Utskrift från gbg.yimby.se
....

YimbyTV - Skeppsbrons samråd

 
Nu slår vi upp portarna till YimbyTV!
Vi har bevakat torsdagens sopplunch/presentation av nya Skeppsbron som anordnades på Älvrummet. Medverkade gjorde Birgitta Lööf, planchef på Stadsbyggnadskontoret och Martin Blixt från Älvstranden Utveckling AB.Vill även passa på att tipsa om kvällens informations- och samrådsmöte på Älvrummet kl 18-20. Gå dit och gör din röst hörd! 

Kompletta samrådshandlingar kan man läsa här.


Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Lilleberg (12 Oktober 2009 14:28):
Wow YIMBY-TV! Här är ni långt fram i utvecklingen!
 0
Hannes Johansson (12 Oktober 2009 15:03):
Jätterolig satsning!
 0
Anders Gardebring (12 Oktober 2009 16:19):
Väldans snajdigt måste jag säga! :)
Blir ju lite avis... ;)
 0
Martin C (12 Oktober 2009 16:56):
Jag gillar i stort sett allt, sätt igång! :D
 0
Hans Jörgensen (13 Oktober 2009 20:38):
Bevistade det andra samrådet i går i Älvrummet på vägen hem.
Var någon annan yimby också där?

Kortfattat kan man säga att ÄU och SBK kan behöva en del support, som motvikt till de många kritiska synpunker som kommer komma in.
Nu var väl iofs gårdgagens träff ett viktigt tillfälle där nära boende fick chans att göra sin röst hörd.(och dit räknas inte jag).
Det fanns ett par påpekanden som säkert är rätt i sak och även en väl argumenterad misstanke om en risk för stadsbilden (ombyggnad Hotel Riverton).
Men jag hörde knappt någon positiv feedback till detta mycket inspirerande stadsbyggnadsområde.
 0
Johannes Hulter (13 Oktober 2009 21:33):
@ hans: Men du gav väl positiv feedback...? :)
 0
Hans Jörgensen (13 Oktober 2009 22:00):
@Johannes, det borde man kanske gjort, men var mer på avlyssnarhumör.
Å andra sidan kanske det kom fram på det första samrådet, dvs sopplunchen?
 0
Johannes Hulter (13 Oktober 2009 22:19):
@ hans: jag var tvungen att gå innan de pratat klart (de var en halvtimme sena med att köra igång presentationen) så jag vet inte vad som kom upp. Jesper?
 0
Nicholas Lusack (14 Oktober 2009 13:10):
@Hans o Johannes
Jag var också på kvällssamrådet och måste berömma SBK och Älvstranden, bra jobbat! Informationen tar upp många aspekter och som stadsvän så var det en fröjd att kunna luta sig tillbaks och bara lyssna. Orolig blir man dock för ett 10-tal boende på Otterhälleberget som gått ihop i rädsla för att få minskad utsikt på grund av höghusen. I princip så kan man väl tolka denna handfull människors reaktioner som att deras utsikt går före utformningen av området. En del synpunkter kändes relevanta men tonläget hos var överlag väldigt nimbyistiskt dvs självömkande, brist på självdistans och ett stort personligt ego. Överklaganden är att vänta.....suck
 0
Jesper Hallén (15 Oktober 2009 00:20):
Johannes L mfl: Kul att ni gillar det:)

Johannes: Nej det var inget speciellt mer utöver vad som sägs i inslaget. Inte heller några frågor efteråt, en enda tror jag men den var så mumlig så att jag inte hörde nånting

Ja den där lilla otterhällemaffian kan nog bli en käpp i hjulet. Men de behöver nog inte vara oroliga, utsikten kommer nog bli fin även efter att staden återuppbyggts på Skeppsbron.
 0
Sven R (15 Oktober 2009 02:44):
Det skissade höghuset kommer att synas i från Lejontrappan i Stora Hamnkanalens förlängning. Det kommer alltså bli samma debatt som den angående posthuset. Är det värt att förändra vårt finaste stadsrum i den gamla stadskärnan bara för ett stubbigt höghus? Nja, för min del kan man lika gärna stryka höghuset. Varför inte istället bygga en skyskrapa framför Rosenlundsverket? Värmeverkets skorsten skulle då kunna ersättas av ett inre schakt i det nya huset. Häpp!
 0
Niklas Svensson (15 Oktober 2009 09:29):
@Sven R: Höghuset måste vara 16 våningar. Vi ska väl in i Guinness rekordbok för flest ambivalenta stubbar i världen? Tänk vilket lyft för jipponäringen att ha en grön kanin med ett plakat "I'm in the Guinness book of records"!

Men det är klart, det är ju kasst om huset överhuvudtaget syns. Fast man vill ju samtidigt vara en stad som visar att man vågar lite. Oj vad svårt, ingen Guinness-kanin eller ett hus som syns, eller rent av ett hus som är byggt för att synas... kan inte välja. Kanske bäst att köra på 13 vån så blir ingen riktigt ordentligt missnöjd. :)
 0
Nicholas Lusack (15 Oktober 2009 11:06):
@Sven
I like it! Det finns bara argument för att bygga en skyskrapa runt eller alldeles intill Rosenlundsverkets skorsten. kan se framför mig hur det göteborgska smeknamnet blir "The steamer", "Ångbåten", "Skorstenen" eller liknande som man gjorde med smeknamnet "Läppstiftet". Det är för övrigt det enda jag saknade i förslaget. Här finns faktiskt en chans att göra "alla" nöjda (Jag är inte så naiv men ändå.... Jag tror att du har helt rätt och instämmer i att man bör flytta eventuella högre byggnader till Rosenlundsverket och öka antalet våningar upp till nuvarande skorstensnivå. Då minskar även missnöjet ifrån de boende på Otterhälleberget.
 0
Sven R (16 Oktober 2009 23:38):
Nicholas: Haha, jag tänkte att det skulle se ganska märkligt ut med ånga som kommer ut från toppen på ett höghus. Men när du skrev "The Steamer" så väcks min fantasi. Man skulle kunna göra något riktigt coolt av det!

Niklas: Kanske 13 våningar inte är så dumt ändå! Höghusarkitektur handlar om proportioner, sammanhang och på vilket avstånd man betraktar huset. T.ex, Porslinsfabrikens 16 vån ser bara patetiskt ut eftersom man oftast ser huset som en solitär på håll. Men i den framtida gatumiljön på St. Badhusgatan så tror jag nog att även ett 13 vån hus kan bli en ganska häftig accent.
 0
Daniel Bergqvist (18 Oktober 2009 01:10):
Detta är ett viktigt prestigeprojekt, speciellt för SBK. Nu skall man en gång för alla visa att man kan bygga "stad". Cocktailpartyn, frukostmöten, missionerande planchefer och fastighetskonsulenter, engagerade politiker och tjänstemän; till detta ett jävla snack om en liten plaskdamm (vilket på något sätt får symbolisera det oproportionerligt stora intresset för detta "lilla" projekt).

Hoppas alla parter inspireras och förstår vilka kvalitéer den verkligt täta moderna blandstaden kan åstadkomma. Desto mindre tillfredsställande att ett helt kommunkontor måste engageras för att åstadkomma detta.

Instämmer för övrigt i idéerna att bygga ett högre hus invid R-verket. Risken är väl dock att ett sådant hus skulle kunna skugga den nya plaskdammen? Ve och fasa!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.