Utskrift från gbg.yimby.se
....

Öppna katedralerna!

 
I förra veckan skickade jag ett öppet brev till GP:s Kenny Genborg, apropå en av hans eminenta söndagskrönikor om Göteborg. Jag försökte där lyfta fram betydelsen av blandade urbana miljöer för ekonomisk utveckling, innovation och entreprenörskap. Idag skriver Kenny om mitt brev i GP.


Victoriapassagen


Täta, mixade stadskvarter som Långgatorna eller området runt Victoriapassagen är mer än bara trevliga vykortsmotiv. De är också ekonomiska kraftkällor, både i sig själva och genom att de attraherar viktig kompetens och humankapital till Göteborg.

Av någon anledning hamnar dock dessa blandade ”basarer” ofta i skuggan av separerade ”katedraler” - stora, centralstyrda prestigeprojekt. När man vill stärka stadens "kreativa miljöer" är ryggmärgsreflexen nästan alltid att bygga någon sorts isolerat och renodlat "center".

Istället för att bygga blandade stadskvarter med gott om lokaler där kreativitet kan växa fram av sig själv så bygger man alltså en dyr låda med en stor skylt där det står ”Kreativt kluster” eller "Inkubator" och försöker sedan febrilt få en viss sorts kreativitet att uppstå där.

Det var väl min problembeskrivning i korthet. Kenny var vänlig nog att svara direkt här på Yimby och idag skriver han som sagt om brevet i sin söndagskrönika och diskuterar det med sina gästkommentatorer. Deras hållning kan nog bäst sammanfattas med: ”Det ena behöver inte utesluta det andra”.

Eller som Per Bornstein utrycker det: ”Framtidens Göteborg behöver nog både myllrande långgator och passager – och Lindholmens företagskluster. Nyckeln är att koppla dem samman.”

Jag håller med om mycket som sägs i artikeln. Där finns många kloka tankar. Men det är några saker som jag skulle vilja resonera vidare kring:

1. Kuggen



Jag är inte emot Kuggen. Det kan säkert bli ett positivt tillskott till Göteborg. Jämförelsen med Stålverk 80 handlade om att visa på likheterna i politisk-ekonomisk logik snarare än att framställa Kuggen som ett monumentalt misslyckande. Det är ju för tidigt att säga om Kuggen blir en framgång eller ett fiasko, det får framtiden utvisa. Däremot är det ett enormt problem att Kuggen inte är inbäddat i täta, levande stadskvarter utan isolerat i ett ödslig kontorsområde. Vilket leder mig in på att...

2. Kluster måste inte vara enklaver

Kenny skriver:

Men det finns antagligen ett värde i att företag av viss typ samlas på en liten yta nära en teknisk högskola. Det blir en sorts förtätad myllrande forskningsbasar. Livlig och spännande på dagen – stilla som Sven Hultins gata i Johanneberg på kvällen.


Kan det finnas ett värde i att företag av en viss typ samlas på en liten yta nära en teknisk högskola? Absolut. Men det finns också ett värde i att dessa företag inte är det enda som finns i närheten.

Bädda in klustret i blandstad så får du en atttraktiv och öppen miljö för forskare, studenter och entreprenörer – och alla vi andra, istället för ett kontorsområde som stänger kl sex. Det hela är egentligen mycket enkelt och kan sammanfattas i en mening: Problemet med Lindholmen är inte vad som finns där utan vad som inte finns där. Vilket leder mig in på att...

3. Norra Älvstranden har potential

När jag lyfter fram de urbana bristerna på Norra Älvstranden så är inte det för att jag tycker det är kul att mobba Norra Älvstranden. Det är för att jag tror att det går att planera och bygga bättre. Norra Älvstranden har stor potential. Men ska potential bli mer än bara just potential, så måste man ju sätta igång och förverkliga den där potentialen någon gång. Det är aldrig försent, men det är aldrig för tidigt heller.

Besvärjelser från godhjärtade planerare om att ett område kommer att ”sätta sig” så småningom hjälper inte. Jag har många gånger undrat hur denna besynnerliga idé uppstått. Vem tror på allvar att en kontors- eller bostadsenklav helt plötsligt kommer att förvandlas till levande blandstad av sig själv efter ett antal år?

Ta kvarteret Kostern på Andra Långgatan. Några instängslade bostadslameller utan lokaler i botten. Vid vilken tidpunkt kommer detta kvarter mirakulöst att förvandlas till ett blandstadskvarter? Om fem år? Tio år? Tjugo år? Femtio år? Hundra år?



Kvarteret Kostern

Svaret är naturligtvis att det kommer att förvandlas i samma ögonblick som man öppnar upp lokaler i bottenvåningen, oavsett om det är imorgon eller om hundra år. Jämför med de nya husen på Friggagatan med generösa lokalytor hela vägen. Det området ”satte sig” omgående. Vilket leder mig in på att...

4. Stadsplanering har betydelse

Kenny skriver:

En stilla undran är därför om Göteborg verkligen har vimmelunderlag för fler gator än krogtäta Linné och köpstråket från Nordstan till Kungsgatan. Brukar inte bakgatorna i blandstaden Vasa vara lika folktomma på kvällarna som de är på älvstranden?


Svaret är att Göteborg naturligtvis har ”vimmelunderlag” för fler gator än Linnégatan och Nordstan/Kungsgatan. Det bevisas ju om inte annat av att man redan idag har ”vimmel” på fler gator, som Vasagatan och Kungsportsavenyn (som på gott och ont brukar vara ganska känd för sitt "vimmel").

"Mjölkaffären på mammas gata har stängt" påpekar Kenny. Ja, samhället förändras och lokaler får nya användningsområden. Mjölkaffärer blir lattebarer. Att fortsätta bygga bilberoende perifera köpcentrum, glesa ut staden och minska stadens mångfald är ingen framtidslösning.

Och vad gäller Vasastan i förhållande till Norra Älvstranden? Tja, jämför man kvarteren runt Vasagatan, från Heden till Haga, med Norra Älvstranden så är det omöjligt att inte komma till slutsatsen att det finns ganska uppenbara skillnader vad gäller stadsliv.

Den som letar efter restauranger på Hitta.se blir snart varse detta...



Hela Norra Älvstranden = 14 restauranger



Ett par kvarter runt Viktoriagatan = 30 restauranger

Poängen är inte att racka ner på Norra Älvstranden. Poängen är att stadsplanering har betydelse. Planerar och bygger man för stadsliv så får man stadsliv. Planerar och bygger man för att förhindra stadsliv så blir det inget stadsliv. Det är ganska enkelt. Vi kan bygga mer blandstad och vi borde (som översiktsplanen föreskriver) göra det överallt. Vilket leder mig in på att...

5. Det är dags att öppna katedralerna

Placeringen av Handelshögskolan, Samvetet och Pedagogen mitt i stan har varit steg i rätt riktning, som gett stora ekonomiska synergi-effekter. Chalmers diskuterar nu att öppna sitt campus i Johanneberg mer och låta staden sippra in. Det är bra. Ett naturligt steg i denna process borde vara att skapa publika lokaler i gränssnittet mot staden.

Sprängkullsgatan är ett bra exempel. Där borde man öppna upp (på båda sidor gatan) och ta in externa hyresgäster (eller t.ex. hyra ut gratis till studenter med en intressant affärsidé). Man kan ju ta inspiration av restaurang Proviant bredvid.



Sprängkullsgatan borde öppnas upp

På Lindholmen handlar det främst om att bygga stad runtomkring och mellan befintliga byggnader. Med tredimensionell fastighetsbildning skulle man kunna öka integrationen ytterligare. Tänk en våning publika lokaler, ett par våningar kontor (tekniska kluster) och ovanpå det ett par våningar bostäder.

