Utskrift från gbg.yimby.se
....

Platser och torg: Gustav Adolfs torg

 

Rådhuset med tillhörande tillbyggnad.


Gustav Adolfs torg, eller Stora torget som det hette innan den där statyn kom på plats, är stans politiska centrum. Här ligger stadshuset, kommunfullmäktige och än så länge tingsrätten. För tingsrätten ska flytta ifrån sina ändamålsenliga lokaler i Asplunds rådhustillbyggnad, som Mark Isitt nyligen utsåg till stans bästa moderna byggnad, till nya lokaler någon kilometer bort. Mycket märkligt, lite sorgligt och rätt typiskt göteborgskt på något sätt. Lite som att flytta Wimledontennisen till Borås arena. Men så är det, nästa gång ni har ett ärende till tingsrätten får ni bege er till en rätt nära Ullevi. Men det är säkert värt promenaden, alldeles intill så ryktas det nämligen om en helt ny park.

Ända fram till att Kungstorget anlades efter att befästningarna raserats i mitten av 1800-talet så var Gustav Adolfs torg stans marknadstorg. Det var hit bönderna kom för att sälja sina varor till hungriga göteborgare. Men när det nya salutorget tillkommit så tröttnade stadens styrande att ha diverse torghandel mitt framför stadshuset och man rensade undan. Torget blev nu ett representationstorg, vilket det i mångt och mycket är än idag. Torghandel förekommer dock även i vår tid, första lördagen i varje månad kan man fynda strumpor, donuts, drömfångare och postit-lappar.


Är det bara jag, eller är det en fotboll hon har under foten?


Det har pratats en del och kommit upp förslag om att göra Gustav Adolfs torg mer levande. Man har velat göra torget mysigare med uteserveringar och kaféer. Problemet är väl att det är brist på lokaler. Fast, det är ju klart, tingsrätten ska ju flytta och visst måste det finnas källarlokaler? Sen har vi ju en tom och öde kanal alldeles intill, kaféer kan väl flyta. Först måste vi ju förstås fråga oss om det verkligen är ett mysigt uteserveringstorg som vi vill ha här? Vi har ju faktiskt ett mysigt litet pittoreskt torg bara ett par kvarter bort vid Kronhusbodarna. Inte kan vi snuttifiera hela stan, det funkar ju faktiskt inte, eller? Däremot kan jag tycka att marknadsstånden kan få husera torget oftare än en gång i månaden. Sen har vi hela biten med västra Nordstan, om man skulle få liv i den stadsdelen så skulle nog torget befolkas än mer. Då kanske det behövs lite kaffe även här framför stadshuset.


Det kan vara en befriande känsla av att komma ut i friheten på torget om man varit inne i nordstans shoppinginferno ett tag.


 
Gustav Adolfs torg är en plats för åsikter, både i maktens korridorer och alldeles utanför. Det är här som Hisingens bönder skulle kunna dumpa koskit om de var missnöjda med något beslut i kommunfullmäktige. Men sådant håller vi ju inte på med i det här landet. Men göteborgarna är annars rätt bra bra på att demonstrera i stor och i liten skala. Första maj, antikrig, solidaritet, ipred, kall bambamat och så vidare. Det finns många anledningar till att demonstrera sitt missnöje och vad är en bättre plats än detta.GTA är en viktig plats för åsikter.Karta över Göteborg inom vallgraven, huggen i sten skulle man kunna säga.


Ja, det finns kanske inte så jättemycket man kan förbättra med just torget i sig. Det finns nog en anledning till att det ser ungefär likadant ut som när det först anlades för snart 400 år sedan. Det jag kan tänka mig att man kan jobba på är förhållandet mellan torget och Stora hamnkanalen. På samma sätt som den närliggande Lejontrappan befolkas av soltörstiga tjommar kanske man kan anlägga en trappavsats från torget även här. Ner till de där flytande fiken såklart, och alla de där fartygen som man pratar om att man vill ha in i kanalen.

Det är rätt mycket trafikapparat runtomkring med Brunnsparken och allt. Behövs förresten Norra Hamngatan i sin nuvarande form? Kanske kan det vara dags att förädla denna centrala gata till en kajpromenad för estradörer och cyklister. I en av alla mina dagdrömmar leder gatan bort mot den nyförälskade delen av staden på södra älvstranden. Likt hamnen i Marseille kryllar kajen av liv och alla sorters skutor trängs i Stora hamnkanalen och det är sommar nästan jämt. Så det finns kanske lite att göra ändå, om det nu är det vi vill. Dock inte med själva torget, det gör sitt jobb ganska bra tycker jag.


 

Om Norra Hamngatan, vars uppgift mest verkar vara att husera bussar, omvandlades till en slags torggata eller promenad/cykelstråk skulle man få mer tillgång till kanalrummet.Lejontrappan 2.0? 
Läs även: Platser och torg: Drottningtorget
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (3 Augusti 2009 14:25):
@ jesper: Mycket bra synpunker där Jesper! Särskilt uppskattar jag namnbytet på Stadshuset... :)
 0
Olle Jansson (3 Augusti 2009 14:37):
Vill du byta ut statyn på bilden till vänster också? :)
 0
Mikael Andersson (3 Augusti 2009 20:55):
Bakgrunden till att Göteborg skall få en ny Tingsrätt är brottsutvecklingen i Göteborg under de senaste 10-15 åren med organiserade kriminella nätverk som har hotat vittnen och genomfört sina hot som att spränga vittnens bilar.Med att integrera ny Tingsrätt med Polishuset och Kriminalvårdens häktesceller så skall problemet med fritagning av häktade kunna elimineras då häktade skall transporteras under marknivå från häktet till Tingsrättens lokaler med Göteborgs nya Rättscentrum.

Moderaten Jan Hallbergs goda idé med att förvandla Göteborgs nuvarande Tingsrätt till ett Ungdomligt kulturcentrum har än så länge bordlagts av kommunfullmäktige.
Kanske är det så att kommunfullmäktige funderar på att utnyttja Tingsrättens lokaler temporärt eftersom Börshuset vid Gustav Adolf Torg sjunker i dyn och kommer att tvingas att pålas inunder om inte nu som inom ett par år.
 0
Mikael Kreutz (3 Augusti 2009 22:27):
I'm in love with Lejontrappan 2.0!
 0
Daniel Augustsson (4 Augusti 2009 02:28):
Lejontrappan 2.0 är ett perfekt exempel på hur sjuuuuukt bra det kan bli av små enkla investeringar. jag skulle nästan kunna se spårvägnar gå där på kullerstensgatorna :)
Detta blir en fin passage till älven också så det är bara och köra igång politiker :D
 0
Daniel Bergqvist (19 Augusti 2009 12:38):
http:​/​/​www.​gp.​se/​gp/​jsp/​Crosslink.​jsp?​d=​113&a=​512194

"Tjänstemän på stadsbyggnadskontoret, SDN Centrum, Higab och Park och natur har varit positiva men socialdemokraterna, vänsterpartisterna och miljöpartisterna i byggnadsnämnden säger nej. Eftersom dessa partier tillsammans utgör majoritet i kommunstyrelsen lutar det åt att det inte blir någon utredning om uteserveringar på Gustav Adolfs torg." Argument: torget skall fortsätta vara en ickekommersiell plats för politiska tillställningar.

Jaha?! Götaplatsen räcker väl gott och väl?
 0
Sven R (19 Augusti 2009 14:45):
Är Gustaf Adolfs torg en icke-kommersiell plats? Jag trodde att det var torghandel där emellanåt?

Torget är det vår stad som har bäst förutsättningar till att bli en motsvarighet till Malmös Lilla torg. Om politikerna inte ser den potentialen så är det allvarligt. Det är allvarligt eftersom Västra Nordstan behöver leva upp. Folklivet i Brunnsparken kan lockas in i stadsdelen om man ser ett befolkat torg. Men om man möter ett öde torg som idag, med helt slutna fasader, så kommer ingen att lockas promenera den vägen.

Man skulle vilja titta in i vissa politikers hjärnor. Fy fan :-(
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6721 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
20 Augusti 08:39 av Matthias H.
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 04:44 av Huai Chuan
VÄSTLÄNKEN OCH ALTERNATIVEN
15 Februari 2019 15:57 av Mikael Bigert