av ett kafébord som någon vill sitta vid. Folk som skyndar fram på väg någon annan stans vill jag minnas att Gustav Adolfs torg har alldeles nog av.

Å andra sidan... illustrationen platsar ju väldigt bra i sammanhanget YIMBY:s artikel, så kanske Metro tänkte på hur den skulle användas i förlägningen.
 0
Daniel A (10 Februari 2009 11:02):
En sak jag intresserar mig för är gamlestaden.
Denna stadsdel som är utknuffad från övriga staden och har blivit ett sorts stadscentrum för nordöstra göteborg.
Det har ganska mycket butiker och folk i rörelse, men samtidigt få svenskar som rör sig där.

I alla fall så är det en stadsdel som är under stor omdaning. Det är mycket hos som ska byggas, även om det man har hört bara ska vara lamellhus vid kviberg så ska det säkerligen bli kvartersstad närmare gamlestadstorget när dess trafikplats ska rivas.
Mitt inlägg här har jag börjat glömma av vad det skulle handla om, men jag tror att det jag ville komma till är att nu när gatorna ska bli smalare, det ska bli bättre spårvagnsförbindelser samt även en pendeltågsstationen så får man verkligen hoppas att gamlestadens nybyggnationer inte leder till en ännu dödare sovstad borta i perferin omgiven av industriområden, motorvägar samt även av områden där svenskar tyvärr inte gärna vill bo i av diverse orsaker som jag anser vara löjliga.
 0
Johannes Hulter (10 Februari 2009 11:39):
@ daniel: Gamlestaden har verkligen ypperliga förutsättningar! Bara man inte totalsanerar, utan urbaniserar stegvis och behåller mixen och Gamlestadens lite brutala charm.
 0
Jesper Hallén (10 Februari 2009 12:39):
Ja där finns det förutsättningar för en riktigt skoj stad tror jag, Gamlestaden är en av mina favoritstadsdelar. Det är en grym mix av människor också, det gör nog sitt. Om yimbygbg får bestämma så blir det nog mycket bra framtid för öster.
 0
Jan Wiklund (10 Februari 2009 16:31):
Det är kufiskt att marknadsliberaler som folkpartiet går så långt i detaljstyrning att man vill dekretera om uteserveringar.

Skämt åsido - men för att nån krögare ska vilja etablera uteservering måste det finnas ett underlag för sådan, i form av att många hungriga rör sig i området. Att skapa detta - alltså inte hungern men de många - är stadsbyggnadspolitikens uppgift. Att skapa stråk, att ge möjlighet till täthet och mångfald.
 0
Daniel Sjölund (4 April 2009 10:24):
Idag kan man läsa i GP:s "Två Dagar" att Park- och Naturnämnden har gett tummen upp för förslaget om att utreda förutsättningarna för servering på torget.

Som förebilder har man Kungsportsplatsen och Järntorget. Visst, det är mycket bra förebilder på hyfsat levande torg. Är inte det solklart, som många här redan har varit inne på (inklusive SBK), att GAT inte har lika goda förutsättningar som förebilderna? Vart finns tex. lokalerna för café- och restaurangägarna?
 0
Daniel Bergqvist (4 April 2009 11:28):
En bra förebild måste vara Medborgarplatsen på Söder i Stockholm. Trotts att torget är betydligt mycket större har man lyckats få till ett myllrande folkliv.
Titta på dessa inspirerande bilder:

http:​/​/​www.​mikado-​82.​de/​wp-​content/​uploads/​20​0​8/​12/​10​0​.​.​
http:​/​/​static.​panoramio.​com/​photos/​original/​1374943.​jpg
http:​/​/​farm1.​static.​flickr.​com/​134/​323731962_​717e932f7.​.​

Varför har man lyckats?
* Södermalms centralpunkt
* många boende i området
* viktig knutpunkt
* många gående mellan tunnelbanan och Stockholm Södra
* torghandel (såväl fasta stånd/kiosker som tillfällig näring)
* fantastisk café/restaurangverksamhet (alltifrån BurgerKing till anrika 1700-tals pubar med uteservering)
* konserter och spelningar

Viktiga byggnader:
Söderhallarna/Saluhall (både lyx och lax till biografverksamhet)
Folkets Hus (ideliga kulturaktiviteter)
Södertorn och Studentskrapan
Stockholms moské
Stadsförvaltning

Tyvärr är det svårt att få till riktig kvällssol på Gustaf Adolfs Torg. Däremot så finns vattenspegel nära tillhands vilket naturligtvis höjer potentialen. SBK menar att det inte finns några angränsade restauranger som kan sköta uteserveringarna. Skitsnack! bygg då glaspaviljonger längs östra sidan (se kungsträdgården i sthlm) med tillhörande uteserveringar. Montaget från Metro får mig att vilja fly till annat torg.
 0
Mikael Kreutz (4 April 2009 17:53):
Medis är ett underbart torg, skulle kunna vara en förebild för en ombyggnad av Järntorget när det är dags för Masthuggskajen att bebyggas. Och givetvis ska vi ha vårt eget Söder torn!
 0
Marie (12 April 2011 15:57):
Göteborg måste vara en av väldigt få städer med anor som inte använder sin rådhuskällare. Det fanns mycket riktigt en restaurang/pub där tidigare med historia bakåt till 1700-talet. Nu ligger den helt öde. Den gamla historiska delen av Göteborg har blivit helt ödelagd, bland annat genom nermejandet av gamla hus till förmån för stela kommunhus. I området fanns på ostindietiden hundratals pubar inom en halv kvadratkilometer, nu finns knappt ingenting. Det är sorgligt.
 0
Jesper Hallén (14 April 2011 11:13):
Dags att göra något åt det då, det sorgliga bör bli eld i baken så att stan åter blomstrar :)
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.