Utskrift från gbg.yimby.se
....

Valrörelse i rörelse

 
Nu har valrörelsen dragit igång på allvar. Yimby Göteborg är som alla vet tvärpolitiska och tar inte ställning för något parti. Men vi kommer att följa och uppmärksamma politiska utspel som gäller vårt intresseområde. Såväl Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin besökte igår Göteborg. Socialdemokraterna passade samtidigt på att ta upp bostadsfrågan på GP Debatt och gav flera konkreta vallöften:

Minst 10.000 bostäder i Göteborg fram till 2015

Ytterligare 1.000 bostäder ska reserveras för unga

Nytt investeringsstöd för hyresrätter

ROT-avdrag även för flerbostadshus

Sänkt skatt för bostadsrätt, hyresrätt och studentbostäder

Ingen utförsäljning av allmännyttan


Nu ser vi fram emot Alliansen motdrag. Det är väldigt roligt att alla partier, både till höger och vänster, förstår att bostadsbristen är en helt avgörande politisk fråga.

P4 Göteborg sänder en rad valdebatter inför valet. Man har redan debatterat trängselskatt, Västlänken och parkeringspolicyn. På onsdag 18/8 kl 15 är det dags för bostadspolitisk debatt. Då kommer det nog att hetta till på allvar...
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johan K. Sch. (17 Augusti 2010 12:12):
Utan att ta politisk ställning till utspelet undrar jag om det inte vore önskvärt, ur ett Yimbyperspektiv, att byta terminologi, eftersom allt tal om bostadsbyggande och bostadspolitik tenderar att reproducera ABC-tänket och den funktionsseparerade stadsplaneringen.

Vi Yimbyiter vill ju att det ska byggas hus i tät blandstad, och bra hus kan användas för olika syften, samtidigt liksom över tid: att bo i, att arbeta i, att konsumera i, att mötas i och utanför.

Så förutom att vi är partipolitiskt obundna borde vi som Yimbyiter vara indifferenta eller skeptiska till bostadsbyggande, men vi är asmycket för husbyggande och stadsbyggande och intresserar oss för stadspolitik.
 0
Matthias H. (17 Augusti 2010 13:04):
Precis Johan, jag blir nästan irriterad när partierna säger att dom ska bygga bostäder, det känns som dom tänker göra det helt planlöst. Hade dom däremot sagt att dom ska förtäta Göteborg genom att bygga blandstad med mängder av bostäder ovanför markplanet så hade det varit bra. Men jag är tveksam till om Reinfeldt, Sahlin, Hulthén etc ens förstår skillnaden.
 0
Hans Jörgensen (17 Augusti 2010 21:01):
För att sticka ut hakan lite skulle jag säga nej till nya bostadsområden. Det vill säga till nya mer eller mindre enskilda samhällen inom kommunen.
Fast det är klart, ser man stan ovanifrån en tillräckligt hög höjd så kan ju all ny bebyggelse inom en kommun tolkas som förtätning...

Istället röstar jag för förtätning med blandstad inom nuvarande stadsdelar. Både centralt, i "mellanstan" och i ytterområdena. Speciellt då vid knutpunkter och där det finns effektiv infrastruktur i form av kollektivtrafik och bilvägar.

Finns till exempel någon (politiker eller andra) som vill få till ett förtätnings/förstadnings/ombyggnads-program för förorterna?
 0
Jan Jörnmark (17 Augusti 2010 23:15):
Kan ju tycka att det här ser ut att bli en valrörelse i ruiner snarare än rörelse, inte minst efter förslaget att göra om T-banan till butlercentral.

Apropå Sahlins förslag kan jag bara konstatera att "More of the same" brukar vara ett lysande koncept i valrörelser - inte minst när politiken havererade redan 1942. Gillar också förslaget om lägre skatt för bostadsrätter, eftersom jag faktiskt betalat sammanlagt 12 000 i avgift sedan maj 2000 (blir ju en hundring i månaden för 190 kvadrat). Hade varit ännu bättre med noll.
 0
Christopher (17 Augusti 2010 23:24):
Förslagsvis ger man makt till de eldsjälar som driver för att utveckla staden till något mer än ett förortsgetto alá husipark.

"Kommunpolitikerna Agneta Granberg (M) och Anders Flanking (C) var med när förslaget presenterades, men det är inte partipolitiskt förankrat.
Vikingatemat är självklart för Cullberg.
- Det är ju våra rötter, som vi ska vara stolta över. Japanerna har sina samurajer, amerikanarna har sina nybyggare. Ute i världen är vikingar positivt förknippade med organisation och utveckling. Vi själva tänker för mycket på krig och horn, anser Håkan Cullberg.
I kuben ska det finnas information om nordisk historia men samtidigt ska framtidstänkande pågå, med koppling till näringslivet. Bygget kostar minst en halv miljard kronor.
- Det måste bäras av privata intressen, framhåller Agneta Granberg."
http:​/​/​svt.​se/​2.​27170​/​1.​1960​735/​utskriftsvanligt_​format

Rösta inte bara på ett parti utan på kandidater
 0
Daniel (18 Augusti 2010 10:16):
Frågan är vad staden ska bli. Det finns stora skillnader faktiskt i viss del av tänkandet hos olika partier. Det räckte ju att höra på P4:s debatt om parkeringar och trafiken. Men i det stora hela så kommer det inte att bli så stor skillnad. Det är inte politikerna som bestämmer. Politiker ger bara visioner om hur det borde vara och redskapen till det. Tjänstemännen är dom som planerar. Det räcker ju att titta på ordet blandstad för att förstå att tjänstemännens betydelse av det ordet skiljer sig från politikernas betydelse. Tjänstemännen lyssnar hellre på byggbolagen och är rädda att inget byggs alls, istället för att ställa krav.

@Jan.

Har du råd med 190kvadrat i centrala stan, så har du råd med en hundralapp i månaden i skatt.
 0
Jan Jörnmark (18 Augusti 2010 17:07):
Daniel - det var skrivet med ironi. Tendensen att dela ut fribrev till medelklassen i valrörelser är sagolik.
 0
Sven R (18 Augusti 2010 19:32):
På radion idag hörde jag Owe Nilsson (s) säga nej till inrättande av stadsarkitekt i Gbg, ungefärlig motivering "det finns redan så många arkitekter på SBK". Susanna Haby (m) sa också nej, "SBK behöver inte rita planer, det kan byggherren göra så klubbar vi politiker snabbt igenom dem".

Ganska illa att de två största partiernas företrädare i byggnadsnämnden har sådan skev inställning till stadsplanering. Min röst brukar läggas på Moderaterna men i år kommer jag att rösta på Fp som jag tycker har vettigast åsikter om stadsplanering på den borgerliga sidan. Centern har dykt upp som en bubblare med sin vision om Manhattan i Frihamnen. KD upplever jag mest vara ett Nimby-parti för stofiler.

Miljöpartiet verkar ha tendenser till att vilja bygga modern tät stad med utbyggd kollektivtrafik. Kia Andreassons historia av anti-urbana uttalanden förskräcker dock. Även Vänsterpartiet är hyfsat med på banan genom Margot Perlitz Ottossons engagemang. Fast deras idéer om eget byggbolag i allmännyttan tror jag skulle vara förödande för bostadsbyggandet. Det går ju stick i stäv med att öppna upp för fler aktörer.

Sossarna? Tja, stadsplanering är nog inte deras starkaste gren.
 0
Olof Antonson (18 Augusti 2010 20:31): Online
Det finns åtminstone en sosse som fattat galoppen.
 0
Krister (18 Augusti 2010 22:19):
Det finns inga klara mål för stadens utveckling. Mycket lite händer i praktiken. Det har ingen större betydelse om borgarna eller alliansen vinner valet. Det blir samma tröga harvande av de olika förslagen även i fortsättningen. Numera undviker jag centrala Gbg så mycket som möjligt.
 0
Daniel (19 Augusti 2010 08:23):
@Krister

Fast nu är det ju ingen skillnad på borgare, och Alliansen. :)
 0
Jan Jörnmark (19 Augusti 2010 12:08):
Alliansen lär ju ta det här på riksplan, och (s) i Gbg. Sedan blir Gbg den enda (s) styrda storstaden, men frågan är som sagt om det egentligen har någon betydelse. Här i stan har väl (m) hört till de som sagt nej till allra flest nybyggnads- och förtätningsförslag.

S tycks ju sedan ha en "nu står den här stadsdelen på tur" strategi, och sedan jobbar man mer eller mindre en i taget (Kviberg, Älvstranden, Kvillestaden etc). Koncepten i de olika delarna påminner ordentligt om varandra, och om det blir stad av det här kan verkligen diskuteras.

För den verkliga centrala staden kan jag tycka att det inte finns någon egentlig strategi. Ödetomterna breder ut sig decennium efter decennium, och nya förslag möts av protester som skapar ständiga långbänkar och opportunistiska politiska uppgörelser.

Panta Rei, som de gamla romarna plägade säga.
 0
Olle Jansson (19 Augusti 2010 13:03):
Herakleitos var ju och för sig grek och inte heller vet jag om parafrasen "Man kan inte två gånger stiga ut i samma stad, I samma stad stiger vi och stiger vi icke, det är vi och det är icke vi." är direkt träffande för Göteborgska ödetomter.
 0
Jan Jörnmark (20 Augusti 2010 00:13):
Allting flyter, Olle.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.