Utskrift från gbg.yimby.se
....

Avgrunden

 
På fredag 28 oktober släpps Jan Jörnmarks och Annika von Hausswolffs omtalade bok Avgrunden. Det är en fascinerande resa som tar läsaren över hela världen i spåren av den globala kapitalismens skapande förstörelse. Från Detroit till Östasien, Las Vegas och Kalmar. Vilka lärdomar kan vi dra? Hur ser framtiden ut? Här nedan skriver Jan Jörnmark själv om boken.
Den 28 oktober släpps min och Annika von Hausswolffs nya bok Avgrunden. Avgrunden är uppbyggd som en resa, som börjar i avindustrialiseringens och stadsutspridningens Detroit, för att sedan nå Östasien och den nya industrialiseringen. När jag skriver om den märkliga utvecklingen av den kinesiska kommunismen gör jag också en kort sväng in i Östeuropa, för att beskriva varför ”våra” kommunistdiktaturer kollapsade på 1980-talet.Hela den där utvecklingen har naturligtvis ett stort intresse för att förklara varför hela industribygder kollapsade i Väst, och hur länder som Sverige kantrade ned mot ett fåtal storstäder, där Stockholm intar en särställning för oss. Men berättelsen blir ännu intressantare när den rör sig tillbaks till Väst och de bubblor som plågat oss de sista tre decennierna. Den första riktigt katastrofala bröt ut i Japan på 1980-talet, men de har sedan rullat vidare över jordklotet för att kulminera i den amerikanska bobubblan mellan 2002-2007/08.Flera av bubblorna har haft sina epicenter i bostads- och fastighetssektorn, där man ofta noterat värdeökningar på mer än 20 procent om året. Långsiktigt är naturligtvis inte sådana ökningar hållbara, vilket leder till ständiga krascher.

Men det riktigt allvarliga i den sista amerikanska krisen är att belåningen hade växt så länge att en stor del av det amerikanska banksystemet riskerade att slås ut. Staten gick in och tog över och garanterade lån och tog över banker, vilket lett till att man nu tappat kontrollen över statsskulden.Samtidigt hade man förlorat nästan hälften av alla sina industrijobb under den långa spekulationsepoken, när alltfler industrier flyttade till Kina. När sedan kraschen kom störtdök byggsektorn, som idag är mindre än en tredjedel av vad den var för fem år sedan.*

Med skenande statsskuld och hög arbetslöshet har den politiska instabiliteten ökat i USA. I somras blev situationen akut, och ända sedan dess har världens börser fallit. Idag är det tveksamt om vi har någon återhämtning i världsekonomin.Allt det här gör att vår egen situation blir central. Vi kan inte räkna med någon hjälp från Amerika längre, och vår kunskap om Kina är mycket liten - se bara på det "kineserna kommer"-skådespel som nu pågår i Trollhättan.

En försvagad tillväxt kommer förr snarare än senare att slå mot byggandet. De snabba stadsomvandlingsprocesser som jag själv ägnat mig åt att dokumentera i Stockholm under det sista halvåret riskerar att stanna av. Å andra sidan kommer Stockholms och Göteborgs utveckling att vara viktigare än någonsin, för det är här som ny kunskap och företag skapas.Men jag tror som sagt att vi står inför en väldigt turbulent tid det närmsta decenniet. Tanken med Avgrunden är helt enkelt att det ska bli lättare att förstå de processer som dominerar den här utvecklingen. Konsekvenserna är - lindrigt uttryckt - omfattande.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Matthias H. (26 Oktober 2011 21:51):
Mycket intressant Jan.

Obama har det inte lätt. Egentligen undrar jag hur mycket som har ändrats i USA sen före senaste krisen. Är det fortfarande så att man kan bara kan lämna ett hus när man inte klarar av att betala boendet där längre t ex? Jag tror att USA måste ner ännu mer för att det ska gå upp för gemene amerikan att man inte kan bara leva för att konsumera. Tills dess tror jag bara på tillfälliga återhämtningar i deras ekonomi.

Beträffande Europa...nä jag orkar inte. Hur kunde man ställa upp ett antal konvergenskrav vid skapandet av Euron och säga att alla var tvingade att klara dessa men sen ändå släppa igenom flera länder som inte klarade dom? Det är så dumt så Europa får skylla sig självt på nåt sätt. Medelhavsländerna har många tuffa år framför sig är min gissning.
 0
Jan Jörnmark (27 Oktober 2011 07:43):
Tack för det, Mattias.
Nä, det blir inte enkelt nu, men jävligt spännande. Dessutom måste vi hitta våra egna lösningar, istället för att rulla vidare i gamla nötta hjulspår. Har tänkt på det här en hel del på slutet när vi haft vår nya "Älvcity" debatt här. Frågan är vad man har att vänta på idag.
+1
Mats O. (28 Oktober 2011 18:12):
Skrämmande och fascinerande på samma gång. Globalisering och globala förkastningar= den enes bröd, den andres död.

Nån bloggare beskrev den tid som nu kommer som en blandning mellan 1500-talets reformation, den franska revolutionen och 1930-talet.
 0
Jan Jörnmark (29 Oktober 2011 16:26):
Skrämmande och fascinerande. Bättre kan det inte sägas. Såg ni inte gårdagens TV-inslag ligger det här. Drar upp till Stockholm på onsdag och spelar in ett mycket längre program om boken också. Den 3 november pratar vi om den på Trappan, Folkets Hus, Kl 19.

Uppenbarligen hamnade vi rätt i tiden den här gången.
http:​/​/​www.​tv4play.​se/​nyheter_​och_​debatt/​nyhetsmorgon?​.​.​
+2
Mats O. (30 Oktober 2011 11:38):
Sen tycker jag i och för sig att man ska vara skeptisk till en del av den här "domedagsindustrin" som vuxit upp på nätet. Jag tänker främst på Michael Ruppert och hans collapse.net. Filmen Collapse är bra och ställer en del nyttiga frågor om olja, bilsamhället och den våldsamma kreditexpansionen som finansierat en livsstil vi inte har råd med; fast man behöver inte köpa alla Rupperts idéer.

http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​WAyHIOg5aHk

Därför behövs Yimby som förnuftets röst som talar om det vansinniga i att bygga nya villaområden ute på nån åker i Lindome eller Mölnlycke.
 0
Mats O. (4 November 2011 00:09):
@ Jan J

Läget ser illa ut i din gamla favoritstad over there. Borgmästaren Dave Bing har nu rapporterat att Detroit snart inte har pengar att betala ut löner till dom offentliganställda, "run out of cash next month.... must take action to avoid a state takeover".

källa Reuters
 0
Mats O. (30 November 2011 18:03):
Johannesburg, Sydafrika, verkar vara nästa stad på väg mot avgrunden ? Den vita medelklassen har flytt staden.

http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​LW6lOdxqSUE
 0
Jan Jörnmark (5 Januari 2012 11:54):
Tack för det Mats! Bra recensioner i DN och Aftonbladet också, även om de båda recensenterna inte klarade av att ta in att bilderna var tagna 50-50 mellan mig och AvH. Det här var en bra sammanfattning också:
http:​/​/​www.​etc.​se/​reportage/​i-​globaliseringens-​fotspar
+1
Gunnar Einarsson (8 Januari 2012 20:54):
Detroit verkar vara där New York befann sig den 30 oktober 1975:
http:​/​/​www.​mattwolf.​info/​images/​drop.​jpg
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.