Utskrift från gbg.yimby.se
....

Valrörelse i rörelse II

 
I dagens GT-intervju med moderaternas ledare i Göteborg, Jan Hallberg, höjs bostadsmålet avsevärt. Hallberg vill bygga 12.000 nya lägenheter under nästa mandatperiod och på toppen av det se till att det byggs 3.000 nya egnahemsbostäder. Det handlar alltså totalt om 15.000 nya bostäder i Göteborg under fyra år, dvs. 3.750 bostäder/år.

Länsstyrelsens rapport om bostadsmarknaden som kom nyligen - och som vi skrivit om tidigare - visar att länets befolkning förväntas öka med ca 8300 personer årligen. Göteborg beräknas stå för hälften av dessa. Följer man nyckeltalen för bostadsbehov betyder det att Göteborg behöver ett tillskott av ca 2500-3000 bostäder per år.

Om Moderaternas ambitiösa bostadsmål blir verklighet kommer man alltså att för första gången på länge att kunna minska bostadsbristen.

Nu väntar vi förstås på de rödgrönas motdrag. Det är väldigt roligt att alla partier, både till höger och vänster, förstår att bostadsbristen är en helt avgörande politisk fråga.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (5 September 2010 12:18):
Ändrade rubriken för att hålla ihop vår valrapportering bättre. :)
 0
Olof Antonson (5 September 2010 13:00): Online
Vi får se till att alla dessa bostäder integreras väl. Det finns en överhängande risk att de (det styrande skiktet) syftar på bostadsområden snarare än stad.
 0
Hannes Johansson (5 September 2010 13:28):
Såvitt jag har förstått så vill väl Jan Hallberg m.fl. att man ska (delvis) lösa miljonprogramsförorternas (finns det någon smidigare term?) problem genom att förlägga fler villamattor till områdena för att uppnå mer social blandning. Men jag undrar om det verkligen är en lösning på så värst många problem.

Förortsproblem som utanförskap, tristess och monotoni kommer väl knappast lösas genom att det tillkommer några, i sin tur isolerade, villaområden i dessa stadsdelar? Villamattor lockar ju inte direkt till spännande spontana möten eller stadsliv. Och eftersom villor är så ytineffektivt så kommer ju inte befolkningsunderlaget öka så särskilt mycket heller, jämfört med om man istället hade försökt ta staden till förorten och ge folk en anledning till att gå utanför dörren (och inte bara för att rasta hunden).
 0
Daniel (5 September 2010 18:34):
Ett problem med alla löften är att man kan inte tvinga bolag att bygga 12000 nya bostäder. Dom flesta av dessa 12000 är redan inmutade och kommer att byggas oavsett vem som vinner (t.ex. kvillestan och norra älvstranden, och sedan har vissa en kreativ bokföring vilket leder till att porslinsfabriken kommer att räknas med samt även friggagatan och aröds ängar.

Det enda sättet att aboslut lova 12000 bostäder är att låta kommunen bygga dom, och det vill nog inte moderaterna göra. Dom verkar inte vara så sugna på ett kommunalt byggbolag.
 0
Daniel (7 September 2010 12:14):
Jag vill bara säga att på Göteborgs hemsida så projekteras det just för tillfället för 20000 bostäder som ska byggas inom dom närmsta 10 åren, runt 15000 projekteras för dom närmsta 5 åren. Så att lova 12000 är nästan en självuppfyllande profetia.
 0
Hannes Johansson (7 September 2010 13:00):
Det är väl lite som med infrastruktursatsningen, som egentligen hade legat i budgeten länge men som sedan presenterades som en nysatsning. Rätta mig om jag har fel.
 0
Daniel (7 September 2010 13:08):
@Hannes

det är alldeles korrekt. Mycket av det man säger är nysatsningar på 400 miljarder (eller vad siffran nu var), så räknade man även med det precis färdiga resecentrumet i uppsala, hallandsåstunneln och marieholmslänken m.m.
Många löften är att slå in öppna dörrar.
 0
Sven R (7 September 2010 17:22):
"Så att lova 12000 är nästan en självuppfyllande profetia." Inte om man har satt sig i en allians med Kia Andreasson. Alla de där projekten måste ju få sin detaljplan först, eller hur?
 0
Daniel (8 September 2010 08:28):
@Sven

Dom flesta har fått sin detaljplan färdig, och många är i projekt just nu såsom ett godkänt program i lillhagen på 500 bostäder, planutställning på 300 lägenheter vid torpagatan, 1600 lägenheter är igenom för byggnation vid östra kvillebäcken, detaljplanen för 220 lägenheter vid lindholmsallen är klart o.s.v.

Kia börjar bli förbikörd av förnyarna i miljöpartiet.
 0
Krister (8 September 2010 15:56):
Om nu inte alla gillar att bo i lägenhet centralt måste Gbg även tillgodose behovet för dem som önskar bo lite längre från stadskärnan. Annars kniper grannkommunerna dessa personer vilket minskar skattebasen i Gbg. Med de stora utbyggnader av kollektivtrafiken som föreslås finns möjlighet att bygga flera kommundelscentra i olika riktningar typ Frölunda Torg.
 0
Sven R (8 September 2010 19:00):
Daniel, finns det detaljplaner för över 6000 lägenheter som bara väntar på byggstart? Det låter som du pratar i nattmössan. Och dessutom orkar jag inte vänta på att Kia ska bli "förbikörd av förnyare". När kommer det att ske? När hon pensioneras? Det är enklare att rösta bort henne redan den 19 september.
 0
Olof Antonson (10 September 2010 16:57): Online
@Krister: Det mesta som byggts sedan efterkrigstiden är väl i princip ändå perifera bostäder? Att alla inte tycker om att bo centralt ser inte jag som ett problem, eftersom knappt något byggts i centrala lägen. Samtidigt är centrala bostäder - och stad - något som efterfrågas i dagsläget.

Det är inget motsatsförhållande egentligen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.