Utskrift från gbg.yimby.se
....

Platser och torg: Vasaplatsen

 





De omgivande kvarterens eleganta fasader gör Vasaplatsen till ett av stans ståtligaste stadsrum. Byggnaderna är höga och platsen är till stora delar rik på folkliv och rörelse stora delar av dygnet.
Vasaplatsen är en av stans mer händelserika platser historiskt sätt. Fasaderna här kan vittna om allt från gatufest, kravaller och skottlossning, den tragiska spårvagnsolyckan, bombdåd med mera.



Minnesplatsen för spårvagnskatastrofen 1992 då 13 personer fick sätta livet till.


Kravallerna vid Vasaplatsen 15 juni 2001, nu i veckan på dagen tio år sedan.


Författaren Karin Boyes födelsehus. Kanske skulle man döpa om platsen till Karin Boyes plats istället för Vasaplatsen?



Jag kan tycka att det är lite synd att en sån här mäktig plats domineras av praktiskt taget oanvända gräsytor och buskage. Visserligen är buskaget vackert då syrenerna blommar och innanför buskarna gömmer sig en liten oas med fontän och några bänkar att slå sig ned på. Men jag kan inte låta bli att tycka att det blir lite murrigt och oengagerat. Man har liksom gömt in den vackra fontänplatsen.



Eller Torgny Segerstedtsplatsen kanske? Bakom hans minnesmonument vidgar sig stans kanske vackraste impediment.


Grönt är skönt, men visst är det gröna lite trist just här.




Utblick från en av Vasaplatsens många mörka buskage.



Vasaplatsen har i stort sett likadant ut i över 100 år och kanske är det ett tecken på att det ändå fungerar hyfsat bra, det tror jag nog. Men förändring är ofta en bra sak för det kan ju alltid bli bättre, större, vackrare! Att gräsmattan står nästan oanvänd kanske beror på det isolerade läget i Vasaplatsens trafikapparat. Man har spårvägen på ena sidan och en bilgata på andra. Kanske är det läge att ta bort bilgatan på Vasagatans östra sida. På så sätt skulle man kunna skapa en bredare Vasaplats.



Platsens användande idag. Gräsmattan från obelixen till fontänen är ganska tom och öde.


Vid en förädling av platsen då bilgatan i öster görs om till park/torgyta.


Jag har ofta slagits av idén att vilja göra något mer av Vasaplatsen. Ett terassliknande torg/park (då Vasaplatsen har en viss lutning) där människor spontant kan uppehålla sig i och tillochmed vara ett besöksmål i sig. Man skulle kunna hämta inspiration från till exempel Kungsträdgården i Stockholm och kanske anlägga en vattenspegel med fontän, skridskoyta vintertid. Kan känna att vi saknar en liknande plats här i Göteborg. Vasaplatsen är värd ett ansiktslyft.  




Före.


Efter?



Förövrigt så ser det ut som att Göteborg kommer att få en stadsarkitekt till slut, detta rapporterar GP.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Matthias H. (13 Juni 2011 20:41):
Grymt bra förslag Jesper.
 0
Daniel Bergqvist (13 Juni 2011 21:14):
Snyggt! Skridskobana på vintern? :)
 0
Mattias Bolander (13 Juni 2011 21:16):
Jag håller med om att Vasaplatsen borde förändras. Jag skulle vilja hugga ner alléträden som är vid hållplatsen för spårvagnarna som åker till och från Valands hållplats. Då skulle man få en vacker vy mot universitetsbyggnaden.
http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​commons/​1/​12/​Vyk.​.​
 0
Gunnar Einarsson (13 Juni 2011 21:49):
Ja, husen kring Vasaplatsen är underbara. Annars har jag faktiskt inga särskilda idéer om platsen. Är ganska nöjd som det är. Däremot vill jag resa varningsflagg för eventuella tankar på namnbyten. Sådana blir aldrig bra, i synnerhet inte när det gäller så inarbetade begrepp som Vasaplatsen!
 0
Hansson (13 Juni 2011 22:13):
Lutar inte den är parken rätt mycket? Inte mycket sjö då. Mer vattenfall, liksom?
 0
Emanuel Alfredsson (13 Juni 2011 22:48):
@Hansson: Då får man la balansera den och lägga dit lite trappsteg mot obelisken, eller?
 0
Hansson (13 Juni 2011 22:52):
Skall det vara en "sjö" så blir det mer som en trappa. Kan vara fräckt det med, speciellt om man dessutom ordnar ett (litet) vattenflöde genom trappan.
 0
Gunnar Einarsson (14 Juni 2011 00:01):
Njaaa, jag är skeptisk.

Varför ändra om i genuina miljöer? Vasaplatsen har väl i stort sett alltid sett ut som den gör idag?
 0
Daniel (14 Juni 2011 08:27):
Det där med cykelbanan är ett ganska dumt påfund dom har fått för sig att anlägga där. Ställer sig en skåpbil sig på parkeringsplatsern närmast cykelbanans utfart så ser inte cyklister och bilister varandra och detta med korsningar som inte är i rätvinkel mot varandra är en trafikfarlig lösning. Jag cyklar hellre på vägbanan än på cykelbanan brevid för vägbanan är säkrare.
 0
Patrik Höstmad (14 Juni 2011 09:19):
Oavsett hur mycket man ska ändra så saknas
- inbjudande öppningar in till parken (från gatan känns platsen som en snårskog, man blir förvånad när man går in....)
- välskötta buskar, häckar och planteringar (kolla de risiga häckarna på första bilden ovan, ger intrycket av en övergiven plats)
- vatten (fontän, "sjö" eller what ever som ger lite alternativa ljud till trafiken)

(jag noterar att Segersedt fick en gigantisk fallos medans Boye en liten text i fönstret....)
 0
Gunnar Einarsson (14 Juni 2011 11:47):
Buskigt och snårigt är det förstås, men så är det väl överallt i Göteborg? Slottskogen känns mer eller mindre som den håller på att växa igen till exempel. Underhållet verkar ganska eftersatt i största allmänhet.

Sedan finns det ju en fontän på Vasaplatsen, men det är sant att man blir förvånad när man ser vad som döljer sig bakom snårskogen :)
 0
Karl H (14 Juni 2011 18:29):
Vatten på Vasaplatsen är en mycket bra idé Jesper. Höjdskillnaderna ger ju per automatik att vattnet måste trappas ner, vilket ger vattenytan den dynamik och liv som behövs. I vattenytan skulle jag vilja se större sammanbundna stenblock för skönt häng/picknick och genväg över vattnet.
 0
Jesper Hallén (14 Juni 2011 19:53):
Ja givetvis måste vattenbassängen vara i någon slags trapp/avsatsform. Kan bli svårt att åka skridskor då förstås haha. Håller med dig Karl H, någon form av stenblocksbroar över vattnet vore grymt.
 0
Erik Sandblom (14 Juni 2011 22:50):
Spännande idéer! Kanske en kiosk/servering i södra ändan? Eller låt någon av krogarna disponera lite plats där?

Istället för att ta bort bilgatan på östra sidan skulle man kunna flytta den till den västra sidan brevid spårvägen. Om man gör den smal så kör bilisterna långsamt och kan dela ytan med cyklister. Den cykelbana som nu anläggs i öster är ganska slingrig om man ska cykla Aschebergsgatan och norrut. Slingrigt och nerförsbacke är ju inte så kul på cykel ;-)
 0
Hansson (14 Juni 2011 22:53):
Men, egentligen är jag mest imponerad av hur du fick till en kvadratisk sjö av en triangulär gräsplätt... ;-)
 0
Jesper Hallén (14 Juni 2011 23:07):
Haha ja visst är jag duktig. Har lånat lite av bilgatan dock :)
 0
Sven R (14 Juni 2011 23:29):
Ett förslag på försiktig förnyelse: Ta bort syrénbuskarna på den södra delen av Vasasplatsen och ersätt med ett stensatt torg fram till fontänrundeln med sina buskar och planteringar. Jag gillar dagens utformning som förmodligen sett mer eller mindre likadan ut sedan 1800-talet.

Att en mindre del av ytan blir modernt torg med sittplatser osv skulle kunna kunna göra underverk. "Vi ses vid Kopparmärra" skulle imorgon kunna bli "vi ses vid spindeln":

http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​commons/​thumb/​d/​.​.​

(Obs! Det där var bara ett exempel på ett coolt konstverk med attityd. Inget ont om Pål Svensson men kvoten av stenblockskonst är fylld)
 0
JK (15 Juni 2011 08:42):
Själv vill jag naturligtvis ha en shared space-lösning med kullersten istället för cykelbanan Jesper föreslog, men det är bara detaljer i ett annars bra sammanhang!
 0
Ragnar Lind (15 Juni 2011 13:01):
Kullersten? Kullersten finns på (delar av) Kronhuets gård, och det är verkligen kullersten. Det är skillnad på gatsten och kullersten.
 0
Jesper Hallén (15 Juni 2011 13:33):
Begreppet kullersten används ofta felaktigt när man vill beskriva klassisk gatsten, såna som kastades på platsen för exakt tio år sen:)
 0
Jens Ekengren (15 Juni 2011 17:20):
Huu, gatsten är säkert fint, men inte om man vill cykla eller gå på det. Ge mig platt, fin, yta vilken dag som helst.
 0
JK (16 Juni 2011 07:22):
Naturligtvis menade jag gatsten. My bad. =)
 0
Ragnar Lind (17 Juni 2011 11:31):
Gatsten har fördelen att den håller ned hastigheten på fordonstrafiken. Det fungerar hyggligt i Haga. Den går ju att gå på. En stor nackdel är dock att det blir svårare för rörelsehindrade och rullstolsburna.
 0
Olof Antonson (18 Juni 2011 16:53):
Takkuporna på husen till vänster om Vasaplatsen ser förfärliga ut. Vid en upprustning av platsen hade jag gärna sett att man såg över även dessa förvanskade ytor. Det gör ont att se på det. Gult fultegel från sjuttiotalet?
 0
Gluff (26 Juni 2011 18:17):
Upplever att många ytor i Gbg kunde vara betydligt grönare. Bara en sådan sak som bergssidor (bortsprängt berg till stor del) vid spårvagnsspåren Salhgrenska-Chalmers där det kunde växa murgröna, rhododendron, liguster etc. Det kunde förekomma en mer genomtänkt landskapsplanering längs stråk där människor reser med kollektivtrafiken inte minst. Res där i januari och känn efter vad som kan göras i en stad med landets högsta medeltemperatur (eller om det är Helsingborg eller Falsterbo).

Stora ytor i stan är utpräglat "ogröna", även sommartid.

Jag tycker detta kunde vara en utgångspunkt om man diskuterar grönskan på Vasaplatsen. Kungsträdgården i Stockholm blev väldig stensatt men är vacker vid körsbärsblomningen.

Sparsamt använda centrala ytor är en annan av Göteborgs spörsmål naturligtvis men varför ska det vara så mycket som går i gråton på många håll när man kan kombinera stans naturligt gråa ljus med annat utan att accentuera med gråa stenar eller rentav betong (ja, rätt vanligt).
 0
Gluff (26 Juni 2011 18:25):
Ser nu när jag läser om Guldheden att jag ev kan missuppfattas. Grönska i stenstaden och förtätningsbar mark som gör staden onödigt gles är ju lite olika saker.

En risk dock här skulle kunna vara att nimbyism triggas av nedtagna alleträd, parkträd, planteringar etc i själva stenstaden, vilket kan påverka förtätningsdebatten i mindre centrala lägen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.