Utskrift från gbg.yimby.se
....

Stadsvandring i Hammarkullen

 


På Kristi Himmelsfärdsdag den 21 maj är det återigen dags för en av YimbyGBG:s populära stadsvandringar. Den här gången besöker vi Hammarkullen, grannskapsenheten från miljonprogrammet som ligger ca en mil från centrala Göteborg.

Här planeras just nu för en omfattande stadsutveckling, vilket redan börjat diskuteras på YimbyGBG:s forum. Så vi passar på att sticka dit redan innan den stora Hammarkullekarnevalen 29-31 maj.

Ett ambitiöst och välgenomtänkt förslag ligger ute på samråd fram till den 16 juni. Målet för programmet är att förtäta, blanda och överbrygga barriärer i och runt Hammarkullen. Som yimbyist blir man varm i hjärtat när man läser programtexten. Här finns en tydlig inspiration från Jan Gehls legendariska kontor i Danmark och en insiktsfull analys av Hammarkullens funktionalistiska svagheter och dess möjligheter att utveckla sin blandstadspotential.

Självklart ska vi i YimbyGBG vara med och hjälpa till så att programmets intentioner förverkligas.

Vi ses på Hammarkulletorget kl 15 och vandrar som vanligt runt och diskuterar.

Välkommen!
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin C (11 Maj 2009 21:49):
De har visat problemen med Hammarkullen och liknande förorter mycket detaljerat och bra i planen ser jag. Det skall bli kul och se vad man kan göra med Hammarkullen, vi har ju resten av Angered med likadan bebyggelse som kan få samma "botemedel". Då kanske vi själva kan ta initiativet och lämna en vision redan innan staden föreslår förändring.

Men innan dess, när yttrandet blir färdigt kan vi skapa lite uppmärksamhet i media som i fallet Heden.
 0
Daniel (12 Maj 2009 11:15):
Hammarkullen och Angered måste vara rena idyllen för dom nimbyister som vill bo nära centrum men samtidigt ha obegränsat med skog utanför fönstret. Med c:a 10-15 minuter till stan med spårvagnen så är det närmare än majorna, men se bara på bilden ovan. Det är väl så att t.o.m. dom som protesterade mot t.ex. burgårdsparkens ingrepp, kan få bilda sin egna lilla koloni däruppe.
 0
Peter Elofsson (13 Maj 2009 10:40):
Hej! Vad kul att ni tycker att Hammarkullen är ett intressant område att diskutera! För mig personligen, med risk för att låta patetisk, har det verkligen varit en resa att arbeta med ett program för stadsdelen - jag hade många fördomar som kom på kant efter att ha spenderat en hel del tid på plats och i samtal med boende. Hammarkullen tål stora förändringar och till skillnad från andra delar av staden verkar många boende se positivt på förändringar. Jag ser fram emot erat yttrande!
Mvh
Peter Elofsson
 0
Johannes Hulter (13 Maj 2009 14:40):
@ peter: Alla stadsdelar är intressanta, men H-kullen kanske särskilt eftersom här finns så goda förutsättningar att göra bra saker (precis som du säger). Mycket bra jobb med förslaget förresten! :)
 0
Daniel Sjölund (17 Maj 2009 22:58):
@Peter: Har du tid och lust att hänga med? Eller vet du om någon i den medborgargrupp som deltagit är nyfiken på att göra det? Du får gärna sprida ordet..
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee