Utskrift från gbg.yimby.se
....

Nionde Yimbyvandringen - Opaltorget

 I lördags var vi hela 21 stora och små stadsintresserade göteborgare ute och promenerade i Tynnered. Med arkitektkontoret BIGs spännande förslag i bakhuvudet vandrade vi runt i cirka två timmar och spanade in området på och omkring Opaltorget.

Vi kollade in Opaltorget och de flesta var väl inte jättepositiva till dagens utformning och skick på platsen. Vissa tyckte rentav att det här måste vara stans värsta platsbildning. Men samtidigt poängterades att det är värt att tänka på att även detta är någons hem och många har växt upp kring även denna plats. Således måste man ju respektera platsen som en känslomässig punkt för en del människor. Något man inte har haft i tanken när man respektlöst totalsanerat på många platser i vår vackra stad, nu senast i Kvillebäcken. På Opaltorget finns dock inte samma historiskt värdefulla bebyggelse som hotas av rivning. Om man inte anser att låga till synes tillfälliga barackliknande "paviljonger" är av kulturhistoriskt värde.


Vi träffade en lokal handlare på torget som oroade sig lite över hur det skulle gå med verksamheten när man skulle byta ut all bebyggelse kring torget. Han talade om hur de hade lagt ner mycket kraft på att renovera de nuvarande lokalerna och hur de arbetat upp sin verksamhet. Han var även tveksam till om den nya flashiga arkitekturen skulle passa in områdets nuvarande femtiotalsarkitektur.
En viktig sak att tänka på när man ska förverkliga planerna för till exempel Opaltorget är att man har en bra dialog med nuvarande näringsidkare. De är nödvändiga för platsens liv och måste få en central plats även i det nya.

Det lilla kulturhuset är ett exempel på byggnad som mycket väl skulle kunna integreras i den nya bebyggelsen.
En av många gångtunnlar i området, nästan lika mörk i verkligheten och tänk dig en mörk natt. Lyktorna i tunneln är nämligen borttagna.En ovanligt vacker gångtunnel, om än lite sliten. Om ni gillar gångtunnlar så se till att ta er till Tynnered, ni blir inte besvikna.Det gamla bunkerliknande parkeringshuset ligger på en riktigt fin topptomt med viss havsutsikt. Här skulle man kunna tänka sig att bygga på med bostäder.Checkpoint Kålle?
Notera att gångtunneln inte verkar vara så lockande, en stig har bildats till höger i bilden ovan. Man sneddar alltså hellre över bilvägen än att gå ner i tunneln. Det är svårt att få människor att göra som man vill, lite samma problematik som när man försöker leda myror i en viss riktning genom att bygga fina rännor i sandlådan.Den lilla tavernan var tyvärr inte öppen.


Vår promenad gick mot sitt slut och jag tror att de flesta såg det som två väl spenderade timmar. De flesta verkade även tycka att förslaget för Opaltorget är mycket spännande och skulle betyda mycket för hela Tynnered och kanske hela västra Göteborg. Kan det kanske bli en liten Turning Torsoeffekt, vem vet.

Håll utkik efter nya stadsvandringar och Yimbyevenemang. Missa inte heller YimbyTVs inslag om Opaltorget i nästa vecka. Sista dag att lämna in synpunkter på förslaget till Opaltorget är 15 december. Samrådshandlingar finnes här.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Matthias H. (18 November 2009 14:56):
Spännande läsning, jättebra Jesper.
 0
Ann-Louise Pettersson (18 November 2009 23:05):
Tack för en intressant och rolig vandring!
I och med BIGs plan för området kan man helt plötsligt se potential i detta nuvarande mycket problematiska område. Vidare kan man tänka sig att man fortsätter att bygga ihop fler utav bostadshusen i de kringliggande delarna för att skapa ännu fler gaturum och på så vis få mer underlag för det nya torget och stadsparken.
I biblioteket på Kulturhuset vid Frölunda Torg kan man spana in en snygg modell över området. Rekommenderas!
 0
Jesper Hallén (18 November 2009 23:53):
Tack Matthias! Ja det var en intressant vandring. Blir kul att se förändringen om vi gör en vandring om några år igen.
 0
Håkan Cullberg (19 November 2009 00:26):
Tack för en väldigt trevlig,informativ och inspirerande stadsvandring. Gillar ert starka engagemang och framförallt er vidsynthet betr vad stadsplanering handlar om. Er dialog lovar mycket gott för framtiden. Minns själv när vi som skoluppgift på chalmers i 2;an skulle komma med förslag redan då (1969)hur kunna utveckla opaltorget. Ingen av oss var då naturligtvis ens i närheten av vad Bjarke Ingels nu föreslår. Bjarkes nyskapande är en inspirationskälla att ösa ur. Som sagt nu får vi bara hoppas att politiken håller hela vägen och att inga entreprenörer eller andra verkmästare förvanskar
skapelsen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.