Utskrift från gbg.yimby.se
....

Skisser av Gullbergsvass

 
Ett av de områden som den centrala staden är tänkt att utvigdas åt är ju Gullbergsvass. Förhoppningsvis med så stor exploatering och täthet att vi kan sluta vara oroliga för att eventuell vassvegetation ska uppstå och istället börja kalla området för Gullbergsstaden eller liknande. Området är till stora delar idag en stadsöken och trafikapparat. Mängder med ytor åt oss stadsbyggnadstörstande människor att drömma om alltså. Jag bläddrade lite bland gamla stadsplaneskisser och 1861 anordnades en stadsplanetävling för utvigdning av Göteborg, däribland Gullbergsvass. Ett av förslagen som belönades var ritat av ingenjör J Damm vars skisser jag lagt upp nedan.(klicka för större)


Det är lite svårt att inte drömma sig bort till en sådan här magnifik kvartersstad, särskilt då man vet hur ickestad det är i Gullbergsvass idag. Här har man bland annat fått in breda kanaler, ett tivoli, ett stort salutorg och några kyrkor. Sist men inte minst, Skansen Lejonet har nog en angenämare tillvaro än idag.
Dagens Gullbergsvass. Räls, utdöende terminalsbyggnader, asfalt. Bara närmast vattnet är det antydan till stad, fast kanske inte världens mest levande kvällstid. Gullbergskajen är dock väl värt ett besök.Det behövs en ny plan för Gullbergsvass, tills vidare får man la drömma om de gamla. Varför inte lite copy & paste.Källor: Göteborg genom ritningar av Gun Schönbeck / Regionarkivet
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Håkan Cullberg (5 Augusti 2010 15:08):
Jesper!

kul med denna återkoppling till gamla stadsbyggnadsideal. Han varinte så dum den där ing. J Damm. Skissen kom ju innan den stora industriella revolutionen då järnvägen tog över staden och staden formligen exploderade. Bergslagsbanan, spåret mot Stockholm och för att inte tala om alla industrispår som rätade ut alla spännande pirer och kajer i Göteborgs Hamn, förändrade i grunden vår stads utseende, samtidigt som det bidrog till den kraftiga expansionen. Men kvarstår att det är mycket spännande metod - Din overlay med den gamla kartan över dagens. Detta kan ge väldigt spännande uppslag. Jesper - pröva med att lägga en transparent kopia över dagens plan så kan man direkt se vad som kan återskapas av denna mycket fina kvartersstad med kanaler och allt i ett mycket centralt läge. Lycka till med denna utveckling. Du har startat mycket bra!
 0
Ing. (5 Augusti 2010 17:25):
Ja tänk att en stadsingenjör kan åstadkomma något så fint! Enastående helhetssyn till skillnad från dagens arkitekter som bara lär sig flumflum, eller hur Cullberg?
 0
Håkan Cullberg (5 Augusti 2010 23:04):
Ing. Skissen är gjord under en tidsperiod när arkitekten var byggherrens främste rådgivare och då stadsingenjören var stadens främste tjänsteman i planfrågor. i har idag mycket att lära av detta. Dels att yrkeskunskapen satt i högsätet och respekten för arkitekten och stadsingenjörens kompetens satt i högsätet. Nu mer har "verkmästarna" tagit över allra helst på se senare årtionden då totalentreprenad blivit allena saliggörande. I tron att total står för allt. Det enda det står för att en beställare eller byggherre vet vad det kostar i pengar och inget annat. Det byggda resultatet har inget att göra med det som arkitekten har ritat. Jag låter kanske lite gammelmodig nu men det är hög tid att arkitekten återtar sin förlorade roll. Situationen är egentligen ganska allvarlig, Idag finns det inte någon som tar det fulla ansvaret för en stads utveckling och dess gestaltning som stad. Det skulle behövas en haverikommission med detta precis som med den demokratiska processen betr, detaljplaner. Självklart skulle en översiktsplan/eller stadskarta som den som visas här ha en mer styrande roll än bara en massa ord utan innebörd som idag
 0
Emanuel Alfredsson (6 Augusti 2010 09:56):
Denna video är oslagbar.
http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​NINOxRxze9k

Se hur fint det ser ut. Jag gråter av glädje när jag ser den här.
 0
Niklas S (6 Augusti 2010 10:51):
Juste video Emanuel! Shared-space snarare än Gullbergsvass måhända men absolut värt att kika på den. Kopplingen gammal stadsplanering finns iofs där :)
 0
Michael Hjortstierna (6 Augusti 2010 11:51):
Varför en ny plan när den gamla fungerar alldeles utmärkt =))
 0
Niklas S (6 Augusti 2010 12:17):
Kanalerna är fantastiska i planen! Tycker absolut att det holländska arvet måste förvaltas i Göteborg.

Har sett att det finns förslag även från modern tid (observera att modern syftar till tiden då förslaget producerades och inte till att gullbergsvassförslaget är omodernt, snarare känns det toppmodert sina 150 år till trots) på kanalanläggning i Göteborg, så det kanske är på G så småningom :)
 0
Tobias Axelsson (6 Augusti 2010 15:41):
Ser ju helt makalöst bra ut, med tivoli och allt! Fantastiskt roligt att se, tack Jesper för att du rotar fram sådana här guldkorn!
Oavsett hur Gullbergsvass utvecklas måste Skansen Lejonet få en värdigare inramning och bättre tillgänglighet. Jag är född och uppvuxen i Göteborg men kan inte påminna mig att jag någonsin varit och kikat på lejonet. Undrar varför...
 0
Annika Knutsson (6 Augusti 2010 16:13):
Håller tummarna för fler bostäder, varför inte i Gullbergsstaden? Lite kanaler vore fint. Och varför inte anlägga centrala coola stränder när man ändå håller på? Som i Paris? Man kan ju alltid drömma!!!!
 0
Hannes Johansson (6 Augusti 2010 16:15):
Hur är egentligen vattnet i älven att bada i nu för tiden, behöver man fortfarande oroa sig för veckor på intensiven? :)
 0
Niklas S (6 Augusti 2010 16:28):
Det är fortfarande badförbud i alla fall...

Men jag skulle gärna se mer älvbad i Göteborg. Löfströmska kallbadhuset i ny tappning kanske? Köpenhamn har imo lyckats bra med bad i centrala staden och kanske kan vara nåt att snegla på för Göteborg.
 0
Niklas S (6 Augusti 2010 16:40):
Vikingbyggnaden kanske kunde få omges av bad ute på bananpiren?
 0
Herbert (6 Augusti 2010 21:47):
Hoppas verkligen, när väl Gullbergsvass skall planeras, att man vågar satsa på riktigt höga exploateringstal i och med närheten till centralstation. Leder ju dessutom tillbättre ekonomi för genomförandet. Det finns dessutom inte så många direkt berörda (nimbysar) så politikerna borde verkligen kunna våga lite för en gångs skull. Fantastiska förutsättningar får man säga!
 0
Christopher (6 Augusti 2010 23:39):
Håller med om att kanalerna ser fantastiska ut.
Vad gäller centrala badplatser tycker jag att det är riktigt sorgligt att Göteborg som har så mycket vatten flytande igenom sig, inte kan erbjuda centrala badplatser. Ta Stockholms som exempel, deras fantastiska parker berikade med strand- och badplatser i längs till exempel Kungsholmen. Att man som Stockholmare i princip bara kan slänga handduken över axeln och ta sig ett dopp mitt i staden.
Vi Göteborgare tvingas resa genom halva staden, bort från centrum ut mot de lite mindre roligt västra delarna för att få oss ett havsdopp. Jag hade mer än gärna sett badplatser längs älven, kanske till och med mot östra Hisingen för att locka folk till dem delarna av staden.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.