Utskrift från gbg.yimby.se
....

Krönika: Var ska framtidens göteborgare bo?

 
Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och aktuell med boken Övergivna planer och fotoutställningen "Övergivna platser" på Tekniska Museet i Stockholm, ger oss idag en fotokrönika om motsägelsefulla budskap i stadsbyggnadsdiskussionen.

Med stor glädje läste jag häromveckan två krönikor i Göteborgs Posten där tidningen tar tydlig ställning för att man bygger fler lägenheter i centrum. Samtidigt antyder dock både chefredaktör Peter Hjörnes och ledarskribent Malin Lernfelts artiklar vilka stora problem som ligger framför oss.




Vår älskade Hed…


Ledarskribenten konstaterar att "Göteborg är ingen tätbebyggd stad. Det finns stora möjligheter att bygga massvis med nya lägenheter i city. Väljer man att lägga en rad stora parkeringsplatser under mark ökar möjligheterna till förtätning ytterligare" och chefredaktören gör i stort sett samma konstaterande i sin artikel. Hjörne pekar till och med ut två av Hedens parkeringar som lämpliga för husbyggnation.

Glädjande för oss som vill se hus på Heden, men sedan blir det svårare. Lernfelt konstaterar ju mycket riktigt att "Det riktigt svåra med stadsbyggnad är just att på bästa möjliga sätt lyckas bena ut vad som är allra bäst för största möjliga antalet människor. Staden skall byggas inte bara för dem som behöver någonstans att bo, utan även för dem som redan bor, de som arbetar, de som studerar och de som roar sig" och Hjörne instämmer i stort sett i detta konstaterande genom att betona Hedens betydelse för bollsporter, picnicutflykter och lek. De nya hus som Hjörne argumenterar för på den tidigare parkeringsplatsen kan ju inte heller bli mer än 5-6 våningar högt, för "...vem vill göra piruetter och dribbla i skuggan?".




...den höga läktaren tvingar konståkarna att göra piruetter i en zebralik skugga…

Förstår jag argumentet rätt menar i alla fall chefredaktör Hjörne att den ekvation som Lernfelt vill bena ut bör avgöras till förmån för de som roar sig. Kanske är det rimligt, stora mängder människor söker sig ständigt till Avenydistriktet, även om jag nog kan tycka att just Heden hör till de mindre frekventerade delarna av området. Chefredaktör Hjörne argumenterar ju å andra sidan för att lösa det problemet genom att genomföra investeringar i kreativa lekplatser för att området ska bli en ”ikonplats”.

Jag besinnar mig, och förstår hur rätt att Lernfelt och Hjörne har. Besökarna är i majoritet och måste få vinna (”…allra bäst för största möjliga antalet människor”). Vi som bor i området och det tusental människor som skulle kunna bo i ett par 30-våningshus på de båda p-platserna måste inse att de får maka åt sig för skridskoåkarnas rätt till en skuggfri tillvaro.



Heden lockar alla: graffare..

Däremot får jag nog som närboende ändå vara med och kräva att åtminstone en del av nybyggnationen anpassas till våra villkor – ett tusental p-platser kan inte bara försvinna. De måste grävas ned till en kostnad av kanske en halvmiljon per styck. Det kommer med andra ord att bli ganska dyrt att projektera om Heden till förmån för olika fritidsaktiviteter. Men det spelar mindre roll. Det gäller ju att uppfylla det stora antalet människors maximala lycka.

Det här är känsligt, för jag inser nu fullt ut att jag argumenterat för att bygga ut Heden i egenskap av ett småsint särintresse. Jag bor nära Avenyn och den låga befolkningstätheten i området gör att jag ofta måste söka mig ända bort till ICA Focus vid Liseberg för att få tag på de varor jag behöver. De höga priserna som blir resultatet av den bristfälliga konkurrensen gör att jag dessutom måste ta mig ända ut till ICA Maxi för att göra mina större inköp.



…fyrverkeriälskare…

Restaurangerna runt Avenyn är inte heller särskilt lockande, eftersom de har en inriktning mot den tillfällige besökarens alkoholförtäring snarare än riktigt bra matkultur. Förmodligen är den låga befolkningstätheten i området också förklaringen till att det inte finns några riktigt bra gym i närheten.

Å andra sidan förstärks ju effekterna av min träning när jag måste fortsätta att träna borta hos Sven Slobo i Linné. På slutet har det gett mig ytterligare en fördel, när Lidl öppnat i det täta Linneområdet. Nu kan jag planera mina matinköp bättre och bygga ännu mer muskler genom att bära hem tunga matkassar med pommes frites, kyckling och frusna bär till Kristinelundsgatan. Men som sagt, om mina ytliga och egoistiska önskemål om ett par 30-våningshus blev verklighet skulle alla mina problem lösas. Med största sannolikhet skulle jag få både lågprisbutiker, fler riktiga kvartersrestauranger och gym i närheten. Positiva externaliteter kallas det av ekonomer.



…vasskonnässörer…


Men chefredaktör Hjörne refererar till en vän som har en lösning på problemet. Mellan pilsnerkorven och skridskohoppen menar vännen att ”… förtäta får de göra någon annanstans”, och det är ju helt riktigt, för någonstans i Göteborg måste ekvationen om boende avgöras till förmån för ”dem som behöver någonstans att bo”. Frågan är bara vart, om nu deras behov ska ställas mot ”dem som redan bor, de som arbetar, de som studerar och de som roar sig”.

På Teatergatan pågår till exempel två projekt som illustrerar problematiken. Wallenstam vill ju på sikt höja hushöjden bakom Avenyn, men det kommer helt klart i konflikt med många intressen. Några kommer att få både ”se sina lägenheter mörklagda” och förlora sin utsikt mot innergårdarna mellan Avenyn och Teatergatan. Några av de som jobbar i dagens hus kommer att förlora sina invanda arbetsplatser. Naturligtvis har de befintliga fastigheterna även kulturhistoriska kvaliteter och är en viktig del av Göteborgs riksintressanta innerstad.



…en älskad kulturmiljö…


Inne på gården mellan Teatergatan och Chalmersgatan pågår redan stora förändringar. Polisens gamla kontor på drygt 1000 kvadratmeter skall förvandlas till 16 bostadsrätter, men det sker på bekostnad av en stor och fantasieggande uteplats som min dotter ofta drömmer om.



...en hotad grön lunga är gömd mellan husen...

Konflikten mellan de nya lägenheterna och de som arbetar och roar sig är tydlig. Men konflikten runt kvarterets framtid är sannolikt större än så, för i Rikantikvarieämbetets beskrivning av Riksintresset i Göteborg kan vi läsa om hur det uttrycks i kvarteren:

Det mondäna Vasastaden - Lorensberg - Heden, med breda, trädplanterade huvudgator som Kungsportsavenyn och Vasagatan, de palatslika "parkkvarteren" och den storstadsmässiga, slutna kvartersbebyggelsen med institutioner insprängda bland hyreshusen.


Kvarteret är ju en del av den här slutna kvartersbebyggelsen, och ett bättre exempel på hur institutioner sprängdes in bland hyreshusen än polisens kontor är svårt att hitta. Dessutom skulle ett bevarande av kontoret göra att ytterligare en brist i Riksintresset kan åtgärdas. I en artikel den 15/4 2009 beskrev en av länsstyrelsens antikvarier hur efterkrigstidens bebyggelse glömts bort i riksintresseskrivningarna. Gultegelshusen mellan Teatergatan och Chalmersgatan är just exempel på dessa bortglömda miljöer, och polisstationen visar hur man ändå sökte knyta an till stadsdelens historiska kontext vid 70-talsrivningarna.



…på ett tidstypiskt och intressant sätt sprängdes poliskontoret in i kvarteret.

Lernfelt har helt klart rätt när hon säger att stadsbyggnad är svår och kräver stor eftertanke. Medan vi funderar vidare återstår egentligen bara frågan om var i Göteborg ekvationen ska falla ut till de nyinflyttades förmån. Eftersom min extrema tråkighet och fantasilöshet gör att jag besvarar frågan med ”i skogen vid Kungälv eller på ängarna nedåt Kungsbacka och Varberg”, ser jag med glädje fram mot de svar som intelligentare debattörer kommer att formulera.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Björn Felten (22 Februari 2010 13:07):
Varför envisas med att skridskoåkningen skall ske under bar himmel? Nu när Kung Bore har tagit ett järngrepp om oss, så är det lätt att glömma att det inte är så vanligt att det går att göra naturis på Heden.

Varför inte göra en konstfrusen bandyhall, som är öppen året runt, under höghuset? Den överblivna värmen från värmepumparna, som "tillverkar" isen, användes lämpligen till uppvärmning och varmvatten i höghuset, så något miljöslöseri behöver det inte bli.

Och med närheten till Liseberg och Skandinavium kan denna året- och dygnet-runt-öppna skridskobana bli ytterligare en populär turistattraktion. Tänk bara att, mitt i svettiga juli, kunna hyra ett par skridskor och åka ett par timmar. Särskilt då när krogen stänger klockan tre på natten...

Kanske vi rent av kan få se ett göteborgskt bandylag (Frölunda Bandy) i framtiden, så att vi slipper förlita oss på Kungälv? :)

Och fotbollsplaner mitt inne i centrala Göteborg? Please, give me a break! Fotbollsplaner lägger vi väl hellre i ytterområdena, där tomtpriserna ligger på bråkdelar av vad de gör i centrum? Och picknick? Vad är det för fel på Slottsskogen nu då? Eller Skatås och Delsjön?

Nä, börja med att bygga ihop Vasagatan och Bohusgatan, så att vi får en sammanhängande allé hela vägen ut till Skånegatan (picknick här?) och gräv sedan ner tre våningar med parkeringshus på den södra halvan och en lika djup ishall på den norra. Bygg sedan Göteborgs egna Twin Tower, minst 30 våningar höga, ovanpå dessa. Det är i alla fall mitt förslag.
 0
Magnus M. (22 Februari 2010 14:07):
Alla nuvarande parkeringsplatser på Heden kan väl enkelt slängas in i ett 6-våningars parkeringshus med samma yta som en halv fotbollsplan?

Om vi gör parkeringshuset lite större kan man sedan kosta på sig att bygga ett stort varuhus på Södra Vägen/Berzeligatan, där ett annat litet parkeringsdäck ligger och skräpar idag. Då blir det plötsligt logiskt att bebygga hela Hedensidan av Södra Vägen och skapa en ny paradgata. När man har gjort det blir det lika logiskt att fortsätta på Engelbrektsgatan, osv.

Alla nedlagda grusplaner kan väl flyttas till södra älvstranden, där det ändå inte kommer byggas något de närmsta 10 åren. Eller bara man bygger en plan i vardera Gullbergsvass, Ringön och Backaplan så har man löst större delen av problemet. Man kan ju tycka att det är ganska pinsamt att det största huvudbryet är vart fotbollsplanerna ska ta vägen, de är ju inte precis jättekomplicerade att konstruera. En dålig ursäkt månntro?
 0
Björn Felten (22 Februari 2010 14:39):
Parkeringshus brukar vara ganska stabilt byggda, och borde därför fungera utmärkt som grund för nybyggnation.

Tag till exempel P-huset vid Östra Larmgatan / Drottninggatan. Ungefär 4000 kvadratmeter byggyta. Med tre våningar påbyggda, och med olika gemensamhetsutrymmen borträknade, borde man lätt kunna klämma in 200 lägenheter om 50 kvm där. Små billiga hyresrätter cirka 200 meter från Drottningtorget och Centralstationen, hur bra hade inte det blivit?
 0
Erik Sandblom (22 Februari 2010 16:37):
Malin Lernfelt varnar för att bygga fler stenöknar, och påpekar att det inte får bli färre parkeringsplatser. Eftersom jag är så snäll, så nämner jag inte att parkeringsytor och Heden just är stenöknar :) Men om man bygger lite fler bostäder och blandar med lokaler i gatuplan i samma hus, så blir det nog mer folk i rörelse och mindre stenöken. Och en trädrad längs gatan är aldrig fel.
 0
Olof Antonson (22 Februari 2010 16:58): Online
Intressant läsning.

Heden är sannerligen besynnerlig (bara i Göteborg skulle den kunna finnas). Avenyn omgärdas av 1-2 kvarter åt Heden till, samtidigt står de som bestämmer och funderar på vad som kan vara fel, varför det går knackigt med kommersen ...

De skulle ju kunna börja med att byta ut markbeläggningen längs trottoarerna - och sen helt enkelt bebygga Heden. Området kring Bältesspännarparken och Allén skulle nog kunna få lite mer bebyggelse också (tex glaspaviljonger).
 0
Malin Lernfelt (22 Februari 2010 17:06):
(Jag väljer att ignorera den bittra tonen eftersom jag utgår ifrån att den har med skribentens privatliv att göra och inget annat.)
Eftersom jag bott 12 år i Vasastan varav 9 på just Chalmersgatan kan jag tipsa herr Jörnmark om att Konsum Avenyn har ett utmärkt utbud av matvaror. Spar på Vasagatan är också helt okej liksom Konsum Landala. Att kräva ett ICA Maxi strax utanför ytterdörren är för mig aningen magstarkt oavsett om man bor på en åker utanför Kungälv eller i city.

Som småbarnsförälder är jag också oerhört glad över att jag och min lilla son när vi bodde i city, hade nära till Heden där vi kunde gunga, springa, sparka fotboll och gräva i sandlådan. Det må vara hänt att herr Jörnmark tycker att ett litet barns behov av att få röra sig fritt är ointressant alternativt att barnfamiljer bör hålla sig ifrån city, så att han kan få sitt ICA Maxi och maximala restaurangutbud.
Jag, å min sida, kommer att fortsätta argumentera för att man inte bara bör kunna bo i stan, utan också leva ett gott liv, oavsett ålder eller behov.
 0
Olof Antonson (22 Februari 2010 17:25): Online
Problemet är ju att ingen kan välja att bo i stan om man inte bygger fler bostäder i - just det - staden. Det finns många som vill bo centralt numera. Vi har satsat för mycket på perifera områden. Nu gäller det att vidga innerstaden och låta fler kunna bo där.

Att barnen inte skulle ha någonstans att leka är ju också en strukturfråga: skall vi ha designerade lekplatser, eller skall vi utforma staden så att den blir mer barnvänlig? Som pedagog så skulle jag helst vilja se det senare. Att man bebygger Heden skulle inte på något sätt stå i konflikt med att en yta fortfarande skulle kunna användas för lek.
 0
Hans H (22 Februari 2010 17:39):
@Malin Lernfelt: Självklart är Heden som den ser ut idag en tillgång och till glädje för staden, problemet är att en alternativ användning av Heden skulle kunna ge så väldigt mycket större nytta och glädje. Och det är inte direkt ont om vare sig sandlådor eller fotbollsplaner i trakterna kring Heden även om man bortser från Hedens planer och sandlådor.

Och ett problem med att låta Heden förbli obebyggt är att det kommer innebära att det även fortsättningsvis kommer vara svårt att leva ett gott liv i stan i Göteborg, eftersom det knappt finns några lägenheter i centrala Göteborg från vilka det goda livet kan få levas.
 0
Malin Lernfelt (22 Februari 2010 17:46):
Jag är (till skillnad från vad herr Jörnmark verkar tro) inte emot att man bygger på Heden. Men däremot att man smäller upp jättehus med extremt många lägenheter över hela området. Jag tycker att man kan bygga längs Engelbrektsgatan. Jag tycker också att parkeringsplatsen kan göras om till ett bostadskvarter. Säljer man dessa lägenheter som bostadsrätter (det skulle förmodligen bli sjukt höga hyror ändå) får man pengar till att lägga bilarna i garage under marken. Som på Prippska tomten till exempel.
Likadant borde man göra på fler platser. På andra sidan ån från Feskekörka till exempel. Hade man inte envisats med att göra en jättestenöken omkring Världskulturmuseet hade man kunna bygga där...det finns massa bra platser att bygga på i Göteborg. Och jag är inte mot att man bygger. Men som sagt, eftertanke behövs så att man inte bygger bort liv snarare än tvärtom.
 0
Johannes Hulter (22 Februari 2010 17:52):
@ malin: Intressanta synpunkter! Vad sägs om något sådant här då? http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​0​8/​kronika-​heden-​och-​tiden_​53.​.​

Det blir väl en fin kompromiss? :)
 0
Malin Lernfelt (22 Februari 2010 18:47):
Johannes: Ja, jag tycker faktiskt att det vore en bra kompromiss att bygga så som din länk visar (jag utgår ifrån att det är den sista bilden i din krönika du menar). Spara Loppetorpet och Exercishuset och bygga runt om Heden. Jag tror faktiskt att Heden skulle vinna på det eftersom det skulle bli en tryggare plats. I dag kan det vara lite läskigt att passera där efter mörkrets inbrott.
Bort med Lisebergshotellet och ned med bilarna under marken. (Jag tycker faktiskt att man måste kunna ha bil även om man bor i staden. När jag bodde i stan jobbade tex min sambo i Skara dit det är i princip omöjligt att ta sig på rimlig tid med tåg och buss. Alla som bor i city jobbar ju inte i city).
 0
Magnus M. (22 Februari 2010 19:00):
Men ska vi verkligen missa chansen att dra Vasagatans stadsmiljö hela vägen till Ullevi? Det tycker inte jag. Snarare är den möjligheten guld värd i utvecklingen av city.
 0
Olof Antonson (22 Februari 2010 19:07): Online
Jag gillar de illustrationerna. En förlängning av Vasagatan skulle knyta ihop "evenemangsstråket" med Avenyn på ett bra sätt; det skulle minimera Hedens barriäreffekt. Det är viktigt att man satsar rejält dock, arkitekturen måste vara riktigt bra, byggnader som man kan vara stolt över att ha i sin stad.
 0
Johannes Hulter (22 Februari 2010 19:21):
@ magnus: Det förslaget är identiskt med det första steget i YimbyGBG:s förslag för Heden: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​Publishing/​FileStore/​0​184be8f-​1cb9.​.​

Uppenbarligen tilltalar vårt första steg många (inkl. Malin). När vi tagit det steget kan man ju fortsätta diskutera en fortsatt utveckling av Heden - steg 2+3 i vårt yttrande: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​9/​0​2/​yimbygbg-​lamnar-​yttrande-​_​.​.​

@ olof: Självklart ska arkitekturen vara top notch!
 0
Johannes Hulter (22 Februari 2010 19:26):
@ malin: Kul att du gillade förslaget! Du får mer än gärna rippa det och lansera det som GP:s linje... :)
 0
Olof Antonson (22 Februari 2010 19:33): Online
Apropå hörnkvarteret med en böjd gata i förslaget:

http:​/​/​www.​gamlavykort.​nu/​vykortslistor/​fwhoco/​bilder/​.​.​

Synd att originalet aldrig blev fullbordat (och fick stå kvar). Men det får bli på Heden istället :)
 0
Daniel Bergqvist (22 Februari 2010 21:13):
@Malin Lernfelt; jag vill bara tipsa dig om att det, i likhet med fenomenet "bortglömda matbutiker", finns flera lek- och rekreationsområden i centrala staden vid sidan av Heden. Under dina 12 år som innerstadsbo hoppas jag att du ej missat vare sig sandlådor, gungor och fotbollsmål i Renströmsparken, Vasaparken, Allén eller vid Haga Kyrkoplan...

Det skulle vara intressant att få höra mer om hur du definierar "ett litet barns behov av att få röra sig fritt". Gäller detta även stora barn och var går gränsen mellan litet/stort? Vad behöver centrumbarnen för att må bra, enligt GP? Hela Heden behöver väl knappast bebyggas?
Igår såg jag tre (pyttesmå)barn dragandes med var sin släde mitt över Korsvägen. Snön, den lamslagna biltrafiken, möjliggjorde detta. En alldeles solklar definition av barnslig livskvalité...eller som du uttrycker det; "leva ett gott liv"...
 0
Anna Eriksson (22 Februari 2010 21:35):
Var framtidens göteborgare ska bo? Jo med fina solvinklar i uppbrutna kvarter, husipark, radhus eller friliggande hus omgärdade med bullerplank i Kvibergstaden, Stora Torp, Kvibergs ängar eller Kvillestaden t ex. Områden med närhet till kollektivtrafik där det inte finns så mycket annat att ta sig för än att njuta av de fina solvinklarna. Men vad gör väl det för när man lessnat på att njuta av solvinklarna är det bara att ta bilen, förlåt kollektivtrafiken in till centrum för att åka skridskor på Heden, shoppa, gå på Liseberg eller göra nåt annat skoj på evenemangsstråket, och sedan avsluta det hela med en öl på nåt av turistställena utefter Avenyn. Turista i sin egen stad liksom.
 0
Malin Lernfelt (22 Februari 2010 21:37):
Daniel: Jo, jag vet att det finns en del grönområden i anslutning till Vasastan/Lorensberg. Min erfarenhet är dock att en del av dessa är mer eller mindre okuperade av öldrikande ungdom och Göteborgs A-lag.(Detta är dock något som kan ändras så klart.)
Lekplatsen vid Hagaplan är för övrigt inte mycket att hänga i granen och på Floras kulle ville jag inte heller vara med mina barn...
Men visst, det finns alternativ till Heden. I alla fall om man inte är ute efter att sparka boll. Himlabacken och Näckrosdammen är ju mysiga ställen.

