Utskrift från gbg.yimby.se
....

Den elfte Yimbyvandringen - Älvstränder

 
I måndags samlades omkring 15 personer för att vara med på vår stadsvandring längs stans älvstränder. Givetvis kunde vi inte behandla hela älvområdet på vår nästan tre timmar långa session men en liten del hann vi med. Vi tog färjan från Rosenlund över till Slottsberget där vi efter en inledande presentation promenerade längs Sannegårdshamnen.
Den lilla playan i Sannegårdshamnen är det tydligen diskussion om. Vissa vill ha båtplatser, vissa inte och så vidare.

Lokalutbudet och folklivet längs Sannegårdens solsida skulle man kunna likna vid Oxford Streets. Men det vore väl lite dumt.Sedan tog vi oss en titt på det pågående bygget av en ny stor externhandelsbutik vid Sannegårdens centrum. Glömde att fotografera just den lilla stunden så låt fantasin flöda! Vi diskuterade även den just nämda centrumbebyggelsen som är planerad och som vi från Yimbys håll har behandlat tidigare genom yttrande och dylikt.

Vi promenerade därefter vidare upp till gamla Lindholmen där äldre och nyare bebyggelse samspelar på ett riktigt bra sätt.
Biograf Aftonstjärnans lilla torn till vänster och nya glasade baksida/gård till höger.
Gamla Lindholmen består mestadels av trähus och landshövdingehus.


Vandringen fortsatte nedför höjden till den breda och ännu lite ödsliga Lindholmsallén där nya bostadshus för närvarande är under uppförande. Förhoppningsvis kan den breda mastodontallén någon gång i framtiden bli en stor stadsgata. Men för det krävs hög exploatering av de kvarter som förhoppningsvis skall kanta den.


Den breda allén (man ser bara knappt halva här) är förberedd för spårvagnstrafik. Man kan redan nu höra plingljudet när stombussarna är på ingång.Vi gick över allén och in till det som kallas Lindholmen Science Park. Där tittade vi närmare på det pågående bygget av "Kuggen". Det var inte så mycket byggt ännu men en bild på stängslet fanns att studera.

Sedan i väntan på färjan hemåt visade arkitekt Håkan Cullberg som var med på vandringen upp sitt verk ute på piren här på Lindholmen. En intressant byggnad som inte helt lätt går att förklara i ord, väl värt ett besök.Håkan visade även upp skisser på sin redan berömda vikingakub som är tänkt att stå på Bananpiren i Frihamnen.Lilla Bommen med lilla Londons lilla London Eye.Två Göta kanalbåtar var för kvällen i hamn utanför tullpackhuset.Så gick solen sakta ned över Hising Island och vår vandring var snart till ända.Efter en avslutande båttur tillbaka till Rosenlund gick några av oss vidare och tog oss en liten titt på Esperantoplatsen innan kvällen till slut tog vid. Tack alla som kom och välkommen på nästa Yimbyvandring. Var, när och hur är ännu inte bestämt. Kom gärna med önskemål, tankar och idéer!
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Håkan Cullberg (5 Maj 2010 13:54):
Tack Jesper för fina bilder från vandringen. Tack alla andra som var med för en trevlig intresserad, engagerad, kunnig och påläst dialog om Göteborgs utveckling - vår gemensamma framtid.
 0
Olof Antonson (5 Maj 2010 19:53): Online
Ja, det var en trevlig vandring. Det skall bli intressant att se vad som händer i området.

Ett förslag:
Jag skulle vilja ha en sektion av forumet dedikerad till stadsvandringar. Där skulle man kunna planera i samråd med andra, helt enkelt dra igång saker, men också utvärdera själva genomförandet. Det skulle bli ett bra exempel på pedagogisk dokumentation inför framtida vandringar.
 0
Johannes Hulter (5 Maj 2010 20:29):
@ olof: Låter som en bra idé! Starta en sådan tråd under den interna delen av forumet vetja! :)
 0
Jakob Wedel (5 Maj 2010 21:19):
Jag vill också passa på att tacka för måndagens givande och hälsosamma exkursion som förde oss både till fots och till sjöss från älvstrand till älvstrand!
 0
Jan Jörnmark (5 Maj 2010 22:52):
Ledsen jag missade detta. Hade varit skitkul.
 0
Olof Antonson (5 Maj 2010 23:45): Online
Nu finns en sammanställning av alla yimbyvandringar, och efterföljande rapporter, i en tråd på forumet.
 0
Jesper Hallén (6 Maj 2010 10:45):
Bra jobbat Olof!
 0
Stefan Molnar (13 Maj 2010 13:59):
Tack för en bra redogörelse! Synd att man missade..
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.