Utskrift från gbg.yimby.se
....

Den trettonde Yimbyvandringen - Härlanda/Kålltorp

 
Vi var drygt ett tiotal
stadsintresserade som möttes upp i Härlanda denna söndagseftermiddag i slutet av maj. Eftersom jag numera bor i Kålltorp, så kände jag lite extra för att lägga en stadsvandring här. Området har en intressant historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden, men det sker också en del stadsomvandling i dagsläget.

Del av Härlanda Kyrkoruin.


Vår första anhalt var Härlanda kyrkoruin, som uppförts redan på 1100-talet, men raserades 1528 på order av självaste Gustav Vasa. Vad jag förstår av händelsen (rätta mig om jag har fel) så var Herr Vasa mån om att knyta kyrkan till staten i samband med reformationen, för att kunna ta del av deras rikedomar, men de envetna munkarna i denna församling var tydligen motsträviga … Hur som helst så har munkarna gett namn åt både bäcken (som numera rinner i en kulvert) och sedermera torget, som vi vandrade vidare mot. På väg dit så fördes det en del diskussioner i gruppen huruvida man skulle kunna förtäta ner mot autostradan Munkebäcksgatan, i den rejält tilltagna parken vid Härlandakyrkan. 

Nästa stopp var inne bland landshövdingehusen, och den intressanta fyrkantiga parken. Kålltorp började planeras ganska omgående av Albert Lilienberg efter att Örgryte/Härlanda införlivades i Göteborg, men det var först på 1930-talet som man hunnit till denna sida av Munkebäcksgatan. Uttrycken i fasaderna tyder på att funktionalismen är på inmarsch och vad som komma skall. Det uppfördes totalt elva kvarter; när Uno Åhrén tog över arbetet efter Lilienberg så ändrade han planen och de resterande landshövdingehusen är byggda som lameller (varav det på Qvidinggatan är Göteborgs sista landshövdingehus). På få ställen är paradigmskiftet mellan klassisk kvartersstruktur och funktionalismens intåg så tydligt som när man står i lekparken med vattensprutande flamingos.Kålltorps landshövdingehuskvarter, till vänster skymtar den kvartersstora fyrkantiga parken (se flygbilden överst).
Lamellhövdingehus.


Ett av landshövdingehörsen hade fått riktigt läckra balkonger.

Vi begav oss upp mot Renströmska gamla sjukhusområde. Den vackra tegelbyggnaden håller i dagsläget på att byggas om till bostadsrätter. Det hördes en del förslag om att sätta upp högtalare som spelade upp ljud på folk som hostade i parken för simulera de tuberkulossmittade stackarna


Det finns även planer på nybyggen åt Torpagatan till, men var lite svårt att bilda sig en uppfattning, eftersom det mest är skog där. Det blir väl några punkthus.


Renströmska sjukhuset.

Parken omkring sjukhuset känns lite som Slottsskogen (kan ha att lite att göra med att Ernst Torulf ritat både Renströmska och Naturhistoriska museet), och är en tillgång för hela stadsdelen. När vi gick ner genom parken, mot den gamla grönturkosa gården, som gett stadsdelen Kålltorp sitt namn, så kunde vi betrakta hur otroligt mycket eternitplattor sjukhuset (?) köpt in till de närliggande husen, som egentligen är väldigt eleganta, men som alla är klädda i detta opassande material. Det måste ha varit en försäljare utöver det vanliga som lyckats kränga ett sådant parti.


Gröna gården Kålltorp och dagens guide.


När vi kom ut vid Munkebäcksgatan igen så kunde vi se hur olika karaktär de två sidorna av gatan har. Längs den ena finns en del stadsradhus, småaffärer och en hel del människor som är ute och rör sig, men den andra sidan är mestadels villor och en del lameller. Mycket av det har troligtvis att göra med hur spårvagnen är dragen och utformningen av Erik Fribergers hundratals meter långa, strikt funktionalistiska (och beryktade för sin fulhet) radhus. Den räfflade plåten misstänker jag är tilläggsisolering (på de svartvita foton jag sett ser fasaden ut att vara vitputsade), men det är ändå lätt att förstå varför byggnaderna fick smeknamn såsom ”Kaninburarna” och ”Rävfarmen”. Bakom dessa radhus ligger ett idylliskt villaområde uppfört i 20-talsklassicistisk stil. Enligt böckerna från hembygdsföreningen, som jag läst som research, så blev det ett fasligt hallå och en massa överklagande redan på den tiden när planerna på Fribergers hundrameterslängor uppdagades. Själva villorna är idag i stor utsträckning ombygga, ibland nästan till oigenkännlighet, men det finns även en del välbevarade fasader.

Framme vid Spelmansplatsen träffade vi på en man som satt och såg lite vilsen ut, likt en nyss hemkommen Odysseus. Han letade efter det hus som hans mor en gång växt upp i, som han själv blott sett på kort, men inte kunde hitta. Allt var förändrat, ingenting sig likt. Där det förr bodde enkla järnvägsarbetare, var det nu en ganska välbeställd medelklass som tagit över. Vi hade en väldigt trevlig konversation med honom om platsen, staden i allmänhet, och dess riktning, sedan sa vi hej då och avslutade vandringen.


F.d. Härlanda fängelse.


Fängelsets gamla tjänstebostäder är omvandlade till bostadsrätter. De tycker inte om besökare. "Ingen genomfart, gäller även gående". Det kan ni ju drömma om, klart att man ska få gå igenom om man behöver.Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Göran Åhman (17 Juni 2010 13:30):
Tack för en mycket trevlig och lärorik vandring Olof!
/Göran
 0
Olof Antonson (17 Juni 2010 14:26): Online
Fina bilder, Jesper :)

För att vara petig så skall det nog stå den tolfte vandringen och inte den trettonde (det skulle vara cykelutflykten i så fall), eftersom den på älven var den elfte och denna kom efter den:
http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​forum/​thread.​aspx?​id=​225#fp4343

Jag kan ha rört ihop det dock.


Tack till alla som kom!
 0
Patrik Höstmad (17 Juni 2010 15:53):
Olof, tack för en givande vandring!
 0
Jan (17 Juni 2010 20:20):
Angående "ingen genomfart", vet någon vad lagen säger om dylika tilltag?
 0
Johannes Hulter (17 Juni 2010 22:09):
@ olof: Tack för en väldigt fin vandring!
 0
Fredrik (21 Juni 2010 09:58):
Angående "ingen genomfart" så är det en privat fastighet och kan inhägna den om de så önskar. De har ingen skyldighet att upplåta den för genomfart för gående.
 0
Mattias Bolander (21 Juni 2010 13:06):
Finns det någon detaljplan på hur Munkebäckslänken ska/kan komma att se ut? Jag har bara sett detta spårvägsprojekt beskrivet i text.
 0
Olof Antonson (21 Juni 2010 22:26): Online
De kanske inte har någon skyldighet, men det är en enklav som bryter av ett naturligt stråk, vilket är synd. Alternativet till att korsa området är att gå en omväg på minst 500 meter, om man håller sig till trottoaren (för smidiga människor går det kanske att gena över fotbollsplanen, men det är inte tänkt att man skall gå där).

Oavsett så är det synd att kulturhuset är såpass omständligt att nå, mycket tack vare enklavens, fotbollsplanernas och spårvägens stängsel.
 0
Niklas (25 Juni 2010 00:45):
Studerade kartbilden och kan konstatera att man bland landshövdingekvarteren fick plats med en park. För att uppnå en bra täthet med lamellerna var det parken som verkar få stryka på foten när Uno Åhrén med kompani bröt mot (och förstörde) våra stadsplaner.

Som stadsvän är det lätt att bli bitter ner man tänker på vad som hände på 30-talet.

För övrigt: Tack för de fina bilderna.
 0
Mats O. (26 September 2011 17:18):
Riksbyggen + Tornet vinner markanvisning vid f.d Munkebäcksgymnasiet. Wingård ritar. 300 lägenhet + allaktivitetshus och dagis.

http:​/​/​www.​byggnyheter.​se/​20​11/​0​9/​riksbyggen-​och-​torne.​.​
 0
Mattias Bolander (26 September 2011 18:19):
Jag kunde inte se nån länk vidare till det vinnande förslaget. Här finns det (längre ner på sidan som PDF):
http:​/​/​www.​goteborg.​se/​wps/​portal/​!ut/​p/​c5/​0​4_​SB8K8xLL.​.​
+1
Gerd P. (11 Mars 2018 13:40):
Åh, jag skulle gärna ha gått med på denna vandringen om jag vetat om den. Jag växte upp i hyreshus på en tvärgata till Munkebäcksgatan (Lagmansgatan), och bodde sedan i flera år på Forsstenagatan -det som tidigare varit Kålltorps Solgårdar (barnrikehusen) -man måste ha minst tre barn för att få en lägenhet där när de var solgårdar.
Jag arbetade på Renströmska sjukhuset, som då höll på att utrota tuberkulosen..

Kan förstå att Åhrén skippade parken på 30-talet, för skogen började där Björksgatan slutar. Den gick därifrån, över Renströmska-parken ner till Sävedalen och över i Delsjöområdet. (Björkekärr byggdes sen på 50-talet, och Torpa).
Men de hade gjort en stor lekplats mellan Solros- och Björksgatan, den ser ut att finns kvar ännu..

Vi kallade de vita radhusen utefter Munkebäcksgatan för Sockerlådorna.
Vi barn från hyreshusen gick inte i samma klasser i Kålltorpsskolan som radhus- och villabarnen, det var helt uppdelat. Vi lekte i regel heller aldrig med de barnen, de var segregerade.
 0
Patrik Höstmad (12 Mars 2018 23:27):
Gerd P. jättekul att höra om hur om hur det var i området förr!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.