Nu är jag ju som sagt ingen rabiat motståndare till all form av bebyggelse på Heden. Men, jag tror att städer mår bra av att ha en del öppna platser. Både såna med gräs, och såna med grus. Både för de små och stora barnens skull.
 0
Matthias H. (22 Februari 2010 22:02):
Malin, jag har skrivit det så många gånger tidigare här och i mail till dina kollegor som också skriver om stadsplanering emellanåt. Ni är så väldigt ambivalenta till vad som ska byggas. Ni vill förtäta men ändå inte. Ni tycker höghus är ok men så när väl ett är på väg att klubbas igenom då tycker ni inte det passar in precis där. Det är precis som ni aldrig kan bestämma er och det är så frustrerande eftersom ni är så oerhört dominanta och att många människor tar era ord som sanningar. I o m det har ni ett stort ansvar men det tänker ni inte på utan fortsätter med era tankar om stadsbyggande på ett mycket motsägelsefullt sätt. Därför känns GP för mig fortfarande som goa gubbarnas tidning, inte en storstadstidning. Ni verkar vara så rädda för att tycka fel så det blir liksom varken hackat eller malet. Egentligen är stadsplanering inte så svårt. Vilka stadsmiljöer fungerar socialt, uthålligt och ekonomiskt? Ställer man sig den frågan och kommer fram till att Högsbo fungerar bättre än Linne, ja då propagerar man för en glesare stad. Tycker man tvärtom så propagerar man för en tätare stad. Så enkelt är det i grund och botten. Det måste ju ni på GP också inse eller?
 0
Daniel Bergqvist (22 Februari 2010 22:02):
@Anna; javisst! Det finns risk att vi går mot ett mer konceptbaserat ("upplevelseinriktat") stadsbyggande som bland annat innebär ökade arkitektoniska klyftor där vissa kvarter/områden förblir ekonomiska och sociala habitat för olika tillfredsställelser (tex shopping, skridsoåkning, ölande). Reflektion; "det är helt ok att det går en stor trafikled utanför vårt fönster så länge barnen har en solig men skyddad lekplats inom räckhåll".
Industrin ser möjligheten att designa (segmentera) efter specifika målgrupper och deras behov, organiserad segregering om man så vill...Dock har denna trend, likt alla andra koncept, en begränsad marknad. Samtidigt finns tillräckligt många krafter som förmår motverka en sådan utveckling.
 0
Hannes Johansson (22 Februari 2010 22:37):
Malin: Det är intressant att du tycker att barn skall kunna röra sig fritt och ha ytor att leka på, och att de ska kunna vara trygga i vår stad. Vidare tycker du inte om stenöknar. Samtidigt säger du att du tycker att alla som bor i stan ändå skall ha möjlighet att ha och köra bil. Jag behöver knappast förklara alla de olika sätt dessa uttalanden är motsägelsefulla. Man behöver väl knappast påpeka alla risker det innebär för barnen med en massa biltrafik. Man behöver väl knappast påpeka vilka barriärer all infrastruktur till bilarna utgör. Man behöver väl knappast påpeka vilka "öppna ytor" och "gröna lungor" som denna infrastruktur omöjliggör. Vidare är det mycket ironiskt att du använder ordet "stenöken", eftersom att just Heden får en att omedelbart tänka på just stenöken. Hur mycket folkliv finns det på Heden den dominerande tiden på året? Hur mycket av Hedens yta är det som brukar användas effektivt (när det inte är Gothia Cup nån vecka om året...)?

Jag har mycket sällan sett barn spontant leka på Heden, inte mer än någon annanstans i stan. Det Heden används till är att ett antal dagar om året delvis användas (man utnyttjar ju sällan hela ytan) som träningsplaner för fotboll och andra sporter. De som brukar utöva dessa sporter ser ut att oftast vara i åldern 13-18 år, och dessa killar och tjejer skulle säkert inte ha några som helst problem med att ta bussen någon annanstans än just Heden för att träna fotboll.

Det är dessutom ingen som snackar om att bygga bort hela Heden, utan bara att ytan kan användas mer effektivt och att området kan utvecklas, både som kommers/bostadsområde och som idrottsområde. Det säger många att de i och för sig inte är negativa till (som du till exempel), men samtidigt så vet man lika säkert som att natt följer dag, att så fort ett förslag läggs fram för utveckling av Heden så kommer detta fällas ögonblickligen, både i media och i planprocessen.

Nej, jag får snarare känslan av att det är så att många vill att Göteborg ska förbli så som det var när de växte upp. Att många inte vill ändra sin livsstil - en livsstil som går ut på att man skall ha bil i stan och att ungarna ska kunna gå till Heden och leka. Att många har en bestämd personlig uppfattning om vad Göteborg är, och att de gärna själva vill ha bestämmanderätten i dessa frågor.
 0
Patrik Höstmad (22 Februari 2010 23:15):
@Matthias H.: Klockren betraktelse. Tack för den.
 0
Sven R (23 Februari 2010 04:08):
Kollade precis på kartan. En av stadens populäraste lekplatser heter Plikta och ligger i Slottsskogen. Lekplatsens yta är 4000m2 och den brukar vara smockfull på helgerna, ibland säkert över 100 barn på samma gång. Heden har en yta av 130.000m2 (33 gånger större än Plikta). Tyvärr ser jag sällan lekande barn på Heden.

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Jo, om större delen av Heden bebyggs finns det ändå plats för en rejäl lekplats. Och den kommer förmodligen att attrahera fler barn och föräldrar än idag. Hedens utformning som stenöken är ett problem, den är ogästvänlig.
 0
Erik Sandblom (23 Februari 2010 08:08):
Hans, håller med helt om barnen och bilarna. Dessutom, som Jan Jörnmark noterar, så är parkeringsgarage mycket kostnadsdrivande. Stockholms markkontor uppskattar att en garageplats under huset kan kosta 200 000 - 400 000 kr att bygga. Tar man ett lån med 5% ränta så blir det 800-1600 kr i månaden i räntekostnad.
http:​/​/​insyn.​stockholm.​se/​mark/​document/​20​0​5-​12-​15/​Dag.​.​
 0
Jan Jörnmark (23 Februari 2010 08:14):
Jag har bott 32 år i Göteborg, och jag har alltid tänkt att Heden kommer att bebyggas den dag som grisar får vingar. Den senaste tiden har jag börjat inse att jag sannolikt haft fel, för det otänkbara är på väg att hända: det håller på att växa fram en samsyn om att exploatera delar av Heden. Som jag skrev i krönikan är det också det som är det intressanta med de två inläggen i GP.

Men sedan menar jag att man inte bara på ett enkelt sätt kan utgå från denna vision. Tvärtom behöver vi problematisera utbyggnaden, för är det något vi vet så är det att dagens stadsutveckling har en tendens att bli konfliktfylld. Därför valde jag att konkretisera problematiken utifrån de två GP-krönikor som argumenterade för utbyggnad. Låt oss gå vidare på den linjen, för samsynen runt utbyggnaden av Heden tycks bara växa här i tråden. Frågan blir då helt enkelt vad vi kan och ska bygga, och vilka de planmässiga och ekonomiska förutsättningarna är.

En eventuell bebyggelse av Heden skulle först av allt behöva ske utifrån Riksintresset Göteborgs innerstad. Här är skrivningen ganska enkel: "De stora utvidgningsområdena med planmönster, tät stenstadsbebyggelse, gator av olika bredd och karaktär, bestämda hushöjder, parker och trädplanteringar. Det mondäna Vasastaden-Lorensberg-Heden, med breda trädplanterade huvudgator som Kungsportsavenyn och Vasagatan, de palatslika "parkkvarteren" och den storstadsmässiga, slutna kvartersbebyggelsen med institutioner insprängda bland hyreshusen". I den fördjupade beskrivning av Riksintresset som Länsstyrelsen gjort tillgänglig pekas Heden ut på ett ännu tydligare sätt: "Den vidsträckta Excercisheden, Johannebergs landeri och resterna av Lorensbergsparken visar områdets användning före 1870".

Vi förstår av de här skrivningarna att den eventuella exploateringen av Heden kommer att bli en synnerligen känslig sak. Den del av Heden som minst skulle störa Riksintresset måste vara den där Hotell Heden ligger. Det påbyggda Opalen finns i direkt närhet, och minst 80% av den vidsträckta platsen kan bevaras till eftervärlden som ett minne av hur det svenska försvaret övade när Abraham Lincoln var amerikansk president.

Låt oss då anta att kommunen kan lösa ut sitt eget bolag Liseberg från fastigheten och riva den – då återstår frågan om hur högt vi kan gå. Det påbyggda Opalen är ju 13 våningar, så kanske skulle ett första förslag om 16 våningar vara möjligt. Om vi tänker mycket generöst kan vi ge huset 400 kvadrat/våning, vilket ger cirka 6500 kvadrat lägenhetsyta. Räknat på ett snitt på 70 kvadrat får vi då ut cirka 90 lägenheter här, och kanske kan vi få ut ytterligare något hundratal om vi väljer att lägga in 6-våningshus efter Engelbrektsgatan. Mot Parkgatan bedömer i alla fall jag läget som känsligare, för där behöver vi ta hänsyn till omgivningen runt de palatsliknande "parkkvarteren". Dessutom riskerar vi omedelbart att skugga fotbolls- och bandyplanerna.

Vi kommer till en punkt där det blir praktiskt möjligt att få ut ett par hundra lägenheter på Heden. Dessa lägenheter kommer att bli rekorddyra, för de behöver bära sina egna byggkostnader plus kostnaderna för att lösa ut Liseberg AB plus kostnaderna för något hundratal nedgrävda p-platser. Arkitekturen kommer sannolikt att dra mot Annedalshållet, eftersom man vill röra upp så lite känslor som möjligt. När allt är över (någon gång fram emot 2030) kommer alla att vara missnöjda och inse att stadens allra största resurs försvann i ett rörelsemönster där institutionell stelhet och knappa ekonomiska resurser skapade ett resultat som ingen var nöjd med.

Jag kan inte hjälpa att jag tycker att hela mönstret är oändligt tråkigt, och det är därför som jag argumenterar för att vi behöver förändra de grundläggande institutionella lösningarna (lagstiftningen) runt det svenska byggandet.

PostScript. Att diskutera med Malin Lernfelt är alltid spännande och fullt av överraskningar. Den här gången menar hon (kl. 17.06) att jag anser att barnfamiljer bör hålla sig från city och att jag kräver en ICA Maxi i området.

Hon hänvisar mig sedan till en Sparbutik på Vasagatan som försvann för fem år sedan. Den Konsumbutik på Avenyn som hon vill jag ska besöka får ett mindre och allt dyrare sortiment för varje år som går. Eftersom jag har flera hemmavarande barn skulle det sluta med min ruin om jag köpte all mjölk i den butiken. Om en månad får jag dessutom mitt fjärde barn, och skulle jag köpa blöjor till lille Simon på Konsum Avenyn eller Hemköp på Vasagatan blir det till att ta till tiggarstaven.

Om man i stället läser vad jag skriver hyllar jag Lidl på Linnégatan, och önskar mig ett utbud av restauranger som inte till 95% är orienterat mot tillfälliga besökare. Jag vill helt enkelt ha en Vasastad som är lite mer levande, lite mer familjetillvänt och lite mer likt Linné.

Apropå det som fru Lernfelt skriver om sina barns lekande på Heden påminner det om de upplevelser jag hade med Jack och Dennis när de var mindre och de jag nu har när jag går ned med min 4-åriga dotter Stella till den (ofta nedgraffade) lekplatsen på Heden. Dessutom har Stella tillgång till en lekplats i Vasaparken och flera andra spännande miljöer och lekplatser i grannskapet. Jag tycker däremot inte att det ger mig någon rätt att säga nej till en exploatering av lekplatsen nere vid Heden.

Hälsar herr Jörnmark.

http:​/​/​www.​raa.​se/​publicerat/​varia20​0​9_​27.​pdf
http:​/​/​www.​lst.​se/​NR/​rdonlyres/​E0​E9971D-​4A8E-​4B66-​B76B.​.​
 0
Johan Kåverud (23 Februari 2010 14:11):
Malin, vi (Yimby) och du är kanske inte överens om allt, men du skall ha full credd för att du är villig att debattera och ta intryck av de idéer som florerar här. Det tillhör definitivt inte vanligheterna när det gäller t.ex. kommunens politiker. Och som Johannes påpekade - du är mer än välkommen att ta till dig Yimbys idéer och skamlöst packetera som dina egna. :)
Som sagt - kanske nedanstående kan passa?
http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​9/​0​2/​yimbygbg-​lamnar-​yttrande-​_​.​.​
Du vet att du vill! ;)
 0
Malin Lernfelt (23 Februari 2010 14:36):
@Mattias: Jag är inte ambivalent. Tvärtom tycker jag att jag är väldigt tydlig. Ja, man bör förtäta. Men med måtta. När man planerar förtätning anser jag det vara viktigt att man inte rusar iväg och bara tänker på att maximera antalet lägenheter och/eller butiksyta, utan att man också funderar på hur miljön blir runt de nya husen. Jag tror faktiskt att man om man gör rätt får plats med både människor, hus, bilar, kollektivtrafik och grönområden.

@Herr Jörnmark. Du anser att Konsum Avenyn är för dyrt samtidigt som du till vardags påstår dig handla i stadens exklusivaste mataffär ICA Focus...jag säger då det....ibland är världen uppåned...
När det kommer till lekplatser tog det mig cirka 10 sekunder att bestämma att Erik (idag 4,5 år) inte skulle tulta runt bland glasskärvor och gamla sprutor på lekplatsen i Vasaparken...men det är kanske andra tider nu? De kanske har fixat till den?
 0
Malin Lernfelt (23 Februari 2010 15:45):
Johan: Jag tycker att vissa av Yimby idéer när det kommer till Heden är jättebra. Men så skamlös att jag skulle sno dem utan att ange källa är jag inte...:-)
 0
Jan Jörnmark (24 Februari 2010 09:17):
Man är ju ibland tvungen att ta ett steg tillbaka när man diskuterar för att förstå vilka problem man egentligen försöker lösa. Det hävdas här i tråden att Vasastans parker och lekplatser plågas av A-lagare, tonåriga öldrickare, tomma kanyler och att Heden är otryggt efter mörkrets inbrott. Själv skulle jag kanske inte beskriva problemen med så drastiska ord men alldeles klart skulle stadsdelen må bra av en förtätning och en mer heterogen befolkningssammansättning.

Men det verkligt intressanta är hur generella Vasastans utvecklingslinjer är, och utifrån dessa blir det också (tyvärr) ännu tydligare hur oförmögna vi är att hitta några vägar framåt ur dagens helt bottenfrusna situation.

Vasastans bekymmer kommer egentligen från tiden 1945-75, när det som idag är SDN Centrum och SDN Linné tappade drygt 55% av befolkningen, samtidigt som de kvarvarande invånarna åldrades i hög takt. Värdet på de gamla fastigheterna föll, och de sanerades till sist bort. Utvecklingen var normal i alla västvärldens städer, och Jane Jacobs analyserade på ett förtjänstfullt sätt mekanismerna bakom kollapsen redan 1960.

Men runt 1980 började allt förändras. En allt aktivare marknadsmekanism blev grunden för att värdena i de centrala stadsdelarna började återskapas. De friare marknaderna för kontor, hotell och nöjen skapade bland annat förutsättningar för de nöjeskvarter som Anna Eriksson beskrev i sitt inlägg kl 21.35 den 22/2. Befolkningsutvecklingen släpade efter några år men även den började växa på allvar i slutet av 1980-talet när bostadsrättsmarknaden slog igenom. Värdeutvecklingen har sedan dess varit explosiv, för innerstaden har en stark dragningskraft samtidigt som möjligheterna till nyprojektering hela tiden minskar av rent strukturella orsaker.

Under 1980- och 90-talen gjorde den tidigare nedgången att det fanns relativt gott om förfallna bostadshus eller rena rivningstomter som kunde omexploateras. Efterhand som återinflyttningen satte fart samtidigt som man byggde alltfler hotell och nöjestäta områden försvann den här reserven av byggbar mark. Idag behöver vi hantera förändring: nedlagda industrier, infrastrukturområden, gamla kontor eller exercishedar ska eventuellt bli bostäder, och vår beredskap för omvandlingen är svag. Själv kan jag knappast bli annat än uppgiven när jag inser att det inte går att få ut mer än ett par hundra svindyra lägenheter på Heden (se mitt inlägg i går morse). Man kan också säga att Ola Nylanders beskrivning av Södra Älvstranden i GT den 15/2 var nästan på pricken - efter serier av piruetter blir det Annedal av alltihop.

Och längre kommer vi kanske aldrig, men det gör i alla fall att mekanismerna bakom dagens nästan havererade bostadsbyggande blir tydligare - den svenska bostadsproduktionen har fallit från 100 tusen i början av 1970-talet, via 1980-talets snitt runt 50 tusen till dagens siffror som ligger under 20 tusen. Min generation har alldeles uppenbart saknat förmågan att hantera de förändringar som skett på den här sidan 1980 och resultatet har blivit skenande bostadspriser, segregation, "bostadsbrist" och en stark alienation. Jag kan bara hoppas att diskussioner av den här typen gör att de som ska skapa 2010-talets politik förstår att problemen inte kan lösas med hjälp av tomma fraser.

Jag fick förresten ett mystiskt meddelande när jag drack kaffe nu på morgonen. I den grumliga sumpen kunde jag med tydliga bokstäver läsa: "Jan, en dag kommer en person med initialerna ML att läsa det du skriver och inte det hon vill att du har skrivit. Den dagen kommer också Heden att bebyggas."
 0
Olle Jansson (24 Februari 2010 12:02):
Ja, kaffesumpen torde vara den sista och yttersta auktoritet i vår postmoderna tid - präglad av skepsis mot stat, patriarkat, politik och gud.
 0
Hannes Johansson (24 Februari 2010 16:54):
Malin:

Kan du lyfta fram några speciella punkter i Yimbys förslag som du tycker är bra, och som du stödjer? Eller några andra konkreta idéer om vad du tycker att man ska göra med Heden?

Skulle du vidare kunna förklara hur du menar att man skall lösa så att alla i stan skall kunna ha tillgång till bil, utan att det ska skapas enorma barriärer, stenöknar (eller asfaltsöknar snarare), dålig miljö osv?

Du säger att du gillar förtätning och att du är positiv till att utveckla Heden. Du säger att du tror att man kan få plats med bilar åt alla, grönytor, affärer, bostäder och rekreationsplatser - men hur menar du att det ska gå till?
 0
Michael Hjortstierna (25 Februari 2010 12:49):
Jag tycker att Heden ska bevaras, bort med p-platserna, antingen under jord eller helt. Gräsbelägg hela ytan, mera träd, mera aktiviteter. Utveckla vinterhalvåret med bandybanan, kanon.
Göteborg har massor av yta att bebygga före Heden som faktiskt är unik på många sätt. Kom igång byggena på Älvstränderna, Gullbergsvass/strand, Frihamnen/Lundby Strand, Ringön/Tingstad, Backaplan, Gamlestaden/Marieholm.
 0
Olof Antonson (25 Februari 2010 12:56): Online
Vad är det som är värt att bevara med Heden? Frågan borde vara: hur skapar vi - och tillvaratar - värden på Heden?

Avenyn är på dekis, det måste till en tillförsel av nya bostäder i området. Då hjälper det inte att bygga nytt på Hisingen (det skall givetvis byggas där också). En förtätning av Heden kan ge ett positivt uppsving för hela stadsdelen, och det skulle också knyta ihop stenstaden med "evenemangsstråket".
 0
Niklas Svensson (25 Februari 2010 17:42):
@Michael H: Om hela Heden endå skall förbli bevarad som öppen yta, vilken fördel ser du då med att ta bort parkeringarna och gräsbelägga dem? Om man har en yta som är till 75% tom 90% av tiden känns det inte sådär prioriterat att göra de resterande % till ännu mer tom yta. Parkeringarna fyller åtminstone en funktion, och är den enda plats på Heden där det alltid är lite rörelse med människor som kommer och går. Någon brist på gröna ytor är det inte i närområdet - dock används de lika lite som ännu mer av den varan skulle göra på Heden. Redan på Heden av idag finns plats för en hiskelig massa mera "aktiviteter" om någon hade velat dra igång sådant, men centrums låga befolkning och att Heden hamnat offside med den förortsinspirerade bebyggelsen österut ger väl inte direkt lysande grogrund för aktiviteter året runt och till vardags... Det är ju korpfotbollen då, men det finns redan mer än tillräckligt med plats för den.

Gör gärna något av p-platser, men bebygg dem då ordentligt. Det låter så fint att säga "vi ska inte ta upp central mark till parkeringsytor", men ersätts de bara av nya ytor som inte används annat än som bäst några sommardagar är det meningslöst - enbart reduktion, pengar slängda i onödan på att ta bort något som hjälper till att uppehålla ett visst liv även till vardags i vårt ganska ödsliga centrum.
 0
Niklas Svensson (25 Februari 2010 18:37):
Jag bor också nära Avenyn, och måste hålla med Jörnmark om att det inte längre ens finns någon riktigt bra mataffär på bekvämt gångavstånd. Konsum Avenyn tyckte jag var bra för 10-12 år sen när jag hade min förra sejour här, då kom folk dit utifrån och handlade, men idag är det glest mellan hyllorna som nästan bara innehåller bassortiment i små (dyra) förpackningar. Det verkar vara avsevärt mycket färre kunder än förr. Hemköp Vasagatan är närmast att betrakta som ett lite större snabbköp.

Den relativt låga befolkningen (vilket inte blir bättre av att den glesa halv-periferin börjar inte långt borta från någon plats i centrum) gör att vardagslivet är beroende av besökare utifrån, och det verkar bli färre och färre av dem som är här i vardagsbestyr. Det tycks finnas en kraft att idyllisera centrum, en anpassning till lördags-shoppare/festare och nöjesstrosande sommarbesökare - ett prydligt mysigt utflyktsmål för ledig tid. En utveckling jag mer förknippar med småstäder än en storstad, och som jag inte tycker är positiv.
 0
Scott Wahl (27 Februari 2010 11:20):
Prisskillnad mellan ica maxi och något mindre butik har inget större betydelse särskild när man räknar bort bilen man måste ha för att stor handla. Om det skulle vara svårare att ha bil i staden skulle det också förmodligen vara mindre attraktiv för de bilberoende och det skulle öppna upp innerstaden för andra mindre resurs starka människor. Att bygga parkeringshus och garage gör bebyggelse av bostäder mycket dyrare än det behöver vara. Höga hus är inte roliga på något sätt. Bygg 3, 4, 5 vånings hus på parkerings ytor, använd inte rekreationsytor för detta!
 0
Michael Hjortstierna (27 Februari 2010 14:58):
@Niklas S: Bostäder i sig skapar inget myllrande gatuliv, det gör "aktiviteter" i olika former. För att uppnå ett dynamiskt stadsliv i city krävs ju lite mer än bara butiker, caféer och restauranger, det måste finnas mer. Det är här som Heden kommer in och kan absolut fylla en aktivare roll än idag, titta på Slottskogen sommartid. Slottskogen ligger dessutom lite off från city, där kan Heden komplettera med sport, picknick, lek, konserter mm...
Det finns idag fortfarande hål i stadsbyggandet, se exempelvis tomten vid Pustervik, Åkareplatsen, Lorensberg (p-huset), Liseberg S/Almedal, hela Gullbergsvass, kom igång med dessa NU istället.
 0
Erik Sandblom (27 Februari 2010 16:59):
Michael Hjorstierna, som jag förstår Niklas Svensson och Jan Jörnmark, så menar de att området behöver kunder till de butiker och kaféer etc som redan finns. Och kunderna kan inte bara importeras som besökare från andra stadsdelar, för då blir det som Disneyland fast tråkigare. Det behövs även ett lokalt kundunderlag.

Och det är väl bland annat blandingen av lokala boende och besökare som skapar det dynamiska stadslivet.
 0
E K (27 Februari 2010 17:04):
@Michael:

Vi är många som ser Heden, med sina stora parkeringsfält och mestadels oanvända grusplaner, som ganska mycket definitionen av ett "hål i stadsbyggandet". Visst skulle man kunna rusta upp och och använda hela området till park och "aktiviteter", men det är inte direkt någon brist på dessa varor i närområdet: Kungsparken, Bältespännarparken, Trädgårdsföreningen, Vasaparken, Götaplatsen och hela Evenemangsståket finns på armlängds avstånd.

Och så har vi ju det här med ekonomin. Om man byggde blandstad (givetvis inte enbart bostäder) på stora delar av Heden skulle man få ett underlag för att använda ett eller två kvarter till park, lekplats och/eller aktiviteter. Vill vi av någon anledning utesluta bebyggelse på Heden men ändå öka områdets kvalitet, måste pengarna till upprustningen komma någon annanstans ifrån.
 0
Jan Jörnmark (1 Mars 2010 09:55):
Intressant tanke att inte bostäder skapar täthet och underlag för restauranger, mataffärer etc. Här är förresten en länk som handlar om hur man kan utveckla den urbana otätheten ytterligare:
http:​/​/​www.​urbanophile.​com/​20​0​9/​0​8/​0​9/​detroit-​urban-​la.​.​

Apropå otätheten i länken ovan är den ju redan ovanligt välutvecklad i centrala Göteborg. Det betyder också att det inte råder någon brist på utrymmen för picknickar och konserter i området runt Heden. Matsäcksätande och lekplatser finns det utrymme för i Trädgårdsföreningen, där det också förekommer en hel del konserter. Konserter förekommer det även då och då på den stora övergivna plats som lystrar till namnet Nya Ullevi trots att den är gammal, och som står tom cirka 360/dagar per år. Sedan är det ju också konserter i Scandinavium och Lisebergshallen.

Dessutom kräver dessa aktiviteter parkeringsplatser, så man kan ju fundera hur alla dessa människor skulle ta sig in till sitt centrala nöjesområde om p-platserna på Heden täcktes med gräs och träd.
 0
Sven R (1 Mars 2010 16:56):
Ska man vara realist så blir det nog politiskt/opinionsmässigt svårt att bygga bort all öppenhet på Heden. Men som Jan J säger ovan så finns det mer än gott om öppna ytor runtomkring. Kvaliteten på dessa skulle dessutom kunna höjas om befolkningsunderlaget stiger.

Trädgårdsföreningens park skulle t.ex kunna bli gratis och gångbroar kan byggas över Vallgraven. Det är ju slöseri att en så fin park oftast är folktom. Det går att hämta igen inkomstbortfallet från entréavgiften på fler gäster till serveringarna och utställningarna (palmhuset, fjärilshuset m.m)
 0
Hans H (1 Mars 2010 22:35):
@Sven: Jag håller med om att gångbroar till trädgårdsföreningen skulle ge ett stort lyft för innerstaden. Det skulle dels ge ett stråk mellan innerstaden och skånska vägen med omnejd, vilket skulle liva upp det som idag är bakgator i östra delen av området innanför vallgraven och dels ge innerstaden närhet till grönska på ett annat sätt än idag. Kungsparken är tyvärr rätt halvdan som park i mitt tycke, medans trädgårdsföreningens park är betydligt trevligare. (Inte i klass med Botaniska Trädgården eller Slottsskogen, men helt ok.)

Idag ägs ju trädgårdsföreningens park av Göteborgs kommun så det borde inte finnas några större problem med att klubba igenom en slopad entréavgift och gångbroar om man ville (ja, annat än världsliga saker som pengar).
 0
Jan Jörnmark (2 Mars 2010 08:42):
Lägg ihop Björn Feltens kanonförslag i början av tråden, och Sven Rs igår 16.56 och vi har en fantastisk bild av vad området skulle kunna bli.
 0
Krister (27 Mars 2010 22:34):
Heden kan gott vara som det är. För att bygga bostäder är marken för värdefull. Det skulle bara bli väldigt dyra insatslägenheter. Det är bara bra att det finns en central bilparkering? Ger många sköna kronor till stadskassan. Dessutom både fotbollsplaner och skridskobana. Den del av Heden som eventuellt kan bebyggas är isåfall mot Sten Sturegatan där Hotell Heden nu ligger och bort mot Allegatan. Resten av Heden bör bevarss som det är. Satsa istället på att bebygga Södra Älvstranden och flytta Stenaterminalen till Hisingen.
 0
Matthias H. (27 Mars 2010 23:17):
Ja Krister, det finns väldigt mycket för dig, om du vill, att läsa om Heden här på hemsidan. Det ska väl dock sägas att du är ganska ensam om att tycka att Heden är bra i sin nuvarande form. Läs igenom det som finns här, kanske du kan få lite nya insikter. För att ha en sandgrop mitt i stan är bara bedrövligt. Och boendeformer är ju faktiskt något vi medborgare kan påverka, att bara anta att det blir bostadsrätter, då anser jag att man givit upp.
 0
Niklas Svensson (28 Mars 2010 14:28):
@Krister: Intressant resonemang det där med värdefull mark och dyra bostäder. Du säger altså att man inte ska bygga på platser där flest människor faktiskt vill bo eller företag helst ha kontor/lokaler (för det är ju det som gör marken värdefull)? Då är det bättre (mer rättvist?) att den inte används av någon?

