Utskrift från gbg.yimby.se
....

Den femtonde Yimbyvandringen - Kvillebäcken etc

 



Det genomförs många stadsvandringar i vår stad och intresset för stan och vår historia är stort. Men då andra mest analyserar och blickar tillbaka, tittar vi framåt! Vi försöker se möjligheter där andra konstaterar fakta. Vi ser blandstad där andra ser parkeringsplats. Vi ser butiker där andra ser elskåp. Vi ser livliga gator där andra ser trafikleder. Vi ser framåt där andra ser bakåt. Tyvärr såg jag inte att inställningarna på kameran var lite fel så det blir rätt skumma och mörka bilder i dagens rapport från vår vandring i söndags.







Vi var nog cirka tjugo vackra yimbyiter som promenerade genom Kvillebäcken med omnejd. Startplats var det lite diffusa Vågmästareplatsen. Platsen där den hela och halva specialen en gång uppfanns av en korvgubbe och en av hans trogna kunder. Men det är ju en helt annan historia som vi får ta någon annan gång.


.




Vi noterade ett landshövdingehus med fyra våningar istället för vanliga tre. Mer sånt, tyckte vi. (nej, huset vi pratar om är inte höghusen i bild, utan här får man använda fantasin)


Vi strosade Hjalmar Brantingsgatan upp och kikade in i de gamla landshövdingekvarteren (kvarter bestående av Göteborgs arkitektoniska stolthet landshövdingehus). Vi förundrades över de med staket uppdelade innergårdarna. Var det olika fastighetsägare? Inget gott skäl dock. Var det för att förhindra genomgång? Kanske.










Vandringen gick vidare upp emot Wieselgrensplatsen, där byte av torgplattor var under genomförande. Dock inte när vi var där, det var ju söndag och vilodag för många. Vi diskuterade torgets framtid. Någon tyckte att man kunde gatisera torget, alltså att låta en gångfartsgata löpa längs torget och på så sätt sammankoppla WP till staden. Andra höll inte med alls utan ville ha platser i staden fria från biltrafik. Man kan säga såhär att ingen gemensam åsikt klubbades av Yimbys klubba den kvarten. 





Originalbutiken, som från början hette LL:s livs, innan sammanslagningen med Willys cash (därav röda LL). Här handlade ungefär hela Hisingen förut, landets kanske då billigaste matbutik.




Något som retar gallfebern på oss i Yimby är planerna på nya punkthus på Bjurslättsplan. En fullständig katastrof och ett hån mot oss som bryr oss om vår stad. En trubbig kniv i hjärtat på en redan liggande yimbyit. Nu tramsar jag kanske men det är faktiskt en riktigt korkad idé och ett mycket uselt markutnyttjande. Detta kan man läsa mer om här.



Vi blickar ut över Bjurslättsplan och dess parkeringsplats.




Vi gick vidare och tillbaka genom Wieselgrensplatsen och dess spårvagnshållplats. Man konstaterade att det var här som torget egentligen kanske borde befinna sig, där spårvagnarna är. Idéerna från Stadsbyggnadskontoret om att lägga ned biltrafiken i sänkan där spårvägen idag går och lyfta upp spårvägen till markplan togs upp och diskuterades. Några tyckte om idén och ville gärna få bort, eller i alla fall gömma bilarna och oljudet från dem. Andra tyckte att det kanske mest var ett sätt att i god göteborgsk anda gräva ned problemet. (synd bara att den där göteborgska gräva ned-andan ännu inte gett oss vare sig tunnelbana eller någon slags Västlänk).






Bakom ryggen på oss har man stängt ned verksamheter och omvandlat lokaler.







Nästa stopp var Virveltorget, som de senaste åren har genomgått en olycklig stängningsprocess. Butiker har stängt och lokaler har byggts om till annat. Så det är inte längre så mycket till torg att tala om. Vi gick vidare upp genom bostadsområdet och upp mot Ramberget. Här möter vi ett par äldre landshövdingekvarter, lite bortgömda sådär. Förbi Rambergsskolan och dammen vid Keillers parks början och upp för gångvägen över lilla Ramberget. Efter ett kort stopp vid Strömbergsplanen (efter Brämaregårdens stolthet, den legendariske Glenn Stömberg) promenerar vi nedför Brantbacken. Här tar vi en snabb titt på den vackra utsikten man har uppe på kullarna på rätt sida älven.






Han som har detta huset har fixat och donat på detta i säkert tio-femton år. Fint ska det bli! Intressant litet hus vid gatan.










Väl nere tog vi oss en avstickare för att beundra de stora ståtliga villorna vid bergets fot. Sedan gick vi in emot Kvilletorget, pratade lite om Kvillestaden och dess om- och uppbyggnad 1979. Jag visade lite före- och efter bilder och dessutom fanns det ytterligare fotografier över detta i ett skyltfönster. Sist men inte minst kollade vi in det på Yimby omskrivna "fasadhuset" som nu ser riktigt vackert ut, där det ligger i sitt hörn.

Vi tackar alla som ville vandra med och ser fram emot nästa vandring. Håll utkik här på Yimby om när, var och hur.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (8 Oktober 2010 15:36): Online
Tack till samtliga för en trevlig vandring (vädret till trots)! Mycket fin rapport, Jesper.

Göteborg har massor av intressanta miljöer att erbjuda, såväl positiva exempel som fruktansvärda abominationer att förfasa sig över, och det finns många vandringar kvar att göra.
Har ni idéer på en vandring, eller kanske förslag på platser som man inte annars har direkt anledning att besöka, så har vi en tråd för planering på forumet: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​forum/​thread.​aspx?​id=​225
Där finns även en sammanställning - och dokumentation - över samtliga vandringar YimbyGBG arrangerat.
 0
Peter Bilist (8 Oktober 2010 22:49):
Ja, tack för den trevliga vandringen.

Under vandringen från Virveltorget och upp till Rambergsvägen diskuterades vad som funnits där före miljonprojektet. Någon föreslog villor. "Nä", tänkte jag, men jo...

Den lilla Bergavägen löpte då hela vägen ned till spårvägen och utmed denna kunde man beskåda följande (vi varnar för hemska scener):

http:​/​/​carlotta.​gotlib.​goteborg.​se/​pls/​carlotta/​VisaOb.​.​
http:​/​/​carlotta.​gotlib.​goteborg.​se/​pls/​carlotta/​VisaOb.​.​
http:​/​/​carlotta.​gotlib.​goteborg.​se/​pls/​carlotta/​VisaOb.​.​
http:​/​/​carlotta.​gotlib.​goteborg.​se/​pls/​carlotta/​VisaOb.​.​
 0
Emanuel Alfredsson (9 Oktober 2010 00:05):
@Peter U:
Länkarna fungerar inte.
 0
Olof Antonson (9 Oktober 2010 00:49): Online
För mig funkar de.
Undra om det finns något flygfoto över platsen?


Edit: Hittade ett från 1962 http:​/​/​mitthisingen.​se/​img/​doc/​fly0​17.​png

Det vore intressant att se ännu tidigare foton. Många av husen verkar ha rivits redan under 50-talet.
 0
Peter Bilist (9 Oktober 2010 12:21):
Olof: Bra bild. Det var tydligen ingen totalsanering, utan en tvåstegssanering.
 0
Daniel (11 Oktober 2010 08:50):
Om man köper boken Göteborg när 40- och 50-talisterna växte upp så finns det flygbilder där från området. Men jag gissar att detta villaområde upp till ramberget skulle saneras redan innan och ersättas av landshövdingehus. Men så blev ju den husmodellen omodern och vi fick denna bostadsrättsförening istället.
 0
Sarha (11 Oktober 2010 21:08):
Aha! Det är nedför Brantbacken man ska gå, jag brukar alltid gå åt andra hållet och få andnöd, typ halvägs upp. Men då är det å andra sidan bara halva vägen kvar.

Och jag ser att ni var precis utanför min trappuppgång på Wieselgrensplatsen, najs, eller nåt.
+2
Gunnar Lundh (3 Mars 2013 12:42):
Kommentar till bildtext:

"Han som har detta huset har fixat och donat på detta i säkert tio-femton år. Fint ska det bli! Intressant litet hus vid gatan."

Det "lilla huset vid gatan" var en kiosk, åtminstone under skiftet 50-60-tal. Har själv handlat godis där, som ung pojk.

Bodde i barn- och ungdomstid i Brämaregården och har en mångfald minnen från denna tid, om hur kultur och levnadsvillkor var. Vår familj drev möbelaffären Hisingens Möbelaffär, i hörnet Brämaregatan-Hisingsgatan mellan tidigt 40-tal och fram till 1983.

Om någon till äventyrs vill ha detaljerade uppgifter om livet denna tid ...
 0
Patrik Höstmad (3 Mars 2013 16:52):
Intressant! Tack för uppgifterna Gunnar.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6734 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee