Utskrift från gbg.yimby.se
....

Påverka 2010!

 
Yimby kämpar som bekant för bättre och roligare stadsplanering. Ju fler vi blir och ju fler som är med och hjälper till, desto mer inflytande får vi och desto mer kan vi förändra.

Vill du också vara med och dra ett strå till stacken? Det finns mycket du kan göra för att bidra till Yimbys verksamhet. Här är en lista på saker som behöver göras, kan du bocka av någon eller några punkter under 2010 så har du gjort en viktig insats. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

1. Kommentera inlägg eller forumtrådar - även den minsta lilla smiley betyder mycket. Fler kommentarer ger ett mer levande forum och visar att det är många som läser det som skrivs. Det ger en energikick åt både skribenter och läsare.

2. Bli medlem och bjud in andra att bli medlemmar i Yimby - det kostar inget och det är lätt att skicka en länk med epost eller en inbjudan på facebook. Ju fler medlemmar vi får och ju fler som läser det vi skriver desto mer kan vi påverka.

3. Skriv egna inlägg - antingen på egen blogg med länk till Yimby eller skicka in texter till hemsidan. Ju mer vi syns på nätet desto mer växer vi och ju fler som skriver på hemsidan desto fler infallsvinklar får vi. Det behöver inte vara några avhandlingar. Det kan räcka med några rader och ett tips på intressant YouTube-klipp t.ex. Det är bara att mejla till någon av samordnarna.

4. Kommentera inlägg på andra bloggar, tidningsartiklar etc. och tipsa om Yimby - ju fler som argumenterar för Yimbys ståndpunkter eller tipsar andra om oss desto mer opinionsstöd får vi.

5. Engagera dig i ditt närområde - finns det planer på att bygga i din stadsdel eller borde det finnas det? Starta upprop, namnlistor etc. för att stödja en positiv utveckling där du bor, snacka med dina grannar, lokala företagare etc.

6. Gå på samrådsmöten och kontakta makthavare - ofta är det bara de negativa och destruktiva åsikterna som hörs. Mejla politiker, media, planerare, byggföretag och andra med inflytande och ge konstruktiv och positiv kritik. När de gjort något bra - ge ordentligt med beröm. När de gjort något dåligt - berätta hur de borde göra istället. Det är viktigt att de inser att det finns många som vill ha mer tät, levande blandstad.

7. Vad kan man göra mer? Ge oss förslag!

Nedan: Ett av många sätt att påverka. Martin Coskuns insändare i GP (klicka för större bild)

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johan K. Sch. (4 Januari 2010 09:46):
Ett bra sätt att locka folk att blogga med länk till Yimby är att visa inkommande länkar på Yimbysajten och gärna också på enskilda inlägg på Yimbybloggen. På så sätt kan Yimby dela med sig av den trafik som andra bloggar driver till Yimby, och vice versa. Dessutom blir det förstås enklare att hålla koll på vad som sker i Yimbyversumet.

Ett enkelt sätt är att lägga till en Knuff-widget i högerspalten, som visar vilka bloggar som länkar hit etc:
http:​/​/​knuff.​se/​widgets/​

Jfr:
http:​/​/​www.​mothugg.​se/​20​0​9/​0​4/​22/​gammelpartierna-​vs-​pi.​.​
 0
Johannes Hulter (4 Januari 2010 12:02):
@ johan: Helt rätt. Jag ska kolla med Gandalf... eh, jag menar Anders G och se om det går att få in. :)
 0
Fredrik R (4 Januari 2010 15:33):
Vill bara säga att Martin Coskuns insändare är lysande formulerad. Bra jobbat.
 0
Johannes Hulter (4 Januari 2010 17:18):
Just nu har vår FB-grupp 699 medlemmar - vem vill bli nr 700?
:D
 0
Hannes Johansson (4 Januari 2010 18:31):
Inspirerande! Jag kommer tänka på flera av punkterna :)
 0
Johan K. Sch. (5 Januari 2010 11:04):
@Johannes: Gott. Där finns också möjlighet att visa länkar till artiklar i gammelmedier vi kommenterar här etc. Twingly har något liknande.

/
Nr. 700
 0
Ann-Louise Pettersson (6 Januari 2010 10:17):
Lysande artikel i GP av Martin! I dessa snötider (och även övriga årstider) är jag mycket nöjd över att bo i Linnéstan. Jag behöver inte oroa mig för att bli insnöad, med strömavbrott som följd och om jag vill åka pulka så är det bara att halka iväg till Slottis. :)
 0
Jesper Hallén (6 Januari 2010 13:32):
Någon som är sugen på stadsvandring längs kajerna? :)
 0
Hans Jörgensen (7 Januari 2010 20:28):
Tips om ett trevligt verktyg för alla Yimbys:
Både på Eniro och Hitta.se finns sen ett tag Gatuvy respektive Gatubild. De möjliggör en förenklad stadsvandring hemifrån. Riktigt alla gator är inte med. Men möjligheten att länka till en önksad gatuvy gör de här verktygen mycket användbara.
Såg att någon nyligen använt sig av det här på bloggen.

Eniros tycker jag är något mer flexibel än hittas.
Här ett exempel från Amerikahuset.

http:​/​/​kartor.​eniro.​se/​m/​MXrdk

Vilken kåk förresten. Rätt typiskt Göteborg att inte ta vara på en sån fin plats...
 0
Olof Antonson (7 Januari 2010 21:33): Online
@Hans: Det är främst gator/vägar som det går att köra bil på som är inlagda vad det verkar. Men det är som du säger ett väldigt bra redskap :)
 0
Jesper Hallén (8 Januari 2010 23:25):
Hans: Ja Amerikahusets omgivning är inte den roligaste. Leden måste enligt min mening bort/under jord/boulevardiseras.
 0
Hans Jörgensen (9 Januari 2010 00:55):
@Olof: Ja fast några undantag finns, tog t ex en promenad i Gamla Stan i huvustan, på vad som såg ut att ha varit en gånggata.

Sen är det säkert en bra "simulator" om man ska ut och köra och på förhand vill bekanta sig med en ny körsträcka (eller där man kört fel förut), då går det ju att plugga på vägen visuellt före!

@Jesper: Ja leden är ju en stor begränsning för hela den här delen av älvstranden. Kan tänka mig en boulevardisering. Antar att det innebär att planskildheten delvis försvinner dvs övergångsttällen på iallfall några ställen. Trädplanteringar runt om och i mitten istället för betongräckena. Med mera...
 0
Olof Antonson (9 Januari 2010 15:58): Online
@Hans: Jag har också hittat en del undantag, tex en passage mellan två öppna gårdar vid Kvarnberget. Samtidigt är halva Avenyn, Haga och de flesta hus-i-park-områden ej "klickbara".

@Jesper: Något måste helt klart göras åt den. Jag skulle nog helst se att den krympte på något sätt.

Amerikahuset känns malplacerat med den stora leden bredvid. Dess framsida känns inte längre befogad åt det hållet. Det är synd på en sån pampig byggnad. Hela det området är för övrigt ett resursslöseri av enorma proportioner.
 0
Niklas Svensson (10 Januari 2010 10:50):
Noterade att Johannes Åsberg med YimbyGbg ligger med som bubblare till GPs lista över de 100 mest inflytelserika personerna i Göteborg, dvs personer "på väg upp" som GP tror det kommer pratas mer om under året. Låter som en utmärkt prognos! Snyggt jobbat Johannes!

http:​/​/​www.​gp.​se/​nyheter/​goteborg/​1.​28620​5-​-​och-​har-​ar.​.​
 0
Johannes Hulter (10 Januari 2010 10:58):
@ niklas: Tack! Och när jag blir en av de 100 så kanske de börjar stava mitt namn rätt också... :)
 0
Jan Jörnmark (11 Januari 2010 07:45):
Kul att du var med Johannes!
 0
Erik M (11 Januari 2010 09:27):
Mycket bra initiativ! Är själv göteborgare i exil som tycker att Göteborg har stora möjligheter att utvecklas och blomstra. Den ligger vackert vid kusten, har en trevlig och öppen atmosfär som är välkomnande gentemot turister och det finns en spännande grupp bestående av kreativa människor inom exempelvis musik, konst, reklam och mode.

Samtidigt finns det en inskränkt och bakåtsträvande grupp i staden som idag har stor makt. För stor enligt mig. Det är dags att den yngre generationen tar för sig och skapar den stad som de vill leva i och som lockar tillbaka utflyttade och andra till Göteborg.

Det är med beundran och viss fasa man kan se hur en stad som Malmö har utvecklats de senaste 10 åren. Varför skulle inte nått liknande kunna hända i Göteborg?

Rent stadsplaneringsmässigt skulle jag främst vilja se en bättre sammankoppling mellan Hisingen och den övriga staden. Eriksberg byggs samman med Järtorget genom effektivare färjetrafik (på liknande sätt som på Marstrand) och Backaplan och de gamla öde varvsplatserna etc. däromkring byggs ihop med Nordstan och Centralstationen. Ledord: modernt, nytänkande, inbjudande och utmanande.
 0
Matthias H. (11 Januari 2010 09:46):
Erik, enligt mig byggs de båda sidorna av staden bäst samman med många lågbroar i markplan där kollektivtrafik och annan trafik går. Det är då vi får ett riktigt utbyte och samspel mellan de båda sidorna. Färjor hjälper inte och högbroar eller mellanhöga(låga) broar gör det inte heller.
 0
Olof Antonson (11 Januari 2010 18:22): Online
Jag tycker vi ska se på hur flodstäder runt om i Europa bundit ihop sina stränder. Rent spontant känns det som vänertrafiken och folks romantiska inställning till Göteborg som sjöfartsstad bromsar hela stadsutvecklingen.
Någon som är insatt och som vet exakt vad staden får ut av att låta dessa fartyg passera? Äran?

Här är ett exempel med broar från Newcastle:
http:​/​/​www.​wms20​0​8.​com/​bm_​event/​images/​content/​home/​ne.​.​
 0
Ola E (11 Januari 2010 20:20):
Jag hoppas nästan lite på att bogserbåtarna som håller älven öppen slutar köra, och att det blir möjligt att gå över isen mellan Hisingen och fastlandet. Tänk er att Göteborg vaknar upp en morgon och plötsligt kan promenera mellan älvstränderna på ett par minuter. Det skulle nog få folk att tänka om angående lågbroar.
 0
Erik M (12 Januari 2010 00:03):
Jag tänker mig inte färjetrafik som liknar den som nu finns utan en färja som går direkt mellan två punkter (tänker mig Järntorget och Eriksberg) på samma vis som Marstrand. Genom att den går hela tiden och resan är snabb behöver man inte passa några tider utan kan snabbt ta sig över. Det skulle sedan behövas några populära affärer, restauranger, klubbar etc. på Hisingssidan för att få folk från andra sidan att vilja ta sig över.
 0
Matthias H. (12 Januari 2010 09:59):
Erik, jag tror att färjan kan vara jättebra men kapaciteten är ju en väldig begränsning och endast genom lågbroar i markplan kommer staden kunna bli ett.
 0
Jens Ekengren (1 Februari 2010 20:44):
Att sätta in ett antal färjeleder, med trafik som mest sällan var tionde minut kan väl vara en idé - om man redan nu planerar för att bygga broar där färjorna går efterhand.

Att sätta in en färja torde kunna gå fort, och där har man dessutom en flexibilitet om man snabbt vill kunna forsla folk till något specifikt ställe.
 0
Johan Kåverud (16 Februari 2010 11:50):
En tanke är väl eventuellt att man skulle försöka förankra Yimby ännu mer lokalt i Göteborg och, så att säga, "sälja in varumärket" hos vanliga människor i Gbg's olika stadsdelar. Ska man skapa opinion väger det ju tungt att ha många i ryggen och att etablera yimby som en röst som står ut lite i debatten.
Ett sätt kan ju vara att 'bjuda in' till debatt genom en lite lokalt färgad affischkampanj med iögonfallande slogans där man kanske kan tänka sig något av följande:
"Vilket Olskroken vill DU se i framtiden?"
"Göteborg - En perfekt stad?"
"Kan jag verkligen påverka vad som händer i min stadsdel?"
"Varför är inte Eriksberg lika roligt som Linné?"
"Malmö är Sveriges Berlin - vad är Göteborg?"

Med en undertext i stil med:
"Det går att påverka vilken stad du lever i! Bidra med dina idéer, bli inspirerad och förändra Göteborg på gbg.yimby.se"

Det finns ju redan ett grymt snyggt grafiskt typsnitt och personligen cyklar jag mer än gärna runt och affischerar (nåja, det kanske får sluta snöa först).
Vad tror ni andra? Är det en idé att bygga på eller har det redan gjorts? :) Tryckbranschen har jag lite kontakter i, så det kanske inte behöver bli så fasligt kostnadsdrivande.
 0
Hannes Johansson (16 Februari 2010 12:00):
Jag skulle lätt kunna skänka ett bidrag och kanske ta mig lite tid att affischera också.
 0
Johannes Hulter (16 Februari 2010 12:07):
@ johan: Mycket bra idé! Vår AD Jesper kan säkert ta fram snygga affischer. Du kan väl starta en tråd på forumet om det hela så bollar vi grejer där?
 0
Karl H (13 Oktober 2010 11:43):
Vi kan kontinuerligt bjuda politikerna i byggnadsnämnden på lunch i ett mötesrum i älvrummet och diskutera en stadsbyggnadsrelaterad fråga per gång.

Förslag på viktiga frågor, enligt mig:
* Definitionen blandstad
* Skulle man kunna omvandla våra existerande bostadsbolag till stadsbolag, dvs. ge tydliga ägardirektiv om urban utformning och funktionsblandning.
 0
Johannes Hulter (13 Oktober 2010 17:15):
@ karl: Bra idé! Men ska den mer informella lobbningen direkt mot makthavare bli verkningsfull så är det jätteviktigt att de inser att det är många som delar åsikterna. Opinionsbildning mot allmänheten är därför central - ju fler som skriver insändare, kommentarer etc och syns på det viset desto mer lyssnar man på oss (även bakom kulisserna).

Mao - sätt igång och skriv insändare!
 0
Mattias Bolander (14 Oktober 2010 09:44):
Håller också med om att det låter som en bra idé. Även medier såsom GP hade kunnat få ta del av lunchen. (Så kanske de också kan börja ifrågasätta - och inte bara förmedla - framtida byggprojektsplaner.)
 0
Jens Ekengren (14 Oktober 2010 11:01):
@Karl H & Mattias B: varför inte bjuda in representanter för något/några av byggföretagen också, när man ändå är på gång?
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2010 11:15):
@ jens: Absolut. Vi har naturligtvis löpande kontakter med de olika aktörerna men deras intresse av att ägna tid åt att lyssna på oss är helt beroende av hur starkt vi kan opinionsbilda.

Det är därför helt avgörande att fler engagerar sig genom att göra sin röst hörd (insändare mm). Om alla yimbys var lika synliga på insändarsidor etc som nimbysarna (jfr dagens GP) så skulle vi ha mycket lättare att nå ut till div. makthavare.
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2010 13:25):
Man kan också delta på de seminarier mm som kontinuerligt anordnas av olika arrangörer och göra sin yimbyistiska röst hörd där. Kolla kalendariet, gå dit och räck upp handen... :)
 0
Håkan Cullberg (17 Oktober 2010 12:57):
Mycket bra ide med förstärkning av Yimbys budskap på seminarier, lunchträffar mm. På Yimby förs den mest aktiva stadsplaneringsdebatten. Eller rättare sagt det är här den förs. "Alla" läser vad som skrivs här. Yimby har redan idag en stark påverkan, men vi väntar på genombrottet, det kommer....
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.