Utskrift från gbg.yimby.se
....

Stadsvandring i Gamlestaden

 
Yimbyiter staden över, dags att förena er igen. Denna gång ska vi ta en solig kvällspromenad i Gamlestaden. Det östra Göteborgs centrum står inför betydande förändringar och förhoppningsvis en lyckosam förtätning.

Som Martin Darelid skrev i sitt inlägg om Gamlestaden för ett tag sedan så finns det många planer och tankar kring Gamlestaden. Bland annat ett helt nytt Gamlestadstorg, en ny pendeltågsstation och förtätning med kvartersstad. Med dessa tankar och idéer i bakhuvudet ska vi nu ta oss en närmare titt på området. Varmt välkommen att vara med!


När var hur?

Onsdag 6 juli kl 19.00
Samling på Gamlestadstorget (asfaltsytan vid spårvagnshållplatserna)
Hit kommer man enkelt med spårvagn 4,6,7,8,9 eller 11 hpl Gamlestadstorget.
Vandringen är som vanligt helt gratis och precis alla är välkomna!Historiestund! 


Stadsdelen Gamlestaden har en viktig del i vår skapelseberättelse. Historien är den att Göteborgs föregångare, Lödöse, som ligger några mil upp längs Göta älv och anlades för snart tusen år sedan, skulle flyttas. Detta på grund av att danskens betungande tullavgifter längs älven gjorde det allt svårare för vår betydande hansastad Lödöse. Man ville då istället bygga en ny stad längre ut mot havet. Därför bildades Nya Lödöse, Nylöse kallat, på platsen där dagens Gamlestadstorg ligger. Så vårt stundande 400-årsjubileum känns ju nästan lite futtigt i vår nästan tusenåriga historia.

 

Gamla Lödöse var den enda svenska porten mot Västerhavet och en viktig handelsplats inom hansan. Här bodde förövrigt Heliga Birgitta periodvis i stadens kloster.


Teckning över Nya Lödöse (Gamlestaden) någon gång under 1500-talet.
Landshövdingehusbebyggelse kring den stenlagda Holländareplatsen 2009 påminner lite om Kvilletorget. Kanske kan man liva upp torget på något sätt? Det finns mycket intressant att diskutera på vår vandring.


Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (6 Juli 2011 12:01):
Kan tipsa om den fördjupade ÖP:n för Gamlestaden: http:​/​/​www.​goteborg.​se/​wps/​portal/​!ut/​p/​c4/​0​4_​SB8K8xLL.​.​

Rolig läsning! :)
 0
Jesper Hallén (6 Juli 2011 12:50):
Extra kul att man hämtar inspiration för Piazza Nya kulan från Marcusplatsen i Venedig. :)
 0
Tobias Axelsson (6 Juli 2011 22:15):
Tack för en bra, trevlig och intressant vandring!
 0
Jesper Hallén (6 Juli 2011 23:49):
Ja tack alla 32 som kom och promenerade, det känns hoppfullt inför framtiden!
 0
Emanuel Alfredsson (7 Juli 2011 00:25):
32?! WOW! Vad är egentligen gränsen nu? Jag skulle vilja se i framtiden en gräns på 20-25 pers. Vi är ju en studiegrupp, och för stora "klasser" gör ingen glad. Vad säger du om det systemet i framtiden, Johannes?
 0
Emanuel Alfredsson (7 Juli 2011 00:27):
Då delar man upp tiden så att "dubbla" vandingar blir möjliga.
 0
Johannes Hulter (7 Juli 2011 08:38):
Tack alla för rolig vandring! :)

emanuel: Det hade ju iofs varit väldigt roligt att säga åt de sju som kom sist att de inte fick vara där... Det är dock varken önskvärt eller genomförbart. Det är ju ingen skolklass, utan mer ett mingelparty - det blir bara roligare ju fler man är. Men vi kanske ska ta med mic nästa gång, så alla hör när någon säger något till hela gruppen. :)

Det är vad jag tycker om det.
 0
Göran Åhman (7 Juli 2011 13:51):
Ja det var en mycket trevlig vandring, kul med avstickaren ner till Estland oxå. Ja det kan bli riktigt riktigt bra så småningom :-)
 0
Mats O. (7 Juli 2011 17:49):
Kul att YIMBY tog sig en vandring i Gamlestan. Var själv inte med utan inväntar när YIMBY tänker ta sig an Toltorpsdalen : )

Bodde där för 10 år sedan och här är mina egna plus och minus om stadsdelen.

Plus: Mycket småaffärer, handel och kommers. Man är inte beroende av bil. Kristinedals träningsanläggning med simhallen. Gamla "gamlestadens fabrikers-"-området på andra sidan Säveån håller på att fräckas till med lite lunchrestauranger, vårdcentral, bowling och andra verksamheter. Landshövdingehusen i stadsdelen ger en skön känsla.

Minus: Mycket knepiga typer ett tag, brottslighet, knark med mera. (kanske har lugnat ner sig nu ?), Artillerigatan kändes ganska tungt trafikerad. Trafikkarusellen vid Gamlestadstorget måste byggas om på nåt sätt, likaså detta förfärliga "torg" som inte gör en människa glad.

Slutsats: Gamlestaden har allt att vinna på att förtätas och byggas om, vid området runt Gamlestadstorget. Helst bostadsrätter då Gamlestaden idag domineras av hyreslägenheter.
 0
Olof Antonson (7 Juli 2011 18:16): Online
Jag grämer mig lite över att jag inte kunde närvara. Jag ser verkligen fram emot en liten rapport från vandringen :)
 0
Mikael Kreutz (8 Juli 2011 01:03):
Johannes: Tack för länken, hade inte den blekaste aning om att det finns (fanns?) planer på en underjordisk pendeltågsstation vid Gustavsplatsen. Är det någon insatt som vet vad nuvarande status på det projektet är?
 0
Johan Zandin (9 Juli 2011 21:41):
Mikael: Pendeltågsstation för Alingsås-linjen finns inte med i pågående arbete med Gamlestan eller infrastrukturpaket. Men det finns fortfarande plats reserverad så man kan bygga den senare.
 0
Martin Darelid (10 Juli 2011 21:04):
Blir det en pendeltågsstation där hamnar den med största sannolikhet ovan jord. Blir alldeles för dyrt med en tunnel.
 0
Magnus M. (13 Juli 2011 13:02):
Ganska lätt att hitta AIMs gamlestans-projekt: http:​/​/​www.​a-​i-​m.​se/​#163350​2/​Gamlestaden-​revisited

Men, är det det här som är MXSIs gamlestans-projekt? http:​/​/​www.​mx-​si.​net/​projects/​goteborg/​

Det står ju att detta(mxsi) förslag vunnit första pris i en tävling 2006, så varför beställa ett bedrövligt Frölunda Torg-förslag av AIM då? Snälla säg att det inte finns folk som vill skrota Barcelonabyråns förslag och bygga stel, billig nyfunkis med öppna ytor över hela Gamlestan.

EDIT: Såg nu att AIMs förslag är en uppdatering av deras andraplatsförslag från 2006, och som utvecklats för att ha "dense inner-city character", medan länken till MX-SIs är det gamla förslaget från 2006... Hm, ok.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.