Utskrift från gbg.yimby.se
....

After work med Sveriges Arkitekter / Kultursamtal på Röda Sten

 


YimbyGBG var i måndags i farten på två ställen samtidigt. På restaurang Barrique anordnade Sveriges Arkitekter en liten after work där Olle Jansson och Jesper Hallén var inbjudna. Det blev en intressant samtalsstund. Efter att Olle presenterat vad YimbyGBG är för något handlade snacket mycket om vad vi på Yimby aktivt har gjort i form av yttranden, stadsvandringar och andra inlägg i den allmänna debatten.

Det blev en hel del snack om höghus och skyskrapor och eventuella placeringar av dessa. Det anades en viss skepsis mot att sprida ut skyskrapor i staden, någon frågade sig vad de tillförde staden. Vi diskuterade bland annat om varför man placerar skyskrapor nere på platten och inte uppe på höjder, likt Guldhedens högre hus.

Tanken är väl i så fall att på något sätt följa landskapet. Fast en nackdel med dagens höjder är ju att de likt Gråberget saknar en tät och levande stad att vilja placera högre hus på som inte är rena bostadshus. På tal om skyskrapor så finns det nog en liten allmän fördom om att vi på Yimby är extrema skyskrapelobbyister. Något som jag med egna fördomar misstänker att vi till viss del fått ärva från våra kollegor i Stockholm där skyskrapehungern härjar några grader starkare.

Visst gillar de flesta av oss högre hus, speciellt om de är vackra, har ett levande bottenplan och innehåller lägenheter som inte har ockerhyror likt Turning torso. Dessutom betyder ju fler våningar fler lägenheter och fler människor, vilket är bra för staden. Men vi är ju första hand lobbyister för den täta och levande staden. Sedan tror vi ju att det finns plats för både skyskrapor och landshövdingekvarter i ett större Göteborg.

Ett annat samtalsämne vi behandlade är köpladornas roll kontra de lokala närbutikerna. Vi konstaterade att det är bra mycket trevligare att handla i stan i den mindre butiken. Där kan man dessutom kan få en viss relation till de anställda vilket man sällan kan lyckas få när man besöker de mer anonyma stormarknaderna. Det är ju inte heller alltid priserna skiljer så värst, priser man i så fall sparar in på att man slipper åka bil till till exempel 421. Olle glänste förövrigt med sina kunskaper om närbutiker i Högsboområdet.

Sammanfattningsvis en trevligt stund med några arkitekter, vilka vi även uppmanade att komma med inlägg i Yimbys debatt! 

Samtidigt på Röda Sten var det dags för den tredje delen av Kultursamtal, en välbesökt seminarieserie om konst och kultur i staden. Gabriella Olshammar (forskare på Institutionen för Kulturvård) berättade om kulturlivets roll i gentrifieringsprocessen, utifrån exemplet SoHo. Gentrifiering, att ekonomiskt starkare grupper "tar över" ett område, har en tendens att följa konst och kulturliv.

Konstnärer flyttar in i billiga områden, områdets status ökar, vilket leder till att ekonomiskt starkare grupper etablerar sig. Det ökar i sin tur priserna och gör att den ekonomiskt svagare befolkningen (och konstnärerna) blir tvungna att flytta. Enligt Olshammar är dock inte gentrifieringen en ofrånkomlig eller självgående process, den utlöses eller förhindras genom politiska och ekonomiska beslut.

Efter denna presentation följde ett panelsamtal mellan Olshammar, Ana Betancourt (professor i stadsgestaltning Chalmers), Mia Frankedal (konstnär), Lennart Widén (planarkitekt SBK), Göran Arvidsson (projektledare Higab) och Johannes Åsberg från YimbyGBG.

Samtalet kretsade mycket kring begreppet "blandstad"  och hur man ska och inte ska planera och bygga om man vill ha en levande och blandad stad. Eftersom Sverige urbaniserades relativt sent, började bygga funktionalistiskt relativt tidigt och dessutom har rivit mycket av den äldre bebyggelsen, finns inte mycket av billiga, kulturvänliga blandstadsmiljöer kvar.

Det gäller alltså dels att ta tillvara på de få miljöer som finns, som i Gårda, och dels att börja bygga nya levande stadskvarter. Som flera närvarande arkitekter påpekade förutsätter det senare dock att man förändrar lagar och regler inom stadsplaneringen. Vi har byggt upp mäktiga juridiska system för att förhindra stadsbyggande, det är onekligen dags att ändra på det. Även de ekonomiska systemen måste ses över och reformeras.

Politiker och planerare talar ofta om hur dyrt det är att bygga nytt och att det "inte går" att bygga levande stad från scratch. Något som gick alldeles utmärkt i slutet 1800-talet då stora stadsdelar byggdes upp på några få decennier, skulle alltså idag vara omöjligt. Frågan är hur omöjligt det skulle vara om staden slutade att understödja byggjättarnas oligopol, små byggare är som bekant ca 20% billigare. Enligt Byggkommitténs slutrapport var dessutom 30% av byggkostnaderna (50 miljarder/år) rent slarv. Så det finns ju lite att ta av...

Det finns med andra ord mycket vi kan göra redan idag, och det finns mycket vi måste göra framöver. Det handlar ju inte bara om att vår egen stad och vårt eget kulturliv ska få möjlighet att blomstra och utvecklas. Som vi varit inne på tidigare så är det vi bygger idag framtidens stad, som våra barnbarn ska leva i. Hur många roliga, spännande och billiga lokaler kommer de att ha tillgång till?
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Matthias H. (29 April 2009 07:50):
Bra killar att ni är med i debatterna. Tack för rapporteringen också.
 0
Daniel Bergqvist (29 April 2009 08:30):
"Enligt Olshammar är dock inte gentrifieringen en ofrånkomlig eller självgående process, den utlöses eller förhindras genom politiska och ekonomiska beslut."
Presenterade hon några exempel eller beskrev ytterligare samband?
Tack för finfin genomgång!
 0
Johan K. Sch. (29 April 2009 10:01):
Sitter just nu i Berlin, en stad som från säg 1880 till 1910 fördubblade sin befolkning och sedan under den kommande 30-årsperioden fördubblade befolkningen igen, för att därefter stabiliseras kring 3,5 miljoner (http:​/​/​de.​wikipedia.​org/​wiki/​Einwohnerentwicklung_​von_​.​.​). Och på några årtionden rullade man ut en matta av tät kvartersstad som än i dag utgör infrastrukturen för allt det som stadslivshungrande skandinaver vallfärdar till Berlin för. En liknande utveckling ser man ju i t ex Kina i dag, där miljonstäder växt upp ur bonnhålor på bara ett par decennier. Så det går ju att både bygga snabbt, billigt och rätt, både nu och då.

Förlåt en novis i yimbyismen, men är gentrifiering något ont av naturen? Jag trodde i min enfald att det var tvärtom: Yimbys enkla program är ju ett recept för gentrifiering.

Och jag ser inget negativt med det, om det bara finns tillräckligt mycket variation i staden för att verksamheter ska kunna flytta runt. Som här i Berlin, där gentrifieringen gått i cirklar: 90-talets alternativa Prenzlauer Berg är nu en borgerlig medelklasstadsdel, 00-talsalternativa F-hain är på väg i samma riktning. Men så har ju gentrifieringen alltid gått i cirklar (http:​/​/​www.​mothugg.​se/​20​0​6/​0​4/​0​6/​over-​en-​latte-​i-​neuko.​.​) och det är en entydigt positiv utveckling. Att Berlin behåller sin charm beror ju just på att det finns tillräckligt med kvartersstad i varierande grader av förfall för att kunna tillåta gräshoppssvärmen att flytta vidare till nya betesmarker.

Den som oroas över den skriande gentrifieringen av t ex Andra Lång reagerar rätt, men vänder kritiken fel. För det är ju inte gentrifieringen i sig som är felet -- tvärtom vill vi ju just att lokalerna ska kunna användas till roligare saker och om en mattaffär blir kafé är det svårt att se att någon skada har skett. Det en yimbyit borde vända sig emot är bristen på alternativa betesmarker för det alternativa stadslivet -- och framför allt emot att man river de få lufthål som finns, som Gårda.
 0
Johannes Hulter (29 April 2009 11:37):
@ johan: Du har rätt i att gentrifiering kanske får ta oförtjänt mycket stryk. Precis som du säger så är det stora problemet att det inte byggs nya områden med blandstadspotential. Vi har en mycket liten mängd blandstadsmiljö och allt fler som vill bo i sådan stadsmiljö. Det driver förstås upp priserna.

