Utskrift från gbg.yimby.se
....

Krönika: Moskémotståndet en förolämpning

 
I nästa vecka startar bygget av den mycket omtalade moskén vid Rambergets fot. Som blandstadsvän är det ett välkommet inslag i stadsbilden, även om själva byggnaden kanske kunde stadifieras ännu en aning. Om man har besökt platsen där moskén ska byggas har man nog reflekterat över hur mycket ytor det finns som är oanvända. Här har inte byggts något nytt på många många år. Låt hoppas att moskén kan vara en startpunkt för förtätning i området.


Det är anmärkningsvärt många som verkar vara emot detta moskébygge på den slitna gräsplätten vid Myntgatan. Protestgrupper har startats och imorgon ska det genomföras någon slags demonstration. Men jag förstår inte riktigt argumenten. Jag läste lite på den nya protestgruppens webbsida med den mycket vilseledande webbadressen keillerspark.se. Citat:

"Idag ligger en park i anslutning till det område där man kommer att bygga moskén. Dessutom är området kring den framtida moskén ett svenskt område"

Ett av argumenten är att moskén skulle förstöra parkmiljön och att man inte längre kommer att kunna njuta av Keillers park. "Enligt vår åsikt ligger den för tätt inpå parken" säger Andreas Nyberg, representant för keillerspark.se till GT. Dåliga argument då moskén som sagt byggs bredvid parken och dessutom bredvid en del av parken som sällan används som rekreationsområde. Jag tror knappast att en moské skulle göra en stor populär park obrukbar. Ett annat argument är att moskén byggs i "ett svenskt område". Varför skriver de inte bara rakt ut att de inte tycker om moskéer och inte vill se muslimer på gatorna? Sen när blev kärleken till den här lilla gräsplätten vid Myntgatan så stor kan man undra. Det hela känns som en dåligt förklädd täckmantel för något helt annat. Ett sätt att motverka stadsbyggande, sätta sig emot göteborgare och det fria samhället. Nimbyism i en smutsig form, det hela är en förolämpning.


Någon borde förresten förhindra att vilseledande webbadresser används. Tillexempel i detta fall missbrukar keillerspark.se och ramberget.com.Göteborgs muslimer har inte haft någon värdig moskébyggnad att besöka, utan man har huserat i källar- och verkstadslokaler. Som här ovan i Kvillebäcken och Bellevue.Blått: möjliga förtätningsytor. Lila: moskétomten (ungefärlig)


Som synes på bilden ovan finns det gott om ytor i området att bygga stad på. Här finns i framtiden chansen att knyta samman Myntgatan och vidare ned mot Lindholmen. Kanske tillochmed en spårvagnslinje från Vågmästareplatsen via Myntgatan till Lindholmsallén? Men däremellan kommer det stora trafikmotet, men det är ett annat kapitel som vi säkerligen återkommer till.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Z (10 April 2010 11:20):
"Varför skriver de inte bara rakt ut att de inte tycker om moskéer och inte vill se muslimer på gatorna?"

För att då skulle deras nazistiska bakgrund bli för tydlig för folk...

"Det hela känns som en dåligt förklädd täckmantel för något helt annat."

Det är just vad det är...

http:​/​/​www.​motkraft.​net/​index.​php?​view=​news&id=​3779
 0
Daniel A.M. (10 April 2010 11:31):
Det är mycket upprörande att det finns människor som vill beröva andra möjligheten att utöva sin religion.

Den planerade moskén är också vacker och förbättrar stadsbilden.
 0
Olof Antonson (10 April 2010 11:40):
Byggnaden ger definitivt ett mer sakralt - och värdigt - intryck än att hålla till i källarlokaler. Den känns också mer påkostad än mycket annat som byggs idag, i denna besparingstid vi lever i.

Det handlar ju om religionsfrihet i grund och botten, och det är något vi har i Sverige. Samtidigt så skulle ett kyrkobygge vara helt otänkbart i många muslimska länder. Förföljelse av kristna minoriteter är heller inte ovanligt. De svenska motståndarna/nazisterna här lägger sig på samma trångsynta nivå.

Argumenten är av ren infantil standard.
 0
Michael Hjortstierna (10 April 2010 11:58):
Kan bara hålla med samtliga! Däremot kan jag också tycka att nybyggnationen skulle vara mer stadslik. Ett alldeles utmärkt exempel är moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.
 0
Björn Felten (10 April 2010 12:54):
Ja usch, det är tragiskt att se hur rassesvinen tar varje tillfälle i akt. Lite grand i samma anda som när de försöker slå mynt av den tragiska dödsmisshandeln på parkeringsplatsen i Landskrona.

Visst skulle det innebära ett rejält lyft för den där plätten, som man på sin höjd noterar i ögonvrån när man står och väntar på grönt ljus i korsningen där. Jag önskar våra muslimska vänner lycka till med byggandet av sin välbehövliga kyrka.
 0
Marie (10 April 2010 13:00):
Det är en sunkig parkeringsplats bredvid en motorväg vi pratar om. Moskén kommer inte vara synlig överhuvudtaget från parken. Estetiskt sett är moskén inte särskilt snygg men allt är bättre än en ful parkeringsplats. Hur är parken svensk? Den anlades av en skotte.
 0
Håkan Cullberg (10 April 2010 13:04):
Håller med alla föregående talare. Är dock inte orolig för arkitekturen. Björn Sahlqvist är en duktig och erfaren arkitekt. Möjligtvis ett problem att moskén kommer att byggas som en totalentreprenad, med allt vad det innebär. Men vi får hoppas att Björn bevakar genomförandet så det färdiga resultatet kommer att hålla hög arkitektonisk klass värdiga dem som kommer att bruka byggnaden och att moskén blir en fin byggnad i vår stad.
 0
Niklas S (10 April 2010 13:06):
Arkitekturen känns i mitt tycke ganska tråkig. Hade hellre sett en med lite mer ornament. Finns massor med häftiga moskeer ute i vida världen.

http:​/​/​www.​peterloud.​co.​uk/​photos/​Afghanistan/​mosque_​h.​.​

Så här (länken) borde det se ut med massor av mosaik och geometriska mönster!!!
 0
Håkan Cullberg (10 April 2010 13:10):
Hej niklas!

jo men nu lever vi i Sverige, och med den arkitekturtradition som vi har här. Björns gestaltning är naturligtvis utvecklad med hänsyn till vår stad. Genus locci.
 0
Håkan Cullberg (10 April 2010 13:13):
Kan hålla med om att bilden från Afganistan är vacker med en utsirad ornamentik och en mycket avancerad mosaik i fasad. I Sverige hade en sådan byggnad inte kunnat lösas för pengar
 0
Niklas S (10 April 2010 13:16):
@Håkan: Det är väl just det som i mitt tycke är lite trist. Sen är det väl Saudi-arabien som står för kalaset?
 0
Håkan Cullberg (10 April 2010 13:21):
Hej igen Niklas!

jo men nu lever vi i Sverige. Och byggnaden är gestaltad utifrån svenska arkitekturideal, kanske lite tråkiga ja men vaddå.
 0
Niklas S (10 April 2010 13:34):
@Håkan: Nä är väl inte så mycket med det. Antar att du föredrar Jill Jonsson före Emmylou Harris också? Heja Sverige :)

Edit. Ser nu att min kommentar i text kan verka lite otrevlig. Det är inte min mening. Poängen var bara att om Jill kan kallas country så är det lite av ett hån mot Emmylou...kanske inte gör det mer begripligt men :/
 0
Michael Hjortstierna (10 April 2010 13:38):
Ja, det borde väl beredas plats för fler moskéer i flera stadsdelar och även i city! Det tillför ju faktiskt staden en hel del, plus att behovet finns.
Jag hade ju gärna sett även några Buddistiska tempel och Synagogor.
 0
Håkan Cullberg (10 April 2010 14:03):
Hej niclas!

Emmylou Harris är min idol!
 0
Johannes Hulter (10 April 2010 17:02):
Kul med moské (även om jag är ateist själv och hoppas fler blir det...)

Om svenska arkitekturideal är tråkiga så kan vi väl byta dem mot roligare ideal? Så har vi löst det problemet.

niklas, jag förstår vad du menar... :)
 0
Matthias H. (10 April 2010 21:38):
Ja Johannes, det här med religion är en svår fråga tycker jag. Kanske världen skulle se bättre ut om inte religion fanns?
 0
Olof Antonson (10 April 2010 22:48):
Jag tror inte det skulle bli bättre, nej.

Frågan är ju hur det skulle gå till? De försökte ju under sovjettiden ...

Eller om det aldrig funnits menar du? Då kan man ju dra det steget längre och säga att om människan aldrig funnits, och vi inte kastats in i denna värld, så hade vi aldrig behövt tänka på det :)
 0
Johannes Hulter (10 April 2010 23:03):
@ matthias/olof: Religionskritik är ju OT här på Yimby så jag ska inte fördjupa mig i det, men man kan ju vara för sekularisering utan att vilja förbjuda religion, precis som jag som sosse gärna vill att fler blir sossar utan att för den skull vilja förbjuda andra partier. Men det är som sagt OT...
 0
Olof Antonson (10 April 2010 23:21):
På ett sätt är det off topic, men samtidigt så handlar det om en byggnads - för ett religiöst syfte - vara eller icke vara. Det är det inte konstigt om man hamnar där. Oavsett så vill jag nog se staden som en påse lösgodis.
 0
Håkan Cullberg (10 April 2010 23:33):
Håller med Johannes om att vi bör byta svenskt arkitekturideal det är ju det som är poängen, någon måste börja - alla fegar. Vi behöver en Göteborgsutställning precis som Gunnar Asplund hade sin Stockholmsutställning och då som ett manifest inför funktionalismens genombrott under vars tyglar vi lever fortfarande idag
 0
Olof Antonson (11 April 2010 00:18):
Stadens 400-årsjubileum närmar sig. Vi kan ju inte gärna stå där med bara några halvgrävda diken för en (eventuell) Västlänk, eller?

I relation till hur mycket de kunde göra förra gången (nästan 100 år sedan) med stora bestående områden som nyttjas än idag, borde vi väl kunna visa upp något? Hisingen har ju sådan potential :/
 0
Nicklas Eriksson (11 April 2010 09:18):
Bra skrivet. I den mån nazisterna som är drivande i keillers park-föreningen alls är där (och inte på arbetsförmedlingen eller soc) sitter de ju ändå bara och ölar och kastar flaskor så att det blir svårare för oss som går där med våra hundar att vistas där och njuta av parken.
 0
Mattias Bolander (11 April 2010 12:04):
Jag hade en tokig idé, trots att jag är ateist, att man borde bygga en stor pampig mångreligiös byggnad i ena änden av Lindholmsallén på Hisingen. En enda byggnad som sektionsvis byter karaktär mellan kyrka, moské, buddistiskt tempel, synagoga - som ett tecken på religionsfriheten i Sverige.
 0
Olof Antonson (11 April 2010 12:19):
@Mattias: Det låter som om du pratar om "Actionparken" bakom Bergakungen - är en salig röra :)
 0
Mattias Bolander (11 April 2010 12:25):
Actionparken är också bra.
 0
Olof Antonson (11 April 2010 13:16):
Jo, men risken finns om man tillgodoser allas intressen, att man inte tillgodoser någons.
 0
Michael Hjortstierna (11 April 2010 13:34):
Det är inte mycket jag har till övers för kvällstidningarna men denna ledare kan jag nog hålla med om.

"...Moskén påstås till exempel göra intrång i Keillers park. I verkligheten Men det är en oanvänd ödetomt nedanför parkens berg.
Hade protesterna blivit lika höga om ett norskt oljebolag byggt sin mack där? Knappast.
Motståndet mot minareter och moskéer och ökningen av hatbrott mot muslimer speglar bristen på integration, som hela vårt svenska samhälle får ta på sig.
Att i stället skylla sina egna problem på en påstådd motståndare är klassisk etnisk diskriminering.
Enklaste vägen att stilla människors oro och motstånd mot minareter är kanske just ännu fler moskéer."

Karl Henrik Sax

http:​/​/​gt.​expressen.​se/​ledare/​sax/​1.​1947363/​karl-​henri.​.​
 0
Mikael Andersson (11 April 2010 16:11):
Ramberget skulle ju kunna bli Göteborgs svar på Jerusalems Tempelberget!
På ena sidan Keillers park moskén och på andra sidan en synagoga.
Det vore väl nåt.
 0
Patrik Kjällgren (11 April 2010 20:13):
Mikael, du glömmer att det redan finns en kyrka vid foten av berget, sort of;-)nästan borta vid vågmästareplatsen!
 0
Mikael Kreutz (12 April 2010 00:34):
Det är en skymf att den ska byggas bredvid Ramberget. Den ska givetvis byggas uppe på Ramberget istället, med världens högsta minaret! Hur coolt hade det inte varit? :)
 0
Olof Antonson (12 April 2010 00:44):
Uppe på Ramberget ska ju linbanan gå :P
 0
Mikael (12 April 2010 08:46):
Tycker att det är otroligt att man kan hävda sådana trångsynta argument om denna parkeringsplats som nu kommer att bli tusenfalt förbättrad och skönare att titta på.

Det enda jag är rädd för är att den kommer att behöva skyddas från trångsynta och hemska människor, med stålstaket och taggtråd som Nasirmoskén ute vid Tolvskillingsgatan.

Vore intressant att se vilka som ligger bakom adresserna som nämns
 0
Daniel (12 April 2010 09:51):
Om jag inte är helt ute och cyklar så har jag faktiskt för mig att det har legat en bensinstation på platsen innan (vilket vissa kanske tyckte var en del av parken, men inte en moské?).
Och platsen har faktiskt ett namn. Det finns många torg och platser i Göteborg som inte "finns".
Bohustorget vid korsningen bohusgatan/skånegatan är ett exempel, men i detta fallet så heter torget Mynttorget.
Det kanske är dags att liva upp mynttorget igen?
 0
Fredrik (12 April 2010 09:55):
Varför diskuteras detta på Yimby? Det handlar inte om stadsbyggnad tycker jag, utan är en helt annan (politisk) diskussion.
 0
zosha (12 April 2010 11:02):
Bor alldeles intill där mosken ska byggas. tycker det verkligen det är på tiden att något byggs här. den här delen av kville verkar ha glömts bort. att titta ut på den där asfalts planen i februari är själadödande! det finns så mycket man skulle kunna göra med det här området. gillar verkligen att bo här men lundbyleden utanför är ett helvete! hela huset skakar ibland när det körförbi något tungt. finns det någon här som vet vad planerna för den är? tycker det står folk med mätinstrument utanför var och varannan dag.
spårvagn som går till allén tycker jag är en väldigt fin idé. har verkligen undrat varför göteborg inte bygger ut det mer? bodde ett tag i oslo. även om staden inte är så vacker alla gånger så var spårvagnsnätet bra utbyggt på sina platser. det gjorde det väldigt lätt att ta sig runt i staden.
 0
Mattias Bolander (12 April 2010 16:29):
De kanske mäter för ombyggnaden av Lindholmsmotet (eller kanske moskén?):
http:​/​/​www.​trafikverket.​se/​Privat/​Projekt/​Vastra-​Gotal.​.​

Finns det inte planer på att förlänga Lundbytunneln genom berget (under Ramberget)? Jag minns dock inte hur långt: utfart bredvid moskén eller nedgrävd tunnel bort till Backaplan.
 0
Patrik Kjällgren (12 April 2010 20:41):
Svar fredrik: Därför att man(rasisterna bakom protesterna) använder stadsbyggnad som argument mot moskén när det är helt andra faktorer som ligger bakom!
 0
Matthias H. (12 April 2010 20:52):
Jag tycker att man lätt kan bygga denna moské, jag hade gärna också hellre sett en sådan som ligger på Söder i Stockholm d v s mer inbäddad i stan men om man bygger några kvarter till runt omkring så blir det ju mer urbant och mer stadsmässigt. Så det löser man ju enkelt.

