Utskrift från gbg.yimby.se
....

Filmstaden Göteborg

 

Aftonstjärnan på Lindholmen, Göteborgs äldsta biograf och numer även teater visar film några gånger i månaden.


1902 öppnade landets första fasta biograf i Arkaden här i Göteborg. Efter det så ploppade biograferna upp i stan som små vitsippor kring valborg. När man slänger en blick på biografannonserna i dagens tidningar är det rätt svårt att föreställa sig att Göteborg en gång i tiden faktiskt var världens näst biograftätaste stad. Bara New York var värre. Men inget varar ju förevigt i vår stundtals undersköna värld. Den stora biografdöden fortsätter med god aptit att mumsa i sig biograf efter biograf, om än i lägre takt än tidigare. Men det beror mest på att det inte finns mycket biografbestånd kvar att ta av, biografen är utrotningshotad. Palladium och Svea är två av de senaste offren bland göteborgska biografer. Stan kryllar av spår efter forna dagars glansdagar vad gäller biografer men idag hyser lokalerna istället andra funktioner såsom klädaffärer, hamburgerrestauranger och diversehandel. I många fall har man helt struntat i det kulturhistoriska värdet och spåren av film är svårt att urskilja från dagens likgiltighet vad gäller det mesta.




Biograf Kaparen på Stigbergstorget. Efter biografverksamheten upphörde har lokalen bland annat inhyst matbutik, för tillfället är det tomt.



Röda sten på Mariaplan öppnade 1934 och stängde 1963.



Biograf Aveny har blivit klädbutik.



Palladium och Svea, två nyligen nedlagda biografer.



Biograf Svea, tidigare Klappan, hade en fantastisk 1980-talsinredning i sina tre små salonger. Här efter den sista visningen (Lust, caution) i maj 2008.


Den anrika biografen Palladium med sin vackra pampiga salong lades ned för två år sedan, trots att den knappast gick med förlust. Nu står lokalen tom och den vackra röda belysningen på fasaden är borttagen. Kungsportsplatsen har förlorat sitt röda sken som lyste upp i göteborgsnatten. Palladiums stora salong vore synd att göra om till klädbutik eller något liknande. Om inte någon vill driva just en biograf i lokalerna så vore det kanske en intressant idé att använda lokalen som någon slags scen eller danspalats.




Semrén & Månssons skiss av Folkets hus och Draken.


I förra veckan avslutades den stora filmfestivalen här i Göteborg för i år. Den har blivit ett etablerat och stort evenemang i staden. Över 400 filmer visas under tio dagar på olika biografer runt om i stan. Publiken strömmar till och besöksrekorden slås år efter år och det var inget undantag denna gång. Men mycket kan bli mer och bra kan bli bättre. Festivalens huvudbiograf, den vackra och anrika Draken, omges av ett inte alltför spännande Folkets hus på Järntorget. En om- och tillbyggnad av Folkets hus och större foajé till Draken skulle ge festivalen ytterligare ett lyft.  En slutsåld visning på Draken innebär nämligen en knökfull foajé och det är ju lite synd. Arkitektbyrån Semrén & Månsson skissade 2004 på något kallat "Festivalpalatset". Det var dock innan Bergakungen byggdes och innan Sandrews lade ner sin biografverksamhet. Men något slags festivalcenter vid Järntorget är nog ingen dum idé, ett åretruntcenter för film i Göteborg. Kanske med museiverksamhet och aktivitetscenter.





Action och göteborgska takåsar ur filmen "Nattens barn" från 1916.


Göteborg var i början av 1900-talet en stark filmproduktionsort. Här fanns bland annat Hasselblads filmstudior på Otterhällan där många filmer producerades under några intensiva år. Efter det det har det varit ganska tyst om Göteborg som filmstad. Men vid 2000-talets början har det börjat vända och Västra Götaland är mer och mer centrum för filmen i Sverige idag mycket tack vare Film i väst. Det har länge pratats om att försöka etablera ett slags kluster på Lindholmen för film- och medieproduktion. Här finns stora passande lokaler från varvstiden och ett centralt och attraktivt läge. Sakta men säkert ser det ut att bli verklighet. I dagarna slår filmbyn Gothenburg Film Studios upp portarna på Lindholmen och sedan ett par år ligger ju även SVT här. Här finns en chans att vid sidan om det så kallade "science park" på allvar etablera ett film- och mediekluster.



Landstigningscen någonstan vid kusten. Från filmen "För hem och härd" från 1917.



"Hamnstad" från 1948 i regi av Ingmar Bergman. Det roligaste med att göra "Hamnstad" var enligt Bergman "att få se Göteborg från insidan. Visserligen hade jag levt i den staden i en massa år, men jag avskydde den." 



På tal om Göteborgs biografhistoria så kom det nyligen ut en helt ny bok i ämnet. Den heter Göteborgs alla biografer och är skriven av filmvetaren Göran Bjelkendal. Så vill man grotta ned sig i stans biohistoria så finns det mycket att läsa. Till sist, nästa gång du är och handlar kläder i en vacker lokal någonstans i centrala stan så ta en titt omkring, det kan ha varit en biograf.



Källor och bilder: Georg af Klercker av Per Ewald, Filmkonst nr 111, Semrén & Månsson m fl.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Sven R (15 Februari 2010 15:28):
Bion är död, länge leve tv:n! Tyvärr så är det nog så. Det krävs något extra för att folk ska lämmna soffan idag, t.ex en Frölunda-match på Ullevi. Man kanske skulle kunna utveckla filmstaden Göteborg genom liknande friluftsevenemang på sommaren? Jag vet att det skett försök med utebio under Kulturkalaset, kanske går att utveckla ytterligare.
 0
Matthias H. (15 Februari 2010 15:42):
Tack Jesper, kanonartikel
 0
Johan Kåverud (15 Februari 2010 17:32):
Enligt en av mina musikervänner så fanns det tankar på att omvandla Palladium till en mellanstor scen för musik, vilket det borde finnas en utmärkt marknad för. Dock så var det problematiskt då banden måste soundchecka under kontorstid och lokalen är tydligen inte tillräckligt ljudisolerad för att inte störa kontoren ovanpå/bredvid bion.
Himla synd - det hade ju kunnat bli en jätteschysst scen med en bar i foajén som dessutom skulle kunnat ha haft öppet även när det inte var konserter. Läget och lokalen är det ju inget fel på annars. Ingen som vet mer om turerna runt Palladium numera?
 0
Ingenjör (15 Februari 2010 20:27):
Intressant artikel. Man skall naturligtvis inte jämföra städer, och speciellt inte Stockholm med Göteborg, ty då är det ett utslag av lillebrorskomplex... men!

I Stockholm har SF 16 biografer (varav 8 filmstäder) att välja på (www.sf.se -> välj biograf.

I Göteborg finns Biopalatset och Bergakungen, dvs 2 biografer varav 2 är filmstäder.

I Stockholms tätort bor (eller bodde 31 dec 2005) 1252020 invånare, vilket ger 78251 personer per biograf.

I Göteborgs tätort bor (eller bodde 31 dec 2005) 510 491 invånare, vilket ger 255 246 personer per biograf.

Denna ovetenskapliga undersökning ger vid handen att Stockholm har 3,3 ggr högre biograftäthet än Göteborg.

För att vi inte skall fastna i diskussionen STHLM vs GBG gör vi även en jämgförelse med Malmö:
258020 invånare och 3 biografer varav två filmstäder ger vid handen: 86 000 personer / biograf.

Detta kan man naturligtvis fundera på vad det beror på:
- Stockholmaren har mer tid?
- Stockholmaren har större köpkraft?
- Stockholm har mer besökare utifrån som väljer att spendera sin tid i Stockholm på bio?
- Stockholmaren är mer för kulturkonsumtion i allmänhet?
- SF Bio har huvudkontor i Stockholm?
- Större utbud leder automatiskt till högre efterfrågan?
- Jag borde lagt ner mer tid och jämfört salonger i stället för biografer?
- Någon annan anledning?
Av någon anledning visar det sig om man gör motsvarande undersökning att detta förhållande gäller även på andra områden.

Detta kanske är en liten pusselbit för ett bättre Göteborg?
 0
Mattias Rickardsson (15 Februari 2010 21:11):
Bio är bäst på film! ;-)
 0
Mikael Kreutz (15 Februari 2010 22:04):
Trevlig läsning Jesper. Har faktiskt inte gått på bio sedan Palladium och Downtown stängdes, Bergakungen lockar mig inte överhuvudtaget eftersom det känns som biografernas motsvarighet till ICA Maxi/Coop Forum.

Någon som vet vad som kommer att hända med Palladium och hur det ser ut där inne idag? Jag kontaktade SF i samband med nedläggningen och bad att få komma in och fotografera, men dem meddelade att nedmonteringen redan hade inletts direkt efter sista visningen.
 0
Daniel Bergqvist (15 Februari 2010 23:03):
Bra artikel!
Staden behöver verkligen vidga sitt marknadsföringskoncept. Vi kan inte leva på känslan av "Sverige framsida", "Goa gubbar", "Fisk" och "Evenemangstaden Göteborg".
Film, kultur i största allmänhet, måste få större utrymme. Steget från "evenemangsbegreppet" är ju trots allt inte så långt. Vi kan ju börja med att bygga biografer/scenplatser ovan jord istället för att spränga ner dem i backen - vad skäms vi för? :)

@Mikael, mejla dem igen så får du säkert deras egna "journalfoton".
 0
Olof Antonson (15 Februari 2010 23:57): Online
Jag saknar Palladium :(

Det är skandal att de la ner den. Som jag förstod det så gick den med vinst, men sedan lät de samma filmer visas på Bergakungen, och konkurrerade på så sätt med sig själva. Sedan drog de slutsatsen att det var bäst att lägga ner. Det är nog inte så mycket som blivit bättre sedan SF kom i monopolställning.

Jag tyckte om det centrala läget av Palladium, man var inne i stan och hade tillgång till utbud av kaféer osv. Med Bergakungen köper man väl en "helhetsupplevelse", allt finns inne i själva bunkern (och ingenting finns utanför). Ungefär som personalmatsalen på större arbetsplatser.
 0
Olle Jansson (16 Februari 2010 09:52):
Ja, Olof, det är precis min uppfattning av moderna nöjesanrättningar. Planerad monopolkapitalism. Inne i centrum finns det alternativ av fik, pubar och kiosker för godisinköp direkt in på knuten.
 0
Hans H (inloggningen Bråkar För Mig) (16 Februari 2010 12:58):
@Ingenjör: En möjlig förklaring till den lägre biograftätheten i Göteborg kan vara att det saknas stadsdelar i Göteborg som har en befolkningstäthet som klarar av att försörja ett biografkomplex med besökare lokalt, till skillnad från Stockholm och Malmö som har betydligt kompaktare innerstäderna. Utan alla besökare i Göteborg är inresta från ytterområden och då faller det sig naturligt att bara ha biografer i innerstaden, dit alla tar sig ganska enkelt. Det enda stället i Göteborg med en hög befolkningstäthet är egentligen Linnéstaden.

Men om man ska göra fler ovetenskapliga spekulationer i en annan riktning så kan det vara så att man har rationaliserat driften i Göteborg och att samma utveckling är på gång i Malmö och Stockholm, det var ju inte så länge sedan som vi hade fler biografkomplex även i Göteborg.

Men den stora biografdöden har naturligtvis sitt ursprung i TV:n som Sven R säger. Och bortsett från att mindre biografer är ett mysigt inslag i staden, så tycker jag inte att det finns ingen någon större anledning till att gråta över utvecklingen.

Sedan har vi ju en av papporna till Bergakungen som stadig besökare här på forumet/bloggen om jag har förstått saken rätt. Och jag misstänker att om vi skulle göra en Yimby-analys av Bergakungen så hade vi varit alldeles utmärkt nöjda med komplexet om man bara hade byggt på med annan verksamhet på höjden...må det vara bostäder eller kontor, eller både och.
Och kanske är komplexet redan förberett för tillbyggnad, det ser ganska massivt ut för en lekman i alla fall. Det skulle vara kul att få en kommentar om hans åsikt om eventuell tillbyggnad.
Men hursomhelst tycker jag att Bergakungen är det trevligaste inslaget i evenemangsstråket iom att det är en byggnad som hjälper till att dra ut på innerstaden lite bortanför Heden. I alla fall är Bergakungen främsta anledningen för mig att ta mig över Heden.
 0
Mikael Andersson (16 Februari 2010 13:17):
Till skillnad från många övriga kommentarer så gillar jag Bergakungen.

Däremot så kan det bli jobbigt när det är så där
100 personer i entrén.SF Bio monopolistiska ställning lär knappast bli mindre åtminstone inte i Göteborg.

-Jag var aktiv medlem i Folketsbio/Hagabion 2000-2006 men tröttnade på alla medlemmar som inte ville själva bidra något till bions existens.Hagabion borde egentligen kallas för en kommunal bio eftersom de får över 300.000kr per år av Kulturnämnden som främst garanterar de 3 anställdas löner.
Capitol har återuppstått tackvare miljonstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
Claes Gunnarssonägda Capitol och Svea där Svea tvingades läggas ner för ett par år sedan blev ett resultat av höjda biljettpriser och en konflikt mellan Claes Gunnarsson och Triangelfilms Mattias Nohrborg efter finansiering av Björn runges film Om jag vänder mig om.vilket sedan resulterade i att Claes Gunnarsson ej längre fick tillgång till Triangelfilms filmer=nådastöt mot biografen Svea.
Vore det inte för att Göteborgs Internationella Filmfestival är nordens största Filmfestival så skulle knappast Draken kunna vara kvar eftersom bioverksamheten där är i princip nedlagd.
-Jag har fått veta av ansvarig för Cinamateket (då jag har skrivit dit) på Filminstitutet att hyra Draken för Cinematekets visningar anser Filminstitutet har blivit för dyrt vilket är anledningen till att Capitol sedan fyra år används mestadels utom vid en eller två visningar per Cinemateketsäsong.Det är ju Folkets hus som äger fastigheten som Draken ligger i vid Järntorget.
Hemelektronikutvecklingen med allt större platta TV-skärmar och kommande år allt tunnare sådana i kombination med allt snabbare access till internet så kommer främst storstadsbor att frekventera sina städers biografer allt mindre.
Framtidens Uvecklings AB som det kommunala bolaget heter som äger Allmännyttans bostadsbolag i Göteborg beslutade för tre år sedan att alla lägenheter i deras bostadsbestånd skall inom fem år få 100MBit/s access till Internet till en kostnad av c:a 500 miljoner kronor.
Något som SABO=Svenska Allmännyttans Bostads AB som ägs av Allmännyttans bostadsbolag i Sverige har därefter också har föreslagit att alla Allmännyttiga bostadsbolag bör investera i att dra optofiber till alla sina bostadsfastigheter runt om i Sverige.
Idag står även biografbranschen inför en jätteinvestering i digital projektionsteknik där Texas Instruments DLP=Digital Lighting Processing med deras DMD=Digital Micromirror Device har blivit State-of-art teknolgin för världens digitala biografer.Se mer på http:​/​/​www.​dlp.​com
Hagabion har fått sådana här DLP-projektorer av mindre modell från Panasonic genom att de nedlagda Löntagarfondernas fonderade pengar har omvandlats av den förra borgerliga regeringen till en Kulturfond (vars pengar nu har tagit slut).Folkets Bio Riks fick sökta 2 miljoner för att påbörja digitalisering av ett antal medlemsbiografer.
Fast den första DLP-projektorn av 2K typ i Göteborg med omnejd var Folkets Hus biografen Vingen vid Amhult Torg (fd.Torslanda flygplats.2K(den lägsta upplösningen som de sju stora filmbolagen i Hollywood kräver för att få visa filmer från deras produktion av digitala filmer).2K innebär 2000 horisontella linjer över biografduken vilket är nästan dubbelt så mycket som full-HD med 1080 linjer.
Enligt http:​/​/​www.​dcinematoday.​com
så beslöt sig EU-kommissionen i Oktober 2009 att införa en skatt på alla 35mm rullfilm för att kunna fondera till en fond för att kunna digitalisera alla biografer i alla EU:s medlemsländer under de kommande 10 åren.
Folkets Hus & Parker med sina 265 biografer på 250 orter runt om i Sverige var dock de som var först med att införa digital biografteknik med stöd från EU:s fond för främjande av kultur i landsortsmiljö.
Se mer om det på http:​/​/​www.​fhp.​nu
Biografbranschen i en stad som Göteborg kommer att få det allt tuffare till följd av det gigantiska utbudet av medier som vi är mitt uppe i och som bara kommer att öka.
Biografer kommer för att överleva tvingas att visa inte bara film utan också annat som Livesändningar av konserter som Folkets Hus & Parker har idag i sin digitaliserade biograf Roy (fd.Royal, när SF Bio lade ner Royal så körde de "den brända jordens politik" där de tog bort all utrustning så även stolar som Folkets hus sedan vid övertagandet tvingades investera i helt nya stolar).
http:​/​/​www.​bioroy.​se
 0
Olof Antonson (16 Februari 2010 13:28): Online
Bergakungen drar ju en del folk till "evenemangsstråket", men det skulle behövas en rejäl förtätning i området. Som det är nu känns det väldigt perifert. Men eftersom SF sitter på en monopolställning är man hänvisad dit, vare sig man vill eller inte.

För övrigt anser jag att Heden bör bebyggas.
 0
Sven R (16 Februari 2010 15:23):
Håller med Hans H, skulle vara väldigt intressant att höra Håkan Cullberg säga något om Bergakungen! Bra eller dåligt, iallafall så är det ju ett projekt med en intressant tillkomsthistoria. Cullberg är ju en av stans bästa arkitekter som bl.a har ritat Örnen, piren i älven som jag tycker är väldigt läcker.
 0
Michael (17 Februari 2010 11:12):
Kan inte hålla mig, men när det gäller befolkningen i vår stolta huvudstad Stockholm, så har denna en förmåga att alltid bli högre än vad den egentligen är, följande gäller för 2008-12-31:

Stockholm, 810 120 pers,
Göteborg, 500 197 pers,
Malmö, 286 535 pers.

Nu ska vi då inte förväxla LA-regioner med städerna.
 0
Emanuel Alfredsson (17 Februari 2010 17:30):
WHAT?!?! Har det varit en biograf på Mariaplan där nu en bank står?! Är lokalerna fortfarande intakta?
 0
Niklas S (17 Februari 2010 17:50):
Trist med stora biografdöden. Ännu tristare blir det när fasaderna på förr ståtliga biografer misshandlas med gul plåt. Fanns en bild på detta i ett tidigare blogginlägg här på Yimby.
 0
Ingenjör (17 Februari 2010 22:16):
@Michael: Befolkningen jag angav avser tätorter, alltså inte kommuner. De siffror du anger är befolkning i respektive kommun.

@Hans H: Befolkningstätheten tror jag inte det hänger på, möjligen kan siffrorna för göteborgs del vara missvisande om det är så att anläggningarna Bergakungen och Biopalatset är radikalt större än genomsnittsanläggningen i Stockholm eller Malmö. Själv kan jag tycka att det är roligare med flera anläggningar än färre och att biobesökandet är integrerat i stadslivet i övrigt.
Vad hände förresten med den planerade filmstaden Frölunda Torg?
Kanske skulle man ägna en tanke åt att jämföra diverse nyckeltal mellan de tre storstäderna och reflektera över varför nyckeltalen skiljer.
 0
Mikael Andersson (19 Februari 2010 23:31):
@Ingenjör, en filmstad på Frölunda Torg kommer ej att bli någonting av.

Utvecklingen av allt större TV-skärmar med allt bättre bild förskräcker investerare i biografer.

Den digitalsiering som nu är på G i biografbranschen innebär miljoninvestering per biografsalong.
En 2K DLP projektor utan realD 3D-bildsplitter (cirkulär interferens)framför DLP-projektorns objektiv kostar en miljon.
-Jag har besökt Folkets hus Vingen med deras 2K DLP-projektor och talat med maskinisten Magnus åtskilliga gånger, deras DLP-projektor kommer från belgiska Barco och kostar drygt en miljon kronor.Med serverpaket och HDD läsare så blir investeringen närmare 1,5 miljoner och det blir då per biografsalong.
Xenonlampan i denna dyra projektor är på 4kW och skall klara
4000 timmar men man byter den av säkerhetsskäl så byts den redan vid 2000 timmar eftersom den har ett högt inre tryck i dess glasglob, om lampan skulle sprängas så blir den bestående av mycket små flisbitar som blir som splitter.Farligt-farligt!
Har du besökt Vingens Folkets hus och dess biograf någon gång?
http:​/​/​www.​vingen.​se
 0
Mikael Andersson (23 Februari 2010 13:53):
Det mest troliga är att vi kommer snart få se än fler biografer läggas ner i Göteborg till följd av utvecklingen inom hemelektroniken med allt tunnare och allt större TV-skärmar.

Förutom SF-ägda Palladium och Claes Gunnarssons Svea vid Sveaplan så lades Folkets bio biografen på Blå Stället ner vid Angereds centrum för 3 år sedan.

Frågan är hur länge till som SF-biografen Biopalatset kommer att finnas kvar då SF äger ej fastigheten som de gör när det gäller Bergakungen.

EU-kommissionen har planer på att införa en skatt på alla 35mm filmrullar för att fondera pengar så att alla biografer i alla EU:s medlemsländer kan få digital biografteknik då endast 10% av biograferna i EU är med multisalonger och 35% är biografer med en enda salong (särskilt i det forna östblocket).
Läs mer om "Brussels plans tax on film distributors" på
http:​/​/​www.​dcinematoday.​com/​dc/​extURLs.​aspx?​id=​368

Folkets hus Backa är en ensalongsbiograf som ligger i Göteborg,centralt ute i Backa men ändå långt från Göteborgs centrum.Frågan är om Folkets hus rörelsen finner att denna ensalongsbiograf har tillräckligt besöksunderlag för att finansiera en 2K digital projektor med server.

Med den våldsamt snabba utvecklingen av hemelektroniken så kommer det att bli allt svårare särskilt för ensalongsbiografer i våra storstäder och dess omedelbara periferi.En investering i en 2K DLP projektor kostar nämligen runt miljonen och då måste man kunna visa mer än endast film för att kunna finansiera ett sådant inköp.
Vilket fd.Royal numer BioRoy gör med att visa Livekonserter med operaföreställningar från Metropolitan Opera House i NY.
SF har tagit efter Folkets hus rörelsens Digitala hus (som deras biografer kallas för som har fått digitala DLP projektorer) och visar operaföreställningar i Bergakungens ena digitala salong från La Scala i Milano.

Utvecklingen av "platt-TV" går kommande år från LCD till OLED skärmar som har en kontrast som är 1 000 000:1 att jämföra med en bra LCD som har kontrasten
10 000:1.Färgåtergivningen skall också vara grymt mycket bättre hos OLED än hos LCD och redan från start kommer OLED skärmar som är 3mm tunna att jämföra med en "platt-TV" LCD TV-skärm idag som mellan 50-100mm.

3D är något som spås komma att slå igenom kommande år.Men denna gång skall TV-tittaren ej längre tvingas ha ett par glasögon med ett rött färgfilter för vänster öga och ett grönt för höger utan ett par glasögon som är klara med har ett interferensmönster i glaset.Det finns även under utveckling
3D TV-skärmar som ej skall tvinga folk att ha speciella glasögon på för att se 3D-effekten.
Samsung som än så länge är den största tillverkaren av oled skärmar, fast än så länge bara mindre skärmar på 2"-3" till mobiltelefoner.Men Sydkoreanska Samsung har stora visioner om att bli världens största tillverkare även av större OLED skärmar som från årets CES=Consumer Electronic Show i Las Vegas ibörjan av januari i år:
http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​O64QVNnO5pw

Samsung har licensierat sitt know-how inom tillverkning av OLED skärmar av amerikanska Universaldisplay.
http:​/​/​www.​universaldisplay.​com/​

Under Göteborgs internationella vetenskapsfestival 2004 var jag på ett föredrag som hölls av Prof.Sir.Richard Friend från Cambridge i england som är en annan frontfigur i forskningen i att utveckla organiska ljusemitterande polymerer som oled betyder.
Richard Friend har haft patent som gick ut 2009 vilket är en av orsakerna till att vi ej har fått se någon lansering av oled skärmar förrän nu.Initialt småskärmar till mobiltelefoner och kommande 1-4 år även större oled skärmar.
Richard Friend har varit medgrundare av cdtltd som har sålts till japanska Sumitomo chemicals och Plasticlogic.
http:​/​/​www.​cdtltd.​co.​uk/​

Kodak var dock de som först forskade på oled skärmar som ett resultat av energikrisen imitten av 1970-talet.Kodak har nyligen sålt sin oled division till sydkoreanska LG.
Nyheter om vad som sker inom oled går att finna på:
http:​/​/​www.​oled-​display.​net/​

Det finns idag en uppsjö utvecklingsbolag inom att förbättra både LCD skärmarna och utveckla billigare tillverkningsteknik för oled skärmar som brittiska Polaroled:
http:​/​/​www.​polaroled.​com/​

Frågan är dock om Blu-ray kommer att få det genomslag som ersättare av dagens DVD som denna nya DVD-standard har förutspåts få.
Intel lanserar islutet av 2010 USB Light peak som Apple har krävt att Intel skall utveckla vilket är en optisk USB-standard med 10GBit/s i båda riktningarna och inom 10 år spås Intel att USB Light peak skall ha en hastighet av 100GBit/s i båda riktningarna.
http:​/​/​techresearch.​intel.​com/​articles/​None/​1813.​htm
Light peak USB-minnen lär vi få se snart som mycket väl kan segla förbi lanseringen av Blu-ray särskilt vad gäller film i 3D som kräver riktigt många GB.

Vad har då denna utveckling med biograferna i Göteborg att göra?

Jo,utvecklingen av hemelektroniken kommer bara att minska biografgåendet och investeringsviljan i ny 3D DLP i minst 2K upplösning på biograferna kommer att resultera i att ensalongsbiograferna i storstäderna kommer att slås ut om de ligger nära centrala delar.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.