Det här tänket är förstås applicerbart på många andra ”katedraler” än just högskolor och universitet. Och det är något som vi alla skulle vinna på.

Så nu är det ju bara att göra det... :)
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+4
Håkan Cullberg (11 December 2011 19:46):
Johannes@ håller helt med - mycket bra formulerat. Skulle tro att Kenny inte har följt debatten på Yimby i någon större omfattning. Tänk vad vore Göteborg utan såna som Dig o Yimby och alla andra kreativa ungdomar som har ett driv och som verkligen vill något med vår stad. Kraften och handlingsförmågan kommer underifrån inte top-down.
+1
DS (12 December 2011 00:05):
Riktigt bra, Johannes. Jag hoppas att det är exempel som ditt med Sprängkullsgatan som Per Bornstein avser i sin kommentar.
Väldigt intressant att lokalerna där våra högskolor/universitet huserar är så stängda ut mot sin omgivning. De manifesterar väldigt tydligt det som Kenny, och rätt många stadsplanerare för den delen, tror på: Det är bara mängden/volymen tillgängliga människor som skapar myller. "vi lägger pedagogen mitt i city - det är bra för staden och stadslivet" Ja, det går inte att säga emot. Det som de glömmer är vad byggnadens innehåll kan göra för att bidra till platsens attraktivitet mer än för dess brukare.
Jag tror att myller/vimmel också kan uppstå genom en tillgänglig stadsstruktur med "öppenhet" i gatuplanet. Hänger stadsdelarna ihop på ett logiskt sätt och är sammankopplade genom möjligheter till liv i bottenplan kan staden flyta runt och växla i hippa och bortglömda delar. Kluster kan skapas där de själv känner för det.
+1
Daniel (12 December 2011 08:51):
Ett problem med ställen såsom Kuggen är att nya företag inte har råd att direkt hyra ett kontor där om man inte har vunnit på lotto innan eller har annan stark finansiär bakom sig.

Miljonprogram för miljonärer skapar uppenbarligen inte kreativitet.
 0
Mats O. (12 December 2011 10:25):
Daniel, hur ska vi lösa "problemet" ?

Att återkommande klaga på att, 1/ lokalhyrorna är för höga, 2/priserna på bostadsrätter är för höga och 3/lägenhetshyrorna är för höga - är inte konstruktivt.
 0
Daniel (12 December 2011 11:00):
@Mats O. Problemet är ganska enkelt att lösa. Det finns faktiskt tom flera lösningar på problemet.
Det första är att bygga billigare, det andra är att inte riva alla gamla lokaler och sanera områden. På Lindholmen så finns det fortfarande en del gamla hus, men det har funnits mycket mer som har rivits bara för att bygga flashiga glaskontor dom dör klockan 17:00. Det är billigare att hyra en lokal på Vallgatan idag än vad det är att hyra dom nybyggda lokalerna på Friggagatan.
Nu har ju kommunen som förslag t.ex. att riva hela östra sidan av Fabriksgatan mellan Underåsgatan och Blekeallén och bygga en Parkeringshuskedja där med lokaler på bottenplan. Men dom affärer som ligger där idag kommer ju inte att ha råd med dom nya hyrorna. Att förvandla Fabriksgatan till ett Parkeringshus- och Shoppingstråk dödar bara gatan. För vem vill shoppa på den gatan?
När det gäller bostadsrättspriserna så kommer förhoppningsvis marknaden att anpassa sig eller så får man gå lagvägen för av bostadsrättspriserna (som befinner sig i en bubbla) så går hälften av priset till slarv och vinst, och andra halvan till byggnationen. För en lägenhet som kostar 2000000kr så är det en halv miljon i vinst för byggbolaget, en halv miljon är slarvkostnader. Siffrorna kommer från JM (27% i vinst på byggnationer) och Hyresgästföreningen (som säger att 1/3 av byggkostnaden beror på slarv och dålig planering).
Men byggbolagen har det svårt nu för tiden för att dom som planerar har svårt att tänka i nya banor och därigenom kapa kostnaderna, samtidigt som produktionen minskar för färre har råd med deras varor.
 0
Inflyttad (12 December 2011 12:40):
Jag bor på Norra Älvstranden, intill Eriksbergs centrum. Vi flyttade hit för några år sedan från Stockholm där vi bodde i Hammarbyhamnen. Jag har sett utvecklingen i områden som dessa. Det är en felbedömning att tro att inget kommer att hända. När den kritiska massan är nådd så går det med en väldig fart. Visst finns nu bara 14 restauranger i området, men hur många var det för 5 år sedan?