Däremot tycker jag att Islam/muslimer bör jobba på så att kvinnor likagärna får be i moskén som män får. För så är det väl va? Att bara män får be? Där finns lite grand att göra minst sagt.
 0
Johannes Hulter (12 April 2010 23:00):
@ matthias: Vi ska nog inte fördjupa oss i den islamska liturgin, det är lite OT här, men vanligtvis sitter kvinnorna i en egen avdelning eller längst bak i moskéer så vitt jag vet. Googla det! :)
 0
Bengt Svensson (15 April 2010 01:07):
Ok, nu är ju jag bara en dum hedning men den där moskén är ju riktigt gullig. Kanske inte i klass med Sultan Ahmed-moskén (Blå Moskén) i Istanbul, men sötare.
Hur kan någon reta sig på den?
 0
Maria (27 April 2010 00:18):
Ja, jättefestligt med den här moskén! Det är på tiden att den kvinnoförtryckande diktaturen Saudiarabien får upprätta ett islamiskt monument även i vår stad, likaväl som i Europas alla övriga större städer. Och det här med en särskild kvinnoavdelning längst bak låter ju också fint - helt i Yimbys smak förstår jag.
 0
Johannes Hulter (27 April 2010 00:43):
@ maria: Yimby är naturligtvis inte bara politiskt och ekonomiskt obundna, utan även religiöst oberoende. Vi är dessutom uteslutande ett forum för stadsplanering, vill man diskutera religion och annat finns det andra forum.
 0
Johan K. Sch. (18 Maj 2010 22:25):
På Grønland här i Oslo finns tre moskéer som är fint integrerade i stadsbilden. Här några bilder på den finaste och äldsta av dem:
http:​/​/​www.​flickr.​com/​photos/​halsnalle/​tags/​mosk%C3%A9.​.​
 0
Niklas S (24 Maj 2010 18:32):
@föregående: Dom får gärna snegla på den när det gäller materialval för fasaderna på hisingsmosken. Mosaik är riktigt snyggt :)
 0
Michael Hjortstierna (1 Juni 2010 11:14):
@Johan Kan bara hålla med, hade gärna sett mer kvartersbyggnad, som jag tidigare nämnt, moskén vid Medborgarplatsen/Stockholm är ett utmärk exempel men även i Oslo.
Den utvalda platsen var ju tidigare bebyggt i kvarter med landshövdingehus och hade nog Sveriges brantaste gata. Jag förstår inte argumentet "förstör inte parken". Kvarteren nedanför Ramberget är sedan rivningen otroligt trasiga.
 0
Sven-Åke K (16 Juni 2010 18:10):
 0
Niklas S (17 Juni 2010 17:43):
@Sven-Åke K: Vilka zigenare och vad har dessa för otalt med muslimer?
 0
Johannes Hulter (17 Juni 2010 17:48):
@ niklas/sven-åke: Det känns inte som just det spåret leder någonstans, åtminstone inte någonstans där det här forumet vill vara, så vi ska nog bara gå vidare åt ett annat håll.
 0
Niklas S (17 Juni 2010 18:01):
@Johannes Å: Det har du nog rätt i.
 0
Stefan L (15 Augusti 2010 10:56):
Undrar vad dessa motståndare skulle sagt om de bott i New York som nu skall bygga en moské vid ground 0.
 0
Olof Antonson (17 Augusti 2010 12:47):
Jag läste i GP att platsen där New York-moskén tänkt byggas hyser en del äldre byggnader. Frågan är ju om man inte kan hitta en annan plats där utan att riva bebyggelse av kulturhistoriskt värde? I Kville är det ju en helt öde plats, så förutsättningarna skiljer sig en del.
+1
Daniel Bergqvist (16 Maj 2012 15:10):
Vet ej hur debatten kring den nya moskén utvecklat sig på sistone, förhoppningsvis år det bättre, men med tanke på kvällens program lär väl inte samspelet förbättras...
http:​/​/​www.​gp.​se/​nyheter/​sverige/​1.​94570​6-​sex-​av-​tio-​m.​.​

För övrigt borde YimbyGBG omgående ändra Jespers Halléns "artikel" till "krönika" med hänsyn till dagens nyhet!
 0
Niklas S (16 Maj 2012 21:25):
Var inte en alltför smickrande bild som visades upp av hur rådgivning går till i Svenska moskéer. Har dock inte särskilt mycket med stadsplanering att göra imo..

Mikael tidigare i tråden fick dock rätt om stålstaketet som nu inhägnar moskén och kringliggande parkering.

Området i moskéns närhet kommer också ändras om en del i och med Lindholmsmotet: http:​/​/​www.​trafikverket.​se/​Privat/​Projekt/​Vastra-​Gotal.​.​

Någon som tittat närmare på dom planerna?
 0
Alf (20 Maj 2012 17:27):
"Kvinnor manas till underkastelse och kvinnan får aldrig neka sin man sex. Oavsett om han slagit henne, eller har gift sig med flera kvinnor."

Det kommer nog inte dröjja många år innan det står en homosexuell kvinnlig imam och viger 2 andra homosexuella muslimer i en moske någonstans i Sverige. För här har vi både yttrandefrihet och religionsfrihet.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.