Utskrift från gbg.yimby.se
....

Platser och torg: Brunnsparken

 Om det är något som kan kallas för Göteborgs hjärta så är det kanske just denna plats. Brunnsparken är en av de där få platserna i stan där det alltid är människor hela dygnet. Här möts alla stadsdelars invånare förr eller senare, i stort sett all spårvagnstrafik passerar ju Brunnsparken. Johannastatyn är nog tillsammans med Kopparmärra den mesta mötesplatsen. Många nygöteborgare brukar bli lite förvirrade då de anser att Brunnsparken inte är någon park. Men det är ju faktiskt en liten park i mitten, om än utan ett enda grässtrå. Själva parken liknar mer en stor grustäckt boulebana med några träd här och där. Fast det är nog inte så vanligt med boulespel just här, men visst skulle det funka.

Brunnsparken i rusningstrafik är en underbar urban upplevelse, då alla ska samsas i detta trafikgytter (shared space). Att passera Brunnsparken sitter i blodet, här sållas de riktiga göteborgarna från besökarna. Det gäller att känna av trafiken och se sig för. Det är väl just det att man måste se sig för extra mycket som gör att det fungerar. Det är ju så inte ofta man hör om olyckor i Brunnsparken.


Thulehusets fasaddetaljer är intressanta. Lyft fram dem mer, belys den pampiga klockan om kvällen till exempel!

Bebyggelsen kring Brunnsparken är av lite olika slag. Palacehuset ger oss pampighet och bildar en vacker fond. Östra nordstans trötta och lagom trista kolosser dominerar på den norra sidan och Arkadens intetsägande fasader på den södra. Här finns ju möjligheter! Lagom kul fasader. Här kan man ju experimentera och piffa upp!Varför inte spacea till det lite?Själva fasadmaterialet är det ju inget fel på. Trist bara att hela komplexet är så likartat. Varför inte dela upp så att man får känslan av flertalet mindre byggnader, med variation. Förresten, den där klockstapeln är ju om jag får säga det själv vidrigt ful.Det grå Arkadenhuset i hörnet är kanske inte så fult som man först tror, men det är då inte vackert. Ta ut svängarna mer! Ge oss något vackert för tusan, så kanske vi någon gång kan förlåta rivningen av det gamla Arkaden. Här exempel på vad man kan hitta på, montaget ovan innehåller Schadowarkaden i Düsseldorf.Eller kanske något sånt här som i ett av hörnen av Leicester Square, London.Själva parken i Brunnsparken är ju egentligen en rätt trist och geggig grusplan. Denna del av stan är ju faktiskt en sådan plats som skulle behöva en liten riktig park. Någonstans där man kan sätta sig och ta det lugnt då man till exempel tillbringat alldeles för mycket tid inne i Nordstans shoppingghets. Brunnsparken, en oas, så vackert.Dagens trista grusplan.Nämen se så fint det varit.


Leicester Square, London. Något liknande skulle ju Brunnsparken kunna bli?

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johan K. Sch. (10 Februari 2011 17:04):
Tummen upp för mer variation, fast just den tillspejsade byggnaden till höger vill jag minnas ingår i Stewart Brands exempel på misslyckad arkitektur i How buildings learn: http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​AwarK6pvsTE

Bara att variera färgerna på fasaderna skulle vara ett lyft, för i dag speglar fasaderna bara alltför väl den geggiga grusplanen i sina variationer på brunt och grått.
 0
Emanuel Alfredsson (10 Februari 2011 17:23):
Vill också säga att Mauritz Café borde bevaras och framhävas mer. Vem vill vara med och fajtas?
 0
Björn Felten (10 Februari 2011 17:34):
Jesper for president! Eller i alla fall som stadsarkitekt. :)

Jomenvisst, så oerhört lite det skulle kosta att åstadkomma så oerhört mycket. Om bara vi hade ett stadsbyggnadskontor värt namnet.
 0
Magnus M. (10 Februari 2011 18:06):
...eller om vi hade en politisk vilja att satsa på stadsplanering, istället för att dra ner på stadsbyggnadskontorets budget.
 0
Björn Felten (10 Februari 2011 18:22):
Helt rätt, Magnus.

Först arkitekten sedan hela kontoret. Gbgs kommun har omkring 30 miljarder kronor om året att förvalta. 10 av dem skickas numera till regionen (som vi klarat oss utan i alla Herrans år tidigare), resten slösas ut på gud vet vad.
 0
Olof Antonson (10 Februari 2011 23:58):
Det finns två ställen jag passerar dagligen som det bär mig emot att titta på, och dessa är den bruna sidan av Olskroken och Brunnsparken. Det är särskilt Brunnsparken som bär mig emot mest, eftersom det är en av stadens mest centrala ytor som många människor utsätts för/tvingas genomlida. Det finns en scen i Stanley Kubriks "The Shining" där Jack Nicholson träffar på en tjej i ett badrum, men som blir till en gammal skrumpen äcklig tant. Det är Brunnsparken.