Samtidigt är social blandning en viktig dimension i blandstadsbegreppet, så fullständigt gentrifierade områden är inte önskvärda.
 0
Johannes Hulter (29 April 2009 11:50):
@ daniel: Hennes främsta exempel var som sagt SoHo - som gått från skitig industri, till artyfarty kulturmecka, till marc jacobs och gucci-showroom. "Felet" man gjorde i SoHo (Olshammar gillar inte gentrifiering) var att släppa lös omvandlingen från loft-ateljéer till lägenheter.

Hon gav också exempel på konstnärer i Finland som sett till att renoveringen av deras industri-ateljéer (i Nokias gamla kabelfabrik) genomförts långsamt och successivt, och därigenom undvikit hyreschocker.

Olshammar har också skrivit sin avhandling om Kvillebäckenområdet, som totalsanerades. Där försvann ett stort antal billiga lokaler som kunnat blivit "kultur-fabriker".
 0
kina (29 April 2009 15:04):
Håller med i allt, utom i johans kinaexempel. Där gör man ju samma misstag som vi gjorde på 60-talet, fast deras funksep-miljonproggramsenklaver byggs för 100,000 pers åt gången ist för 10,000.

När vi är klara med sverige kan vi ju alltid åka dit och yimbyfiera! =)
 0
Johannes Hulter (29 April 2009 15:50):
@ kina: Absolut, det pågår en oerhört olycklig utveckling där. Den nya medelklassen skaffar bil och flyttar ut i den allt tätare mattan av parkstadsenklaver. Det är det ena man märker när man är där. Det andra är att det trots allt finns förvånansvärt mycket gatuhandel och stadsliv, både i större och mindre (runt någon miljon inv) städer.

I Kina finns ju redan en ganska stark statlig YIYBY-rörelse (Yes in your backyard), staten äger all mark och samrådsdelen av planprocessen lämnar en hel del att önska... Så ett YimbyChina vore nog bra, men något säger mig att det kan bli svårt att dra igång ett oberoende medborgarinitiativ där...
 0
Ragnar Lind (29 April 2009 23:34):
Själv har jag inte varit i Peking, men en som varit där säger att staden består av höghus, motorvägar och köpcentrum. Några mysiga gator att flanera på med affärer, kaféer, etc fanns inte, enligt min källa.
 0
Jesper Hallén (30 April 2009 00:26):
Kina river ju mycket av sin historia idag så som vi gjorde för 30-50 år sedan.
Läs t ex Jonna Söderbergs artikel: http:​/​/​www.​byggnadsvard.​se/​index.​php?​option=​com_​conten.​.​
 0
Johan K. Sch. (30 April 2009 10:36):
Okejokejokej, jag tar tillbaka Kina-exemplet -- det var heldumt -- för att bevara den viktigare poängen att gentrifiering inte är något ont om det bara finns stad nog för de alternativa verksamheterna att ta vägen till när boutiquer, restauranger och floridaklassen flyttar in.

En annan sak som tycks mig viktig är förstås att det finns sammanhängande stad, istället för spridda oaser, så att man åstadkommer ett slags gentrifieringens trickle down-effekt.

Men alla barriärer i Göteborg -- evenemangsstråk, parkeringsöknar, bostadsöknar, motorleder -- förhindrar det skojiga och alternativa att ta vägen någon annanstans när hyrorna skjuter i höjden. Hoppet från, säg, Andra Lång till Gamlestan är helt enkelt för långt för att en etablerad alt-verksamhet ska överleva det. Det är typ som grodorna och laxarna som inte lyckas ta sig förbi vägar eller kraftverksdammar till sina parningsplatser.
 0
Daniel Andersson (30 April 2009 11:53):
Johan:
Du har en poäng i att det är svårt för alternativ verksamhet att etablera sig utanför barriärer mot den etablerade stan. Men just i Gamlestan finns ju mycket verksamhet runt tex Bellevue och Kviberg.
Annars kan jag tänka mig att utvecklingen med konstnärer (eller 'kulturpersoner' i allmänhet) som flyttar till billiga stadsdelar som beskrivs ovan är en av de mer realistiska möjligheterna att levandegöra/urbanisera stadsnära förorter som tex Södra Biskopsgården, Högsbo och Kortedala.
 0
Ragnar Lind (30 April 2009 22:31):
På södra Guldheden finns en hel del konstnärer och konstnärsateljeer, och även en konstskola. Dock är inte utbudet av "alternativ kultur" o dyl alltför överväldigande. Förklaringen till det är väl att Guldheden är en medelklasstadsel, och har väl varit så ända sen det byggdes.
Men hur är det med Hammarkullen, har det potential för gentrifiering? Där bor ju en del rappare, artister och lite annat kulturfolk? Hammarkullefestivalen kan (har) väl också bidra (bidragit) till att ge området en viss "kultstatus"?
 0
Fredrik Larsson (30 April 2009 23:54):
Ni har fel om Kina :). Jag ser inte det stora problemet med att riva 1,5 vånings slum utan rinnande vatten etc. och direkt ersätta det med 34 vånings skrapor, världens snabbast växande tunnelbanesystem, två vånings vägsystem ovan tunnelbanan, shoppinggator, mindre gator med lokala verksamheter, stora urbana shoppingcenter med 14(!) olika utgångar från tunnelbanan, IKEA med parkeringsgarage under(!), världens enda kommersiella magnetsvävar tåg etc. etc.

I huvudsak är det Shanghai jag pratar om, jag bodde där under ett år 2005-2006. Tanken på att skaffa bil där slog mig aldrig, det gick väldigt bra att ta sig överallt med tunnelbana eller billig taxi. Visst finns det problem men det är en helt fantastisk utveckling som har gett en tillväxt på över 10% årligen i trettio års tid och lyft en ofattbart massa människor ur fattigdom. Dessutom så pågår en stor urbanisering där folk flyttar in till städerna och städerna får större exploateringsstal hela tiden, inte mindre till skillnad från Sverige under 60-70 talet.
 0
Anders Gardebring (1 Maj 2009 02:08): Online
Jag var i Beijing -06.
Och trots den "skyskrapehungriga" Stockholmare jag är (hey, I didn't bring that one up ;) så kan jag inte påstå att Bejing känns som en särskilt trevlig stad. Det är hus-i-park och motorleder för hela slanten. Många av husen är dessutom rent gräsligt fula.
Vi tröttnade på Beijing och förflyttade oss helt sonika, trots bokat o betalat hotell i Beijing, till Shanghai ett par dagar för att få lite omväxling.
Och Shanghai en klart trevligare stad som dels verkar mer urbant byggd, men som också har en del riktigt urban äldre bebyggelse också.

Apropå Berlin kan jag bara instämma i att det är en mycket trevlig stad. Var där förra veckan faktiskt, många år sedan sist, och det var otroligt att se allting som de hade byggt. Och de verkar bygga överlag urbant!
 0
Daniel Sjölund (1 Maj 2009 19:30):
@Ragnar: Hammarkullen är koolt och har faktiskt potiential (det är billigt att bo, de boende vill), men har behov av fler billiga lokaler (i bottenplan.. ;) ) som antagligen skulle få stadsdelen att leva upp. Exempel på det är tex. Marions Kebab som är upprättat i en gammal lägenhet på bottenplan. -Man sitter och käkar sin falafel för 20 spänn på lägenhetens uteplats! Mer sånt! Om Marion kan, borde konstnärer kunna..

Just nu pillar faktiskt SBK med att förtäta stadsdelen utifrån mellersta-Biskopsgården-principen. Positivt eftersom Hjällbo och Hammarkullen har chans att växa ihop. Negativt eftersom det är knappast efter principen "Mellanstaden" i enligt ÖP (Förtäta nära kollektivtrafiknoder). Jag hoppas att man vågar jobba mycket med lokalfrågan, stadsmässighet, kulturfrågor och bryta upp trafiksepareringen i sitt program. Då kanske vi alla hippa Yimbyiter måste flytta dit, vilket innebär att kultureliten hakar på!?! ;)
 0
Johan (2 Maj 2009 15:58):
Hammarkullen behöver nog rätt stora ingrepp...

1. Det ligger en mil utanför stan, avskiljt av industriellt wasteland, skogspartier, berghällar och andra miljonprogramsområden.

2. Det är fullständigt trafikseparerat, vilket ger onödigt stora gångavstånd och får området att kännas dött.

3. Det är oerhört arkitektoniskt deprimerande. Stora betonglängor. Göteborgs mest brutala brutalistarkitektur?

4. Mellan varje betonglimpa ligger några hektar tallskog.

5. Fullständig funktionsseparering (ok, ok... Marions kebab)

Att dra några gator genom området vore en bra start. Att satsa på förtätning (inklusive lokaler) vid torget känns också som en idé.
 0
Daniel Sjölund (2 Maj 2009 22:06):
@Johan: Kan bara hålla med.

Nu skall man inte experimentera med områden, men det skulle vara väldigt intressant att låta Hammarkullen få utsättas för en Jane-Jacobs-makeover. Hur skulle det gå till? Vad det mest centrala felet med stadsdelen? (Om det nu finns något fel) Vad skulle man kunna göra åt det? I vilken turordning skulle förändringen ske? Under hur lång tid skulle man låta förändringsprocessen pågå?

Jag tror att jag öppnar en tråd på forumet..
 0
linda (3 Maj 2009 16:05):
Kan någon ansvarig förklara varför man inte gick ut med reklam för någon av dessa event i förväg? Det kan ju knappast ha handlat om en sent påkommet inhopp i panelen, eftersom det bl.a. gick att läsa på röda stens hemsida att yimby skulle delta......
 0
Jesper Hallén (3 Maj 2009 17:38):
Vad gäller tillställningen med Sveriges arkitekter så var det ett internt event i deras förening. Inget av evenemangen var anordnade av YimbyGBG så reklam är det ju inte fråga om att göra. Men visst, information om det skulle deltagande skulle man kunna ha haft.
Events och andra händelser som kan tänkas vara av intresse kan man tipsa om i forumet i denna tråd: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​forum/​thread.​aspx?​id=​11&page=​1&sen.​.​
 0
Johannes Hulter (3 Maj 2009 17:47):
@ linda: Vi brukar lägga upp något inlägg på hemsidan eller forumet när det är något men denna gång missade vi, sorry! vi kommer förhoppningsvis snart att få en kalenderfunktion till sidan och då blir det lite lättare att hänga med.

Men som Jesper säger så är det ju jättebra om alla tipsar om saker som är på gång. Är man medlem är det bara att posta något på forumet - det är mycket enkelt!
 0
Matthias H. (4 Maj 2009 08:30):
Linda, din ton är något hård, vi ska vara väldigt glada för att Johannes med fler engagerar sig som dom gör. Dom får ju inte betalt i pengar i alla fall.
 0
Johannes Hulter (4 Maj 2009 09:53):
@ matthias: Vänta bara, snart börjar nog kulorna rulla in! ;)
 0
Johannes Hulter (4 Maj 2009 10:12):
Här kommer ett tips:

Science Café Göteborg - Den hållbara staden
Datum: 2009-05-13
Område: Lilla Bommen
Plats:Älvrummet på Kanaltorget, bredvid Operan

Information

Vad innebär en hållbar stad? John Manoochehri, hållbarhetsdesigner från KTH, reder tillsammans med arkitektkontoret OlssonLyckefors ut begreppen. Hur kan vi tänka nytt kring hur vi lever, bygger, bor och arbetar? Och – kan Göteborg blin världens mest hållbara stad?
Tid: 17.30 - 19.00
Observera att det är begränsat antal platser.

Läs mer: http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​evenemang.​aspx?​id=​897&navId.​.​
 0
Matthias H. (4 Maj 2009 13:29):
Å, om kulorna börjar rulla in kan jag tänka mig att hänga på och sluta min nuvarande anställlning hehehe.

Annars tänkte jag mig att ni får ju betalt i en fantastisk respons (ibland i alla fall) på era rapporteringar/inlägg...
 0
Johannes Hulter (4 Maj 2009 13:57):
@ matthias: Absolut, och framför allt för att vi bryr oss om frågorna och vill få igenom en förändring. Klappar på axeln mottages gärna men också inlägg, insändare etc. Ju fler som engagerar sig desto lättare blir det... :)
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Spamanvändare?
26 November 09:55 av Anders Gardebring
Göteborgsregionens folkmängd
20 November 22:58 av Matthias H.
nay73972
18 Augusti 13:03 av Nay73972 Nay73972