Utskrift från gbg.yimby.se
....

Göteborg behöver fler attraktiva stadsdelar

 
Den som har sett marknadsföringen av lägenheterna i det framtida Östra Kvillebäcken har möjligtvis reagerat över säljargumentet som framförs: Sex minuter från Brunnsparken. Stadsdelen marknadförs alltså inte främst med sina egna meriter, utan med att det är så nära centrum. Promenera förbi Porslinsfabriken så ser du att det står "City living" på banderollerna. Men inte är väl Porslinsfabriken i sig så särskilt stadsmässig? Utformningen av området verkar ju snarare för att omöjliggöra en framtida stadsmässighet. Det måste alltså vara närheten till staden man syftar på.

Porslinsfabriken - City living
Porslinsfabriken: Kanske inte så mycket city living som living close to the city?

Det är skönt att se att man börjar fråga sig vad det är som gör stadsdelar attraktiva, som GP rapporterar om (Anna Erikssons nyhetstips!), men det är konstigt om man drar slutsatsen att centralt läge är en av de viktigaste faktorerna till varför en stadsdel blir attraktiv. Centrum - i bemärkelsen stadscentrum - är ju egentligen en illusion, någonting som inte är statiskt utan som förändras över tiden. Göteborgs centrum har genom historien befunnit sig på olika geografiska positioner.

Det är väl knappast den geografiska positionen som först och främst gör en stadsdel attraktiv. Närhet till centrum, javisst - men vad är det egentligen man vill ha närhet till? Det måste väl ändå vara det utbud av service och handel, det stadsliv som finns i "centrum" som man vill ha närhet till. Det är ju bara att titta på de stadsdelar som har högst söktryck på bostäder - vilket det glädjande nog verkar som att man också har börjat göra.

Men jag skulle tro att det är varken närheten till en viss geografisk punkt, fasadmaterial eller våningsantal som gör stadsdelarna så attraktiva. Det de har gemensamt är nämligen att de har en tillräcklig täthet, tydligt definierade gaturum och avgränsningar mellan privat och publikt och en tillräckligt hög grad av funktionsblandning. Stadsdelar som visar upp dessa karaktärsdrag tenderar att vara populära. De är ju naturligtvis inte rätt för alla - men vilket boende är det? Poängen är att det är sådana områden det tycks råda störst brist på i dagsläget.

För att skapa nya attraktiva områden verkar man idag gå en annan väg. Istället för att skapa fler stadsdelar med samma värden som de idag mest attraktiva, så verkar man istället se kvaliteten i de nya områdena som närheten till andra, redan populära områden. Varför har man inte ambitionen att istället skapa områden som i sig har någonting att erbjuda? Varför har man satt ribban så lågt? 

Det måste väl kunna finnas en politisk vilja och en yrkesstolthet som manar till att skapa områden vars främsta merit inte är närhet till ett annat område, utan positiva värden inom området i sig. Det skulle ju kunna vara en vision.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Karl H (13 Oktober 2010 12:09):
Vilken bra reflektion, Hannes!
Just porslinsfabriksområdet har ju en extra dimension med Kvillebäcken samt läget mellan Hjalmar Brantingsplatsen och stadsdelen Kvillestan. Rätt hanterad skulle bäcken och området kunna spela an och flörta med Göteborgskaraktären med de grävda hamnkanalerna i city. Varför inte skapa ett litet Nyhavn här?

Nu har man istället stängt möjligheten att från Hjalmar Brantingsplatsen nå Kvillebäcken/kanalen och gjort området till ett halvprivat grönområde. Inget fel i det, men det är synd eftersom området inte länkar ihop befintliga Kvillestaden med Hjalmar Brantingsplatsen. En död zon mellan två fungerande områden har skapats, istället för tvärtom.

Kanske hade man då kunnat slå sig för bröstet och säga: Välkommen till framtidens Göteborg! alternativt: Här skall staden ligga.. :)
 0
Matthias H. (13 Oktober 2010 12:29):
Som vanligt så har du så rätt i det du skriver Hannes.
 0
Olof Antonson (13 Oktober 2010 12:44): Online
Det är märkligt hur man ständigt försöker uppfinna hjulet på nytt. Idéerna om Centrala Älvstaden innehåller många fina ord, men om "City Living" skall tillämpas på fler ställen, så kör man fast i en rent parasitär stadsstruktur, vilket rimmar illa med visionen. Målet skall givetvis vara att Göteborgs centrum utvidgas och växer över på Hisingen, och då måste det som byggs utformas i den andan. Det är viktigt att det nya blir livskraftigt i sig självt, att det besitter egna kvaliteter, och att det inte bara blir ännu en centralt belägen gated community.
 0
Gunnar Einarsson (13 Oktober 2010 14:30):
Tror bland annat att "mellanstaden" är ett ord som det har gått troll i. Varför ens ha detta begrepp istället för att rätt och slätt proklamera att man vill bygga "stad"? Kan ju bara bero på en tankestruktur där alla utgår ifrån att det nya som byggs måste luta sig mot ett pyttelitet "city" where the real action is i motsats till att det är detta centrum som sväller ut och erövrar sin semiurbana omgivning.
Det riktigt paradoxala är ju att en sådan tankestruktur innebär ett implicit erkännade av att allt modernistiskt man skapar i nyfunktionalismens och SCAFT-punkthusens förlovade namn, och som man med näbbar och klor försvarar mot all form av vett och reson, faktiskt är komplett värdelöst. Existensberättigande kan det som sagt bara skaffa sig genom sin närhet till Brunnsparken.
 0
Daniel (13 Oktober 2010 14:49):
@Gunnar

Undra om inte mellanstaden är som mellanmjölk.
 0
Johannes Hulter (13 Oktober 2010 15:08):
Bra inlägg Hannes!

@ gunnar: Porslinsfabriken etc ligger inte i Mellanstaden utan i det ÖP kallar "Centrala Göteborg: Förnyelseområden". Så det råder inga tvivel om att det här är den framtida stadskärnan.

Men sedan ska man gå från snack till verkstad. Det är knepigare...
 0
Erik Sandblom (13 Oktober 2010 15:21):
Hannes, bra skrivet!

Daniel, mellanmjölk, hahaha! :)
 0
Olof Antonson (13 Oktober 2010 15:24): Online
Ja, eller hur, om detta skall vara en del av den framtida stadskärnan, så är den här typen av bebyggelse oförenligt med den visionen. Det riktiga hade varit att statuera ett exempel genom att påbörja någonting stadsmässigt här, en försmak på vad som komma skall, men det blir Lindholmsallén 2.0 istället.
 0
Gunnar Einarsson (13 Oktober 2010 15:42):
Johannes, my bad, men det gör ju å andra sidan bara saken så mycket värre! Och mellanmjölkstänkandet (Daniel, hehe!), torde väl i princip ändå vara detsamma. :-)
 0
Gunnar Einarsson (13 Oktober 2010 15:56):
Olof, "statuera exempel", precis. Man hade ju haft anledning att vänta sig att den nya innerstaden på den okända Hisingskontinenten verkligen skulle försöka erövra ett brohuvud här, efter debaclet på Lindholmen, men icke! Är ju så självklart: några slutna kvarter i dramatiskt samspel med vattnet som man till och med får på köpet. Alltså, hur svårt kan det egentligen vara?
 0
Daniel (14 Oktober 2010 08:14):
Vi har ett problem.

Blandstad är när folk i bostadsrätt får träffa på en som bor i hyresrätt enl. politikerna.

http:​/​/​www.​gp.​se/​nyheter/​goteborg/​1.​468157-​nej-​till-​ex.​.​
 0
Sven R (14 Oktober 2010 09:42):
Såg att GP också skriver om det:

http:​/​/​www.​gp.​se/​nyheter/​goteborg/​1.​467866-​kafe-​pa-​ram.​.​

Enligt Kia Andreasson så blir en servering ett för stort ingrepp i naturmiljön. Dessutom riskerar vi att folk kör bil. Med den logiken borde Skatås motionscentral inte heller ha byggts upp efter branden.
 0
Sven R (14 Oktober 2010 09:43):
Ojdå, fel tråd.
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2010 11:07):
Några klipp ur PEABs märkliga nyspråks-broschyr om Porslinsfabriken, "CityLiving": http:​/​/​www2.​peabbostad.​se/​data/​CFil/​3OKRETLH/​CBRCE4HJ_​.​.​

När vi planerade Porslinsfabriken trodde vi att många skulle vilja bo just här. I city, med centrum på bara några minuters avstånd. För det är ju i stadskärnan man hittar allt det där som gör storstaden Göteborg till något speciellt. Kultur, nöjen, restauranger, caféer och butiker – allt det man vill ha nära till.
/.../
I centrum möts alla. Ingen annanstans i staden kan man uppleva samma blandning av människor. Här möts personer med olika stil, ålder, yrke och intressen. Man shoppar, arbetar, roar sig, umgås eller bara strövar omkring. Gatorna är fyllda av liv och rörelse och för den som slår sig ner på ett café krävs sällan någon annan underhållning än den som pågår direkt utanför fönstren. Göteborgs cafékultur är högst levande åretrunt, men så fort solens strålar börjar värma det allra minsta exploderar den med uteserveringar överallt. Och där det inte finns någon uteservering skapar människor sina egna genom att sätta sig på trottoarkanter eller fönsterbänkar för att svepa en snabb espresso. I city finns al tid tid och plats för en spontan fika.
/.../
Ibland vill man bara strosa omkring i maklig takt och njuta av livet. Varför inte passa på att utforska dina egna kvarter. Omkring dig hittar du äldre kvarter med historia och personlighet. Här finns service, udda små butiker och restauranger för alla smaker.


Och deras eget bidrag till stadslivet?

Feast your eyes on this: http:​/​/​www2.​peabbostad.​se/​data/​CBild/​3OHBBP5I/​1MRSH2KM.​.​
 0
Daniel (14 Oktober 2010 14:24):
@Johannes

Visst är bilden tragisk. Den är ju inte ens förskönande.
Det finns andra områden som faktiskt ser mer sympatiska ut:
http:​/​/​www.​hitta.​se/​LargeMap.​aspx?​gatubild&gvX=​6415483.​.​

Men arkitekturen är inte så långt ifrån varandra om man bortser från glasväggarna.
 0
Daniel (14 Oktober 2010 14:25):
Det kanske tom är så att denna plats, som bara ligger 11 minuter från Brunnsparken, är lika attraktiv?
http:​/​/​www.​hitta.​se/​LargeMap.​aspx?​gatubild&gvX=​6411555.​.​
 0
Kristina Gradin (14 Oktober 2010 15:07):
Som representant för byggherrarna på Kvillebäcken vill jag säga att vi instämmer i mycket av det som sagts här ovan. Vi har en stor ambition att göra det nya Kvillebäcken just stadsmässigt, inte nära city utan en del av city.

För er som då undrar varför vi väljer att kommunicera "6 minuter från brunnsparken" är det för att i första skedet sätta Kvillebäcken på kartan, då faktum är att alla inte vet var området ligger. Att berätta om visionerna och förmedla områdets kvalitéer ligger självklart i vår plan framöver.

Vi är stolta över att bygga en tät stad med ett stort inslag av verksamhetslokaler och med mycket fokus på det som händer mellan husen. Vi vill bygga en plats snarare än 1600 bostäder. Läs gärna mer på www.kvillebacken.se
 0
Daniel (14 Oktober 2010 15:44):
@Kristina

Jag måste säga att det känns bra att även andra representanter dyker upp här :)
Och personligen tycker jag att det är bra att det blev några förändringar i förslaget under arbetets gång för att få bort lite av miljonprogramskänslan som området annars hade fått.
Det är synd bara att det uppenbarligen ska ta 8 år att bygga området och att man av någon anledning måste återuppfinna hjulet hela tiden.
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2010 15:54):
@ kristina: Jag tror inlägget ffa är bekymrat över Porslinsfabriken. Kvillebäcken är trots allt flera pinnhål bättre än det mesta som byggs och det kan bli riktigt, riktigt bra om man håller linjen hela vägen fram i mål.

Tråkigt att hela projektet har blivit försenat, men det är risken med totalsaneringsprojekt - det räcker med någon knepig fastighetsägare så går allt i stå. En mer gradvis stadsutveckling är tåligare på det viset. Och så får man mer blandning också...

Vi i Yimby är mycket nyfikna på Kvillebäcken - det kommer fler rapporter om området inom kort... :)
 0
Hannes Johansson (14 Oktober 2010 15:57):
@Kristina: Och visst har ni ändå lyckats ovanligt bra med att skapa en plan som faktiskt är ganska stadsmässig! Det finns saker som urbanister gärna hade sett ändras, som att det kanske kunde ha varit högre exploateringsgrad, fler lokalanpassade ytor och slutna kvarter. Med den exploateringsgrad och lokalyta som finns i planen är det ändå svårt att se det som en del av centrum i en storstad, även om det är ett steg i rätt riktning. Men det finns ändå stora förhoppningar om Kvillebäcken!
 0
Kristina Gradin (14 Oktober 2010 16:34):
Härligt att få diskutera med pålästa och kloka personer :-) Ja, man kan tycka att 8 år är en väldigt lång tid. Men en så här pass stor stadsdel tar ju tid att bygga om man ska göra det med kvalitet - och det ska vi. Vi lägger dock ner stor omsorg på att utbyggnadsordningen ska bli bra och ser det som väldigt viktigt att färdigställa delområden allt eftersom för att det ska kännas bra för dem som flyttar in tidigt.

När det gäller totalsanering så är det dessvärre den enda möjligheten här då den gamla bebyggelsen mest bestod av förbrukade industrilokaler som inte gick att bevara med dagens krav. Annars kan jag hålla med om att en organisk tillväxt skapar en väldigt spännande stad.

Jag ser fram emot fler spännande rapporter från er!
 0
Olof Antonson (14 Oktober 2010 16:54): Online
Jag tror de allra flesta göteborgare känner till Kvillebäcken, platsen där en man låg och brann på gatan, den organiserade kriminaliteten, svartklubbarna osv. Men visst, jag förstår vad ni menar. Området har stor potential, och jag gillar de skisser jag sett.

Här är några förslag:
Prioritera stadsmässighet framför anpassning till maximalt ljusinsläpp. Avsätt lokaler för verksamhet i bottevåningen eller åtminstone bokaler, som kan byggas om då behov uppstår. Även om det kanske inte är aktuellt med verksamheter idag, så innebär det inte att det förhåller sig så för all framtid. En stelbent och inflexibel struktur riskerar att inte kunna möta framtiden, eftersom dess funktion fastlades redan i planeringsstadiet. Vi har sett exempel på detta i en del massiva kontorskomplex som byggdes på 80-talet, men som nu rivs för att ingen vill hyra dem. De är föråldrade och dess inflexibilitet och monofunktionella utformning gör dem svåra att bygga om.
 0
Johannes Hulter (14 Oktober 2010 17:03):
@ kristina: Ang. totalsanering - vad jag menar är att man hade kunnat lämna kvar några lokaler (Myrorna och Smyrna bedrev såvitt jag vet ingen gangsterverksamhet...) och på det viset blanda gammalt och nytt. Då hade området fått en naturlig övergång till det nya.

Jag tror bara några loppisar hade stärkt förutsättningarna för ett varierat stadsliv oerhört. Studenter och hipsters hade haft naturliga målpunkter i området, du hade haft ett naturligt flöde av människor från början.

Det enda man hade behövt göra var att spara tre, fyra stycken av alla byggnader i området 5-15 år innan man rev dem.

Kan vara något att tänka på till nästa gång... :)
 0
Matthias H. (14 Oktober 2010 19:59):
Kristina, suveränt att du skriver här.
 0
JK (14 Oktober 2010 23:03):
Håller med. Kristina - full cred för att du tar dig tid att ta del av Yimbys tankar! Se till att surfa runt så mycket du kan - läs och ta inspiration! =)
 0
Jesper Hallén (15 Oktober 2010 00:59):
Som Johannes skriver så kunde man gott ha sparat några av de äldre byggnaderna i Östra Kvillebäcken och mixat med det nya. Det fanns både vackra och helt dugliga tegelbyggnader som hade blivit en grym ingrediens i den nya stadsdelsdelen. Om även en del av verksamheterna hade kunnat ligga kvar hade det varit optimalt. Nu måste liksom kvarteren börja från ruta ett. (finns fortfarande en möjlighet att spara lite...)
Sen om dagens krav säger att man måste riva dem, då är det nog kraven man ska se över i första hand.
 0
Daniel Bergqvist (15 Oktober 2010 14:30):
Porslinsfabriken ligger på Hisingen.
Bara därav försvinner "hälften" av alla potentiella köpare. Peab vill ju göra allt för att tvätta bort denna riskfyllda stämpel. Det hindrar ju dock inte att bygga "riktig" stad (=kvartersstad), men det blir mer komplicerat och därmed dyrare, speciellt om man vidhåller "totalsaneringstänket".
De större företagens organisationer är inte uppbyggda för att hantera funktionsblandning. Här gäller separering; bostäder, kommersiella lokaler, industri, anläggning (punkt).
 0
Gunnar Einarsson (16 Oktober 2010 14:31):
Skulle egentligen bara vilja ställa tre frågor till Kristina Gradin.

För det första, bara för att man totalsanerar för att få bort gammal bebyggelse måste ju inte det innebära att man även totalplanerar den nya bebyggelsen och detta rent av ner i minsta detalj. Varför kan inte SBK bara lägga ut ett kvartersnät och upplåta marken tomtvis till de byggherrar som känner sig manade, exempelvis flera små sådana, vilka sedan "fyller i" med en eller ett fåtal fastigheter i taget? Är ju inte konstigt att det känns konstgjort och karaktärslöst och inte blir någon blandstad om allt uppförs som del av ett megaprojekt i exakt samma utformning på en och samma gång.

För det andra, om tomtbyggande av ett flertal exploatörer inte är praktiskt möjligt, exempelvis ekonomiskt försvarbart som systemet är utformat, varför måste då totalplaneringen syfta till gles punkthusbebyggelse och trist nyfunkis i husiparkform? På vilket sätt kan detta tolkas som i enlighet med uppdraget att bygga innerstad (den "centrala älvstaden"), eller som du själv så berömmerligt uttrycker det, "stadsmässigt"? För mig framstår det som fullkomligt orimligt. Här har ju planerats en förort.

För det tredje, om ni från byggarnas sida hade föredragit en annan tätare typologi än funkishusipark, men det är ogörligt givet gällande byggnormer om solvinklar och siktlinjer och annat "väsentligt", hade det på sätt och vis inte funnits anledning att ändra på regelverket då innan man skrider till verket?
Risken är ju annars att spridd punkthusbebyggelse blir prejudicerande och allt mer normerande även på mark som nominellt sorterar under etiketter som "stadsmässig" och "central älvstad".
 0
Johannes Hulter (16 Oktober 2010 17:51):
@ gunnar: Kristina jobbar med nya Kvillebäcken, inte Porslinsfabriken eller Bjurslättsplan. Nya Kvillebäcken är glädjande nog inte husipark eller punkthus, utan just funktionsblandad kvartersstad med många olika byggare inblandade. Det är det bästa projektet på mycket länge och ett stort steg framåt. Läs gärna vårt yttrande om det här: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​0​6/​yimbygbg-​lamnar-​yttrande-​_​.​.​

De enda invändningarna är egentligen att kvarteren är uppbrutna, att funktionsblandningen är för låg och att man rev bort all befintlig bebyggelse på en gång (totalsanering).
 0
Gunnar Einarsson (16 Oktober 2010 19:53):
Herregud så mycket förvirring och dumheter jag ställer till med. Jo, jag känner till Nya Kvillebäcken. Missuppfattning. Finns någon som modererar kommentarsfältet så har jag inget emot att ovanstående två inlägg samt detta jag precis håller på och skriver raderas.

Tack för mig. Skall nog ta det lite lugnt ett tag.
 0
Matthias H. (16 Oktober 2010 21:15):
Hehehe Gunnar, humor har du. Och bra tankar alltid även om Kristina inte kan svara för Peabs bedrövligheter vid den gamla Porslinsfabriken.
 0
Kristina Gradin (17 Oktober 2010 16:22):
Till Gunnar med flera; nej, Peabs byggerier kan jag inte ta något ansvar för :-) Men jag gör så gott jag kan på nya Kvillebäcken och där bygger vi ju ändå, som Johannes mycket riktigt påpekar, kvartersstad. Exploateringsgraden är ganska hög och "öppningarna" i kvarteren får ses som en eftergift till krav på solvärden på gårdar och i lägenheter på de nedre våningsplanen. Det viktiga är formen, mötesplatserna och inslaget av lokaler.

Jag tycker ändå att du berör något viktigt när du skriver om gestaltningsfrågan. Var själv tillsammans med kollegor från mitt företag (NCC) på studieresa i tyska Tübingen för ett par månader sedan. Där gick det upp för oss att deras motsvarande nybyggda stadsdelar (tidigare militära förläggningar) byggts upp helt utan "design code". Dessutom fördelades byggrätterna mellan olika typer av exploatörer som kunde vara både professionella utvecklare och privatpersoner som slutit sig samman för att bygga ett flerfamiljshus. Resultatet var en spännande och sannerligen varierad blandstad! Jag välkomnar liknande försök i Göteborg. Håll med om att det skulle vara spännade att se hur norra älvstranden skulle tett sig utan gestaltningsprogram? Kanske kan man inte släppa tyglarna helt, men jag tror att lite mer fritt spel inom ramarna skulle skapa ett bättre och mer attraktivt Göteborg och det vinner vi alla på!
 0
Krister Malmqvist (17 Oktober 2010 16:49):
Applåder för Kristina Gradin! Släpp loss fantasin och låt lokala mindre entreprenörer få vara i byggandet! Då kan vi få varierade stadsdelar som inte liknar Hjällbo, Hammarkullen m.fl. 1960-talsområden. Intressant läsning om folkhemmet och funktionalismen på 1950-talet. Det var då det industiella massproducerandet av förorter startade. Tydligen svårt för det gamla gardet att erkänna att det blev lite fel med planeringen.
 0
Sonny (17 Oktober 2010 17:13):
Typologier, gestalting, exploateringsgrad och blandfunktion i all ära, men en sak som är mycket viktigt; hur skall stadsdelarna hänga ihop. Det är en sak som "haltar" i den här stan. Vi bygger stadsdelar men glömmer bort helheten. Jag tänker då på gator och närmare bestämt huvudtråk. Östra kvillebäcken ska hänga ihop med västra kvillebäcken och Backaplan osv.
 0
Karl H (17 Oktober 2010 19:52):
Ja, Sonny. Helheten. En stadsplan över Göteborgs nya områden hade löst detta. Den skulle tvinga planerare att ta tag i helheten istället för att fastna inom ett planområde. (Även om det är stort, såsom Kvillebäcken eller Backaplan)

Stadsplanen behöver inte vara 100% färdig, men den ger planerare, byggherrar, entreprenörer en bild över vad som är på gång och hur de skall ställa sig till den och satsa på.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6734 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee