Utskrift från gbg.yimby.se
....

Färjenäsparken – modern park med gamla anor

 


Färjenäsparken ligger högt belägen mellan Eriksberg och Älvsborgsbron. Tidigare låg det en containerterminal uppe på platån, som skiljde bostäderna på Eriksberg från parken, men idag har bebyggelsen nått ända fram. Med fler människor boendes i området har platsen fått en upprustning, och nyligen återinvigdes parken med ett nytt aktivitetsområde.Inte långt från den provisoriska förskolan har det byggts en stor lekplats med många olika sorters gungor och rutschkanor. Området inbjuder till lek och kommer troligtvis integreras med den nya Taubeskolan, som förväntas stå färdig 2012. Skolan är tänkt att hysa både förskoleverksamhet och skola i årskurserna 1-9.Nedanför lekplatsen breder en basketplan ut sig, och i anslutning finns en skatepark i betong. Bakom ett stängsel ligger nya fotbollsplaner med konstgräs, och bortom träden skymtar Älvsborgsbron. Trafiken ger ifrån sig ett dovt, konstant mullrande, och från slänten syns älven mellan träden. Det hela påminner om vyn från Fort Mason i San Francisco mot Golden Gate, fast spegelvänt.Även skateparken är utsmyckad med detaljer som får den invigdes tankar att vandra iväg till Kalifornien. Bland annat återfinns samma sorts kanter som är standard i amerikanska ”backyard pools” på en av ramperna. Dessa bassänger, med rundad botten, är att betrakta som arketypen för alla de olika hinder som senare byggts för att åka i.I mitten finns ett hinder som liknar en bro i San DiegoPumping iron…

Längst ut i kanten av det nya aktivitetsområdet ligger ett sorts utomhusgym, fast inte riktigt av typen ”Muscle Beach” i Venice, L.A. Om jag förstod instruktionstavlan rätt så använder man kroppen som motvikt, snarare än trehundrakilos hantlar …Backen leder upp mot kullen där föregångaren till dagens Göteborg låg. Karl IX (farbrorn med stridshammaren på ”Kopparmärra”) grundade staden 1603, på ett strategiskt läge tvärs över älven från Älvsborgs slott. Planen var att upprätta något sorts handelscentrum genom att locka Holländare till att bosätta sig där under gynnsamma förhållanden.

Det bar sig dock inte så länge, för 1611 kom danskarna och brände ner allting till grunden. Staden återuppbyggdes aldrig på samma ställe, utan flyttades längre uppströms där det nutida Göteborg ligger.Miljö som tagen ur Tolkiens böcker - fattas bara vildsinta orcher …Längst uppe på kullen är utsikten fantastisk! Man ser ut över hela stan och hamninloppet. Under 1900-talet gjordes utgrävningar i området, och man fann bland annat denna kyrkoruin.Vy från det gamla Göteborg över det nya – Nordostpassagen 2.0
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mikael Kreutz (29 Oktober 2010 19:16):
Nordostpassagen 2.0

Klockrent :D
 0
Tobias Axelsson (29 Oktober 2010 19:45):
Snyggt med naturstenar och kakelplattor på skatehindren och inte bara ren betong :)
 0
Olof Antonson (29 Oktober 2010 23:06): Online
Frågan är hur man bättre knyter ihop Eriksberg med de gamla fina husen i Färjenäs: http:​/​/​maps.​google.​se/​?​ie=​UTF8&ll=​57.​69467,11.​90​1755&s.​.​

Skulle kunna bli en yimbyvandring. Finns en del intressanta saker i området, inte minst hamnbanan vs Pölsebo.
 0
Patrik Höstmad (29 Oktober 2010 23:25):
Intressant.

Kollade i google maps och det är tyvärr likt Nordostpassagen även från gatuplanet :(
 0
Olof Antonson (1 November 2010 22:44): Online
Något som är intressant med "platån" är att man valt en sorts kvartersstruktur på några av husen. Inspiration från Norra Biskopsgården?
 0
Brunböna (3 November 2010 11:10):
Haha trodde först att "Under 1900-talet gjordes utgrävningar i området, och man fann bland annat denna kyrkoruin. " ironiskt syftade på sista bilden. Lite besviken när jag såg att så inte var fallet.
 0
Olof Antonson (3 November 2010 12:20): Online
Hehe :)

Det skulle lika väl kunnat vara så. I alla fall i framtiden, det enda de kommer gräva fram då är dessa modernistiska längor.
 0
Sarha (11 November 2010 18:36):
Åh, jag gillar verkligen den parken hur mycket som helst! Och så gillar jag när det börjar skymma och all belysning vid Eriksbergskranen tänds upp. Man kan ju tycka vad man vill bostadsområdet i sig, men jag gillar iaf att de har verkligen satsat på snygg ljuskonst där i området. Sen kan man väl tycka att det är lite slöseri med energi också, men det brukar jag bortse ifrån...
 0
skojaren (30 November 2010 10:22):
Jag är den bästa som har åkt där :p
 0
Daniel A.M. (30 November 2010 11:50):
Okej ställe men för hög ljudvolym från älsborgsbron mynning. De borde bygga upp ljudvallar.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.