Utskrift från gbg.yimby.se
....

Stadsval

 


I september 2010 är det val till riksdag, region och kommun. Intresset i media brukar ofta hamna på riksdagsnivån men för den som är intresserad av stadsplanering är kommunvalet nästan viktigare. Kommunerna har planmonopol och sköter stadsplaneringen i städerna mycket självständigt.

Mycket talar för att kommunvalet 2010 blir ett stadsbyggnadsval. Den heta frågan om trängselskatter är ett exempel, som engagerar människor både för och emot.

Socialdemokraternas utspel om att göra Rosenlund till en levande stadsdel och Folkpartiets utspel idag om behovet av att gå från snack till verkstad i stadsplaneringen är andra exempel (Rosenlund har vi skrivit om tidigare här på sidan).

Både S och FP har startat egna bloggar där man kan göra sin röst hörd om hur staden ska utvecklas: www.tyckomgöteborg.se och fpgoteborg.wordpress.com. Gå gärna dit och visa att det finns många som vill att det byggs tät blandstad.

Från Yimbys perspektiv är det naturligtvis strålande att stadsfrågorna lyfts upp på bordet i valrörelsen och att partierna tvingas formulera och precisera sin stadspolitik. Vi kommer förstås att fortsätta bidra till en större diskussion om dessa frågor.

ps. Yimby rankas som nr 98 på tidskriften RUMs lista över de 100 mäktigaste inom design och arkitektur ds.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel (19 Februari 2010 10:17):
Detta med bloggar och dylikt är intressant. Det finns annars enstaka politiker och politiskt aktiva som driver egna bloggar inom detta.

Något att rekommendera är faktiskt att om kommunen har monopol och man tycker att något är fördjävligt så kan man ju faktiskt gå med i ett parti.
Partierna kan i första anblicken verka lika (typ alla vill att göteborg ska vara en stad), men om man sedan kollar i programmen dom olika partierna har så finns det en ganska stor skillnad. Ett parti kanske vill att kommunen ska vara drivande, medan något annat vill att marknaden ska vara drivande. Ska kommunen lägga i sig mer eller mindre? Offentligt ägda byggbolag? Bättre upphandlingar? Hur vill man ha det med biltrafiken? Fler motorvägar? Kringled? kollektivtrafik?

Man skulle kunna tro att alla partierna är samma, men tänk er om t.ex. moderaterna hade haft ensam majoritet, hur hade staden då sett ut på lång sikt? Eller hur skulle staden sett ut med Miljöpartier i majoritet på lång sikt? Eller Vänsterpartiet?
Läs gärna programmen, om dom har några kommunalpolitiska program som nämner byggandet. Gör dom inte det så kanske man ändå kan påverka dom att lägga in något om partiet ligger en nära i övriga frågor.
 0
Daniel (19 Februari 2010 10:20):
För övrigt vill jag säga att jag är själv med i ett parti. Jag hade nog inte velat bo i en stad där dom hade haft egen majoritet under lång sikt men åsikterna för partiet är mig nära även inom stadsbyggnad.
 0
E K (19 Februari 2010 10:38):
Från RUMs beskrivning av Yimby: "säger sig vara politiskt obundna men tycks luta en aning åt höger."

Intressant i ljuset av att Malin Lernfeldt på ledarplats i GP för inte så länge sedan anklagade Yimby för att vara "en testbana för Socialdemokraternas stadsplanering" och påstod att "i forumen råder vänstervridning". :D

http:​/​/​www.​gp.​se/​nyheter/​ledare/​1.​457-​ar-​yimby-​en-​s-​fo.​.​
 0
Olof Antonson (19 Februari 2010 11:26): Online
"Är en mindre grupp arkitektur- och stadsplaneringsentusiaster, som antagligen har större makt än vad man tror vid första anblicken. De älskar höga hus, att bygga tätt och hörs ofta i radio, tv och tryckt press när de kommenterar aktuella stadsplaner. Många politiker lyssnar och tar intryck även om YIMBY:s åsikter knappast speglar gemene man. Säger sig vara politiskt obundna men tycks luta en aning åt höger."


En mindre grupp? Att inte åsikterna skulle spegla vad gemene man tycker ... Jag tror Yimby är oerhört viktigt i rent bildningssyfte - som forum där olika yrkeskategorier och kompetenser kan komma till tals oavsett förförståelse, och sedan komma fram till någon sorts syntes.
 0
Håkan Cullberg (19 Februari 2010 12:17):
YimbyGbg är den friska fläkten i stadsbyggandet i Göteborg. Ert stora engagemang väcker respekt.
 0
Olle Jansson (19 Februari 2010 12:56):
RUM, Riksförbundet för Unga Musikanter?
 0
Magnus M. (19 Februari 2010 14:16):
Tycker det här är lite svårt. Finns det något parti som har "vi vill bygga glesa, fula, tråkiga städer där ingenting händer" i sitt partiprogram? Tror inte det. Snarare är frågan vad som händer på vägen mellan "levande stad" och "betongklump på slätt"? Yimby fyller väl en funktion just om man kan få politikerna att inse att staden inte blir som de faktiskt vill ha den.

lol @ gps ledare förresten...
 0
Johan Kåverud (19 Februari 2010 16:28):
Sedärja, inte visste jag att vi allesamman är socialdemokrater med en hemliga agenda. :) Måste kännas jobbigt för GP-skribenten att inte kunna placera in folk i tydliga och traditionella fack. Usch vad världen är komplex...

Då kan vi ju lägga korten på bordet för GP:
1) Jag är inte politiskt aktiv och jobbar inte med något som ens är i närheten av Yimbys frågor
2) Jag är inte socialdemokrat
3) ...men på något sätt vill jag kämpa för det som Yimby står för ändå.

Det är ju precis det som är Yimbys styrka - att vi kan samlas och kämpa för en gemensam sak oavsett vad vi tycker i övrigt. Så himla konstigt kan jag ju inte tycka att det är.

Och för övrigt - om detta skulle vara en uttalad socialdemokratisk idéverkstad skulle vi väl kanske inte hetsa mot stora delar av det som tänkts inom stadsplanering de senaste 70 åren. Om moderaterna skulle styrt under 1900-talet, skulle det sett bättre ut då? Förmodligen inte.

Huvudsaken är ju att vi vill påverka vad som sker framåt. En levande och aktiv stad är något som borde uppskattas av alla och kan inte riktigt enkelt sorteras in på höger-vänster-skalan. Får vi en kommentar på det GP?
 0
Olle Jansson (19 Februari 2010 16:36):
 0
Johan Kåverud (19 Februari 2010 16:44):
@ olle. Ja det stämmer ja. :) Missade att titta på datumet. My bad.
 0
Jan Wiklund (20 Februari 2010 16:11):
För makthavarna är det nog innerligen likgiltigt vilket fack dom placerar in en i så länge som det är ett fack. Sådant ingår i härskartaktiken.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.