Utskrift från gbg.yimby.se
....

Gästinlägg: Jazzå tvingas ge upp livemusiken

 
Vi har fått tillåtelse att återpublicera Ola Bjurmans inlägg angående anmälan om att Jazzå ska upphöra med att erbjuda live-musik. Detta på grund av närboende som tycker att verksamheten är störande. Detta skulle givetvis vara ett bakslag för den integrerade blandstad vi har på Andra Långgatan idag, en av mycket få gator vi har i Göteborg med de egenskaperna. Det finns även en Facebook-sida för bevarandet av live-musiken på Jazzå.
 

Jag hann knappt publicera det föregående inlägget om hur tacksam jag är över att bo i en stad med rikt kulturliv och stort utbud av levande musik förrän ett ofattbart upprörande och ledsamt besked igår kväll nådde mig. Beskedet om att styrelsen i BRF Masthugget 8:6 kräver att Restaurang Jazzå upphör med levande musik.

Jag kan inte med ord beskriva hur illa jag tycker om människor som endast, och jag menar verkligen endast, tänker på sig själva och fullständigt skiter i de följder deras beslut får. Allt i en egoistisk jakt på högre lägenhetsvärden och en fullständigt vansinnig fantasi om att kunna bo på Andra Långgatan i ett av Göteborgs mest nöjestäta områden helt utan störande ljud. Hur fan är en sådan människa skapt?

Något som gör beslutet extra upprörande, för att inte säga rent motbjudande, är att de flesta boende i huset har flyttat in långt efter att den levande musiken gjorde sitt intåg i restaurangen under mitten av 90-talet. Ändå har man mage att framföra klagomål mot en av Sveriges mest omtyckta och mest betydelsefulla musikkrogar med egoism och sjuklig girighet som enda stöd för sitt handlande.

Att man genom sina krav slår undan benen för Jazzås ägare och mer eller mindre omöjliggör fortsatt verksamhet tycks heller inte bekomma dessa kapital och tystnadsfanatiker. Jag känner lyckligtvis ingen av de människor som ligger bakom beslutet att ta Jazzå av daga, men att något inte står rätt till är helt klart.

I synnerhet hos lägenhetsinnehavaren direkt ovanför krogen som, hör och häpna, fick köpa sin lägenhet till ett kraftigt nedsatt pris som kompensation för den eventuella olägenhet som musiken skulle utgöra vissa kvällar fram till 22:00. Nu plötsligt har vederbörande tydligen känt pengadoft och vill kunna sälja lägenheten till marknadsmässigt pris, trots den tidigare kompensationen, och låter utan betänkligheter både Jazzå och musikkulturen ta smällen för sin vidriga girighet.

Om de tveksamma aktörerna i BRF Masthugget 8:6 tror att detta beslut passerar obemärkt förbi alla kulturarbetare och musikälskare i Göteborg så är de skrämmande naiva…

Jag vill här med störta tydlighet klargöra att detta blogginlägg på inget sätt har någon förankring, eller ens koppling, till någon ägare eller anställd på Restaurang Jazzå. Det är helt och hållet mina egna åsikter efter att ha varit musikaliskt verksam på krogen ända sedan starten.

/Ola Bjurman

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mats O. (11 Mars 2011 09:15):
Ojdå, tuffa tider för trubadurvänstern !

Först har vi en elak borgerlig regering som tar bort möjligheterna till evighetsförsörjning för kulturarbetare genom en frikostig a-kassa, därefter en elak bostadsrättsförening som klagar på ljudnivån när Ola och hans trubadurkompisar ska sjunga och spela för det arbetande folket.

....sådan är kapitaliiiiiismen..... !
 0
Emanuel Alfredsson (11 Mars 2011 09:22):
Vi borde göra något aktivt här.
 0
JK (11 Mars 2011 09:40):
Ärligt talat, hur j***a dum i huvudet får man lov att vara?

@Mats O: Jag föreslår att du flyttar ut till valfri nyfunkisförort om du inbillar dig att man kan få kakan och äta den på samma gång. I en aktiv och levande stad försiggår aktiviteter som ibland kan generera ljud, då många människor på samma plats gör det ibland. I det här fallet visste ju vederbörande om att så var fallet när han/hon köpte lägenheten, vilket också var inräknat i priset. Varför i hela herrans namn flyttar man till andra långgatan om ett rikt kulturliv inte faller en på läppen?
Och själv är jag liberal, men föraktar fortfarande den kulturfientlige girigbuken som driver det här.

Marknadsvärdet på att slippa sina medmänniskor torde väl ligga på en sisådär 30 silverpenningar. Hoppas han sätter dom i halsen.
 0
Daniel (11 Mars 2011 10:27):
Gillar man inte människor, finns alltid Marks kommun att flytta till. Om man då väljer södra delen av den kommunen så finns det stora chanser till att man slipper höra någon granne överhuvudtaget. 8 personer per hektar bor det där.
 0
Patrik Höstmad (11 Mars 2011 10:34):
Visst känns det spontant trist. Men å andra sidan är det här något man får räkna med i en blandstad. Vissa verksamheter passar sämre i vissa byggnader än andra.

Personen som bor i lägenheten har säkert mer eller mindre goda skäl till att agera som hon gör. Hennes skäl eller motiv är ointressanta. Problemet är inte att en enskild individ tar till vara på sina intressen - speciellt inte när lagstiftning och praxis helt klart går på individen sida som i detta fallet.

Jag antar att BRFen hade att välja på att bättra på ljudisoleringen i bjälklaget eller att få livemusiken att upphöra. Det blir alltid omständigt och svindyrt att fixa ljudisolering i redan befintliga byggnader så valet var nog lätt.

I stället för att angripa individen tycker jag det är bättre att fundera över den lagstiftning och praxis som finns.

Spontant: Man skulle tex kunna tänka sig något incitament till BRFer så att de väljer att fixa till gamla fastigheter med bullerproblem från verksamheter istället för att mota bort verksamheterna.

Finns intresset av Jazzås livemusik så kommer verksamheten snart ha hittat en ny (kanske tom bättre) lokal. Om Jazzå försvinner helt så finns tydligen inte behovet av Jazzå. Låt blandstaden leva, förändras och utvecklas. Typ.

EDIT: Tog bort några detaljer om lägenhetsägaren.
 0
Johannes Hulter (11 Mars 2011 12:23):
Jag föreslår att vi håller oss till sakfrågan utan att blanda in enskilda personers privatliv i diskussionen. Inlägg som ligger på eller över gränsen mot personangrepp kommer att raderas.
 0
Matthias H. (11 Mars 2011 12:27):
Skulle det inte gå att sänka taket lite o lägga in en rejäl isolering mellan så att ljudet ovan avtar ordentligt. Det kanske borde varit det första som gjorts. Kanske är det redan gjort? Det var länge sen jag var på Jazzå.
 0
Olof Antonson (11 Mars 2011 13:31): Online
Spontant så känns det som ett argument för tredimensionell fastighetsbildning när vi bygger framtida blandstadsområden. Om det legat några kontorsvåningar mellan restaurangen och bostäderna kanske det inte skulle bli lika påtagligt?

Jag hade fått för mig, från det jag läst tidigare, att det var Masthuggsterrassen som motsatte sig live-musiken (vilket kändes fullkomligt absurt med tanke på avståndet). Men det är alltså de som bor precis ovanför? Trist det här, men det är bra att problematiken lyfts.
 0
Johannes Hulter (11 Mars 2011 13:55):
Jag snackade med en inspektör på Miljöförvaltningen. De säger att sånt här för det mesta sköts mellan den som hyr lokalen och fastighetsägaren. Jag förmodar att det då spelar ganska stor roll vilken fastighetsägare det är (ett bolag eller en BRF). Det är alltså inte mycket politiskt att göra åt sådant här. BRF:en bestämmer ju själv vilken verksamhet som ska finnas i huset och under vilka villkor. Snarast visar det på nödvändigheten av 3D-fastighetsbildning som Olof säger. Och att man försöker "bygga bort" problematiken i nya områden (med kontorsvåning etc). Men sedan behövs väl också en attitydförändring bland folk i stan.

Alternativet är isolerade "nöjesområden" och enstaka storskaliga evenemang (kulturkalaset etc). Enligt Miljöförvaltningen har man nämligen överseende med störningar från enstaka evenemang (konserter på Frihamnen etc).

Det blir bara en väldigt tråkig stad på det viset...
 0
Daniel (11 Mars 2011 14:09):
En 1+2+5 fastighetsbildning är ju ett ideal som givetvis kan ändras beroende på situationen.
1 plan kommersiell verksamhet och lokaler, 2 plan kontor och 5 plan bostäder.
 0
Mats O. (11 Mars 2011 14:45):
Sakfrågan om musikrestauranger i bostadshus är intressant. Men den "attitydförändring" som Johannes efterfrågar blir det nog svårare med. Folk vill ha lugn och ro där dom bor helt enkelt.

Däremot är det trist att Yimby bara låter den ena sidan höras i själva ärendet. Vi vet inget om Bostadsrättsföreningen Masthugget 8:3s argumentation eller ljudnivån på störningarna. Bloggaren Ola Bjurman raljerar däremot friskt med olika påståenden om giriga lägenhetsinnehavare och så vidare (därav mitt eget beska inlägg om "trubadurvänstern" kl 9.15, vilket ogillades av en del här tydligen).
 0
Daniel (11 Mars 2011 15:32):
Jag läser att subway vill expandera kraftigt i Sverige. En eventuell stängning av Jazzå kanske bidrar till ett öppnande av en sådan kafeteria eller en dylik variant? Dom är tystare och mer kapitalstarka. I så fall så kommer det att leda till en intressant utveckling av 2:a Långgatan, och kanske prisnivån på gatan.
 0
Emanuel Alfredsson (11 Mars 2011 15:40):
@Mats O:

Visst kan man få höra andra sidan. Det är ju självklart. Problemet är bara var detta är placerat och just nu är det i en av GBG's mest aktiva stråk; Andra Långgatan, vilket gör att BRF'ens argument saknar verklighetsförankring.

BRF'en har ju sagt sitt, så jag förstår inte varför de ska ha ännu mer. Men, javisst, vi har ju blivit amerikaner helt plötsligt, där en socialdarwinistisk argumentationsstil som innebär att den som hörs mest och har mest vinner och alla verkliga fakta liksom bara försvinner. Ska det vara så här?
 0
Patrik Höstmad (11 Mars 2011 16:37):
Det är i de flesta fall omöjligt få enskilda BRFer eller individer att se till hela stadens bästa. Det går inte att lägga ansvaret på enskilda BRFer eller individer. Tendensen kommer vara att fler och fler kommer vilja ha komforten av mindre störningar i sina lägenheter, presis på samma sätt som de flesta idag föredrar ljudkomforten i en modern bil framför en gammal. Standarden har ökat även i lägenheter vad gäller ljudisolering genom åren. Gränsen för det folk finner acceptabelt har förflyttats. Livemusik i gamla fastigheter med lätta bjälklag kommer försvinna - så är det bara.

Vi ska planera staden och byggnader för att klara dessa verksamheter samtidigt som störningarna minskar, istället för att anklaga individer, BRFer och önska attitydförändringar. Det går att minska störningarna i lägenheter samtidigt som man bygger för livemusik i bottenplan - bara man gör rätt (tex tredimensionell fastighetsbildning som Olof redan föreslagit).
 0
Anders Wasén (11 Mars 2011 17:17):
Detta påminner mig om debatten i Malmslätt ett sovsamhälle utanför Linköping men också det svenska flygets vagga. I malmslätt bodde de anställda på F3. Samhället fick många andra nyinflyttade bland annat gröna vägare med tiden. Och så plötsligt började dessa protestera mot flygets verksamhet. Trots att det fanns innan deras farföräldrar ens var påtänkta och de själva väl visste vad de flyttade till. Detta luktar egoism. Frågan borde kunna lösas i samarbete med berörda om bara viljan från BRF finns. Det måste finnas tekniska lösningar eller annat. Som det ser ut nu kan jag inte befria mig från tanken att Mammon lurar i bakgrunden.
Om nu BRF får sin vilja igenom och stryper livemusiken och sedan den beramade lägenheten säljs efter detta så skulle det vara kul att se skillnaden mellan inköpspris och säljpris.
 0
Johannes Hulter (11 Mars 2011 17:28):
Jag vill påminna om att man ska hålla sig till sakfrågan. Jag skulle gärna höra mer om de konstruktiva förslag som kommit fram om 3D-bildning etc.
 0
Magnus M. (11 Mars 2011 22:52):
Men här är väl ändå sakfrågan att blandstaden helt saknar laglig förankring. Jazzå är inte enda stället i linné som fram tills nu löst problemet med störda grannar genom kompensation (om nu så var fallet här), vilket givetvis från en synvinkel är att "muta" folk så de inte gör en formell anmälan. 30 db, dvs en visknings ljudstyrka, är ju givetvis totalt orealistisk för en pub, vare sig det spelas musik eller inte, så länge den inte inkapslas i en meter tjock isolering och eventuellt bly. Lagstiftning och levande stadsliv går helt enkelt inte ihop alls.

Varför är det pubens fel och inte brf's fel att grannen störs? Varför är det inte föreningens ansvar att fixa isoleringen? Det känns som en livsfarlig lucka i lagstiftningen där.
 0
Mats O. (12 Mars 2011 00:32):
@ Magnus

Skilj på lokalhyresgäst och bostadshyresgäst. När det gäller lokalhyresgäst har fastighetsägaren ingen skyldighet att reparera eller laga nåt alls interiört. Det mesta av ansvaret åligger lokalhyresgästen själv att fixa, såsom målning, tapeter, om nåt är sönder i toalett eller kök/pentry eller sönderslagna rutor etc.
Det är i stort sett bara om typ taket eller väggar ramlar in som fastighetsägaren är skyldig att stå för reparationen.

I det aktuella fallet lär det kosta 600.000 kr att göra en rejäl ljudisolering, pengar som krogen inte har. Dra igång en insamling alla ni som vill behålla ett levande musikliv på Andra Långgatan !
 0
Anders Ryding (16 Mars 2011 17:52):
Här vid Hornstull i Stockholm hade vi en liknande historia för ett par år sedan. Krogen Judith och Bertil, som är högt älskad av många Söderbor, skulle vräkas pga störningar. Det var framförallt ordföranden i BRF som drev detta. Stödet för Judith och Bertil var starkt och övriga styrelsen i BRF förstod värdet av att ha denna klenod i huset. Beslutet om vräkning togs tillbaka.
Det finns alltid lättstörda och även giriga människor som inte förstår att de i slutändan bidrar till att området förlorad sin attraktivitet när alla intressanta verksamheter flyttar någon annanstans.
En levande stad låter och luktar, ibland högt och illa. Vi skall värna den levande staden. Det finns så många döda och tysta områden för dem som inte klarar av lite oljud. BRF kanske skulle kunna lösa ut den som bor ovanpå och göra om lägenheten till kontor? Vi som bor i BRF måste också vara beredda på att hyressubventionera udda, icke kapitalstarka verksamheter, som ändå bidrar starkt till områdets attraktivitet. Jag tror det här främst är ett innerstadsproblem. Folk vill sas både ha och äta kakan samtidigt.
 0
Lägenhetsinnehavere, Andra Långgatan 4B (27 Mars 2011 20:37):
Hei dette er en melding fra Leilighets innehavere av leiligheten plassert rett over Jazzå.

Først vil jeg takke Johannes Åsberg, for at du har overvåket siden, mot opp til flere person angrep.
Jeg har dessverre fått med meg de fleste allikevel, og har tatt vare på disse.

Jeg ønsker bare å informere om, på råd fra min advokat, at det ikke er jeg som står bak verken klager på lyd, eller har hatt et ønske om å selge min leilighet. Dette er noe stryet i Masthugget 6:8 alene har satt i gang, på bakgrunn av en spørre-undersøkelse gjort blant de boende i huset.

Jeg har derimot sett det nødvendig å politianmelde alle blogger på internett og Facebook, for de grove innlegg som er gjort rettet mot meg og min leilighet. i form av usannheter, förtal, Hot og terror.
Dette sagt, så håper jeg at alle som ønsker å kommenter videre holder seg til sak og ikke person.

Jeg lever i dag med beskyttelse og ser meg tvunget til å selge min leilighet. Så ønsker du eller kjenner du noen som ønsker å kjøpe min leilighet, kan man skrive til facebook siden Lägenhetsinnehavere Andra Långgatan. Jeg tar kun seriøse henvendelser! Med vennlig hilsen KW
 0
Mats O. (3 Oktober 2011 11:41):
Jazzarna flyttar nu till kinesrestaurangen vid Bellevuerondellen enligt G-P. Varje fredagskväll.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6733 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee