Utskrift från gbg.yimby.se
....

Saluhall i Kvillebäcken - bästa förslagen

 




I Älvrummet i onsdags presenterades förslagen som kommit in till arkitekttävlingen om en saluhall i Kville, som vi skrivit om tidigare. Där framgick även att det var hela femton år sedan det senast hölls en allmän arkitekttävling i Göteborg. Varför så länge, kan man undra. Senaste tävlingen handlade om restaurang Trägårn. Då vann en kvadratisk brädgård, vad ska vinna nu?

Jag har alltid älskat den stora saluhallen på Kungstorget. Den är vacker, stor, högt i tak och har en bra blandning av mat och människor, precis som det ska vara. Det är mycket glädjande att Kvillebäcken nu ska få en egen. Saluhallen på Vågmästareplatsen bör ha följande kvaliteter: Den ska vara vacker att titta på, tidlös i sin form, signalera öppen allmän plats och det ska helst synas att det är en saluhall.

Här är utseendet enormt viktigt. Som göteborgare i allmänhet och kvillebo i synnerhet ska man kunna vara stolt över sin nya saluhall. Man ska kunna åka förbi Vågmästareplatsen med spårvagnen och känna att här är det vackert, att det här är en stolt stad. Något man kanske tyvärr inte gör idag i alla lägen. Platsar den inte på vykort så platsar den heller inte i staden är väl ett hyfsat mott här. Det är viktigt att den blir uppskattad av de breda lagren. Här har vi inte råd att smälla upp någon slags minimalistisk grå låda som mer ser ut som ett provisorium eller ett skyddsrum som någon glömt gräva ned. Kvillebäcken är nämligen en permanent, anrik och viktig del av Göteborg. (Det var ju ändå här som den världsberömda hela och halva specialen uppfanns. Det var inte hos Lasse på Heden, det var inte på Guldheden, det var inte på Avenyn, det var inte i Örgryte utan det var här hos Albert på Vågmästareplatsen.) 

Det är också av yttersta vikt att alla känner sig välkomna i den nya saluhallen. Att alla får plats, försäljare som kunder. Känslan av marknad/bazaar bör vara mer tongivande än känslan av exklusiv delikatessbutik. En saluhall ska fungera som ett salutorg fast under tak.

Efter att ha gått igenom samtliga 72 förslag som kommit in till tävlingen så känns det som att några står ut som möjliga alternativ. Många är tyvärr väldigt trista och är av arten kub, plankhög, älvstrandsfunkis och ärligt talat är nog de flesta fruktansvärt trötta på den typen av bebyggelse i Göteborg. Jag har tagit ut några som jag anser skulle tillföra mest och värda att titta närmare på.




Bästa förslag som har det mesta är förslag "Bazaar". Bara namnet säger väl en hel del och den klassiska och tidlösa fasaden passar klockrent in i Kvillebäcken. De välvda valven för tankarna direkt av vad som händer här, nämligen bazaar- och marknadsplats. De stora och öppna välvda valven signalerar öppenhet och allmän plats, vilket är mycket viktiga kvaliteter. Fasadens stil känns både internationell och göteborgsk. Bland göteborgska förebilder kan nämnas både Konstmuseet, tullpackhuset och valven på Vårväderstorgets folkets hus. Möjligen skulle jag önska att man i åtminstone en av våningarna använde gult tegel istället för trä, för en mer stabil och permanent känsla.

Under min uppväxt har jag passerat Vågmästareplatsen nästan dagligen och jag är säker på att jag skulle ha älskat att få se denna byggnad varje dag. Det känns verkligen som att det är något likt detta som passar in i Kvillebäcken. Som att det är kvillebornas saluhall, är säker på att folk skulle gilla detta. Kvillebäcken har en lång tradition av marknader av alla slags former, inte minst på det nu sanerade området Östra Kvillebäcken. Vi minns Kommersens livliga handel, de små fyndmarknaderna längs Gamla Tuvevägen, second hand-butiker, internationella livsmedelsbutiker och ett levande gatuliv. Detta vill vi få tillbaks i någon form och en saluhall i denna stil kan vara ett steg på vägen. Om några av de gamla aktörerna rent utav kan få plats i den nya hallen vore ju guld. Hoppas juryn tar hänsyn till Kvilles spännande historia och satsar på det här.



Är den här vyn verklighet 2013 är i alla fall jag lycklig. Bra jobbat!


Andra förslag som har goda kvaliteter är till exempel förslag "Sockerbiten" som likt "Bazaar" har skapats med samma valvtänk och det prisas idag hos Yimby. Inte lika klockren som "Bazaar" men ett vackert förslag, kul med murgrönan som växer på fasaden.



"Sockerbiten"


Ett annat förslag som föll mig i smaken var förslag "Kviba". Här har vi inte de vackra valven men det är något med gult tegel som av någon anledning tänder en gnista i mig. Man får inte heller glömma att området har haft mycket gult tegel sedan tidigare, inte minst de klassiska punkthusen man kan ana i bakgrunden på bilderna. Men även i de industrilokaler som innan saneringen låg i Östra Kvillebäcken.


"Kviba"

Även om inte "Kviba" har samma klassiska drag som till exempel "Bazaar" så tycker jag nog att den har någon klassisk beprövad stil som fungerar. Möjligen lite för "trist" för att vara en saluhall, men gärna någon sån här byggnad i området.


Ett annat förslag som rent spontant kändes kul att se var "Barrskogen" med sitt fantasifulla och lite slottslika tak som man bara måste älska. Så vill man ha ett unikt utseende så bör man satsa på det här, för takets skull.



"Barrskogen"


"Havsbölja" är ett förslag som jag lite motvilligt gillar, även om det kanske mer skapar tankar om ett europaparlamentsannex än en saluhall. Eller kanske bibliotek? Det känns kanske aningen för exklusivt och dyrt för att passa som en saluhall i Kvillebäcken.



"Havsbölja"


Ett kul förslag är "Mitt i tu" som bokstavligen talat har delat sin saluhall mitt i tu. Spaceat utseende och kul kontrast till klassisk bebyggelse, men saluhall? Tveksamt.


"Mitt i tu"

Alldeles för mycket kub och kvadrat egentligen men ändå snyggt på ett vis. Lite femtiotalstorgsstil i formen men passar nog bättre som ett modernt museum eller liknande. Gillar saluhallsloggan "KS" som de skapat.


"Vi ses på torget"


Ett förslag som står ut markant är "2 steg från paradise" som skapar en välvd båge över hela Vågmästareplatsen. Detta gillar jag, kanske inte som saluhall men mer som en del av spårvagnsakvedukten, kanske för en ny stadsbana. Man skulle kunna tänka sig att endast den yttre delen byggs, den som skapar ett tak över spårvagnsakvedukten. Snyggt och mäktigt är det i alla fall!


"2 steg från paradise"


Andra småtrevliga förslag:


"Aleaiactaest" med välvda grästak.


"Lantern"


"Sill och potatis"



"Den levande marknaden" Här är det så spaceat att det blir rätt bra på nåt sätt.



Förslag "Gulan" är något av det märkligaste jag sett. Lekplats? 



Nu till tråkigheterna. Mindre spännande förslag som kommit in. Många skriver i sina beskrivningar att man hämtar inspiration från klassiska bazaar- och marknadsplatser världen runt. Men varför syns det inte i så fall?

Ett exempel på trista förslag är förslaget "Tiramisu" känns mycket trött och livlöst. Det är som att man på arkitektkontoret har letat upp någon gammal dammig nyfunkiskub som man slentrianmässigt skickat in till diverse arkitekttävlingar sedan 1998 och framåt. Ärligt talat, vi orkar inte mer. 


Frågan är om inte den blå byggnaden som idag står på platsen är lika kul.


Eller förslaget "Ask". Ännu en trälåda som knappt ens försöker vara spännande. Trä i sig är inte särskilt spännande och glas har vi sett förr.


"Ask"


I förslaget "Patchwork" ploppar frågan först upp om det är en ny vagnhall vi ska bygga. Den känns väldigt stängd och gör inga vettiga försök att nå ut utanför fasaderna. Plus för teglet dock.


"Patchwork"


Jag vet inte om det är skämt men ett av förslagen bär namnet "Matmacken" och har en lite bensinstationsliknande utformning. Visserligen en rätt snygg byggnad, men inte här va.


"Matmacken"


Förslaget med det aningen lätta namnet "Trärum" har nog startfältets tyngsta utseende. Det ser både mörkt och myndighetsmässigt ut, man blir väl inte direkt sugen på majs eller haricots verts när man ser det där blocket? Även här lite biblioteksannexkänsla.


"Trärum"



"Flip flop" Vad är grejen med de vita avsatserna?



"Skarpt läge". Vad är grejen med det mörka och kalla?


"Tak för maten". Ja det är inte mycket mer än just ett tak för maten. När ska vi sluta att rita glashus? Möjligen en bra växthuseffekt därinne. Hur som helst, garanterat vinnare av bästa och fyndigaste namn, tak för maten.


Det är kul att kolla igenom tävlingsbidrag, man hittar nämligen en skrattskatt av inmonterade människor av olika slag...


I förslaget "Ett modernt landshövdingehus" kan man till exempel handla hos Grönsaksmannen och Köttkvinnan! Här har vi dessutom sommar, höst, vår och vinter på samma gång.


Här hittar vi en von Brömssen som tänker på halalkött och det unga paret från Roy Anderssons "En kärlekshistoria" står och kramas precis som på planschen. Allt händer i Kvillebäckens nya saluhall enligt förslag "Jotunheimen". 


Sammanfattningsvis så tycks förslag "Bazaar" vara det förslag som borde stå som vinnare. Klassiskt, snyggt, saluhallsmässigt. De välvda valven för tankarna till Götaplatsens magnifika konstmuseebyggnad byggd av vackert göteborgskt gult tegel. En byggnad och plats som förövrigt fick alldeles ny fasadbelysning häromdagen under högtidliga former. Det hölls tal av Hulthén, ett säkerligen alldeles bedårande tal, synd bara att någon hade glömt att koppla på högtalarna, man hörde nämligen inte ett ord. Men belysningen är magnifik! Om det var landets vackraste byggnad innan, så är det nog världens vackraste nu.



Götaplatsen 2011.


Alla tävlingsbidrag finns att beskåda på Älvstranden utvecklings webbplats eller i Älvrummet, där man kan bläddra bland A1-planscher av förslagen.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Simon K (5 September 2011 13:03):
Håller helt klart med. Bazaar ser ut att vara det bästa alternativet. När jag såg bilden på den i GP tänkte jag att den såg perfekt ut. Hoppas nu att de väljer den också.

Får vi en till låda så ger jag upp hoppet för Göteborg.
 0
Hans H (5 September 2011 13:09):
 0
Johan (5 September 2011 13:20):
Själv gillar jag det här förslaget som prioriterar stadsplanering framför trafikplanering och på så sätt omvandlar impediment till torgyta: http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​Saluhallen%20​bidrag/​0​0​2b_​Ha.​.​

Jag tycker att det har det bästa torget, och själva saluhallen är också tilltalande.
 0
Niklas S (5 September 2011 14:10):
Gillar också Bazaar som utforming av själva hallen. Det är dock viktigt, precis som Johan är inne på, att torgytan inte glöms bort.

Sen angående "2 steg från paradise": Förslaget känns väldigt storstad och knyter på ett fint sätt an saluhallen gentemot Kvillestaden (man går in i den redan där på ett sätt, och inte först på andra sidan Vågmästareplatsen om man kommer från det hållet vill säga).

I mitt tycke är det viktigt att Saluhallen, vilken det än blir, måste öppna sig åt alla håll och inte bara mot den nya bebyggelsen. Skickar med en brasklapp om att jag inte tagit del av alla förslag, eller för den delen ens studerat förslagen jag kommenterar särskilt ingående.
 0
Hisingsbo (5 September 2011 14:48):
Hade vart väldigt trevligt för min egen del om saluhallen blev ett lyckat bygge! Är ingen proffstyckare men tänkte ändå tycka till lite om ert tyckande....

"Bazaar" - Märks att valv är något som får det att nästan gå i brallan för vissa... ;) .... Den planerade vyn från insidan kan jag väl hålla med om att det känns väldigt tilltalande, men utsidan tycker då inte jag är så himla roligt. Lösningen finns ju dock kommenterad längre ner. Varför inte sätta ett spännande tak likt "Barrskogen" ovanpå "Bazaar" ? Det hade ju gett något riktigt spännande. Hade varit roligt om den nya byggnaden tilläts sticka upp lite över den annars så 3-våningar-höga bebyggelsen så att det kunde skymtas från lite håll som en samlingsplats. (Somliga kanske är bekanta med att på Hisingen dominerar 3 våningshusen och om någon tvunget skall avvika så är det 14 våningar som gäller. Inga mellanting. En saluhall avviker ju på många vis och kanske har större potential att bli det första huset som avviker från 3/14-principen.)

"Sockerbiten" - Ni sa det nästan själva. En sämre variant av bazaar.... Varför ens överväga den?

"Kviba" - Gillar den med.... Främst på grund av att jag tycker det blir lite mer spännande utseende på utsidan jämfört med Bazaar. En korsning mellan Bazaars luftighet och ljushet, med Kvibas variation i byggnaden som undviker extremiteternas lådform hade kanske varit det allra bästa. Ett Kviba med valv helt enkelt. ;)

"Havsbölja" - Bibiliotek.... jag håller med. Dock ifrågasätter jag kommentaren om att det är för exklusivt och dyrt?! Finns det något krav på att områdes tidigare sunkighet måste bevaras?
Jag tror det finns goda möjligheter i detta bygget, som blir centralt både i handel och kommunikationsperspektiv, att lyfta hela det närliggande området....

"2 steg från paradise" - helt underbart futuristiskt.... Själv skulle jag dock gärna se, som det tidigare skrivits om här på yimby, att spårvagnen flyttas ner i gatuplan (och upp där den är nergrävd), och istället gräver ner bilvägarna.... Det kanske då inte passar lika bra med detta förslag längre. Dessutom tror jag det stjäl mycket av utan så det inte blir så mycket kvar till saluhallen. Får man drömma, vilket verkar vara helt tillåtet i detta alternativ, så hade ju hela Gustaf Dahlensgatan grävts ner i en tunnel så biltrafiken hade försvunnit och det verkligen hade blivit öppna och trevliga ytor kvar.... Då hade ju det funnits gott om plats och en saluhall hade lätt fått plats inuti bågen då den inte behöver samsas med flerfiliga vägar. =)

"Skarpt läge" - Vad är grejen med det mörka och kalla? Undrar ni... Jag vill dock ge beröm till den enda förslagslämnaren som varit lite realistisk i sitt förslag. Det kommer ju inte vara medelhavsklimat mer än ett par dagar om året på Vågmästareplatsen, hur mycket vi än vill undvika att inse det.... Skarpt läge har i min mening den största potentialen att faktiskt bli likadant i praktiken som i förslaget och jag kan inte säga att jag har så mycket emot det.
Kan vi få se de andra alternativen på samma mörka höstdag som vi får se "Skarpt läge"? .... Våghalsigt av förslaget att inte utgå från en solig sommardag som alla andra!
 0
Niklas S (5 September 2011 15:37):
@Hisingsbo: Gillar din poäng om "Skarpt läge". Förslaget ser faktiskt lite varmt och inbjudande ut i höstrusket. Håller även med om sockerbiten.
 0
Daniel Bergqvist (5 September 2011 15:39):
Bäst är "2 steg från paradise", i särklass mest genomtänkt. Ett skydd för väder och vind över allmän plats, spårvagnshållplatsen, leder besökare in i den nya stadsdelen med saluhall. Det ökar naturligtvis antalet besökare. Övriga förslag tillför ingen funktion mer än saluhall.
 0
Gunnar Einarsson (5 September 2011 17:43):
Jag vet inte med er, men det första jag tänkte på när jag såg "Bazaar" och "Sockerbiten" är en moské.
 0
Niklas S (5 September 2011 18:04):
@Gunnar Einarsson: Min sambo sa samma om "Bazaar"; dock tyckte hon "sockerbit" såg ut som ett parkeringshus. Hon gillade "Skarpt läge" bäst.

Moskén nedanför Ättestupan tycker jag har mest gemensamt med "Tiramisu", men det är dock en helt annan diskussion.
 0
Niklas S (5 September 2011 18:17):
Valv är väl i och för sig ganska vanligt förekommande i islamisk arkitektur. Kanske är därifrån associationen kommer. Någon expert på området?

Edit: Efter lite wikipediasurfande så verkar det som att så kallade kupolvalv av tradition byggs i moskéer. Kupolvalv och valv kanske inte är riktigt samma sak iofs.
 0
Gunnar Einarsson (5 September 2011 19:16):
Niklas, tror inte om det spelar så stor roll vad valven slutar i, kupol eller platt tak. Tanken kanske i och för sig har varit att försöka efterlikna en basilica, men då tycker jag faktiskt inte att de har lyckats särskilt bra. Resutatet känns nog ändå mer som moské än vårt eget kulturarv.

Fast ta bort valven och så det blir en klassisk domuslåda istället. ;-)
 0
Niklas S (5 September 2011 19:37):
Gunnar, oavsett kulturarv eller inte så håller jag nog Baazar som favorit.
 0
Gunnar Einarsson (5 September 2011 21:08):
Då får man väl erkänna att av givna alternativ så föredrar nog även jag "2 steg från paradise". Fast mäta sig med Stora Saluhallen kan inget av förslagen.
 0
Jens B (5 September 2011 21:24):
Inget kommer väl särskilt nära Stora Saluhallen, men jag gillar förslaget Bazaar som avviker fint från den vanliga lådarkitekturen och ger lite associationer till Orienten där det finns mycket bazaarkultur.
 0
Håkan Cullberg (5 September 2011 21:38):
Originalet:
Tama Art Universitetsbibliotek i Tokyo av arkitekten Toyo Ito http:​/​/​static.​dezeen.​com/​uploads/​20​0​7/​0​9/​0​0​2.​jpg

är en nytänkande och fullkomligt lysande arkitektur
 0
Gunnar Einarsson (5 September 2011 22:43):
Tack, Håkan! Det ser faktiskt bättre ut i verkligheten.
 0
Hannes Johansson (6 September 2011 07:51):
Begreppet "bazaar" har ju persisk bakgrund, så det är väl inte så konstigt om den minner lite om arabisk arkitektur.
 0
Per Bornstein (6 September 2011 11:35):
Till håkans kommentar ovan bör läggas att både 'bazaar' och 'sockebiten' är klockrena plankningar av general architectures omskrivna tävlingsförslag till täby från 2010.
oavsett förslagens kvaliteter känns det trist om vi inte kunde få en självständig originalarkitektur i saluhallen.

http:​/​/​www.​generalarchitecture.​se/​offentliga/​0​80​1.​html
 0
Håkan Cullberg (6 September 2011 14:53):
Per! jag håller helt med Dig om, att vi borde utveckla en egen originalarkitektur i Sverige, Sverige var ett föregångsland men tyvärr inte nu längre. Svensk arkitektur drivs av en ångest o att inte våga, och en följa John mentalitet. Man kan bli inspirerad av vad man ser och utifrån detta skapa något nytt och med egen karaktär, det behöver inte vara hus eller byggnader, men att planka är förfärligt!
 0
Max Bolotin (6 September 2011 15:29):
Har faktiskt lite svårt att koppla tävlingsförslaget "Bazaar" till islamisk arkitektur. Möjligtvis till interiören hos Istanbuls Grand Bazaar, http:​/​/​en.​wikipedia.​org/​wiki/​Grand_​Bazaar,_​Istanbul.​ Annars tycker jag nog att bågarna känns väldigt indiska: http:​/​/​www.​jmmtravelindia.​com/​gifs/​palace-​architecture.​.​

Håller med Gunnar om att 2 steg från paradise är det bästa förslaget. Annars gillade jag 'Skarpt läge' en hel del, av samma skäl som Hisingsbo.

Vill också lyfta fram förslaget 'Berså': http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​Saluhallen%20​bidrag/​0​58a%20​.​.​

I slutändan skulle jag dock vilja se att man löste sammanflätningen av två stadsdelar med en riktig stadsplan, och inte en monumentbyggnad.
 0
Daniel (6 September 2011 16:09):
Man kanske ska skippa det nedre valvraden, och ha lite mer vägg mellan valven, samt tegel så blir det nog ett ganska bra förslag på bazaar, samt att valven kan vara lite smalare.
 0
Sven R (6 September 2011 16:17):
Det är helt OK att planka. Valven är ju bara ett generiskt fasadmotiv som knappast General Architecture uppfann. Dom borde bara vara stolta att de ev. har lyckats påverka de samtida arkitekturtrenderna.
 0
Johannes Hulter (6 September 2011 16:26):
Max: Och gärna lite trafikplanering. Varför behåller man nuvarande motorvägslösning i korsningen? Behövs verkligen de svängradier som nu äter upp en stor bit av marken? Det är ju ofantliga trafikutrymmen egentligen. Bara övergångsstället över Gustaf Dahlensgatan är ju 40 meter (mao Avenybredd).
 0
Daniel Andersson (6 September 2011 16:30):
Valv får mig osökt att tänka på motorer. En saluhall i form av ett gigantiskt motorblock vore kanske något, som en stilla blinkning till öns stora industri.
 0
Håkan Cullberg (6 September 2011 16:41):
Man kan tycka att efterföljarnas projekt inte har samma konstnärliga ådra som Toyo Ito´ original. Itos byggnad i Tokyo är ett mästerverk.
 0
Håkan Cullberg (6 September 2011 16:45):
Dessutom är Itos byggnad utförd med en precision, skärpa och kvalitet som vi har svårt att uppnå i Sverige.
 0
Niklas S (6 September 2011 16:46):
@Max Bolotin: Byggnaden från Indien (Mysore palace?)har mycket influenser från islamsk arkitektur (http:​/​/​en.​wikipedia.​org/​wiki/​Indo-​Saracenic_​Revival_​ar.​.​). Hade varit kul med en saluhall som anammat den stilen fullt ut. Mycket vackert.

@Johannes Åsberg: Håller med om korsningen, den är hemsk ur ett fotgängarperspektiv och bildar en onödigt stor barriär. Här måste det gå att finna en bättre lösning!
 0
Sven R (6 September 2011 17:00):
Ja det kan man tycka. Men man kan också applådera den svenska arkitekten som plockade upp denna fräscha idé från en internationell stjärnarkitekt. Om huset byggs så kommer den geomsnittlige göteborgaren ändå inte att ha någon aning om var förlagorna finns. Och även om han skulle veta det så blir knappast huset sämre.
 0
Per Bornstein (6 September 2011 17:09):
Det är ok att planka. om man gör det bättre än originalet. annars är det bara patetiskt. problemet är att det är ett tecken på en fattig arbetsprocess om man börjar med att titta på andra istället för att utgå från platsens och uppgiftens specifika förutsättningar.
 0
Sven R (6 September 2011 17:35):
Håller inte med dig Per. Att skapa arkitektur är ungefär som att skriva musik. Vad ska komma först, texten eller melodin? Vilken arbetsprocess som är att föredra är ju förstås individuellt. Eller tror du att Toyo Itos design till 100% är född ur en analys av platsens själ? Det tror inte jag, jag tror bara var en formidé som ploppade upp i huvudet. Ungefär som att Rolling Stones alla hits bygger på gitarriff som bara ploppade upp i Keith Richards huvud.

Nu ska vi inte förvänta oss något banbrytande mästerverk på Wieselgrensplatsen. Lika lite som man kan förvänta sig att Soundtrack Of Our Lives kommer att skapa banbrytande musik. De plankar bara Stones m.fl. Men de gör det bra. De flesta musiker och arkitekter är trots allt bara hantverkare.
 0
Håkan Cullberg (6 September 2011 17:55):
Sven o Per:
har varit på plats i Tokyo och upplevt detta mästerverk. Självklart är det en formidé eller gestalt som kommit upp i huvudet på Toyo Ito, med den stora skillnaden att hans byggnad känns otroligt vacker och vackert skimrande på platsen i de stora glaspartierna som speglar himmelsljuset. Det känns verkligen att att han känt av platsens själ innan ritade. Man närmar sig byggnaden från lägre liggande nivåer som ger denna effekt. Byggnaden ser oerhört lätt och skir ut med sina valv som dansar fram i olika bredder. En elegans trots att byggnaden är konstruerad av betong. Invändigt är byggnaden om än ännu bättre. Betr saluhallen i Göteborg, så ligger granne med omgivande byggnader som kommer att spegla sig i glasytorna, men fina valvbågar blir det nog och en lätthet i konstruktionen.
 0
Johannes Hulter (6 September 2011 20:00):
Ett alternativ är ju att planka saluhallen på Kungstorget eller Feskekörka...? Eller varför inte sno detta fantasieggande förslag för Trädgårdsföreningens restaurang: http:​/​/​hem.​passagen.​se/​turman/​1996.​html
 0
Max Bolotin (6 September 2011 20:09):
Johannes: Haha, jag älskar den där sidan. Zoltán verkar vara en modern Louis Enders. Känner mig nästan lite tråkig som föredrar nuvarande Trädgårn framför hans förslag... :S
 0
Sven R (6 September 2011 23:08):
Johannes: Studio Grön vann tävlingen om restaurang Trädgårn för att de visade en karaktärsfull byggnad som gick att bygga med standardmaterial och standardmetoder. Zoltans hus skulle bara sett ut som ett töntigt motorvägshak om det hade byggts med samma budget.
 0
Krister (7 September 2011 08:02):
Nyproduktion av kommersiella fastigheter med en byggkostnad av c:a 30 tkr/kvm medför att hyran i lokalerna blir för hög för mindre aktörer.
Resultatet blir den vanliga mixen med H&M, Coop, ICA Maxi, Siba, Clas Ohlson etc. Bättre då att kommunen bygger en enklare lokal med i början subventionerade hyror så att även lokala och mindre aktörer kan etablera sig där.
 0
Gunnar Einarsson (7 September 2011 10:38):
 0
Gunnar Einarsson (7 September 2011 11:57):
Johannes: "Ett alternativ är ju att planka saluhallen på Kungstorget..."

Ja, något i samma stil men i en skala anpassad till kundunderlaget, kanske. Funderar på hur det skulle gå ihop med resten av bebyggelsen runt Kvillebäcken.
http:​/​/​www5.​goteborg.​se/​prod/​fastighetskontoret/​etjans.​.​
 0
Mats O. (7 September 2011 13:17):
OT:
Verkar för övrigt inte vara någon jätterusning direkt för att köpa en BR i Kvillebäcken. Veidekke som var först ut för ett halvår sedan har sålt 24 lägenheter av 75 st. Inflyttning hösten 2012.
Säger väl lite om efterfrågan för dyrare lägenheter i Göteborg.
 0
Daniel Andersson (7 September 2011 14:12):
@Mats O: Just Ö Kvillebäcken har särskilt taskig image att brottas med. Det säger inte nödvändigtvis så mycket om efterfrågan i andra delar av stan.
 0
Gunnar Einarsson (7 September 2011 14:37):
Fortsatt OT: Med risk för att ställa en dum fråga, har Yimby förresten fört en diskussion om rent konkret vad det är som gör lägenheterna så förbaskat dyra så att det skikt där efterfrågan faktiskt finns (de vanliga bostadslösa) omedelbart försvinner ur diskussionen? Är det lönekostnadernas del av produktionen? Är det konstiga byggkrav och regelverk? Eller är läkt, tegelsten och cement verkligen värt sin vikt i guld?

P.S: Jörnmarks korta artikel är en riktigt bra sammanfattning av Göteborgsproblematiken, för övrigt.
 0
Johannes Hulter (7 September 2011 14:51):
Gunnar: Det har vi väl gjort lite här och där. Men av forskningen att döma så är en stor anledning fusk/slarv i byggindustrin + oligpolet. Jfr: http:​/​/​www.​sweden.​gov.​se/​sb/​d/​10​8/​a/​1649 och http:​/​/​www.​statskontoret.​se/​upload/​publikationer/​20​0​9/​.​.​
 0
Daniel (8 September 2011 08:20):
@Gunnar.

Hyresgästföreningen gjorde ju en undersökning för några år sedan och kom fram till att 30% av byggkostnaden berodde på slarv och dålig planering. Det är väl därför man också vill bygga bostadsrätter. Om man tittar på Porslinsfabriken så är det ett byggkomplex som kanske kostar 500 miljoner att bygga (gissar jag på för några siffror finns inte att få tag på men det är 400 lägenheter). 150 miljoner av detta är slarv. Sedan så måste man räkna med byggbolagets vinst på kanske 50-100 miljoner (det är ett stort projekt) och resten är byggkostnaden inkl. mark. Markkostnaden är numera lika hög som lönekostnaden i snitt så det är bara att ta fram miniräknaren.
 0
Krister (8 September 2011 08:26):
Citat från Fastighetstidningen:
Hälften av de privata fastighetsföretagen vill expandera sin verksamhet med fler hyresbostäder men skenande byggkostnader och dagens hyressättningssystem står i vägen. Det visar en undersökning som Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen har genomfört bland drygt 1000 fastighetsföretagare i regionen.

Efterfrågan på marknaden är det däremot inget fel på. Åtta av tio fastighetsföretag i regionen har noll procent i vakansgrad och ser man enbart till exempelvis Göteborgsmarknaden så är det närmare tio av tio. Trots detta är det få som faktiskt har satt spaden i jorden och producerat hyresrätter under den senaste femårsperioden. Närmare 90 procent har inte producerat några hyresbostäder alls.

– Självklart byggs det inga hyresrätter om man inte vet om man kan räkna hem investeringen. Det är märkvärdigt att man från politiskt håll så länge har haft svårt att se det sambandet, säger Rudolf Antoni, utredare Fastighetsägarna GFR.
 0
Daniel (8 September 2011 09:34):
@Krister. Byggkostnaderna skenar, och man vill bygga bostadsrätter för då stjälper man över kostnaden direkt på ett nystartat bolag. Om man byggde hyresrätter så skulle man bli tvungen att ta ansvar för kostnaderna på ett helt annat säg. Man blir ifrågasatt och då är det ju enklare att sälja till en massa ägandekåta människor som inte har en aning om fastighetsekonomi.

Hyressystemet är inga större problem. Många har vinstmarginaler på 30-50% och fastighetsbranschen är bland dom mest lönsamma branscherna.
 0
Sven R (8 September 2011 18:39):
"Byggkostnaderna skenar..."


Man får inte glömma bort att standarden samtidigt har höjts. Ur en rapport från Boverket:

"Flerbostadshusprojekten blev mindre efter miljonprogrammet
och husen efterhand mer ”skräddarsydda”. Husen blev lägre och
hade färre lägenheter. Burspråk m.m. (s.k. skrynkliga hus) blev vanligt i flerbostadshus och s.k. joddlarbalkonger i småhus. Byggkostnaderna sköt i höjden, men räntebidragen bidrog till att boendekostnaderna kunde hållas på en rimlig nivå."

"Markkostnaderna har kommit att påverka produktionskostnadernas
storlek i allt högre grad under de senaste åren genom att det för närvarande byggs flerbostadshus nästan enbart i s.k. guldlägen (saneringsområden). Detta sker framför allt i storstadsområdena."

"Sammanfattningsvis kan alltså noteras att kostnader
kan vara uttryck för såväl större resursinsats som en högre
konsumentvärdering."

Rapporten är från förvisso från 1999. Men det kan ju ändå vara bra att förstå varför statistiken ser ut som den gör. Snickarna som platsbygger marklägenheter med trästomme slarvar inte mer idag än de snickare som monterade betongelementen i Hammarkullen. Det är ökade konsumentkrav som har lett till ett mindre industrialiserat byggande.

http:​/​/​www.​boverket.​se/​Global/​Webbokhandel/​Dokument/​20​.​.​
 0
Mats O. (8 September 2011 22:48):
@ Daniel

"sälja till en massa ägandekåta människor" , ja synd då om dom köper en bostadsrätt för då äger dom ju inte sin lägenhet.

Däremot får dom ett medlemskap i en förening och nyttjanderätt till en lägenhet för sin betalda insats, men äger -det gör dom inte.

Har du en riktig äganderätt (villa m.m) så är det i stort sett bara banken (pantbrevsinnehavaren) som kan kicka ut dig från kåken om du slutar betala lånen.
Bor du i en bostadsrätt så kan både banken och föreningen kasta ut dig från lägenheten, om du inte betalar eller om du spelar gitarr för högt på nätterna.
 0
Daniel (9 September 2011 08:42):
@Mats. Det är många som inte vet skillnaden på äganderätt och bostadsrätt. Det ser jag i min bostadsrätt hela tiden. Man tror att man äger sin lägenhet i en hyresrätt och att man får bygga om hur man vill, men när något går sönder som man inte känner för att stå för så tycker man att föreningen ska betala (såsom ommålning av taken för att färgen släpper eller att spisen gått sönder).

@Sven. När det gäller byggkostnaderna så är det mycket slarv bakom kostnaden för att bygga ett hus. Det har vi ju erfarit i Göteborg med att ett stort antal hus har fått byta putsfasad (som byggherren och därigenom byggherrens kunder har fått stå för). Sedan så är det ju vanligt att planeringen inte stämmer. Beställer man en bil med betong men inte hunnit att förbereda för den så kan betongen inte lämnas utan blir obrukbar och räkningen skickas till byggherren ändå.

Sedan har standarden höjt och detta är en del av skenande kostnaderna. Nu för tiden så går ett badrumsskåp på 8000 spänn i många fall som exemel.
 0
Björn (10 September 2011 07:02):
Matmacken ser nästan ut som man råkat slinta med musen i något "ritprogram" och plötsligt utbrast -javisst!

Tak för maten, där får jag känslan av Mässan, Scandinavium och Gamla Ullevi tillsammans i en skepnad... Hm

Skarpt läge, är det ett nytt Wasa museum?

Några förslag för tankarna till Rosenlund, däribland Trärum och "vi ses på torget", inte speciellt kul.

Kviba, ytterligare ett p-hus?

Även om jag tidigare i livet smällt upp valv i snart sagt varje passage känns både "bazar och sockerbiten" malplacerat.

Barrskogen blir nog fint, speciellt på vintern, taken för tankarna till både träd och segel och påminner om de tak som fanns/finns på torn och burspråk på våra äldre hus i stan.
+2
Markus (10 September 2011 22:13):
En kort kommentar, hade du även kallat ett tal av Göran Johansson för "bedårande"? Omedvetna (hoppas jag) maktstrukturer när de är som sämst.
+3
Peter (11 September 2011 10:44):
Jaha, då får man inte mer använda det vackra ordet bedårande. Hur är det med uttrycket "att se spöken mitt på ljusa da'n", är det fortfarande ok?

Och Karl Gerhard, är han ok?
http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​kWJJcHxkYPs
 0
Nekav (14 September 2011 20:24):
1 - bazaar - ser mest rejält ut och stiligt !!!
2 - barrskogen - wow vackert fint fint !!
3 - 2 steg från paradise - maffigt

bazaar MED barrskogens tak = Fanclub (om det görs så att det smälter ihop perfekt)
 0
Nekav (16 September 2011 16:04):
Bazaar 100% ! Har tittat närmre på förslagen och bazaar är magnifik!
Barrskogen får gärna byggas på annan plats för den är läcker också. Resten av förslagen är som vanligt med svensk arkitektur = helt utan själ,utan rejäl känsla och utan värme.

http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​omraden/​kvillebaecken/​saluh.​.​

Om det är inspirerat eller lånat ifrån annat land ,så är det bara positivt! det finns inget bra ifrån ikea design eller nyfunkis bla bla... när ska dom ge upp och låta fin arkitektur komma tillbaka?
 0
Kalle (21 September 2011 22:34):
Haha, "Flip Flop" är en miniutgåva av Oslos operahus! Sött.
 0
Jacob (25 Oktober 2011 22:00):
Ni skall inte tro att hyran man tar beror på byggkostnaden. Hyran maximeras alltid. Därför skall man alltid försöka att bygga så vackert som möjligt så att byggnaden också uppskattas visuellt och inte bara för sitt ändamål.
 0
Jesper Hallén (26 Oktober 2011 11:12):
Avslöjar vinnaren: Kviba
 0
Magnus M. (26 Oktober 2011 12:14):
Det enda positiva jag kan säga om det är att det är bra att de inte valde "Patchwork".
 0
Mats O. (26 Oktober 2011 12:31):
Kviba kändes mest "göteborgskt". Det gula teglet, dom fyrkantiga formerna och balkongen leder tankarna till Götaplatsen.
 0
Niklas S (26 Oktober 2011 12:46):
Skokartongsarkitektur här likväl som vid alla andra nybyggnationer; omän med lite trevligare materialval. Hade hoppats på mer rent arkitektoniskt. Det positiva är att stadsdelen tillförs en saluhall. Den funktionen kommer att innebära ett lyft. Ser fram emot att handla i Kvillebäckens saluhall framöver.
 0
Emanuel Alfredsson (26 Oktober 2011 13:46):
Liknar en bamba med Leninkomplex. NEXT!
+2
Sven R (26 Oktober 2011 15:26):
Jag blir glad över att ett förslag som betonar materialitet vinner. Att blanda vanligt och glaserat tegel känns klockrent. Fast jag förstår inte varför inte tegel duger för insidan. De föreslår limträ, stål eller betong.
+2
Karl H (26 Oktober 2011 19:18):
Den som tog tag i det och utlyste en tävling för detta objekt skall premieras. Juryn har gjort ett bra val. Resultatet är alldeles lysande. Kviba håller verkligen. Hade jag varit Kvillebo hade jag varit stolt idag.

Var förbi Plikta idag. Sicken lekplats! Otroligt väl utformad. Valen , grässtråna, vattenleken - Allt! Aaah.. önskar att jag var 30 år yngre!

Två bra saker på en och samma vecka. Mer av dessa typer av projekt i Göteborg!
+1
Sven R (26 Oktober 2011 20:49):
Fast man kan hålla med de kritiska rösterna på GP.se. Jag hade nog förväntat mig en lite roligare slutsegrare. Omgivningen och saluhallens begränsade storlek inbjuder ju till att man tar ut svängarna med lite fria former. Istället valde man ett av de mest konventionella förslagen, "myndighetsbyggnad från 70-talet" som någon skrev. Det vinnade förslaget är inte fult. Men fegt.
 0
Daniel Bergqvist (26 Oktober 2011 21:00):
De unga arkitekterna är ursäktade för att de bara har varit yrkessamma i två år efter examen från fiasko-legokloss-skolorna KTH och Chalmers Arkitektur.

"2 steg från paradise" är dock optimal, med sin strategiska anslutning till spårvägen som leder konsumenten mitt in matmecka...

På tal om Mecka...vinnarkåken matchar moskén...
 0
Niklas S (26 Oktober 2011 21:21):
@Karl H: Enligt denna länk verkar målgruppen vara en annan än nuvarande Kvillebor: http:​/​/​www.​vartgoteborg.​se/​prod/​sk/​vargotnu.​nsf/​1/​ovri.​.​

"Förhoppningen är att saluhallen ska bli en generös och naturlig mötesplats både för nya Kvillebor och tillfälliga besökare."
 0
Sven R (26 Oktober 2011 22:53):
Daniel B, din kommentar är ursäktad eftersom du inte ens ens har examinerats från din ingenjörsutbildning. "Två steg från paradise" tycker du är "optimal"... muhahaha. Dom föreslår fribärande valv i format som en större sporthall. Med ett orimligt dyrt glastak (som synligen saknar bärande element). Och detta för att ge regnskydd. Över vad? Jo, till större delen över en vägkorsning!

Sedan kan man ju undra varför just Vågmästarplatsen ska förses med en spektakulär triumfportal. Läser ni förresten ingen ekonomi på din fiasko-skola?
 0
Hansson (26 Oktober 2011 22:56):
Kommentarerna på GP var inte nådiga...
 0
Daniel Bergqvist (26 Oktober 2011 23:35):
@Sven: ;)
Förslaget "Två steg från paradise" tillför något som vi saknar i stan (bortsett från saluhallar), nämligen väderskyddade knutpunkter. Det är inte en slump att gallerior är uppskattade arenor för shopping i detta långsmala och kalla barrskogsland! Spektakulär väderskyddad arena för allehanda saluhallsvaror ökar konsumtionen...
 0
Sven R (27 Oktober 2011 00:05):
Daniel B: Ser du en galleria? Jag ser bara ett välvt glastak över en vägkorsning. Och under detta en saluhall som inte är mer omfattande än de andra förslagens. Och en hållplats som skulle kunnat fått ett mer ändamålsenligt väderskydd till en bråkdel av kostnaden. Men de ska ha en eloge för en fin presentation och sin trevliga idé om filigranmönstret som ger en cool skuggeffekt.
 0
Daniel Bergqvist (27 Oktober 2011 00:10):
Sven, jag plockar idéer från förslagen. Svaret på din fråga är ja! Det välvda taket över spår, gata och trottoar, länkar till saluhall/galleria i närliggande hus.
 0
Sven R (27 Oktober 2011 00:34):
OK, då är jag med! ;-)
 0
Karl H (27 Oktober 2011 07:15):
Niklas S: Jo. Den formuleringen är ju lite klumpig (eller rätt avslöjande över hur begränsat man tänker i exploateringsvärlden?) Det är ganska tydligt att man är ute raggar de "andra" som har pengar och som inte bor i området. Men så är det väl alltid? Backaplan skall ju förtätas. Det innebär ju att folk utifrån skall flytta dit.

Mina tveksamma funderingar (om man nu ska vara på det humöret) ligger mer i byggnadens läge på platsen och Cecilia Strömers förklaring till varför detta förslaget vann: Solljuset givetvis. Vad annars?
När gubben med ballongerna gått hem stirrar du in i en spårvagnsviadukt (asful, dessutom)
Hade saluhallen tryckts närmare Gustavs Dalénsgatan hade kopplingen över till befintliga Kvillestan blivit starkare. Vi har en passage förbi Hjalmar Brantingsgatan. den borde verkligen studeras noga och då i ett "hur skapar vi ett naturligt flow under Hjalmar Brantingsgatan" Som det är placerat nu understryker man bara att Hjalmar Brantingsgatan är den viktiga
länken i området. Kanske är detta inte ÄUs fel utan den som kunde tillåta en så utsmetad korsning som Gustav Dalénsgatan/Hjalmarbarntingsgatan?

Läste kommentarerna ovan och ser att Johannes och Max varit inne på samma..
Vad säger ni? Skulle ett kvarter på parkeringsytan sydväst om korsningen kunna vara första steget till att integrera Ö Kvillbäckenbon och Kvillestansbon med varandra?
 0
Daniel (27 Oktober 2011 09:04):
Ett helt ok förslag.
Jag ser inga direkta samband med moskén (finns inget som direkt påminner alls), utan ser kontakter med gula teglet som offentliga byggnader ska ha i Göteborg (domkyrkan, stadsmuseet, götaplatsen, stadsbiblioteket (fast inte länge till), posthuset, centralstationen, kungstorgets saluhall, divserse skolor m.m.).
Samtidigt så kommer det att passa i området. vad jag förstod det som så kommer huset att ändras lite men huset kommer att stå ut i området men helt ok.

Sedan förstår jag inte kommentaterna i GP, vilka "gnällrövar".

till sist så vill jag säga att Paradise är en häftig konstruktion, men vilket djävla slit att hålla den ren om det ska köra bilar under med dess avgaser.
 0
Daniel (27 Oktober 2011 09:06):
Jag vill faktiskt också rekommendera stadsmuseet för dom som är intresserade av Göteborgs byggnadskonst och traditioner. Dom har mycket om det, och jag tror att alla arkitekter som ska rita ett hus i Göteborg först ska gå en runda där inne innan dom ritar ett hus till. Det borde vara obligatoriskt i utbildningen, samt att skriva något om vad man har lärt sig.
 0
Johannes Hulter (27 Oktober 2011 09:29):
Daniel: Visst. Det man borde göra är att skapa en normal korsning, 4+4 fält med spårvägen i markplan. Sedan har man hur mycket mark som helst att bygga snygga, tajta och stadsmässiga kvarter i alla fyra hörn.

Vad gäller saluhallen tycker jag det viktigaste är att inte slösa för mycket mark runt omkring. Hellre att det blir lite tajt och trängsel (som runt Saluhallen på Kungstorget) än de här Himmelska Fridens Torg-dimensionerna som så många arkitekter är svaga för och vars främsta estetiska värde är att de får den enskilda människan att in i märgen uppleva sin litenhet, utsatthet och existentiella betydelselöshet.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.