En del kritik mot Norra Älvstranden tycks bottna i avundsjuka. Man behövber inte göra så mycket mer än att avvakta och förlita sig på de inneboende krafter som genereras i områden som detta.
 0
Matthias H. (12 December 2011 13:38):
Inflyttad, det är ingen avundsjuka, alla här vill stadens bästa. Kolla lite tillbaks i andra trådar så ser du vad många här pratar om och vill ha och vad som gjorts fel och saknas men som du säger, kan rättas till.
 0
Johannes Hulter (12 December 2011 14:52):
Inflyttad: Alla vill ju att det ska blir bra på Norra Älvstranden. Och NÄ har bra ekonomiska förutsättningar, det finns mycket kapital allokerat där. Men jag tror inte det räcker att bara sitta och vänta.

Nästa gång du tar en promenad i ditt område så ta en titt på husen du går förbi. Skulle det rent fysiskt kunna öppna en restaurang där? Mao, finns det lokaler i bottenvåningen? Finns det inte det så går det helt enkelt inte att göra det.

Det kan finnas hur mycket "kritisk massa" som helst. Finns det ingenstans för den att slå rot så går det ju inte.

Vad kan du göra som boende? Ja, kräv lokaler i botten på nya hus som byggs tex. Hör av er med synpunkter till exploatörer och politiker, se till att de skapar de fysiska förutsättningarna för en levande stad i ert närområde.

Ni kan definitivt göra en insats!
 0
Gunnar Einarsson (12 December 2011 15:32):
Daniel:
Nu har ju kommunen som förslag t.ex. att riva hela östra sidan av Fabriksgatan mellan Underåsgatan och Blekeallén och bygga en Parkeringshuskedja där med lokaler på bottenplan.

Det innebär större delen av Gårdas kvarvarande landshövdingehus. Det går inte för sig, inte på några villkor. Att kommunen ens kan lägga ett sådant förslag i denna sena tid är i sig oerhört.
 0
Mats O. (12 December 2011 16:12):
Gunnar

Husen i Gårda är väl i så dåligt skick att det anses bättre att riva och bygga nytt istället.

Vem som är fastighetsägare ? Kommunens bolag såklart, tydligen har Allbäcks byggbolag inte fått nåt uppdrag att renovera dessa hus.
 0
Johannes Hulter (12 December 2011 16:20):
Gårda är sejf för närvarande, det ligger i malpåse sedan något år tillbaka.

Jag tänkte på Färgfabriksgatan först, i Kvillebäcken. Det är ju också en intressant gata i sammanhanget.
 0
Gunnar Einarsson (12 December 2011 16:26):
Mats O, nonsens! Bara att renovera! Kostnaderna saknar betydelse. Vi måste bevara det fåtal landshövdingehus som finns kvar i staden, vilka är en byggnadstyp unik för Göteborg, bär en hel del av stadens själ faktiskt, och som ännu för bara 30 år sedan var såsom träden i skogen. Hur skulle det se ut om New York hade utplånat alla sina tenements utom några få, och sedan gick löst på att riva även dessa? Helt otänkbart! Då skall inte vi vara sämre. Det gäller att ha självrespekt som stad, annars finns snart inget av värde kvar.
 0
Mats O. (12 December 2011 17:29):
Gunnar, det budskapet får du föra fram till direktörerna på Framtiden AB som uppenbarligen inte varit intresserade av att underhålla sina fastigheter i Gårda dom senaste 40 åren.

Framtiden AB har för övrigt sitt huvudkontor ovanför ICA Fokus i Gårda.
 0
Gunnar Einarsson (12 December 2011 20:36):
Mats, ja, den taktiken är dessvärre inte ny.
 0
Gunnar Einarsson (12 December 2011 20:40):
Johannes, är inte allt i Kvillebäcken rivet redan?
 0
Johannes Hulter (12 December 2011 23:03):
Gunnar: Andra sidan Färgfabriksgatan är fortfarande kvar...
 0
Patrik Höstmad (12 December 2011 23:37):
Bra förtydliganden och sakliga svar Johannes.

Några ytterligare reflektioner över Kennys "[...] Medelålders medelklass väljer radhus, jobbpendling och köpcentra, och går på restaurang inne i stan för att få lite omväxling.

En stilla undran är därför om Göteborg verkligen har vimmelunderlag för fler gator än krogtäta Linné och köpstråket från Nordstan till Kungsgatan. [...]"

För det första, frågan är i vilken grad "medelålders medelklass" väljer. Utbudet av 4+ rum och kök med en barnvänlig innergård är begränsad i centrala stan och priserna därefter. Det är ju också tydligt att "medelålders medelklass" även är intresserade av Norra Älvstranden när det väl byggs. Det handlar även om en brist på utbud i centrum och inte bara en önskan om radhus, jobbpendling och köpcentra.

Jag tycker blandstad i första hand handlar om att som boende i blandstaden ha kort gångavstånd till basala funktioner som livsmedelsaffären, apotektet, systemet, konditoriet, klädaffären, bokhandeln, restaurangerna, jobbet, förskolan. Om det finns krogtäthet eller köpstråk som drar "vimmel" från periferin så är det av underordnad betydelse - även om det kan vara lite extra trevligt. Bygger vi bara lagom tätt med bostäder så klarar området själv att försörja lokalerna för dessa basala behov utan "turister" från förorterna. Att det ska vara så svårt för politiker och debatörer att förstå att staden är främst till för dem som bor där och i andra hand dess besökare. Det blir allt som oftast tolkningar från ett utanifrån perspektiv där man gör "ett besök i staden".
 0
Elin Asplind (14 December 2011 12:32):
I diskussion ovan visas bland annat kartor över Lindholmen där det ser ut som att området har väsentligt färre restauranger och verksamheter än vad som finns i verkligheten. De kartor som visas är tyvärr dåligt uppdaterade. Eftersom utvecklingen går snabbt framåt på Lindholmen har många nya verksamheter tillkommit. Idag finns t ex cirka 28 caféer och restauranger på Lindholmen och 20 i Sannegårdshamnen och Eriksberg.

En uppdaterad över Lindholmen kan du hitta här.(http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​PDF/​Lindholmen-​ht20​11-​till%.​.​)

På vår hemsida www.alvstranden.com finns detaljerade och uppdaterade kartor över alla områden på Norra och Södra Älvstranden.
 0
Johannes Hulter (14 December 2011 13:21):
Elin: Låter ju jättebra! Jag tog som sagt bara restauranger listade av hitta.se, det finns säkert fler. Min poäng - att man inte kan påstå att stadslivet kvällstid är lika starkt på Norra Älvstranden som i Vasastan - tror jag nog håller ändå.

De flesta av ställena på Lindholmen verkar ju vara av kantin-typ (dvs. ligger inuti kontorshusen och stänger runt 16), vilket ju inte är så konstigt, men det visar ju att det som sagt finns potential om man såg till att förtäta med blandade funktioner (inkl. bostäder). Studenthuset på Lindholmsallén är ju ett steg i rätt riktning med lokaler både på fram- och baksidan. Jag var där för ett tag sedan och pratade med de som har caféet.

Ett problem för dem är just att det är fullständig anarkirusning runt lunch och sedan dött resten av dagen. Det blir väldigt svårt att driva en "utåtriktad" verksamhet med ett sådant dygnsflöde. Det är för övrigt precis det Jane Jacobs lyfter fram i kapitlet om behovet av blandade primära funktioner: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​11/​10​/​behovet-​av-​blandade-​prima_​.​.​ Och om det är ett problem för Nedre Manhattan så är det ju inte så underligt att det också är ett problem för Lindholmen...

Jag tror inte vi har så olika målbilder egentligen (Yimby och Älvstranden Utveckling) vi är kanske bara lite mer "radikala" (mer blandning, tätare, fortare). Jag tror vi alla vill ha mer av tät, levande blandstad på båda sidor älven. Det gäller ju bara att få till det och det är ju inte alltid det enklaste... :)
 0
Fredrik Svensson (14 December 2011 13:55):
@Inflyttad: Antagligen inga fler eftersom det inte byggts lokaler för det. Man har ju effektivt förseglat markplan överallt förutom precis vid kajkanten.
 0
Krister (26 Februari 2012 10:50):
Ang. debatt om stadsplanering: Tycker att Björkekärr är en stadsdel som har sina poänger. Det finns ett levande lokalt centrum: Trätorget. Det finns närhet till natur: Delsjöområdet. Det finns både villor, radhus, insatslägenheter och hyresrätter.
 0
Mats O. (26 Februari 2012 11:59):
Håller med om att blandade bostadsformer i ett i större område skapar en trevlighetskänsla. Brukar ofta vara populärt att bo i dessa områden, jfr Kungsladugård till Mariaplan, Lunden till Örgryte eller Krokslätt till Johanneberg.

Nackdelen kan vara att handeln är uttspridd och börjat tappa till förmån för externa köpcenter.
 0
Krister (26 Februari 2012 15:29):
Intressant från Chief Roccas hemsida (gäller Västerås stadsplanering)

Sedan stötte jag på att Västerås Stadsarkitekt i VLTs bostadsbilaga skriver:

?Västerås är väldigt funktionalistiskt. Man raderar ut hela den klassiska kvartersstaden och fyller den med stora varuhuskomplex. Det är något enastående i vår historia?

Fråga: Menar Västerås stadsarkitekt att detta är en positiv utveckling eller är han ironisk?
 0
Jens Ekengren (26 Februari 2012 16:11):
Krister: h?n kanske bara inte har varit utanför Västerås..?
 0
Fredrik Lindberg (27 Februari 2012 08:13):
Jag tycker att du har många bra idéer Johannes. Skulle gärna se att man gjorde i ordning Drottninggatan, Kyrkogatan och Rosenlund så att centrum utökades och så småningom flöt ihop med Järntorget.

Sprängkullsagatan i all är men det känns inte som något trevligt gångstråk direkt med den trafiken.
 0
Johannes Hulter (27 Februari 2012 09:57):
Fredrik: Ta en promenad längs Sprängkullsgatan och Övre Husargatan. Kolla bottenvåningarna. Det är en fantastisk stadsgata egentligen. Det enda problemet är motorvägsutformningen av körbanorna, men det håller de ju precis på att ändra. Det är redan en populär gata med massor av caféer, restauranger och andra verksamheter. Den kommer bara att bli ännu mer populär. Det enda avsnittet som inte funkar är just Handelssidan och Samvetet-sidan men det är ju enkelt att lösa om man bara öppnar bottenvåningarna och tar in externa, publika verksamheter. Universitetet kan kompenseras med att få bygga till några våningar på husen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.