En annan intressant sak är att nästan alla som vill bevara Heden som öppen yta endå tycker det är ok att bebygga just den delen som hotel Liseberg ligger på. Dvs att just precis den mängd tom yta som finns just precis idag är just precis lagom - status quo rules!
 0
Jan Jörnmark (6 Februari 2012 17:03):
Ola Nylander skriver en hyllning till den Storslagna Heden i dagens GT som jag tycker är värd att sprida: http:​/​/​gt.​expressen.​se/​kultur/​1.​270​0​547/​stoppa-​baracke.​.​
 0
Patrik Höstmad (6 Februari 2012 17:57):
Man får väl iaf hålla med honom om att Heden som evigt provisorium inte gör någon glad.

"En typ av plats som inte finns i andra städer."
Hehe, ja det finns det ju förklarliga skäl till....

Det är intressant att se hur de behov vi de facto har idag sakta men säkert äter sig in i Heden trots att ingen vågar ta det nödvändiga beslutet. Att det kan ske / har skett måste tyda på att att stora delar av Heden som det är helt enkelt inte erbjuder oss någonting annat av vikt under stora delar av dygnet eller året.
 0
Jan Jörnmark (6 Februari 2012 20:53):
Erbjuder absolut ingenting. Typiskt nog blev min son nerslagen och rånad när han passerade den Storslagna Platsen förra veckan.
 0
Sven R (6 Februari 2012 21:18):
Nylander tar omedvetet ställning i den eviga debatten om konstgräsets införande i fotbollen. Fast på estetiska grunder! Intressant... ;-)
+3
Johannes Hulter (6 Februari 2012 21:47):
Det där påminner mig om en sak som Dan Hallemar skrev i samband med diskussionen om Skanstorget. Han var tveksam till att bygga igen tomma ytor och efterlyste istället rivningar av hus så att man skulle få mer tomma ytor.

Tänk vilken magnifik grusplan vi skulle få om vi utvidgade Heden längs Vasagatan, bort mot Haga. Och söderut ner mot Korsvägen. Möjligheterna är oändliga.

Det är ju löjligt att jämföra sig med andra städer. Istället borde vi ta efter andra planeter. Vår vänort Mars är ju en utmärkt förebild: http:​/​/​www.​daviddarling.​info/​images/​Mars_​panorama.​jpg
 0
Olof Antonson (6 Februari 2012 22:09): Online
Det är ju perfekt! Vi skulle få en permanent arena för världens största Monster Jam-evenemang! Tegelhögarna från de rivna byggnaderna blir till enorma gupp där Big-Footförarna kan utföra livsföraktande stunttrick, och flyga över Avenyn med rader av spårvagnar Evel Knievel-style.
+2
Johannes Hulter (6 Februari 2012 23:34):
Olof: Nja, det där låter som kommersiellt tingel-tangel tycker jag. Och sådant kan man ju inte ha i en stad. Nej, Jag tänker mig mer en meditativ grusöken, där blicken kan få vila på en stark horisontallinje av grus. Folket skulle naturligtvis vallfärda dit för tyst och värdig begrundan av tomheten.
 0
Daniel Andersson (7 Februari 2012 00:09):
@Johannes: Fast grusöknar blir snabbt snårskog i Götborgs klimat...
+1
Johannes Hulter (7 Februari 2012 10:45):
Daniel: Förvisso. Men det är nog bara bra, vi ska värna stadens mellanrum som inte är "tillrättalagda" och "kommersialiserade". Om vi lägger manken till kan vår innerstad nog se ut såhär lagom till vårt 400-års jubileum: http:​/​/​www.​yurock.​net/​wp-​content/​gallery/​9spooky/​12.​jpg
+2
E K (7 Februari 2012 11:32):
Johannes:
"Jag tänker mig mer en meditativ grusöken, där blicken kan få vila på en stark horisontallinje av grus. Folket skulle naturligtvis vallfärda dit för tyst och värdig begrundan av tomheten."

Fast denna vallfart riskerar ju att göra platsen oerhört stökig!? Vi vill väl inte att en massa kontemplativa livsstilsflanörer ska blockera siktlinjerna. Det bästa vore helt enkelt om platsen kunde fortsätta ha en karaktär som inte lockar så många till besök, eller kanske om den blev tillräckligt stor för att svälja stora skaror utan att människor behöver stå i vägen för varandra.
+1
Johannes Hulter (7 Februari 2012 11:44):
EK: Naturligtvis. Men jag tänker mig förstås inte att folk ska snubbla omkring som de vill på vår meditativa grusöken. Istället bör man placera ut plattformar längs sidorna. Låga och diskreta förstås, i ett okonstlat naturmaterial, kanske obehandlad furu, som anknyter till det sakliga och ärliga svenska byggnadsskicket.
 0
Jan Jörnmark (7 Februari 2012 12:15):
En underbar bild på länken, Johannes. Så ska vi ha det!
 0
Daniel (7 Februari 2012 14:34):
Heden har faktiskt sträckt sig från där den är nu och bort till Skansen Kronan. så alla hedenbevarare borde ju konsekvent begära att all bebyggelse bort till haga rivs. För man måste ju bevara heden.
+1
Olof Antonson (7 Februari 2012 18:26): Online
Borde man inte anlägga en pendang till Heden på andra sidan älven också? Kvillebäcksheden!
 0
Jan Jörnmark (7 Februari 2012 20:59):
Olof, det var ett förslag värdigt att göra dig till både Professor och Stadsarkitekt (är jag rädd).
 0
Daniel Andersson (7 Februari 2012 21:05):
@Olof: Ja, och river vi ner de unkna landshövdingehusen i Brämaregården kan det bli ett sammanhållet ödeområde över till Frihamnen, särskilt passande som pendang om också Heden söder om älven utvidgas...
 0
Jan Jörnmark (8 Februari 2012 10:03):
Daniel, du har ju alldeles rätt! Det är bara det att man aldrig riktigt har tänkt på det så, men adderar man ihop Frihamnen, Skeppsbron, Norra Masthugget och allt vad det nu heter så har vi ju faktiskt redan en Älvhed som då och då genomkorsas av en ensam båt på väg mot Vänern (skämtsamt kallas området även "Älvstaden").

Med några enkla sprängningar skulle den ju faktiskt kunna utvidgas åt flera håll, för att sedan utgöra en central sammanhållen Göteborgshed, hela vägen från Vågmästarplatsen till Korsvägen.
 0
Daniel (8 Februari 2012 11:02):
Mmm... ökenvandring.
 0
Magnus M. (9 Februari 2012 20:38):
What's the unique thing about Gothenburg?
-It's not there.
 0
Olof Antonson (9 Februari 2012 21:58): Online
Jag tror inte det är en stigande havsnivå vi skall oroa oss för i Göteborg, det är snarare "Dust Bowl": http:​/​/​sv.​wikipedia.​org/​wiki/​Dust_​Bowl
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6734 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee