Utskrift från gbg.yimby.se
....

Fasaden skiner igen

 Det är med lite mer glädje som jag promenerar förbi det gamla hörnhuset vid Herkulesgatan än förut. För bara ett halvår sedan var hela huset täckt med en anskrämlig gul plåtfasad (se ovan). Nu har man äntligen bytt ut fasaden mot vad det ska vara, trä. På nedersta bilden kan vi se en äldre bild på huset, från början av förra seklet. Visst börjar det återfå sin forna glans, om än i lite annan utformning.

Sedan har väl plåten kanske räddat många äldre hus från rivning, det får man vara tacksam över. Så tack, plåten! Men nu är din uppgift avklarad, det är dags att ta bort dig. Visst, det finns jättetrevliga lägenheter och lyckliga människor i plåtklädda hus. Men det är ju inte särskilt vackert eller värdigt en stad, det är ju ändå utsidan som räknas.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Niklas S (22 Juli 2010 15:44):
Håller med om att det är en klar förbättring. Man blir riktigt glad av att gå förbi där. Känns som att Kvilletorget är på G igen. Även landshövdingehusen vid Hisingsgatan (klart) och Madängsgatan (in progress) får träfasad igen. Tror det var eternit där tidigare (inte mycket bättre än plåt). Fast det finns fortfarande en hel del kvar att återställa...håller tummarna :)
 0
Joel Alme (22 Juli 2010 16:20):
Snart skiner Poseidon:

När vi går genom staden över broar och torg
med doft av salt ifrån havet minns vi glädje och sorg
Och vi minns första gången när änglarna sjöng
hur vårsolen värmde och vintern var glömd

Åh... När vi kastar våra tomma glas
finns det alltid någon med hjärtat kvar
Födda ur hav och himmel står vi kvar,
för vi glömmer aldrig denna stad

Vi såg hur du haltade, vi såg hur du sprang
Med tårar på kinden och hjärtat i brand
Med längtan i bröstet, du stod där och sa:
"Snart skiner Poseidon och Blåvitt står kvar"

Åh... När vi kastar våra tomma glas
finns det alltid någon med hjärtat kvar
Födda ur hav och himmel står vi kvar,
för vi glömmer aldrig Änglarna
 0
Michael Hjortstierna (22 Juli 2010 18:49):
Sådant här hade man velat sett mer av.
+1
Gunnar Einarsson (22 Juli 2010 20:39):
En oerhörd förbättring! Synd bara att de inte gick hela vägen och återställde i ursprungligt skick, fyra fönster i front, spira och allt. :-)
Den där bilden från tidigt 1900-tal, inte minst med tanke på bakgrunden, ser så urban ut.
 0
Matthias H. (22 Juli 2010 22:30):
Ahhhh så fint.
 0
Olof Antonson (22 Juli 2010 22:41): Online
Fantastiskt!

Utsidan är oerhört viktigt. Det är ytterst få byggnader vi egentligen ser från insidan i vårt dagliga liv, men vi drabbas av det yttre vare sig vi vill eller inte.

Det är lustigt att de talar om nolltolerans mot klotter, men inte ens reflekterar över kvantiteten av dessa rent fascistiska fasader. Särskilt illa är det ju när ett hus en gång i tiden varit vackert men förvanskats, som i Kville. Det är jätteroligt att se att man åter igen satsar på att försöka åstadkomma något vackert.
 0
Jan Jörnmark (22 Juli 2010 23:09):
Detta är suveränt. Apropå spira återställde vi vår på Kristinelundsgatan för två år sedan, och det är inte helt billigt. Tror det kan vara svårt att få ekonomi i det när det handlar om ren hyreshusförvaltning.
 0
Olle Jansson (22 Juli 2010 23:13):
Det är hög tid att citera Åhrén angående arkitekturens sanna skönhetsvärden: "Den är tillbakadragen, opersonlig och har [...] mycket litet av yttre kännetecken gemensamma med den fria konsten. Den är bäst när man inte alls tar notis om den."
 0
Niklas S (6 Januari 2011 13:12):
Såg att en vindsvåning i fasadhuset nu är till salu. Kanske något för paret Tour/Persson ;).
+1
Gunnar Einarsson (6 Januari 2011 17:04):
Apropå Jan Jörnmarks tjusiga takspira på Kristinelundsgatan så undrar man ju lite hur man skulle gå till väga, vilka samhällsekonomiska spakar man behövde dra i så att säga, om man åter ville få ekonomi i förfunktionalistiska, mer påkostade byggnadsformer? För bevisligen har det ju en gång i tiden inte bara varit ekonomiskt bärkraftigt utan också socialt påbjudet att förse även enklare boningar med ganska överflödande dekor och detta dessutom på en avsevärt lägre produktivitetsnivå än idag.

@ Olle Jansson: Haha! Nej, den stora skillnaden mellan en målning och arkitektur är ju att den förra bara är att riva sönder eller ställa undan när man inte ids se eländet längre. Det kanske herr Åhrén och hans epigoner borde ha tänkt lite mera på innan han satte igång att omdana Göteborg!
 0
Jan Jörnmark (6 Januari 2011 17:45):
Gunnar, jag var ordförande i BRF:en när spiran beslutades. Drev igenom det genom att hänvisa till gamla ritningar, men också genom att påpeka att ett stiligare hus knappast skulle sänka priset på våra lägenheter. Det är den vägen jag tror man måste gå om man vill göra den typen av förändringar - hänvisa till kulturhistorien, men också dra i den ekonomiska spaken.

Du kan se en bild på det i "Bostadsbubbleartikeln", och så här efteråt kan jag ju konstatera att hela vindsombyggnaden blev lyckad på många sätt. Estetiskt var det ett jättelyft: kåken hade inte bara byggts med en spira, vi hade också haft vindskupor. Sedan hade spiran fallit offer för höststormen 1969, och kuporna för en okänslig ROT-renovering 1977-78.

När spiran och fönstren kom på plats 2009 fick hela huset tillbaka en naturlig balans. Har sett samma sak när jag avlägsnat sänkta tak inne i lägenheter - det blir en otroligt mycket större balans och harmoni i rummen.
 0
Jan Jörnmark (10 Januari 2011 07:54):
Jag såg två annonser i dagens GP som fick mig att rycka till. Nog fan är det vårt nya fina fasadhus som nu blivit en bostadsrättsförening (i dec 2010), vilket förstås förklarar varför resurserna till fasadrenoveringen kom fram.
http:​/​/​www2.​bjurfors.​se/​data/​CFil/​3S9QIEST/​BOOH26JR_​q7.​.​

Påtagligt är också att de två lägenheter som Bjurfors har ute nu ligger på en ny prisnivå för området - men det är ändå mycket attraktivt med tanke på läget.

http:​/​/​www2.​bjurfors.​se/​beskrivning.​aspx?​OBJGUID=​3R0​KD.​.​
http:​/​/​www2.​bjurfors.​se/​beskrivning.​aspx?​OBJGUID=​3R2I8.​.​

Här ser vi gentrifíering i praktiken!
 0
Mats O. (10 Januari 2011 09:49):
Grattis till 97:e platsen över Göteborgs mest inflytelserika Jan J. Vi får hoppas att du klättrar lite mera på listan till nästa år för dina åsikter om stadsplanering och byggande behövs höras av fler.
 0
mia (29 Augusti 2016 23:20):
Men varför måla det grått?
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.