Utskrift från gbg.yimby.se
....

Krönika: Centrala Hisingen och gentrifieringen

 
En kväll i november höll jag ett föredrag på en reklambyrå nere i city. Jag visade bilder och pratade om förändring och växande städer. När jag var klar tog jag en öl och snackade med några deltagare. En kille i 35-års åldern berättar att han ibland undrar varför han inte flyttar från Göteborg:

"Varenda morgon åker jag in till stan över Hisingen. Jag bodde fyra år i Los Angeles, men en sådan slum som det ligger nere vid Vågmästarplatsen såg jag aldrig till. Den här stan kommer aldrig att förändras".



Ett makalöst äventyrslandskap breder ut sig runt Vågmästarplatsen…


Jag blev litet tagen, för själv hade jag börjat fundera över centrala Hisingen några månader tidigare. Området ligger ungefär sju minuter från centralen, och borde ha ungefär samma förutsättningar som Olskroken och Bagargården. Som vi alla vet ser verkligheten annorlunda ut. Alla vill bo vid Redbergsplatsen, men ingen har velat bo vid Vägmästarplatsen de senaste tre decennierna.



…i nådens år 1998 skrev SBKs områdesansvariga: ”Att på ett tryggt och trivsamt sätt kunna  gå och cykla mellan Wieselgrensplatsen…



… Backaplan och Kvilletorget är angeläget. I den något optimistiska sinnesstämning vi har idag…


Men nu visar till sist centrala Hisingen upp alla tecken på att vara på väg in i en dynamisk period. På många sätt påminner området Porslinsfabriken-Brämaregården-Ramberget-Wieselgrensplatsen-Långängen-Östra Kvillebäcken idag om Linnéstadens situation för 10-20 år sedan, och i höstas hade dessutom i stort sett alla förutsättningarna börjat komma på plats.



…känns inte den tidpunkten särskilt avlägsen”…


Bygget av Porslinsfabriken var igång och där såldes det redan lägenheter till priser som aldrig hade skådats i området. Paradoxerna blev snabbt märkliga: Nyproduktionen säljs för drygt 30 000 kronor/m2, och fem minuters promenad därifrån kunde man fortfarande köpa lägenheter i Riksbyggens välvårdade punkthus för drygt 15 000 kronor/m2.

Mitt emellan dessa platser kan man köpa hela landshövdingehus i Brämaregården för 11-12000 kronor kvadraten. I Långängen händer det att bostadsrättslägenheter går för sådana priser.



…tolv år senare finns det ljuspunkter även i Långängen…

Ungefär samtidigt kom ju också de första seriösa planerna på det nya Östra Kvillebäcken fram. Här är man nu på gång att bygga, och de vattennära lägenheterna kommer att bli rejält attraktiva. Inom 4-5 år betyder det att det finns tusentals nya invånare i Porslinsfabriken och Östra Kvillebäcken, som alla har betalat mycket höga priser för sina lägenheter.

Det betyder att den unga medelklassen är på väg in i området, för det krävs 1 ½ bra månadslön för att klara de nya lägenheterna. Befolkningstätheten och efterfrågan ökar snabbt, och det kommer att bli ett levande restaurang- och kaféliv i stadsdelarna. Trycket på de befintliga bostäderna kommer naturligtvis också att växa.

Det man lätt kan förutspå är att ombildningsverksamheten till bostadsrätter kommer att accelerera och med stigande priser ökar sedan renoverings- och ombyggnaderna. Plåtfasader försvinner, vindslägenheter byggs, och om 10 år blir förtätningsförslag allt vanligare. Faktum är att man redan ser tecken på att de här förändringarna har startat i Brämargården.



…nere vid Wieselgrensplatsen och Ramberget breder spåren…


Det verkligt intressanta är egentligen den katalysatoreffekt som ett stort nybygge kan få. Man kunde se samma sak i Linné åren runt 2000. Ett halvt kvarter nere vid Oskar Fredrik hade blivit stående tomt efter rivningar i början av 1990-talet, och den delen av Linné släpade sedan efter rejält.

Sedan byggde JM sitt nya jättehus, och samma märkliga fenomen som vi ser på centrala Hisingen idag uppstod: man kunde köpa lägenheter i sekelskifteshusen för halva priset jämfört med JM:s nybygge. Det finns ju en del människor som det är bra att hålla sig väl med, så själv såg jag till så att min ex-fru, min morsa och min chef köpte bättre begagnade lägenheter därnere under de åren.



…av 1950- och 60-talens högkulturer ut sig. De bevarade affärsskyltarna är ofta sagolika…


Alla tre var litet nervösa för att köpa i den bortglömda delen av Linné på den tiden, men dom är desto mer uppåt när jag pratar med dom nu. Det som hände efter 2001-2002 var både klockrent och klassiskt: priserna jämnades ut, trycket ökade och det har omvandlats ungefär tusen lägenheter i den absoluta omgivningen sedan dess.

I stort sett alla gamla trevliga skunkbutiker som låg därnere förr har försvunnit, och ersatts med caféer, restauranger och betydligt hippare affärer. Andra Långgatan som ansågs vara ett näste för tio år sedan anses idag het och rekommenderas för besök i turistbroschyrer.



…Brämaregårdens stadsbild är omväxlande: här finns BÅDE plåt och eternit…


Och då kan vi till slut summera vad som hände när Kville hamnade i sin nedåtgående spiral efter 1980: det värsta som kan hända ett område är att det hamnar intill en stor övergiven plats som inte kan/får exploateras.

Så länge den övergivna porslinsfabriken/hotellet/rivningstomten står tom betyder det att området befrias från mänskligt liv och all ekonomisk aktivitet. Det betyder i sin tur att underlaget för affärer minskar, samtidigt som otryggheten är stor. Barnfamiljer försvinner, och områdena kommer i hög grad att bebos av pensionärer, samtidigt som det finns en risk att de sociala problemen ökar.



…men produktivkrafterna utvecklas snabbt här, och mitt råd till unga människor är mycket enkelt…

Slutligen är det förstås där som planlagstiftningen möter sin verkligt stora utmaning. Har vi ett lagsystem som gör att platser riskerar att bli stående outnyttjade i decennier riskerar vi att skapa just de problem jag nyss beskrev – medan vi funderar och debatterar förvandlas även de stiligaste byggnader till de sophögar vi kan se i Detroit eller Watts.

Det är naturligtvis också därför som människor som säger att de älskar gamla byggnader och miljöer blir så besvikna: efter att ha intagit totalt kontraproduktiva ståndpunkter som kräver totalbevarande bidrar de till att förfallsprocesserna fortsätter, och sedan gör väder, vind och vandaler resten.



…flytta alltid till områden där det är tätt mellan byggnadsställningarna och lyftkranarna.


I vilket fall som helst är den här dynamiken runt förändrade värden fascinerande, och det är den jag tänker fokusera på både på Hisingen 22 april och på nästa stadsvandring i Gårda den 4 juni.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (18 April 2010 23:51):
Intressant läsning som vanligt.
Lite "Flykten från New York" i några av bilderna i början :)

Jag hade en lägenhet på gång i Kvillebäcken för några år sedan, men jag tappade sugen när de hittade den killen som låg och brann på gatan.
 0
FTP (19 April 2010 00:22):
Lagstiftningen som togs i bruk för att bygga miljonprogrammet och därmed ligga till grund för våra getton är samma lagstiftning som är problemet idag runt om i Sverige.

Man får inte bygga på sin egen egendom efter eget tycke och smak även om grundlagen säger att man får det.

Då får man invänta politikernas snilleblixtar istället. Det kan ta ett tag. Det kan ta evigheter. Det finns ju exempel på detta i alla större städer. New York är inte ett undantag. Samma sak i London.

Om du vore fri så kunde du bygga som du själv ville. Men du är inte fri.
 0
Mattias Woldu (19 April 2010 09:01):
Fascinerande, finns förmodligen liknande ställen här i Stockholms län också.
 0
Jan Jörnmark (19 April 2010 09:03):
Tänker på Centrala Hisingen som ett fall av västvärldens normala centrumkollaps efter 1975. Mycket billigare att bygga sig utåt mot Kungälv, gamla centrumet blir stående, åldras, förfaller, negativ social spiral - dessutom förstärkt av porslinskollapsen.

Det som händer de närmsta fem åren är helt avgörande för framtiden. Spännande, helt klart.
 0
Olle Jansson (19 April 2010 09:33):
Som en notis i frågan kan jag utifrån mina erfarenheter som boende i närområdet konstatera att även om området inte gentrifierats ännu så bebos det i hög grad av människor som aktivt valt att bo där. När så detta område blir dyrt och exklusivt har de med lägre inkomster snart ingen stadsdel kvar att flytta till (måhända Gamlestaden?) och får ge upp sitt falska medvetande och förstå att människor med lägre inkomster skall bo i miljonprogramsområden; nära läkande natur och långt ifrån stadens farliga lockelser som endast medelklass klarar av att hantera.
(obs! viss ironi)
 0
Jan Jörnmark (19 April 2010 19:59):
Olle: Helt sant. Jag har sett det där gång efter annan, särskilt när brf-omvandlingsprocessen sätter igång på allvar. Då kan det gå fort

Gamlestaden tror jag också snart är kört om Gbg går hyfsat. Ligger nära Redbergsplatsen, sker redan omvandlingar, och snart byggs gamla SKF om till lägenheter. Med alla sina fel och brister kommer dessutom Kvibergsstaden att höja tätheten i Gamlestadsområdet.

Och då är det bara miljonprogrammet kvar - som dessutom ändå är hyfsat fullt till slut i alla fall.

Frågan är i sånt fall vart vi står om 15 år.
 0
Niklas S (19 April 2010 20:54):
South (central) Los Angeles?

Om 35-åringens onyanserade bild är representativ blir man ju mörkrädd.
 0
Olof Antonson (19 April 2010 21:40):
Man får tänka på att han (utifrån texten att döma) antagligen arbetade på reklambyrå. Han spenderade troligtvis sina fyra år i Santa Monica snarare än Compton eller Inglewood.

Det fanns definitivt ställen i LA som var sketchy när jag var där.
 0
Jan Jörnmark (20 April 2010 08:15):
Det finns enorma fördelar med områden som Centrala Hisingen för grupper som ska etablera sig på bostadsmarknaden. När jag gjorde ett stort arbete för SDN Gunnared och SDN Lärjedalen talade jag med många yngre invånare i Angered om hur de planerade att utveckla sitt boende.

Just Centrala Hisingen kom ofta på tal. Eftersom Angered är helt underförsörjt på brf:er var Ramberget ständigt intressant för dessa unga människor, och dessutom ett exempel på Angereds vanliga bekymmer: när man får jobb i nordost flyttar man, i det här fallet därför att det fanns ett "hål" i marknaden.

Noterade det där när jag vandrade runt tre gånger på Centrala Hisingen sista tiden. Hippaste cafét i Brämaregården drivs av en ung kille från Libanon som redan har märkt att affärerna går bättre. Uppe vid Wieselgrensplatsen finns en stor livsmedelsaffär som drivs av invandrare som nog får sägas ha ett av Gbgs bästa utbud av grönsaker.

Det är som sagt ganska intressant det där, och det gör att de nya stadsdelar som växer fram i Centrala Hisingen och Gamlestads-Kvibergsområdet nog kan bli ganska överraskande (om man bortser från den nya arkitekturen, förstås).
 0
Matthias H. (20 April 2010 09:01):
Mattias Woldu, jag bodde fem år i Stockholm mellan 98-03. Skillnaden mellan städerna är att Stockholm är väldigt ordnat och planerat medan Göteborg är mindre strukturerat och mer varierat. I något industriområde i södra Stockholm upplevde jag något som kändes som Göteborg men i övrigt tror jag inte du hittar den här typen av områden i Stockholms län. Och det är inte förortsområden med höghus jag menar utan gammal bebyggelse som fått stå och förfalla. Men som du förstår håller det på att försvinna här i Göteborg också. Tyvärr tycker jag lite grand. Men dessa områden gör Göteborg mer spännande som stad.
 0
Ivan Liljegren (20 April 2010 10:23):
@Jan Jörnmark: instämmer fullständigt med din sistnämnda kommentar. Utbudet i Brämaregården/Kville är oerhört varierat, det finns en indisk mataffär med fantastiskt sortiment, många, många asiatiska restauranger (Latinamerika tycks lysa med sin frånvaro), Thaimassage, världsbutik, Backa Teater osv osv.
Känns viktigt att detta kan få behålla sitt utrymme och utvecklas nu när gentrifieringen tar fart. Annars brukar chockhöjda lokalhyror driva ut dessa verksamheter.
 0
Julia Cromvik (20 April 2010 20:58):
Hej. Har själv bott i Brämaregården och håller med om att området har en enorm potential. Är dock övertygad om att kriminaliteten måste ner i området för att det ska kunna utvecklas. Antalet anmälda bilinbrott i både Kvillestan och Brämaregården är på en rekordnivå. Håller med om att det är destruktivt med tomma grusöknar centralt i Göteborg. I min hemstad Luleå så totalsaneras nu ett helt kvarter mitt på Storgatan. Fullt funktionabla och använda butikslokaler rivs för att ge plats åt centralt belägna parkeringsplatser. Ev ska det byggas något på platsen sedan. Läs gärna på min blogg där jag skrivit ett inlägg om det.
 0
Julia Cromvik (20 April 2010 21:01):
Glömde att visa adressen till min blogg:

http:​/​/​cromvik.​blogg.​se
 0
Joakim Bjerhem (20 April 2010 21:13):
Jag är uppvuxen vid Wieselgrensgatan och känner till området mycket väl. Brämaregården söder om Hjalmar Brantingsleden är förfallet tror jag eftersom det är avskuret: Leden skär som en kniv genom området och där kör trafiken alldeles för fort för att vara trevlig. Husfasaderna mot leden bjuder inte in till någonting och på andra sidan området (mot älvstranden till) så skär en annan motorled av. Det saknas samband! Dessa måste stärkas med staden, älvstranden och kville norr om leden! Och detta måste ju naturligtvis göras genom att göra om parkeringsplatserna till publika platser, sänka hastigheterna till 30 eller möjligtvis 40, och bygga kvarter med affärslokaler ut mot leden. Sedan skärs ju även bebyggelsen av vid frihamnen, men man får väl ta en sak i taget. Detta skulle göra området betydligt mer attraktivt och kriminaliteten skulle givetvis minska. Trafikseparationen har löpt amok här precis som på andra ställen i gbg...
 0
Joakim Bjerhem (20 April 2010 21:15):
Generellt om gentrifiering tror jag är att den är svår att stoppa då det är komplexa ekonomiska mekanismer det handlar om. Problemet är att det finns för lite stad i vårt land att gentrifiera...
 0
Julia Cromvik (20 April 2010 21:27):
Ser att mitt nya inlägg om rivningarna i Luleå inte kommit upp ännu. Har publiceringsproblem på bloggen, men tror att inlägget snart kommer upp.
 0
Julia Cromvik (20 April 2010 21:35):
Matthias H. Du skriver att du är orolig för att slitna områden ska försvinna från Göteborg. Håller med dig om att det bör finnas en balans mellan nyare och äldre områden. Däremot tycker jag att det finns nog med slitna äldre och djupt kriminella områden i Göteborg. Har aldrig varit i en stad där det så ofta är nära till ett nedfallet område. När jag bodde i Brämaregården var det mycket kriminellt med bilinbrott, alkoholister som ramlade ihop utanför och grusöknen kring Backaplan. Nu bor jag i Eriksberg och även här är det nära till de nedgågna områdena med övergivna bilar och igenslagna fönsterrutor vid Lundby hotell och Karlavagnsgatan.

Ser nu att mitt blogginlägg om Luleå kommit upp.
 0
Olof Antonson (20 April 2010 21:41):
Att slitna områden skulle försvinna från Göteborg? Hehe, det är nog ingen risk ... det är ju vårt signum.
 0
Bengt Svensson (21 April 2010 00:03):
Hoppas verkligen att något av dessa områden fick bli GBGs motsvarighet till "La Defense" i Paris.

http:​/​/​www.​atkielski.​com/​PhotoGallery/​Paris/​General2/​L.​.​

Jag menar inte en kopia, naturligtvis.
 0
Jan Jörnmark (21 April 2010 15:59):
Skillnaden mellan Stockholm och Gbg handlar om tid också. När jag bodde i Stockholm 1985-86 höll jag först hus i en lägenhet på Danviksklippan, och flyttade sedan till Fredhäll. Både områdena gränsade till rejäla industri-förfallsområden, som nu är totalt förvandlade. Lugnet och Fryshuset har blivit Hammarby Sjöstad och de sista strandnära lägenheterna på Söder, och den hoprasade Saltsjökvarn är lyxhotell. Borta på Kungsholmen låg Hornsberg i direkt närhet till Fredhäll, med asfaltverk, maskindepåer och allmän röra. Idag byggs det så det sjunger om det där också.

Göteborg har släpat efter en del, och dessutom hade vi både Linnestan, enorma varvsområdena och Friggagatan-Norra Gårda som stod först i kön. Nu har vi dock garanterat nått både Centrala Hisingen och Gamlestan, förutsatt att inflyttningen fortsätter.

Blir intressanta år, för det kommer att ändra en del på den klassiska bilden av det sletna Göteborg.
 0
Stefan Eriksson (21 April 2010 18:47):
Det här är området som kallas Gazaremsan i dagspressen. Jag har bott i området ca 40år. Jag har sett hur de komunala bostadsbolagen medvetet inte renoverat husen. Kriminella och dyligt hat flyttat in. Tyvärr så har våra folkvalda politiker i flera årtionden stoppat stadsbyggnadskontoret när man velat göra om detaljplanen för området. Kommmer ni ihåg reklamfilmen från skatteverket. Grabbarna står på en asfaltplätt utanför en stängslad fotbollsplan och kommer inte in. Så har det varit de senaste 20 åren i detta området. Göteborgspolitiker skäms.
 0
Niklas S (21 April 2010 19:59):
@Julia: Har du (lr nån annan) någon länk eller så till statistik om bilinbrott och/eller annan statistik om kriminalitet på centrala hisingen?

Hittar bara gamla uppgifter och mellan 2005 och 2007 var trenden att bilinbrott minskade (minskade med 13 % för Centrala Hisingen jämfört med resten av Göteborg där det minskade med 9 %). Uppgifterna hittade jag här: http:​/​/​www.​fch.​se/​brottsstatistik.​php

För övrigt håller jag med om att det är en skam för Lule att Fritz Olsson huset rivs.
 0
Sven R (21 April 2010 20:39):
Bilinbrott är ingen bra barometer på buset eftersom det nästan är omöjligt att göra inbrott i nya bilar. Bilparken förnyas ju och i takt med det borde inbrotten sjunka.
 0
Niklas S (21 April 2010 22:00):
@Sven R: Jag tycker kriminalitet/anmälda brott är en ok barometer på buset.

Om förnyad bilpark är en delförklaring till minskningen av bilinbrott. Exempelvis som skedde mellan 05-07, då är det helt klart intressant om nivåerna 2010 är rekordhöga? Även om det riskerar att bli lite off topic.

Memphis Raines och hans crew kanske intagit centrala Hisingen?
 0
Sven R (22 April 2010 07:40):
Ja då är det ju förjävligt!
 0
Ivan Liljegren (23 April 2010 01:15):
@Sven R: Blandar du möjligen ihop med bilstölder? Det är svårare att köra iväg olovandes med nya bilar. Däremot är det fortfarande förhållandevis enkelt att slå in en ruta och stjäla det som finns i bilen.
 0
Sven R (23 April 2010 04:24):
Ja, det var bilstölder jag tänkte på.
 0
Jan Jörnmark (23 April 2010 07:23):
Stort tack till alla som kom igår. Osannolikt mycket folk, man blir helt rörd.
 0
Jan Jörnmark (14 Maj 2010 10:17):
I dagens GP går Catharina Thörn till någon sorts attack mot mig och min stadsvandring på Hisingen. Vill bara ge er den här länken

http:​/​/​cykelidag.​se/​

så att ni kan se vad som verkligen sades under vandringen. Rulla ned till inlägget "Centrala Hisingen: Göteborgs Nya Askunge".

För övrigt kan jag bara notera att den delen av vänstern som Thörn tillhör aldrig har dragit sig för att förvrida citat och sanningar.

Det verkliga problemet med deras bild av stadsomvandling är att den trivialiserar hela utvecklingen. Städer ska omvandlas "på de boendes och verksammas villkor". Ja, det kan man tycka, men innebär det att den som hyr en förfallen industrilokal ska tilldelas vetorätt för hundratals bostäder? HUr ska sedan denna rörelse med svag avkastning kunna bidra till att området utvecklas? Resultatet lär bli ett fortsatt förfall, och sedan får man väl börja vissla när inte politikerna håller upp sitt ymnighetshorn.

Det blir i så fall en totalt slumpmässig stadsutveckling som hon talar för, där den som befinner sig i en lokal vid ett givet tillfälle är den som styr stadens framtida utveckling. Den som visslar högst och har bäst tillgång till media blir sedan den som får möjlighet att underhålla sitt hus.

Självklart betyder det att städerna för nästa generations medborgare måste byggas på fälten ut mot Kungälv och Kungsbacka.

Sedan kan jag tycka att det är lite rörande hur just den delen av vänstern alltid vurmat för "de boendes rätt", men samtidigt alltid motsatt sig omvandlingen till bostadsrätter, som inneburit att just den rätten styrkts på riktigt. Törs vi gissa att man har tänkt sig att "de boendes rätt" ska artikuleras genom vissa mer jämlika talesmän/kvinnor som besitter de särskilt goda svaren?
 0
Olof Antonson (14 Maj 2010 12:07):
Oavsett personliga värderingar i frågan, så är ju själva processen i sig ett faktum.


Jag har en känsla av att många av svenskarna på Centrala Hisingen - som kanske inte sitter inne med miljoner på banken - kommer lämna stan och flytta ut till mindre orter/småstäder i landet, där de har råd att köpa hus och leva. Det är väl antingen det eller att "trängas ut" till miljonprogrammet.
 0
Niklas S (14 Maj 2010 12:41):
Det kan väl även bli så att unga människor i och med gentrifieringen faktiskt stannar kvar i området när dom etablerat sig på arbetsmarknaden och fått en stabil ekonomisk situation iställte för att flytta därifrån när ekonomin tillåter.

Poängen är att även om vi låter området fortsätta förfalla så kommer även det i sig leda till att människor trängs ut.
 0
Jan Jörnmark (14 Maj 2010 12:42):
Helt riktigt Olof.
Det som Thörn skriver om vad jag ska ha sagt på Hisingen är dessutom totalt förvridet och en ren verklighetsförfalskning. Apropå "ruttna butiker" kan det jämföras med vad jag verkligen säger om invandrarbutikers förtjänster i det här klippet som ligger upp på Youtube:
http:​/​/​www.​facebook.​com/​profile.​php?​id=​548658489&v=​pho.​.​

Sanningen är den att jag alltid har fascinerats av diversitet, och att det är diversitet som får städer att växa. Receptet att låta någon som har ett hyreskontrakt vid ett givet tillfälle ha veto över omvandling/förändring är precis motsatsen till det - det är att göra status quo till norm.
 0
Gurre (12 Mars 2011 02:12):
Fy, fan att YIMBY iom den här krönikan tar ställning FÖR gentrifiering och annan skit. tvi!
 0
Emanuel Alfredsson (12 Mars 2011 03:09):
@Gurre:

Du får vara glad i att det sker. Vi är ju radikala iom att vi vill se en socialisering av staden där möten och blickar uppmuntras. Att den asociala stadbyggnadskulten sen 30-talet gjort små feodala samhällen av varje nybyggt kvarter tänker man ju inte på när stadsbygget sponsras av "Socialdemokraterna", eller hur?
Det börjar vara dags nu att man slutar tänka kvarter och stadsdelar som öar och "grannskapssamhällen" och istället börjar tänka på att nästa nybyggda kvarter faktiskt ska hänga ihop med resten av staden. Det är inte moderat retorik om s.k "utanförskap", utan är en helt vetenskaplig diagnos på hur det verkligen är och hur man går till väga.
 0
Johannes Hulter (12 Mars 2011 10:38):
Gurre: Rubriken "krönika" använder vi just för att markera att det inte rör sig om något officiellt statement från Yimby. Vi ser det som positivt att det kommer många olika perspektiv på stadsutveckling.
 0
Olof Antonson (12 Mars 2011 15:38):
Det handlar väl snarare om att försöka analysera och problematisera det som sker? Något som är säkert är att staden förändras, och stadskärnan kommer att växa över på Hisingen.
 0
Jenny (12 Mars 2011 15:52):
Men förändras till det negativa ju !
Vi vill ju inte ha gentrifiering med en massa gnälliga pensionärer från Askim som flyttar in i centrum.
 0
Olof Antonson (12 Mars 2011 16:12):
Samtidigt byggs fler bostäder, så att fler kan bo centralt. Jag ser gärna en blandning av olika sorters människor. Det är trist när det får konsekvenser att de som bodde där först trängs bort, men det behöver inte nödvändigtvis bli så med allting. En del kommer kanske att få flytta på sig, andra kanske får det bättre, kanske gör en stor vinst genom att köpa en billig lägenhet som sedan stiger i värde. Det som är problematiskt är väl att gentrifieringen ofta sker i områden med mycket kreativitet, och där själva anledningen till att de ville flytta dit sakta dör ut, eftersom de människor som gjorde platsen levande trängts bort.

