Utskrift från gbg.yimby.se
....

Platser och torg: Kungstorget med Saluhallen

 

Kungstorget med Saluhallen.


Kungstorget är en av de där platserna som Göteborg länge ignorerat. Den finns där men förfallet bara ökar i väntan på bättre tider, på nya idéer. Snart ska man ta fram programförslag för torget och allt vad det innebär.
I dagsläget när man promenerar över torget vilket inte är helt lätt, ser det mer ut som på en bilhandlares bakgård. Parkeringsplatserna har tagit över torghandlarplatserna. På många ställen ser det faktiskt minst sagt förjävligt ut.

Ska det verkligen se ut så här?
Fyra nyanser av grått. Man förstår att Vägvalet var ett populärt val i söndags.


Kungstorget har länge varit och bör väl förbli ett salutorg. Men då krävs det åtgärder för att få fart på handeln. Man kan gnälla om att det inte finns bäring för mer torghandel, men det finns ju lösningar på det mesta. 1966 revs den så kallade bazarlängan som gick i en halvcirkel runt torget och man har pratat om att kanske bygga upp något liknande igen. Här har vi väl en bra idé? Sedan kan man ju ta det ett steg längre och inte bara bygga upp bazarlängan igen utan kanske utveckla det hela en aning. Man kan bygga på i flera våningar, omsluta torget och därmed skapa en intimare rumsbildning av själva torget, vilket minskar risken för stora öppna öde ytor. I den nya bazarlängans bottenplan bör det naturligtvis likt i den gamla bedrivas handel av olika slag. En idé är att även hysa in marknadslokaler åt till exempel Kommersen, vilket skulle liva upp stället och ge variation i utbud, priser och besökare. Vi måste välkomna alla handlare till Kungstorget, även kebab- och falafelvagnar. Tycker man att deras primitiva vagnar är fula? Ja låt oss då låta dem hyra in sig i bazarlängan till en rimlig peng. Det viktiga här är ju att handeln blir rik och mångsidig och lockar många göteborgare, inte att till exempel Higab ska krama ur småhandlare på stackars ören. På övre våningar kan vi ha till exempel bostäder, vilket kan behövas. Även ett vandrarhem skulle nog passa bra in i byggnaderna.Bazarlängan. Tänk att bygga på dem med några våningar. Historisk förtätning.


Jag tror inte att så många egentligen är så förtjusta i parkeringarna längs Vallgraven. Här kan man på andra sidan de nya bazarlängorna låta torget trappa ned mot kajkanten. Vatten är populärt bland göteborgarna och man kan ibland hitta mängder med allt möjligt folk som sitter på kajkanten i skuggan av dessa bilar och intar sin lunchmacka. Låt oss ge människorna lite mer utrymme i staden, just här vid Kungstorget. Möjligen kan en lokalgata löpa runt den nya bazarlängan för att inte barriärisera staden. Men parkeringarna, nej tack.

Men Kungstorgets verkliga pärla är ju ändå den 121 år gamla Stora Saluhallen, en gastronomisk centralstation med ett myller av människor och föda. Men även här finns ju utvecklingsmöjligheter såklart. Saluhallen går idag i ett plan, varför inte utöka till två plan?
Saluhallens okända idag.


Varför inte utnyttja butikernas tak som golv till ett plan två? Det skulle bli en magnifik plats. Sen om det ska vara kaféservering, allmän viloplats eller plats för handel kan man ju diskutera. (vore ju synd om det likt skissen bara blev ett häng för diverse businesspeople i svart på lunch) Låt Saluhallen leva längre på kvällen, på flera plan.
Dagens användbara torgyta (orange). Önskad torgyta? (blått). Tänk då in bazarlänga längs trädlinjen.
Fler artiklar i serien Platser och torg: 
Grönsakstorget
Drottningtorget
Gustav Adolfs torg
Lilla torget

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (24 September 2010 16:24):
Bra inlägg! Jag skulle verkligen vilja se ett helhetsgrepp för Grönsakstorget och Kungstorget. Jag har en idé om att flytta all markparkering i området till ett underjordiskt garage vid sidan av Stora Teatern, som ligger bättre till i förhållande till Nya Allén. Vid Stora Teatern, ungefär där uteserveringen fanns, så byggs ännu en gångbro liknande Bazarbron över till Kungstorget.

I förlängningen så kan man sedan flytta ut alla markparkeringar längs vallgraven mot underjordiska garage vid Allén. Då kan de människor som hävdar att "utan bilen så stannar innerstan" ta sig dit samtidigt som vi frigör plats och skapar värden så att man ens får anledning att vilja åka dit.

En annan tanke är att göra om ytan längs vallgraven till cykelfartsgata.
 0
Mikael Kreutz (25 September 2010 01:28):
Gillar idén med en övervåning på Saluhallen!

Tror jag har postat ett exempel i forumet på en "basarliknande" byggnad som skulle passa in på Kungstorget.
 0
Olle Jansson (25 September 2010 13:13):
Uppsalas Saluhall - som jag i och för sig inte har mycket till övers för - används som nattklubb/diskotek på kvällarna med dans på övervåningen.
 0
Kjell Björkqvist (25 September 2010 13:49):
Helt rätt Jesper. Det måste hända något på en av de mest publika platserna som vi har i Göteborg. Jag tycker också att man ska se över parkeringsituationen så att bilarna kommer bort från kanalkanten. Var bilarna nu ska vara så är det inte där.
 0
Gunnar Einarsson (25 September 2010 21:58):
Ja, Uppsalas saluhall har ju haft krog på övervåningen i herrans massa år. Var ofta där som glad student och hivade öl.
 0
Erik Sandblom (26 September 2010 17:47):
Härliga idéer Jesper! Bygg längorna, bygg in en extra våning i Saluhallen och locka de små entreprenörerna.

Vandrarhem är en jättegod idé. Det skulle kanske gentrifieras till dyrt hotell så småningom, men försöka duger!
 0
Daniel (27 September 2010 09:07):
En grej man kan göra med längorna är at bygga upp ungefär som den gamla. Göra någon sorts pastisch av den gamla längan, för att sedan kanske bygga ett glasvandrarhem/hotell i en våning ovanpå. En byggnad som inte kommer att märkas särskilt mycket, men ändå verka som utfyllnad.
 0
Fredrik (27 September 2010 13:28):
Krossade lampor, kravallstaket och fula parkbänkar. Är det bilarnas fel eller vadå? Förstår inte kopplingen.
 0
Olof Antonson (27 September 2010 15:58):
Det finns ingen koppling mer än att kombinationen ger ett ganska tråkigt intryck.
 0
Jens Ekengren (27 September 2010 21:13):
Daniel: varför inte två våningar ovanpå? För en gångs skull ligger det ju inga bostadsrätter i närheten som kan klaga för mycket, och torget kanske inte lider så mycket av att skuggas (eller rättare ramas in ordentligt).
 0
Daniel (28 September 2010 08:27):
@Jens

Jag vet inte om det är så taktiskt rätt att bygga trevåningshus direkt. Det skulle ju harva i kommunen i all evighet. Då är det ju nästan bättre att bygga ett tvåvåningshus som är byggt för att kunna byggas på med en till våning. :)
 0
Karl H (28 September 2010 12:19):
Jesper. Om jag har fattat dig rätt:

Fika, restaurang och öl på ny övervåning med utsikt över kommersen nedanför.
Lunch och delikatesser på nedervåningen.

Helt lysande!!
 0
Fredrik (28 September 2010 14:25):
@Jesper - Mycket bra ideér där. I synnerhet idén med att utnyttja våning två på Saluhallen. Hur kan ett sådant smultronställe vara outnyttjat? Saluhallen ser oerhört vackert ut inifrån.
 0
Jesper Hallén (29 September 2010 18:06):
Karl: Ja ungefär så ja! Det är ett förslag i alla fall. Inte bara min idé förresten, även en viss yimby-Daniel har haft dessa tankar :)
 0
Jens Ekengren (1 Oktober 2010 11:55):
Daniel: du kanske har rätt, det kanske blir lättare att göra stegvis.
 0
Stefan L (17 Oktober 2010 19:02):
Istället för parkeringen kunde man göra något liknande sandwalls plats i Borås.

http:​/​/​www.​boras.​se/​images/​18.​63fbc1fa126f45b1ad780​0​0​8.​.​
 0
Jesper Hallén (18 Oktober 2010 21:18):
Stefan: Ja det hade inte varit fel.
 0
Stefan L (19 Oktober 2010 19:27):
Man kan ju vara lite flexibel och låta det vara så från maj-augusti och har parkering resten av året. I Paris till exempel gör man en beach av en väg längs Seine på sommaren och som sagt väg resten av året.

http:​/​/​www.​adrianleeds.​com/​parlerparis/​issues/​images/​2.​.​
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.