Utskrift från gbg.yimby.se
....

Den femte Yimbyvandringen - Gråberget

 I vårsolen på Chapmans torg samlades 15 personer för att vara med på stadsvandring upp på Gråberget. Många i Yimbysammanhang nya ansikten och några gamla. Guide och ciceron för dagen var Gråbergsbon Johan som proffsigt ledde vår vandring upp på det för många okända berget mitt i Majorna.

Anledning till att vi valt att titta närmare på Gråberget är skriverier i bland annat GP om planer på att förtäta och bebygga Majorna i allmänhet och Gråberget i synnerhet. Vi har även diskuterat detta i forumet. Dessutom är Gråberget för många göteborgare en ganska
okänd plats och bara av  den anledning väl värt ett besök för den stadsintresserade.


Från Chapmans torg gick promenaden uppför Kabelgatan, områdets huvudgata och där
bergets enda busslinje trafikerar.Johan guidade runt på Gråberget och bidrog med nyttig information.Kabelgatan.


Snacket under promenaden handlade till exempel om hur man misslyckats med att integrera Gråberget i Majorna i övrigt. Att det är en isolerad ö och barriär mellan det gamla Majorna och Kungsladugård. Även om det är ett berg så bör man kunna bebygga det med genomfartsvägar
och på så sätt bidra till ett mer levande område.

Det pratades en del om befolkningen i området och det faktum att den har minskat drastiskt och vilka följder det har fått för verksamhetsunderlag. Den sista butiken fick slå igen för några år sedan och idag finns det i stort sett bara en pizzeria och ett par frisersalonger kvar.

Naturligtvis, som på alla våra vandringar, diskuterades flitigt vad man kan skulle kunna göra i området. Hur man kan förtäta rätt och hur man skulle kunna få ett större underlag för handel på
Gråberget. Att förtäta och bygga ut är dock tyvärr knepigt och kontroversiellt då många boende är rädda att få sin utsikt "förstörd" av grannar. Något vi till viss del faktiskt kunde ta hänsyn till och kom fram till att det går att förtäta relativt smärtfritt.

Det som man skulle vilja göra när man går på Gråberget är att låta det levande Majorna att klättra upp på berget. Att låta stadsgator kämpa sig upp från Chapmansområdet och mötas med liknande gator från Kungsladugård. Kanske tillochmed låta en gata slingra sig ned för berget mot Godhemsgatan. Som det ser ut idag är Gråberget en stor liten punkthuskoloni mitt i Majorna, det vore synd om bergets framtid föll i den traditionen.


Pizzerian är Gråbergets enda restaurang och ligger i resterna av det enda lilla
centrumliknande kvarteret.Gråberget domineras av punkthus i olika nyanser av skärt och gult.Utsikten över Göteborgs böljande landskap. Brevduvehus i förgrunden.Vandringens höjdpunkt över havet, den gamla vattenreservoaren.


Vandringen fortsatte nedför berget mot Kungsladugård till.Som ett exempel på förtätning utan större utsiktsåverkan skulle man här på Ärlegatan kunna bebygga den andra sidan av gatan genom att spränga in det i berget. Detta helt utan att de boende ovanför skulle störas. Man skulle då kunna få en stadsgata uppför berget och således bidra till en naturligare tillströmning.
I en annan del av Majorna. Gråbergets egna lilla isolerade betongförort.
Halvt genomblåsta av friska vindar avslutades vandringen med ett sedvanligt kafébesök. Eftersom Gråberget inte har någon större kaféflora att välja bland så föll valet på att gå ned till kvartersstaden i Kungsladugård och Kafé Marmelads varma inre. Där fortsatte de många och intressanta samtalen en bra stund in i kvällskvisten.

YimbyGBG tackar för intresset och alla givande samtal, fortsätt gärna diskutera Gråberget och övriga staden på vårt forum. Välkomna på vår nästa stadsvandring!

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olle Jansson (20 April 2009 09:45):
Varför ser alla så sura eller ledsna ut (GAIS vann ju!)? Var det så tråkigt på Gråberget som man kunde misstänka?
 0
Johannes Hulter (20 April 2009 10:16):
@ olle: Haha, vi hade jättetrevligt, men det är kanske svårt att fånga på bild. :)
 0
Ann-Louise Pettersson (20 April 2009 10:58):
@ olle: vandringen var både intressant och rolig med mycket bra inside info från johan och jag syns skrattande på åtminstone en bild... ;) vindarna blåste dock betydligt kyligare än vad många av oss hade räknat med, därav kanske de sammanbitna minerna.
 0
Anna (18 Mars 2013 12:21):
Gråberget är ett fantastiskt ställe att bo på :-) Det är en lugn oas uppe i det blå! Jag tror att många som bor där uppskattar lugnet även om det inte några affärer kvar.
 0
Hans H (18 Mars 2013 14:54):
Anna: Ja, klart att Gråberget är ett trevligt ställe. =)

Och Gråberget kommer vara ett lugnt ställe nästan oavsett vad man bygger där. Iom att området ligger på ett berg kommer förhållandevis få ha vägarna förbi. Men det kommer kanske finnas underlag för någon mer restaurang i närområdet om det bodde fler där. Och det vore trevligt om fler fick chans att kunna njuta av lugnet och närheten till stadslivet.

Och egentligen är hela stan förutom några få gator ett lugnt ställe efter att rusningstrafiken lagt sig (Kungsgatan, Vasagatan, Avenyn, Brunnsparken, Linnegatan och Andra Långgatan är mer undantag än regel). Ja, förutsatt att man är en bit ifrån närmsta större motorled då.
 0
Krister (12 Maj 2013 14:11):
Gråberget ligger rätt centralt och det är inte långt till Mariaplan. Spårväg finns också i närheten. Det borde gå att klämma in flera bostäder där.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee