Utskrift från gbg.yimby.se
....

Ny grön syn på staden

 


Idag är det dags för Melicafé på Hängmattan i Majorna. Det är miljökonsulterna Melica som anordnar diskussionskvällar på temat hållbarhet. YimbyGBG är inbjudna ihop med Urban Laboratory Group, Trafikkontoret och Naturskyddsföreningen - tillsammans med publiken kommer vi att diskutera "hur vi vill leva och röra oss i ett hållbart Göteborg".

Förhoppningsvis blir det ett givande samtal. Det känns som om miljörörelsen just nu befinner sig i ett avgörande skede vad gäller synen på staden och stadsplanering. Den dualistiska civilisationskritiken är inte längre allenarådande. Allt fler inser att den täta, levande blandstaden - där man kan gå eller cykla dit man ska - inte är ett hot mot miljön, utan tvärtom själva räddningen för miljön.

Istället för den romanticistiska 1800-talssynen på staden som en omänsklig och i grunden "onaturlig" livsmiljö (a la William Morris) börjar man se staden för vad den är, en specifikt mänsklig ekologi. Målet blir då inte att till varje pris bryta sönder och plocka isär staden (för att göra den mer "naturlig"), utan istället att ta vara på och vårda den urbana livsmiljön.

Det här synsättet ligger förstås i linje med det vi i Yimby argumenterar för: att förstå, uppskatta och utveckla det urbana på dess egna villkor. Det är inte heller något kontroversiellt ställningstagande, åtminstone inte bland yngre människor i den gröna rörelsen. Att Grön Ungdom nyligen tog ställning för den täta blandstaden (och nämnde Yimby som inspirationskälla) är därför inte förvånande, utan bara ytterligare ett tecken på den pågående nyorienteringen.

Förhoppningsvis fortsätter Miljöpartiet i Göteborg den här progressiva rörelsen mot en mer nyanserad syn på staden, det finns tecken som tyder på det. Ett första steg vore kanske att sluta försöka jämna Gårda med marken för att bygga parkeringsgarage - det vore ju onekligen ganska progressivt...
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel Bergqvist (30 Mars 2009 16:23):
Härligt att höra att aktörer på den politiska arenan successivt börjar argumentera kraftfullt för den täta blandstaden. Ett litet steg i rätt riktning, men skall vi uppnå dynamik måste andra rörelser också ta liknande ställning i debatten och agera därutefter. Skulle enbart "de gröna" driva en politik för tät blandstad kommer det ta lååååång tid innan vi ser faktiska resultat, tror undertecknad. Parkeringshus i Gårda är rätt meningslöst så länge man inte upprustar området, annars är det väll bättre att riva "allt" och bygga ut mässan (i den omfattning som önskas) och i kompensation vårda och utveckla andra statsdelar med landshövdingehus och äldre industrifastigheter, allt för att upprätthålla den blandstad vi trots allt har...

Ps. såvitt jag vet behöver väll Gårda inte alls "jämnas med marken" för att ett garage skall kunna uppföras :) ...men att successivt riva delar och bygga garage, kan bara liknas med en långsam och utdragen död med få vinnare.
 0
Johannes Hulter (30 Mars 2009 16:38):
@ daniel: Du har helt rätt i att fler partier och politiska organisationer behöver komma loss med den här frågan. I STHLM driver ju Alvendal "promenadstaden" vilket är bra, i (S) bostadspolitiska rapport talades det också om den "täta, europeiska staden" som ett föredöme. Men det har inte kommit upp på dagordningen ordentligt ännu. Men det kommer, det kommer... :)

Ang. Gårda: Absolut, det finns ju egentligen ingen motsättning - vilket YimbyGBG visade i vårt yttrande: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​9/​0​1/​yimbygbg-​lamnar-​yttrande-​_​.​.​

Tack för att jag fick chansen att nämna det igen... :)
 0
Olle Jansson (30 Mars 2009 22:51):
Åter från Hängmattan. Inget kan förgylla en måndagskväll som lite ohämmad bil-bashning. Uppblandat med en del sakliga argument förstås!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.