Utskrift från gbg.yimby.se
....

Att vara glad över det lilla

 
Efter förra helgens stadsvandring kring Backaplan och inför den kraftsamling som lär behövas för att på ett rättvisande sätt kommentera den nya planen för området kan det inte skada att titta lite på vad som pågår i det direkta närområdet. Backaplansförslaget är fullspäckat av positivt laddade ord och begrepp om den nya innerstaden som skall byggas på rätt sida älven. Men är det ändock inte så att handling talar högre än ord?

Aktiva läsare här på YimbyGBG och annorstädes har näppeligen missat min aversion mot Porslinsfabriken som i skrivande stund byggs på platsen där Göteborgs Porslinsfabrik en gång i tiden låg. Jag har fortfarande en hel del invändningar men det skadar inte att vara glad över det lilla. För en tid sedan började jag nämligen lägga märkte till att de lägger till en fasad av tegel på nybygget.Tegel med gula fönster, notera den skräpiga ytan framför gatan

Oavsett vad man tycker om tegelfasader är det onekligen snyggare än den brutalistiska syn som mött mig varje morgon under tidigare skeden av byggprocessen. Någon kanske tycker att det är märkligt att jag omedvetet utgick från att vad jag tidigare sett var den färdiga fasaden. Då skall det dock påpekas att fasader som ser ut sådär K-märks nuförtiden (oavsett vad de boende själva tycker).

Men Porslinsfabriken blir som bekant bostadsrätter och då kan faktiskt inte byggbolag och övriga aktörer fullständigt strunta i hur framtida brukare av byggnaderna reagerar på en brutalistisk betongfasad - det är svårt att sälja konceptet att form följer av funktion.Så som jag trodde det skulle se ut

De tidigare bilderna av bygget har inte gett intrycket att husen i fråga skall klädas i tegel. Dessutom samstämmer det näppeligen med säljtexten där det talas om grå puts, skivor och plåt! Måhända är detta något som PEAB fått kritik av SBK för under planeringsprocessen. Jag har länge försökt hitta handlingar på kommunens hemsida, men det är som bekant helt omöjligt på flopp-sidan vilket såväl vi som intresserar oss för stadsplanering och många andra lagt märke till (det är smula ironiskt att GP rapporterar om hur dåligt kommunens hemsida fungerar, då deras egna sökmotor är fullständigt värdelös).

Varför är jag då så förbannad på Porslinsfabriken, det är ju bra med förtätning? Jo, titta på det första fotot igen och notera hur husen fullt avsiktligt distanserar sig från Herkulesgatan. Platsen precis framför huset är en viktig transportled för framförallt alla de kollektivtrafiksresenärer som reser till och från området via Hjalmar Brantingsplatsen då inga andra vägar under Hjalmar Brantingsleden finns på nära håll. Dessutom är Herkulesgatan en av stadsdelens viktigaste gator.

Nu har PEAB fullt avsiktligt gjort en framtida etablering omöjlig på denna plats. Trots att det finns gott om använda lokaler på andra sidan. Trots att det ligger mycket nära en hållplats och på andra sidan av en av stadens främsta exploateringsområden för en framtida innerstad (att sedan planen är för mesig är en annan femma).

Nu kommer istället platsen att bli en fullständigt oanvändbar restyta. Klart att det skulle kunna placeras ut lite trevliga parkbänkar där. Men i beaktande av hur platsen ser ur i övrigt, att de boende har en gård och vilka som troligen kommer att slå sig ner där är inte ens det sannolikt eller meningsfullt.

A-lagare som vandrar dit från hållplatsen och gröna skylten är människor som jag anser har samma rätt till gaturummet som alla andra men de kommer knappast att accepteras av nyinflyttade bostadsrättsinnehavare (klart det finns en hel del bostadsrättinnehavare med en mer liberal, bullertålig och människovänlig inställning men vi vet la alla av erfarenhet att det inte är deras tystnad som talar i frågor som denna).

Den första delen av vad som i praktiken skall bli framtidens Backaplan är en bostadsrättsenklav med inslag miljonprogramsestetik och solvinklar (Älvstranden Utveckling har tidigare skyllt ifrån sig och sagt att Porslinsfabriken ligger utanför deras område. Svarte Petter går vidare till SBK). 

Ja, i alla fall utåt sett. Byggbolaget försöker nämligen sälja området med hänvisning till en lugn och avgränsad innergård - alltså inte miljonprogammets sprängda kvarter utan något som Yimby förspråkar - en oas i tillvaron (dessutom trycker de hårt på att den kommer att vara trygg - som bostadsrättsköpare antas man tydligen vara vädligt rädd). Att de dessutom bygger fönstrer till bostäderna en halv våning upp är helt i sin ordning (inte minst med erfarenheterna av Örebrogatan) och definitivt att föredra framför tiotalet meter av menlös gräsmatta vilket tidigare standardlösning 1A.Porslinsfabriken - klicka för större bild

Området för etapp 1 i kvarteret Porslinsfabriken är på många håll begränsat av barriärer - motorväg, backar, Kvillekanalen, befintlig bebyggelse - på de flesta sidor. Den totala kontaktytan mot gatan är 40 meter för ett bostadsområde med nästan 200 lägenheter. Med beaktande av en parkering (PEAB tycker att det är nödvändigt att påpeka att om man vill ta bilen till Backaplan finns där 3000 parkeringsplatser!) och nedfart till garage är denna sträcka än mindre.

Denna sträcka känner sig PEAB tvungna att göra så otillgänglig och diffus som möjligt. Hade det varit på sin plats med någon form av utåtriktad verksamhet på denna till synes utmärkta plats? Det hade la i alla fall kunnat vara någon form av bokal eller kontor? Kunde de inte i alla fall försökt förankra byggnaden mot gatuplan (etapp 2 är bättre i det avseendet, om det nu någonsin blir något av den etappen - men jag räknar inte med några lokaler på hus som i första hand vänds ut mot en återvändsgränd)?

Det finns flera fördelar med Porslinsfabriken som kvarter. Även om de inte vågar ta steget fullt ut (och använder sig av glasväggar a la kvarteret Kostern) så försöker de bygga något som liknar en innergård. Vidare ger det ökat underlag för verksamheter i närområdet (vilket också råkar mitt område med vissa inslag av blandstadsproblematik - om de nu inte tar bilen till Backaplan!) och använder sig av en yta som ingen haft någon nytta av på väldigt länge.

Ett litet plus för att de försöker placera de flesta av sina parkeringar på markplan ut på baksidan ut mot Lundbyleden istället för på framsidan ut mot Herkulesgatan. Dock, om detta är den realitet som kommer att bli den nya innerstaden på rätt sida älven finns det en hel del för Yimby-anhängare att oroa sig över inför det nya Backaplan.

Fasaden är  i alla fall i rustikt tegel, man får vara glad över det lilla!

Se PEABs reklamfilm för Porslinsfabriken
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jesper Hallén (26 Mars 2009 19:43):
Det är synd att det allt som oftast verkligen är så att man får vara glad för det lilla med stort L. Man försöker intala sig att ja det här är ju inte så illa ändå, men det är svårt att lura sig själv och det tycker jag inte att man ska behöva göra. Vi har en stor stad full med kreativa och duktiga utbildade människor med lysande idéer. Ändå lyckas det nästan alltid gå fel.

Bildexempel på hur man med "Porslinsfabriken" fullständigt spottar på stadsdelen och Herkulesgatans potential: (http:​/​/​www.​jeha.​net/​goteborg/​yimby/​porslin0​1.​jpg)
 0
Johannes Hulter (26 Mars 2009 19:59):
@ olle: Rent estetiskt föredrar jag både råbetong och tegel före ännu mer av denna vita puts (tänk om man investerat i vitputsaktier för 15 år sedan...). För att inte tala om plåt, eller de här konstiga masonitskivorna (eller vad det nu är) som de sätter upp överallt. Men, men. Nog med gnäll. vi får väl helt enkelt göra någon sorts tillbyggnad mellan bostadsenklaven och vägen - tänk Norra Gubberogatan.

Och så skulle det ju hjälpa om ni slutar slänga ut mer sådant här... SBK, hör ni mig? :)
 0
Daniel Bergqvist (26 Mars 2009 20:45):
Bra med bostadsrätter! Problemet är väll en sjuklig prissättning som genast motiverar byggande av hyresrätter. Däremot bör det vara ett allmänt mål att varje nybyggt kvarter skall bestå till häften av bostadsrätter resp. hyresrätter - likväl bör upplåtelseformerna "varvas" kontinuerligt. Den tomma platsen framför hus 2 är omotiverad. Men kanske tänkte "skaparen" såhär; gående som kommer från passagen under leden skall inte mötas av en vägg, utan skall istället välkomnas in i ett "rum", därav tårtbiten till minitorg. Likväl "behövdes" fler parkeringsplatser på denna sida av planområdet. Rimligen borde en konvex huskropp följa Herkulesgatans sväng. En trattformad entré till Herkulesgatan kanske vore något. Men oavsett så är huskropparna som nu byggs grymt fula - men annars såg det riktigt fint ut från ovan med vattendraget som oasförstärkare.
 0
Johannes Hulter (26 Mars 2009 21:17):
Jo, en sak till: det skulle hjälpa om ni slutade godkänna sådana här planer i Byggnadsnämnden... Emmali, hör du mig? :)
 0
Matthias H. (26 Mars 2009 22:07):
Håller fullständigt med dig i din kritik Olle. Tänk om det byggts kvarterstad istället med möjliga uteserveringar vid kanalerna...

Då hade man kanske kunnat fått lite Amsterdamkänsla. Joordan där har jag för mig är lite schysstare kvarter längs med kanaler men ändå med lite kafeer o dyl eller misstar jag mig, det var ett tag sen.
 0
Anders Gardebring (26 Mars 2009 23:34):
Jag har sett PEAB:s porslinsfabriksreklam förut men den är så bra så att den tål att ses igen. Sådan humor går inte att skapa med ens med vilje... Jag skulle skratta om det inte vore så tragiskt alltihopa. Pricken över I:t är nog utzoomingen mot slutet så man verkligen får riktig ibankat att det är en isolerad enklav, tro inte att du ska kunna promenera nånstans härifrån...
 0
Daniel Andersson (27 Mars 2009 00:44):
Nja, de kan ta promenader över Lundbyleden både på bron och tunneln alldeles invid kvarteret när de tröttnar på Hisingsgrannarna. Det är mer förbindelser än 'stackarna' i kvarteren västerut har. Så mycket att se när de kommer över leden är det förstås inte (ännu).
En finess är annars att de har en väderskyddad utomhusbassäng på drygt 50 meter där Kvillebäcken går under leden, hamnbanan, Lunby hamngata och en GC-väg...
Vägverket har nyligen gjort en förstudie för Lundbyleden; ev. skall den läggas i tråg eller tunnel:
http:​/​/​www.​vv.​se/​Vagarna/​Vagprojekt/​Vastra-​Gotaland/​Va.​.​
Så om 50 år kanske glasväggarna inte behövs ;)
 0
John T (27 Mars 2009 08:20):
Någon som vet vad som är tänkt med den tomma ytan ut mot Herkulesgatan, där det låg en bilverkstad innan? Om man bygger utmed gatan där med lokaler och några våningar bostäder (hyresrätter?) ovanpå så kan det ju rädda upp området något i alla fall.
 0
Niklas Svensson (27 Mars 2009 10:13):
Man får väl endå ge PEAB plus i kanten för att inte ha inkluderat en enda människa ute på "gatorna" och "gårdarna" i reklamfilmen, det är ju åtminstone ärligt att visa hur det kommer vara i verkligheten (vid något tillfälle såg jag något som kanske kunde vara en människa, men det var nog en stolpe...)
 0
Anders Gardebring (27 Mars 2009 11:17):
Niklas:
Människorna kanske stör den utopiska visionen om maskinstaden?
 0
Niklas Svensson (27 Mars 2009 11:37):
@Anders: Bra teori! En annan möjlighet är att det skulle kosta några tusen ifrån den maximerade vinsten att betala någon att animera in lite folk. Fast det brukar ju vanligtvis inte vara nåt problem att i reklamen pixla in hela grannskapet på mållös promenad samtidigt i evigt strålande sol...
 0
Johannes Hulter (27 Mars 2009 11:45):
@ niklas: Jag tror inte det kostar några tusen att klistra in lite folk från stadsmiljömallarna i 3D-programmet (om inte PEAB anlitat en väldigt dyr byrå, vilket jag av någon anledning har svårt att tro...).

Det hade ju varit kul om de gjort en Årstafältet, så man fått se lite Hollywoodkändisar utanför betongladan - http:​/​/​www.​pastan.​nu/​bloggen/​inlagg/​ovantat-​kandisbeso.​.​
 0
Niklas Svensson (28 Mars 2009 03:31):
Johannes, ska dom röra på sig i en film är det nog endå någon timmes jobb efter copy-paste kommandot...
 0
Olle Jansson (28 Mars 2009 09:46):
För att utveckla mig lite, problemet med Porslinsfabriken är inte att det är långt ifrån den jag önskar, utan att det är så nära - men ändå så långt borta. Chansen fanns men självklart tas inte steget. Det verkar som de inte vet hur det skall sälja något urbant. Det är alltid utsikt, lugn och trygghet som är är argumenten - oavsett om detta är realistiskt eller inte. Hade de bara tagit steget ut och erkänt att huset ligger i staden genom att förankra entrén mot Herkulesgatan - vilket la också kunnat ge mer plats åt en nästan-innergård som faktiskt får unika kvalitéer - så hade jag varit nöjd. Jag filar på några värre och mer tröttsamma exempel som kommer att komma i min serie av nybyggen i gbg - hade bara hoppats att vädret skulle vara lite bättre för att sno min bättre hälfts kamera.

Ni har la sätt filmen om Kurt och Oves Bilservice:
http:​/​/​vimeo.​com/​380​7521?​pg=​embed&sec=​
 0
Johannes Hulter (28 Mars 2009 14:16):
Niklas: Jag hade mer tänkt mig ett par människor som står och diskuterar utanför butike..eh jag menar garaget. Eller några som sitter och pratar utanför cafée..eh, jag menar den igenmurade väggen.

Men du har kanske rätt, det är ju fullständigt orealistiskt att någon skulle stanna till där. :)
 0
Markus (25 Juni 2009 09:56):
Har rätt nyligen köpt en etta i porslinsfabriken som blir klar vid etapp 2. har läst alla kommentarer och verkligen försökt förstå gnället men har inte lyckats...

distanserar sig från herkulesgatan? ja! det är ju det jag och många andra vill. det är ett slumområde och det är klart att det ska skapas en viss distans. porslinsfabriken ska vara ett litet område för sig själv.

sen är det klart att vi köpare vill ha ytan framför herkulesgatan för lite trevlig vegetation.

det är givet att jag köper hos peab på grund av de anledningar ni verkar störa er på. kalla mig självisk men man köper en lägenhet som passar. har hört från många andra att porslinsfabriken är ett guldprojekt och TROTS lågkonjunkturen finns det nu inte många lägenheter kvar.

enda lilla L som ni kallar det, är de gula plåtarna de valt på fasaden ;/
 0
Johannes Hulter (25 Juni 2009 11:22):
@ markus: Om du gillar P-fabriken så är det ju bara att gratulera dig till din lägenhet. Precis som du säger så verkar det vi inte gillar med P-fabriken vara precis det du gillar med P-fabriken. Det är ju helt OK, man har olika smak.

Men den intressanta diskussionen handlar ju inte så mycket om personliga likes/dislikes utan om vad som skapar stadsliv, hur vi bygger en attraktiv stadsmiljö för alla och vad som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart (jfr ÖP).

P-fabriken lanseras med att den är "nära till staden", trots att den ligger mitt i den framtida stadskärnan. Det är samma problem som med Kostern på 2 Lång. Yimby vill att vi bygger riktig stad istället för stadsnära bostadsenklaver.

Det kanske du också vill? För vad vore roligast för dig: Att man bygger fler bostadsenklaver runt din p-fabrik, eller att man bygger levande, blandad stad runt din p-fabrik?
 0
Jesper Hallén (25 Juni 2009 11:29):
Markus: Varför lägger du pengar på en lägenhet på Herkulesgatan om du INTE vill bo där? Lite småintressant fråga sådär

"det är ett slumområde och det är klart att det ska skapas en viss distans." Varför är det så klart? Vad är det som är slum med området?
 0
Sven R (25 Juni 2009 11:34):
Markus, vi diskuterar inte arkitektur ur ett boendeperspektv här utan ur ett stadsplaneringsperspektiv. Jag bor också i ett hus som distanserar sig från gatan uppe på Guldheden och jag kan också intyga att det har sina fördelar. Guldheden ligger på ett berg lite utanför centrum så det kan kanske vara skit samma om det bara är sovstad här. Men tycker du inte det är trist att man bygger lika anti-urbant vid Backaplan? Där finns ju potentialen att skapa ett stadsdelscentrum för Hisingen med innerstadskvaliteter. Och titta på bostadsrättspriserna, lägenheter i innerstaden är mycket mer eftertraktade. Men om alla fastighetsägare kommer att bygga som PEAB vid Backaplan så kommer det inte att bli så.
 0
Olle Jansson (25 Juni 2009 13:11):
Nu är det möjligt att min text i allt för hög utsträckning redan riktades mot den initierade men nog borde du, Markus, kunna se - om du läser noggrant och tänker lite längre än vad näsan räcker (vilket du kanske inte skall behöva, men Peab gör det ju inte heller) - att mina önskemål faktiskt i än högre utsträckning skulle gynna just dina preferenser.

Med en eller ett par lokaler i bottenplan på kvarteret ut direkt mot Herkulesgatan skulle minska inslaget av slum (ditt ord inte mitt). Då det i så fall hade blivit nya, fräscha (läs dyra) lokaler hade än fler människor hållit ögonen på gatan under dagen medan du är borta och arbetar och kan bidra till att minska slummen.

Istället placeras det in ett grönt impediment för att distansera sig från gatan (grönt kan ju ni boende ha på er innergård som har potential att bli riktigt trevlig). Jag kan, som boende i Brämaregården, garantera dig att det bara finns en kategori människor som nyttjar dylika grönytor så nära Hjalmar Brantingsplatsen.

Jag har fått höra att flera av de som valt att köpa lägenheter i Porslinsfabriken bland annat lockats av kvarteren vid och kring charmiga Kvilletorget med sina affärer, restauranger och caféer (jag trivs självt utmärkt!). det är detta område som nu Porslinsfabriken skall parasitera på.

Jag får la dock utgå från att du inte tillhör denna kategori människor. Det är nog bäst att hålla sig inne i lägenheten och när behoven uppstå smyga ner, gasa och blunda när du kommer upp från p-garaget så att du inte får någon slum på dig och bege dig av till Bäckebol.
 0
Mikael Kreutz (25 Juni 2009 15:00):
Intressant Markus, eftersom en snabb titt på hemsidan avslöjar att mer än hälften av lägenheterna ej är sålda. De verkar dessutom bli lite desperata eftersom det nu också går reklam i radion.

Och stackars dig Markus, behöva bosätta sig alldeles intill slumen, men jag hoppas att den enorma glasväggen som skyddar er boende från staden runtomkring åtminstone skänker dig lite trygghet. Och oroa dig inte, Peab lyckas säkert Jankowitz-certifiera området med diverse skyddsåtgärder som inte fanns med i detaljplanen.
 0
Markus (29 Juni 2009 08:30):
Oj, responsen blev större än väntad. var nog lite omogen reaktion av mig vid närmare eftertanke, men blev lite less att min nyinköpta bostad blev klandrad av så många. som någon sa diskuterar ni trots allt stadsplanering och vill det bästa för göteborg. för att svara på några av era frågor:

varför köpte jag denna bostad? den är central och avskild från resten av området. jag tycker läget är guld men trakterna i närheten är inte direkt kända för att få besök av trevliga människor. då syftar jag på de rätt "farliga" människorna som bor runt kville. min kusins fästman är polis och har sagt till mig att de får mest samtal i hela hisingen just vid dessa områden. jag tycker det är underbart att få det avskilda lilla området, men om intresset finns får man promenera bort till kvilletorget. jag vill bo där har aldrig sagt annat.

hälften av lägenheterna kvar? nej du.. då får du kika in på hemsidan igen. som alla vet är det ju inte direkt säkra tider och vintern kan bli riktigt farlig, förklara varför inte alla vill köpa en lägenhet som blir klar vid årsskiftet, det är inte direkt konstigt. se bara på eriksberg där de erbjuder 3(?) års gratis hyra för de nybyggda lägenheterna. jag kan sätta min högra boll att alla lägenheter kommer antagligen bli sålda utan problem. på etapp 2 är det cirka 8 lägenheter kvar och etapp ett har cirka 24.

hur som helst, ber om ursäkt om mitt tidigare inlägg då svaren uppenbarligen antyder det! läste igenom artikeln igen och förstår lite bättre vad du syftar på olle.

det konstiga är att ingen verkar dela uppfattningen om att kville är stämplat som ett farligt område? det tycker alla på mitt jobb och hade även sagt när jag kolla på lägenheter nere vid den framtida muslimska kyrkan(som för den delen kanske kommer skapa ännu mer problem) - hur vågar du flytta dit?

kan även tänka mig att peab kommer öppna sig mot backaplan när de börjar bygga den nya staden framåt i tiden. jag var hur nära som helst att få en bostadsrätt i brämaregården, det är bara kville som känns dåligt.
 0
Johannes Hulter (29 Juni 2009 08:48):
@ markus: Det är helt klart förståeligt att ens första reaktion är att stå upp för sin bostad. Sedan tycker jag inte du ska lyssna så mycket på dina arbetskamrater, de verkar ha en del fördomar - inte minst om moskébesökare. Du har bosatt dig i Göteborgs framtida stadskärna, grattis! Det enda vi hade önskat (och där är vi uppenbarligen överens) är att P-fabriken hade bidragit lite mer till den stadsmiljön.
 0
Jesper Hallén (29 Juni 2009 10:24):
Markus, jag har aldrig upplevt Kvilleområdet som något tillhåll för "farliga" människor. Säkert inte så många andra heller som har bott i området. Att polisen får flest samtal från de mest centralt belägna delarna av Hisingen är ju inte heller konstigt. Det konstiga ligger väl i att du och "alla på ditt jobb" verkar ha grova fördomar om Hisingen, Kville och moskébesökare. Vad är det för jobb du har undrar man.
 0
Markus (29 Juni 2009 12:14):
Jesper, jag har faktiskt kontorsarbete där alla är tjänstemän och vi är även entreprenörer inom bygg. vissa av oss bor i hisingen och när jag sa "alla på mitt jobb" menade jag inte varenda anställd utan de som var med i diskussionen.

jag kanske var otydlig på min kontakt som jobbar hos polisen. han körde alltså runt på dagarna och nätterna runt kville väldigt mycket. visst är det centrala hisingen och det är inte konstigt att det händer mest där. oavsett så har min kontakt kraftigt rådgivit mig att inte köpa lägenhet i närheten av kville och speciellt inte närmare torget. han vet nog vad han pratar om för han har sett vad som händer på nätterna samt kvällarna under flera år. jag bor för övrigt själv i hisingen just nu så jag kan inte säga att jag har fördomar, jag vet hur det är...

har inget emot moskébesökare, det missuppfatta du jesper. jag syfta på vad som kan hända anknutet till moskén. när de skulle bygga moskén har ni säkert hört att arkitekten fick 2 grishuvuden på sin altan. vi tackade nej till att räkna på det jobbet..

trodde det var en allmän negativ uppfattning om dessa delar i hisingen. jag menar, de rev hela baksidan av backaplan av en anledning.

centrala hisingen ska bli en fin del av göteborg, men har inte direkt varit det.
 0
Jesper Hallén (29 Juni 2009 12:49):
Visst finns det en märklig allmän uppfattning om Hisingen som en dålig del av Göteborg. Men det betyder ju inte att det stämmer. Men alla har väl olika uppfattningar av hur saker och ting ska vara.

Många av problemen bottnar ju i det här att folk vill bo isolerade. Folk vill gärna bo mitt i stan, men helst utan att behöva se sin granne. Många verkar inte ens vilja ha grannar, då de kan skymma deras utsikt. Många vill gärna kunna ta del av stans rika utbud, men vill helst inte att ens egna fastighet ska bidra och innehålla lockande verksamheter. Sånt här är faktiskt oerhört irriterande för en yimbyit. En levande och fungerande stad bygger ju på att folk bor sida vid sida på lika villkor. Istället för att isolera sig och skapa någon slags intern trygghet så borde man öppna sig och bli en del av staden.
 0
Olle Jansson (29 Juni 2009 13:05):
Har hyfsad utsikt över torget och upplever det inte som problematiskt. Det är inget i jämförelse med Vasagatan, Linnégatan eller Avenyn; platser som får mycket mer larm. Sedan att Hisingspolisen är underbemannad är ju en annan femma.

Platsen för moskébygget är långt ifrån Porslinsfabriken och borde inte bidra med mer än lite ökad biltrafik någon gång då och då.

Vi kan ju också se det så här: Om resten av Brämaregården var byggs som Porslinsfabriken, hade någon alls velat komma hit då? Bidrar Porslinsfabriken på något sätt med att öka tryggheten på Herkulesgatan?

Om alla går runt och är rädda för allt och vi bara bygger hus som vänder sig bort från gatan så blir gatan en osäker plats. fler som ser på gatan från sina bostäder, sina arbetsplatser eller som går på gatan bidrar överlag till en ökad trygghet.

Sedan förstår jag inte varför "Peab kommer öppna sig mot backaplan när de börjar bygga den nya staden framåt i tiden." För det första är det en bostadsrättsförening och för det andra har bygget till synes omöjliggjort någon sådan, framtida, lösning.
 0
Markus (29 Juni 2009 14:37):
Måste säga det olle, du har faktiskt helt rätt i allt du säger.

hade för mig att brf fajansen skulle göra området lite mer öppet (fajansen har lagts på is) men så är tydligen inte fallet, det kommer låsa in området ännu mer.

http:​/​/​www2.​peabbostad.​se/​data/​CBild/​3L5C4U4S/​29EASEVE.​.​
 0
Mikael Kreutz (2 Juli 2009 16:21):
Kul att du har ändrat lite på din uppfattning om oss, vem vet, efter att du har läst mer här kanske Yimby har en mullvad i Porslinsfabriken :)

Det ska inte hymlas om att det har funnits problem i området, om Friggagatan var bikerstreet så får ju tyvärr Ångpannegatan priset som murderstreet i Göteborg. Men dessa områden i Östra Kvillebäck mötes av grävskoporna och kommer snart att bebyggas med nya stadsmässiga kvarter (http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​0​6/​yimbygbg-​lamnar-​yttrande-​_​.​.​ och
http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​10​/​ostra-​kvillebacken-​presen_​.​.​), och sedan blir det Backaplans tur att omvandlas till stadsbebyggelse. Just därför är det många här på Yimby som har en del agg mot Porslinsfabriken och dess skapare Peab, vars tidigare "bidrag till den levande staden" kv Jankowitz nåde nya dimensioner av usel stadsplanering (http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​11/​inte-​tryggare-​utan-​otrygg_​.​.​ och http:​/​/​biospolitikos.​blogspot.​com/​20​0​7/​0​9/​jankowitz.​ht.​.​)
 0
Jonathan (5 November 2009 12:10):
Tycker det är väldigt kul att se hur oplanerat ni tycker att det här är!
Att det skulle vara någon slags low-class arkitektkontor som ritat detta. Folk helt utan någon slags känsla för hur man planerar en stad.
Jag sitter med ritningarna till husen i min hand för tillfället och har dessutom pratat med den handläggande arkitekten på Semrén+Månsson som har ritat det. Landskapet har lämnats åt White Arkitekter att utforma.
Men erat huvudsakliga problem tycks ju vara det faktum att det inte finns mysiga caféer och affärer i bottenplan. Dessvärre är det ju inte så att man får ett mysigt café bara för att man lämnar en lokal för detta ändamål. Det måste finnas en naturlig ström av människor i området för att en verksamhet skall bli lukrativ, vilket inte finns här. De boende i husen kommer inte att vara tillräckliga för att få de här stackars verksamhetsidkarnas budgetar att gå runt.
Med tanke på att lägenheter i bottenplan är en paria och allämnt svåruthyrda finns det ju alltid en möjlighet att det i framtiden, när det här området med all säkerhet är mer livligt, kommer stå tomma lägenheter i bottenplan, vilka då kan renoveras för att passa till de verksamheter man nu önskar.

Det ni önskar är lika mycket en utopi som den "maskinstad" utan människor ni tidigare talat om.
 0
Johannes Hulter (5 November 2009 12:50):
@ jonathan: Hej och välkommen till Yimby! Det är alltid bra att få lite mothugg.

Jag förmodar att du är medveten om planerna för Backaplan? Vi talar alltså inte bara om en av Göteborgs största kollektivtrafiknoder (som det är idag) utan även om Göteborgs framtida stadskärna. Här skulle det alltså enligt dig vara fullständigt omöjligt att från början planera in lokaler i gatuplan? Jag förmodar också att du är medveten om de praktiska problem som uppstår när man bygger bostadsrätter i bottenvåningen. Ska man lösa ut dem om 10-15 år menar du? Hur mycket kommer en lokalrenovering att kosta? Är den överhuvudtaget möjlig (med de normer för takhöjd etc. som finns vad gäller publika lokaler)?

Du säger att blandstad förutsätter "naturliga strömmar av människor" - helt rktigt. Men hur ska de någonsin uppstå om ni envisas med att bygga bostadsenklaver överallt?
 0
Johannes Hulter (5 November 2009 12:54):
"Det ni önskar är lika mycket en utopi som den "maskinstad" utan människor ni tidigare talat om."

Så det är för mycket begärt att det ska finnas ett litet café på hörnet? Skulle det vara en utopi? I så fall lever vi redan i en dystopi. Och då är det hög tid att styra upp vår stadsplanering.
 0
Olle Jansson (5 November 2009 21:35):
Jonathan:
"Det måste finnas en naturlig ström av människor i området för att en verksamhet skall bli lukrativ, vilket inte finns här."

Har du varit där? Det finns flera lokaler på andra sidan gatan, alla uthyrda senast jag var där.


"Men erat huvudsakliga problem tycks ju vara det faktum att det inte finns mysiga caféer och affärer i bottenplan."

Skulle vara intressant att veta exakt var någonstans i min text du finner underlag för det påståendet!


"[D]et [finns] ju alltid en möjlighet att det i framtiden, när det här området med all säkerhet är mer livligt, kommer stå tomma lägenheter i bottenplan, vilka då kan renoveras för att passa till de verksamheter man nu önskar."

Ja, det vore väldigt bra om det var möjligt. Tyvärr brukar det inte vara så enkelt.

Om du nu sitter med ritningarna i din hand så kan la du som vet så mycket berätta för oss hur det skall gå till. Är takhöjden tillräcklig på första våningen för andra verksamheter än bostäder? Hur lämpligt tycker du huset är placerat i förhållande till gatuplan för andra verksamheter?


"Tycker det är väldigt kul att se hur oplanerat ni tycker att det här är! Att det skulle vara någon slags low-class arkitektkontor som ritat detta."

Har träffat Månsson (och även varit inne på deras palats-kontor som är långt ifrån "low-class") och har verkligen respekt för honom och flera av hans andra projekt. Är dock inte nöjd med just detta projekt.
 0
Matthias H. (5 November 2009 23:07):
Jonathan, hur vore det om man hade inte byggt in Porslinsfabriken i en egen enklav utan tittat på att det faktiskt finns fungerande kvarterstad precis bredvid dvs Kvillestan och utgått ifrån den? Hade man gjort det hade det nog gått att få fram fantastiska stråk där folk kunde röra sig mellan Backaplan/Hjalmar Branting o Kvillestan.
 0
Ragnar Lind (6 November 2009 21:27):
Häromdagen när jag hade ett ärende till Backaplan, såg jag plötsligt ett gråsvart miljoprogramhöghus från 70-talet sticka upp ovanför affärshusen. Jag kände inte igen det, men varför hade jag inte sett det förut?
Förklaringen visade sig sedan vara, att huset inte var från 70-talet. Det var nybyggt. Porslinsfabriken... Förort, isolerad enklav.
Mattias H:s fråga ovan är verkligen motiverad. Väntar på intresserat på svar.
 0
Niklas S (7 November 2009 09:35):
Visst, Porslinsfabriken hade kunnat genomföras på ett annorlunda sätt. Nu var det på detta sätt som det gjordes. Varför ödsla energi på att sitta och vara negativ kring detta då det vore mer konstruktivt att börja fundera på hur vi kan göra det bästa av situationen som uppstod? Är vi pessimistiska och inte tror på det så finns andra projekt där det fortfarande går att påverka! Att kalla det för "gråsvart miljonprogramhöghus" är väl lite att ta i? Tegel, vit puts, och gult/orange är väl färgerna som gör sig gällande?

Finns det inte fortfarande yta kvar? Och därmed hopp om att Herkulesgatans början kan få verksamheter på bägge sidor? Det verkar ha sparats en gammal byggnad där i tegel (pumphus?), kanske kan den modifieras för verksamheter? Kanske parkeringen framför den byggnaden kan bebyggas med någon form av verksamhet som ramar in gatan?

Kom igen nu, var glad för det lilla och bidra till det större!
 0
Johannes Hulter (7 November 2009 10:39):
@ niklas s: Tack för att du lyfter upp oss ur gnällträsket som man så lätt hamnar i. Du har naturligtvis helt rätt! :)
 0
Viktor (27 Oktober 2011 20:56):
Hittade den här lilla bilden på porslinsfabriken.

http:​/​/​www.​proteamonline.​se/​customers/​upload/​781/​edito.​.​

Husen i den västra delen (till höger på bilden) är till formen rätt lika det som byggs idag, men med lite färgvariation, som gör att det ser rätt mycket trevligare ut. Någon som vet varför man istället valde att bygga alla husen som svartvita kuber?
 0
Jesper Hallén (9 Januari 2012 16:19):
Nej jag vet inte varför, visst vore det trevligare med färgvariation. Det hade smält in mer i den övriga staden.

Herkulesgatan har hursomhelst potential att bli en riktigt bra stadsgata, om man gör rätt i fortsättningen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.