Det är ett tveeggat svärd. Hur skall vi göra för att undvika det? Receptet skulle i så fall vara en helt segregerad stad, där alla bor tillsammans med dem som har samma ekonomiska förutsättning, eftersom man bara kan flytta dit man har råd. Då får vi getton, rikemansområden och medelklassområden. Jag kan inte flytta till villa i Långedrag, men kanske till Hisingen. Då skulle jag oundvikligen bidra till en gentrifiering på Hisingen, även om min avsikt skulle vara nån sorts idealistisk föreställning om att "vilja vara solidarisk med arbetarklassen", eller nåt i den stilen.
 0
Daniel Andersson (12 Mars 2011 16:14):
Även "gnälliga pensionärer från Askim" bör vara välkomna i staden. För mycket gnäll är å andra sidan alltid skönt att slippa. Kanske gnäller de mindre om vi lyssnar till dem?
 0
Niklas S (18 Mars 2011 19:34):
Några av de senare kommentarerna ger en vink om vad som kan väntas ske i området. Det vill säga motsättningar mellan de som flyttar dit och de som redan bor där bubblar upp. Något som är vanligt i gentrifieringsprocesser.

Nu till något annat, jag fick en inbjudan från Konsortiet Kvillebäcken om ett informationsmöte inför byggstart kring Kvillebäcken som antagligen gått ut till boende i närområdet. Det stod en massa text men jag fastnade för denna formulering "...kommer området att utvecklas till ett självklart centrum för såväl Hisingsbor som Göteborgare." Jag som i min enfald trodde att Hisingsbor också var Göteborgare, ack så fel jag tycks ha haft. Varför inte bara skriva "...självklart centrum för Göteborgare"? Varför denna uppdelning av stadens invånare? Olika värde eller? Vad ligger bakom....
 0
Mats (19 Mars 2011 23:32):
@ Niklas

Angående ditt påstående att "motsättningar mellan de som flyttar dit och de som redan bor där bubblar upp."

Det där är väl att överdriva ganska rejält. Trots allt bor vi ju i ett land där merparten av befolkningen föredrar att titta på melodifestivalen på TV, käka tacos och dricka lådvin. Det där med att skapa motsättningar är nog svensken i gemen inte så intresserad av. Möjligen går man med i en grupp på Facebook som visar att man tar ställning för nåt. Men sen är det stopp på engagemanget. Lagom är bäst i Sverige.
 0
Niklas S (20 Mars 2011 09:38):
@Mats

Min formulering kanske lät lite väl dramatiskt. Jag tror kanske inte att det kommer bli kravaller a la Watts 1965 på gatorna precis. Men det finns belagt i litteraturen att det kan uppstå konflikter när gentrifieringsprocesser initieras. "Mission yuppie eradication project" är ett välkänt exempel från USA.

Men Facebook-grupper och allmän nimbyism är väl ett tecken på motsättningar?

Hur har det sett ut i andra områden i Göteborg som gått igenom gentrifiering tidigare?
 0
Daniel (20 Mars 2011 12:16):
Detta med att dela upp göteborgare är ganska gammalt och egentligen så är det ganska typiskt. folk som bor i majorna och frölunda skulle aldrig tänka sig att bo på hisingen, och folk på hisingen ser ingen vits med att bo i högsbo. Det finns säkerligen vissa förklaringar i detta. Drar man en linje genom avenyn och sedan låter man älven vara ett komplement till denna linje i nordlig linje så har hisingsbor och östra samt norra göteborg en annan dialekt än västra och södra göteborg. Ord som gott mos och grön gubbe skulle aldrig användas i norra/östra glöteborg, medan ord såsom rudis och dylikt är mer vanligt.
Många ser inte hisingen som en del av göteborg sedan gammal vana och det är egentligen ganska pubertalt beteende.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6739 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.