Nordstan, Arkaden ... Jag kan inte smälta hur dessa marodörer kom undan med detta. Vi klagar på skitungar som målar graffiti, men att fördärva ett helt stadsrum kan vara helt ok om man är stadsbyggare/politiker etc. De borde satsa på att dela ut gratis näsdukar, för det behövs när man ser eländet.


Jag har postat dessa i en annan tråd, men de passar ganska väl här:
http:​/​/​static.​panoramio.​com/​photos/​original/​41848712.​j.​.​

http:​/​/​www.​szmediabild.​se/​fotografi/​goteborgshistoria.​.​.​

http:​/​/​www.​e-​pics.​ethz.​ch/​index/​ETHBIB.​Bildarchiv/​imag.​.​


@Jesper: Klocktornet på Nya Arkaden är av "reminiscerande karaktär", den är tänkt att föra tankarna till den gamla Arkadens torn. Ja, det är lite av ett hån.
 0
Ludvig Wållgren (12 Februari 2011 13:44):
@ Olof

Haha Klockren The Shining referens !
Och extremt fel att de rivit delar... Absolut värst är ju Gamla Grand Hotel Göteborg
 0
Marie (13 Februari 2011 21:17):
@Olof Fantastisk kommentar. Just det där att det ska föra tankarna till det som fanns förut är extra hånfullt. Samma med gamla Grand Hotel som Ludvig nämnde, fasaden är tänkt att vara en homage till den gamla byggnaden. Det finns så många brott mot god smak, det är svårt att veta vilket som är värst, ålderdomshemmet i Slottskogen kvalar också in på listan: http:​/​/​eftereftertexten.​blogspot.​com/​20​10​/​0​3/​slottskog.​.​
 0
Olof Antonson (13 Februari 2011 22:23):
Ja, det känns som att den typen av tillvägagångssätt varit symptomatiskt för Göteborg. Vi har totalförstört många potentiellt vackra miljöer, och ersatt dem med vadå? Istället för att bygga vidare på staden, lägga till nya kvarter, har vi bara ersatt det gamla med någonting annat, ofta sämre eller totalt intetsägande. Många sentida skapelser har visserligen kvaliteter, men i relation till vad de berövade så blir dessa svåra att acceptera.

För min del skulle man kunna bygga skyskrapor i Brunnsparken, man har liksom inget att förlora där. Att tala om några historiska siktlinjer vore ren idioti i detta fall. Om jag vill se en någorlunda orörd historisk miljö vänder jag mig om och ser ut mot Stora Hamnkanalen.

Palacehuset hade gott kunnat få en liten uppfräschning: Åt kanalen till håller putsen på att lossna på flera ställen. Det ser trist ut.
 0
Håkan Tendell (13 Februari 2011 23:32):
Skyskrapor i Brunnsparken är en mycket god idé. Gärna två futuristiska 60-våningars på den norra sidan, samt en gammaldags, hederlig bröllopstårta i blygsam skala, ca 30 våningar, där Arkaden ligger idag. Gräs i parken, också bra idé, men det får kanske bli konstgräs på grund av det myckna flanerandet eller så får man ha särskilda grusgångar att gå i vid sidan av gräsplättar inhägnade av sirliga, vita järndetaljer.
 0
Matthias H. (14 Februari 2011 10:37):
Marie, tack för det fina kortet, Olivedal hette det va? Arkaden, Grand Hotell och detta åldersdomshem är dom tre värsta rivningarna beträffande enskilda byggnader. Hur tänkte man? Hur kunde dessa beslut tas och gå igenom i alla instanser?

Jag har sagt det förr, det borde vara retroaktivt fängelsestraff för dom som eventuellt finns i livet och var med om att fatta dessa horribla beslut.
 0
Fredrik (18 Februari 2011 19:24):
Vad sjutton händer egentligen med tomten som tidigare inrymde huset som brann ner för ca 5 år sedan? Det skulle ju byggas och vara inflyttning 2009 där men det är ju fortfarande ett stort öststatshål i fasaden mot brunnsparken/palace-huset.

Har för mig att jag sett nån artikel med bild på ritad glasfasad som var på förslag och såg ganska pampig ut. Nån som hört nått nytt ang detta?
 0
Daniel (19 Februari 2011 10:37):
@fredrik
det är inför antagande. ett problem tror jag har varit att det står såhär:
Parkeringsnormen innebär ett behov av åtta parkeringsplatser till fastigheten Inom Vallgraven 12:2. Parkering kan ordnas genom garage i den nya byggnaden eller genom ett långsiktigt (20-25 år) hyresavtal i annan parkeringsanläggning. En lösning ska redovisas vid bygglovstillfället.

Dom får dessutom inte ha en garageöppning mot gatan.
 0
Olof Antonson (20 Februari 2011 15:20):
Med andra ord ett konkret exempel på där parkeringsnormen står i vägen för stadsutvecklingen.
 0
Daniel (20 Februari 2011 16:16):
Man kan säga som så att kommunen vill att den här tomten ska vara obebyggd. Det ska vara en rivningstomt i alla framtid.
 0
Olof Antonson (20 Februari 2011 19:05):
Det är sinnessjukt att de lyckats bygga upp ett så stelbent och byråkratiskt system att en tomt i ett sådant läge skall behöva stå obebyggd.

Påminner om något ur Little Britain: "Computer says no" http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​3S2VZ_​cgBu8
 0
Fredrik (21 Februari 2011 15:34):
Intressant! Om det nu ändå skulle stå tomt i några år, varför inte ha asfalterat det eller dylikt och anlagt en uteservering för café (bakgård till ex Mauritz). Tänker på hur det ser ut på den stora ytan borta vid magasinsgatan (baksidan av da matteo). Det hade ju i varje fall gett en urban känsla och tillfört lite själ till brunnsparken.
 0
Bengt Berglund (22 Februari 2011 11:09):
Hej! Intressant info du lagt ut om Brunnsparken. Skall bli intressant att följa vad som kommer att hända. Jag noterar att du visar en rad konstverk som finns på och i anslutning till platsen, bl.a. Ivar Johnssons fina relief på Thulehuset. Konsten är en viktig del av miljön. Tyvärr nämner du inte konstnäörerna, vilket jag tycker är en viktig information - men det reparerar du säkert!
 0
Johannes Hulter (22 Februari 2011 12:30):
@ bengt: Det går ju lätt att reparera för vem som helst. Det är ju bara att skriva det i kommentarerna. Som du gör. :)
 0
Olof Antonson (22 Februari 2011 14:37):
Tyvärr är det nog så att kunskaperna kring den offentliga konstens upphovsmän är ganska begränsade. Bortsett från Milles Poseidon, den har nog de flesta pli på. Samtidigt så begränsar ju inte en eventuell okunskap kring olika konstnärers namn att man förutsättningslöst skulle kunna lyfta fram deras verk.

Tack för tipset, Bengt. Yimby är ett sorts kollektivt bildningsprojekt kan man säga. Har Ivar Johnsson gjort något annat som man kan se i stan?
 0
Linnéa (4 Juli 2011 02:48):
Apropå konst så har jag en kanske lite underlig fundering. Jag har besökt Göteborg en gång i mitt liv och bland det första jag mötte var en man som sålde målningar som han strött ut på marken i Brunnsparken. Målningarna var mycket färgrika och livfulla och jag skulle absolut ha köpt en om jag hade haft pengarna just då. Redan då vid det första intrycket föll jag för staden som jag senare skulle komma att verkligen beundra. Det jag undrar är om denne man brukar vara där ofta? Jag ska snart göra ännu en visit i staden och hoppas på att kunna köpa någon av hans målningar. Vet någon vilken konstnär det är jag menar?

I övrigt vill jag berätta att jag gillar hela staden Göteborg, inklusive Brunnsparken, för dess råa och enkla charm som inte känns så uppstyltad och stram som Stockholm kan kännas.
 0
Jesper Hallén (4 Juli 2011 11:10):
Hej Linnéa! Jag strosade igenom Brunnsparken så sent som igår och då såg jag dessa färgglada alster. Är inte säker på att det är samma konstnär som du mötte, det har varit en del genom åren skulle jag tro. Men färgglatt är det i alla fall, han använder någon form av sprayteknik vet inte vad den kallas.

Kul att du uppskattar Göteborg, välkommen hit!
 0
Tobias Axelsson (4 Juli 2011 12:49):
Sprayburkskillen har jag sett så länge jag kan minnas, eller så har han fått efterföljare :)
Om vi tänker på samma konstnär så brukar han även stå på det lilla torget/platsen vid Gamleport som jag glömt vad den heter. Han syns till och med på bild på Google Maps: http:​/​/​maps.​google.​se/​maps?​q=​Kungsportsplatsen,+G%C3%B.​.​
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
1 Augusti 08:24 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan