Utskrift från gbg.yimby.se
....

Under ytan

 
Jag tog en promenad längs Hjalmar Brantingsgatan imorse och kom på att det var dags att skriva mitt fredagsinlägg här på Yimby. Lite sent kan tyckas då det redan var lördag. Men i alla fall så gick jag förbi Rabattfynds gamla plåtbyggnad som är under rivning. Men vad var det under ytan? Här dolde sig en äldre (och om jag får säga det själv rätt vacker) byggnad under den tilläggsisoleringsplåt som nu delvis var borttagen. Det har ju skrivits flera gånger om tidigare här på Yimby men det är svårt att släppa det faktum att man borde nog inte totalsanerat i Östra Kvillebäcken.







"Det var väldigt nedgånget, kriminellt, tung kriminalitet i det här området och det fanns inga byggnader som direkt var värda att bevara." Så sa Staffan Bolminger från Älvstranden Utveckling i Älvrummet för ett tag sedan. Jag vet inte om jag tycker att kriminalitet är ett argument för att totalriva ett helt område. I så fall får vi nog totalsanera hela centrala stan. Visst försegick det en hel del fuffens i området, men det var väl knappast byggnadernas fel och visst hade man kunnat bygga det nya Kvillebäcken med inslag av historiska inslag. Sen när man hör politiker som tar en biltur genom området och låser dörrarna känns lite märkligt. Jag besökte området nästan dagligen under mina första 20 år i livet och kände mig aldrig rädd. Kanske för att det då var befolkat med människor och människor är i regel inte farliga.

Att områden är nedgångna är väl också lite tveksamt argument för en totalsanering. Men visst, de flesta byggnaderna i Östra Kvillebäcken var inte värda att bevara, i alla fall inte med tanke på vad man skulle kunna och kommer att bygga istället. Men jag får känslan av att man knappt ens har tittat över vad som egentligen fanns här. Kunde man verkligen inte ha tagit tillvara något åt eftervärlden? Allt kan omöjligen ha varit "för nedgånget för att kunna bevaras".



Smyrnakyrkans second hand. Halvrivet då, helrivet nu.


Rött litet tegelhus i Östra Kvillebäcken. Hur snyggt hade det inte varit med detta mitt i något nytt kvarter? Borta.


Hade det inte varit snyggt om man hade sparat lite, om inte byggnader så i alla fall vissa fasader, och införlivat i en ny bebyggelse? För visst har även detta område en historia värd att bevara i någon fast form. Här fanns inte bara plåtskjul och fallfärdiga gamla tegelhögar. Här fanns tillexempel Smyrnas gula tegelhus i hörnet Tuvegatan/Färgfabriksgatan. Inget fel på den byggnaden. Det är möjligt att Smyrnakyrkan har fått bättre lokaler nu på Ringön, men om läget är bättre vet jag dock inte. Stället kryllade ju av folk varje helg förr och fiket på andra våningen var en populär oas. Bredvid stod mitt favorithus, ett litet rött tegelhus. Här fanns det en liten second hand-marknad. Området var faktiskt till för inte så många år sen rikt på handel. Här fanns second hand-butiker, fyndmarknader, livsmedelsbutik, kafé, antikbutik med mera. Hade vi sparat ett par av de äldre byggnadera, de som inte var särskilt nedgångna, så hade man kanske fortfarande kunnat fynda sig något där i väntan på att "Göteborgs nya stadsdel" ska byggas.




Värsta grymma miljön, hade man nog kunnat göra något bra av förenat med nybygge. Borta.


Variation förnöjer heter det ju. Här hade man kunnat få in ännu en form av blandstad, blandad bebyggelse, nytt och äldre. Det handlar ju inte om att ha kvar området som det var, utan att ta tillvara det bästa som fanns och införliva i den nya stadsdelen. För så skall städer byggas!


Nog med gnäll. Hittade ett kul klipp från en marknadsplats/järnväg i Bangkok. Något för hamnbanan längs älvstranden eller bangården på Gullbergsvass kanske? :)

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Gunnar Einarsson (6 November 2010 21:25):
Haha, helsköna bilder från Bankok! :D

Angående det sista fotot ovan, med de kvarvarande affärsfronterna som tomma skal, de hade möjligen kunnat bilda gatuplanet i ett par nya schyssta tenements. Lite som Kastellgatan 21 i Kommendantsängen, som genom att utnyttja den äldre fasaden tillhörande Asplunds ångbageri, blev den vackraste nyuppförda byggnaden i Linnéstaden.
http:​/​/​www.​kastell21.​se/​historia.​htm
 0
Daniel (6 November 2010 22:55):
Det är tråkigt att Älvstranden fortfarande är besatt av ideerna som skapade nya Landala och Olskroken. Jag trodde att man var av med dessa idéer men dom är väl lika svårutrotade som tron att motorvägar löser alla problem.
 0
Cecilia Windh (7 November 2010 11:26):
Hej!
Jag ville bara säga att det känns så skönt att läsa era tankar och åsikter här på yimby. Jag går mitt andra år på Samhällsplaneringsprogrammet på Lunds universitet och ibland känns det så hopplöst. Sällan finns det tankar om att bevara en stads kulturminne eller genuina känsla. Jag var på bomässan i Mölndal för några helger sedan och även där sjönk mitt mod. Byggnadsföretagen presenterade nya miljonprojekt á la bo01 medan en liten oansenlig kvinna från Göteborgs stad och fick anse sig överkörd. Ingen hade någon tanke på miljön, integrering, och när jag frågade en kille ang hyresrätter skrattade han rått och sa "Det är inte vårt problem".

Jag gillar verkligen många av inläggen här och det ger mig lite hopp att kanske, kanske, kommer sverige inte se ut som ett stort gulag.
 0
Anna (7 November 2010 12:36):
Wow! snacka om överlagrade flöden. kanske inte "kontinentalt" men kanske "orientaliskt" göteborgskt?
 0
Olof Antonson (7 November 2010 13:55): Online
Lite amerikansk känsla över det bruna tegelhuset. Kvillebäcken hade mått bra av att spara lite av det gamla. Förhoppningsvis kan vi ta lärdom av detta när det är dags för Frihamnen och Ringön att förstadligas. Vi kan inte hålla på att sanera som vi gjort i Göteborg.

Angående Bangkok så är det en kontrasternas stad; det var smått absurt att se djungelhyddor på pålar längs klongerna, med stora skyskrapor i bakgrunden. Minns att hela stan blev avstängd för att kungen tog en åktur med sin limousine. Alla gångbroar över motorvägen utrymdes för att ingen skulle "stå ovanför" kungen (känsligt det där med huvudet). Märkligt ställe, men väldigt fascinerande.

Jag tror inte svenska byråkrater riktigt hade nappat på att utforma marknader på det viset ... De har en lite annan syn på säkerhet. När jag var där så rapporterades det om att 30 personer dog varje månad i trafiken i Bangkok. Det är inte ovanligt att hela familjer på kanske 5-6 personer åker runt på små knallertar.
 0
Daniel Andersson (7 November 2010 14:17):
@Olof:
Med risk för att vara cynisk tycker jag 30 döda per månad i trafiken i Bangkok låter väldigt lågt. Det skulle motsvara 360 per år vilket är i linje med siffrorna för Sverige (358 omkomna 2009 vilket var rekordlågt). I Bangkok bor runt 9 miljoner, dvs jämförbart med Sverige.
http:​/​/​www.​readbangkokpost.​com/​business/​automobile_​ind.​.​
Enligt länken ovan dog 13116 i trafiken (år 2003) i hela Thaiand (66 miljoner inv). Utgående från att en sjundedel bor i Bangkok motsvarar det 156 döda per månad i Bangkok med jämn fördelning av dödsolyckorna. Denna risk är alltså avsevärt större än vad oroligheterna mellan röd- och gulskjortor någonsin varit.
 0
Olof Antonson (7 November 2010 14:35): Online
Det är mycket möjligt att den siffran inte inkluderade all sorts trafik, utan kanske var mopedrelaterad. Men det var vad som uppgavs då (det var dock ett tag sedan nu). Sedan är det nog svår att jämföra med Sverige och endast ta befolkningsmängd i beaktning, eftersom mycket skiljer sig.
 0
Henrik Hall (8 November 2010 00:56):
Totalsaneringen av Kvillebäcken är mycket tråkig, men jag måste ändå säga att den är förståelig. Jag måste ha åkt förbi området tusentals gånger när jag bodde i Göteborg och framför allt när jag var yngre tycktes hela området andas nedgången kriminalitet och våra föräldrar sa alltid att vi aldrig fick åka själva till Backaplan och fram allt fick vi inte vistas i Östra Kvillebäcken. Jag önskade länga själv att se hela området rivet och se något tryggare växa upp och det gjorde många andra också, människor som nu antagligen är glada över saneringen och kommer bli nöjda med vad som byggs upp istället. Många av mina vänner tycker inte heller att kvarter som Gårda är värda att bevara, utan att de borde rivas och något nytt skall byggas där istället.

Det rationella byggandet är inte något som endast omhuldas av politiker, byråkrater och radikala arkitekter av Uno Åhrén-typ utan antagligen också av den vanlige medborgaren, eller om vi skall gå och bli politiska här, av den borgerliga stadsbon. Mången bohem uppskattar av naturliga skäl nedgångna hus där det är enklare och billigare att få hyra och ingen stör eller lägger sig i, men för många ses säkert den livsstilen som hotande och precis så tror jag att Östra Kvillebäcken (Bellevue?) och många andra liknande bostadsområden ter sig.

Därför tror jag - även om jag inte är helt säker på att det är relaterat, att gentrifieringsprocessen måste förklaras tydligare och ses kanske inte som något positivt, men i alla fall som något oundvikligt som kommer drabba alla stadsmiljöer och förklara varför den spontana gentrifieringsprocessen är att föredra framför redan "färdiggentrifierade" områden som Eriksberg.
 0
Krister (8 November 2010 07:32):
Felet med stora nybyggda områden är att allt är så in i detalj planerat och reglerat. Typ ordningsregler i bostadsrättsföreningar där allt skall bestämmas. Fotbollsspel på gräsmattan är förbjudet! Inga husdjur i lägenheterna! Inga paraboler på balkongerna! Förbjudet hänga tvätt på balkongen! etc etc. Utomhus bara anonyma gräsmattor. Inga bänkar inga butiker, inga människor. Helt tomt.
 0
Daniel (8 November 2010 09:06):
@Krister. I väldigt många svenskar (och i svensk bostadsplanering) så bor det en liten Albert Speer.
 0
karl (19 November 2010 15:36):
Om man lyssnat på argumentationen i frågan östra kvillebäcken framkommer att arkitekterna VILLE bevara delar av den äldre bebyggelsen men då projektet redan var komplicerat för exploatörerna(med flera olika och något så ovanligt som en intention till tät blandstad) gick det inte att genomdriva.

jag kan tycka att yimbykritekten mot östra kvillebäcken är synnerligen lustig, i mycket näst intill en nimby eller yiyby(yes in your backyard)-vinklad kritik.
östra kvillebäcken må ha problem men det ÄR väldigt mycket närmre idealet om den täta blandstaden än nästan något annat som byggs i dag.
 0
karl (19 November 2010 15:40):
För att förtydliga angående bevaringen förresten.
I fallen med byggnaderna i östra kville hade det varit betydligt dyrare att behålla gammal bebyggelse än att bygga helt nytt, cash is king och vill vi ha någon bra stadsbyggnad får man nog ta att ett par gamla fasader(för givetvis hade man ändå fått riva ut hela insidan av de hus man ville bevara om de skulle kunna få ett vettigt användningsområde) rivs.
 0
Olof Antonson (19 November 2010 16:38): Online
"östra kvillebäcken må ha problem men det ÄR väldigt mycket närmre idealet om den täta blandstaden än nästan något annat som byggs i dag."

Ja, det är väl ett av de projekt som ens har den ambitionen ...

Frågan är om inte vissa kåkar hade fått kunnat stå ett tag? Jag förstår att det i Kvillebäcksfallet handlade om att kostnadseffektivisera och att marken var förorenad, men hur förhåller vi oss till totalsanering som metod? Hur blir det på Ringön?

Sen apropå vettigt användningsområde, vad är det? :)
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee