Utskrift från gbg.yimby.se
....

Älvstrandsmodellen

 
GP har idag ett stort reportage om framtiden för Gullbergsvass. Det är ett mycket intressant och avslöjande reportage. När man läser intervjuerna blir det väldigt tydligt att det finns mycket olika sätt att förhålla sig till Göteborgs stadsutveckling på.



Björn Siesjö och jag vill sätta igång direkt och låta Gullbergsvass börja växa och utvecklas. Jag lyfter fram det Yimby talat om i flera år, att man behöver en övergripande men konkret stadsplan. Visa var gatorna ska gå, hur kvarteren ska ligga och dela upp kvartersmarken i mindre tomter. Sätt några enkla grundregler, som att det ska finnas lokaler i bottenvåningarna, och sälj sedan av tomterna till små och stora exploatörer.



Förslag till stadsplan för Gullbergsvass 1861


Så kan staden börja växa organiskt från dag ett. Stadsplanen kan justeras allteftersom stadsdelen utvecklas. Egentligen är det inget konstigt, det är så städer har utvecklats i tusentals år innan det modernistiska anläggningstänkande, som Ola Andersson beskrivit så träffande i Vykort från Utopia, slog igenom och det byggnadsindustriella komplexet grep makten över stadsbyggandet.

Martin Blixt från Älvstranden Utveckling representerar ett helt annat synsätt. Enligt honom bör man fortsätta med den så kallade "älvstrandsmodellen" när man planerar den framtida stadskärnan i Centrala Älvstaden. Modellen som gav oss Sannegården och Västra Eriksberg ska nu alltså breda ut sig även över centrala Göteborg.

Konceptet är enkelt och i stora delar det gamla vanliga modernistiska sättet att bygga grannskapsenheter: Projektledare från det kommunala utvecklingsbolaget låser in sig på ett sammanträdesrum med ett fåtal stora aktörer som delar upp området mellan sig. När de har bestämt sig för hur stadsdelen ska se ut och vem som ska göra vad så kommer de ut. Sedan bebygger man hela området enligt en fastställd tidsplan. Ekonomiskt är det en trygg och fördelaktig lösning för både kommunen och de stora byggarna. Åtminstone kortsiktigt.

Så vad vill Älvstranden Utveckling med Gullbergsvass? Ja, någon sammanhängande urban struktur kan vi glömma, det är Martin Blixt noga med att försäkra oss redan nu. Det är nämligen oerhört viktigt att det inte blir för mycket lokaler. Då kanske lokalhyrorna sjunker och man får en massa billiga lokaler där det kan hända spännande saker och det vore ju fruktansvärt. Nej, enligt Martin Blixt räcker det med ett "stråk" - omgivet av rena bostadsområden.

Martin Blixt lyfter fram Haga som ett föredömligt exempel. En stadsdel som efter den hårdhänta saneringen på 1980-talet egentligen bara består av en enda gata. En struktur som har mycket små möjligheter att växa och utvecklas eftersom man effektivt omöjliggjort för stadslivet att växa utmed tvär- och parallellgator.



Skolgatan i Haga

Blixt tror nämligen inte att det finns underlag för så mycket "handel och restauranger". Han verkar inte känna till att det även behövs kontor, förskolor, äldreomsorg, föreningar, you name it i en fungerande stadsdel. De som flyttar in i stadsdelen är nämligen inte bara bostadskonsumenter. De är också människor, med mänskliga behov som är större än en överdimensionerad balkong och ekparkett i vardagsrummet.

Det här verkar omöjligt för vissa att begripa. Och det är kanske inte så konstigt. Många av de som leder utvecklingen av vår stad, inom förvaltning och byggföretag, har själva valt bort staden. De bor i villor i socialt och ekonomiskt segregerade områden och kör bil överallt. De har ingen kärlek till staden, de förstår den inte och har inget större intresse för den heller.

För dessa människor är staden bara en kuliss till deras glassätande, de få dagar om året då de tar sig in till staden för att promenera fram och tillbaka på Haga Nygata. De ser inte staden som vi eller Jane Jacobs gör, som en ekonomisk användargemenskap, ett intrikat nätverk av människor och verksamheter som lever och andas dygnet runt, året runt.



Södra Larmgatan - en av alla "onödiga" gator i Göteborg

Frågan är om dessa människor någonsin kommer att begripa. Kanske vore det bättre och enklare att ge dem arbetsuppgifter som de klarar av, som att bygga småhusenklaver och köpcentrum, och överlåta planeringen av vår framtida stadskärna, vår framtida innerstad, till människor som förstår staden. Varför t.ex. inte låta vår kloke stadsarkitekt rita upp ett förslag till stadsplan över Centrala Älvstaden?

Rulla ut rutnätet. Då får vi något konkret att diskutera och fundera kring. När vi sedan tycker att vi har fått fram ett tillräckligt bra förslag att utgå från så styckar vi upp tomter och släpper in exploatörer, stora som små. Ja, tro det eller ej, även små exploatörer, byggemenskaper etc. kan vara med och bygga staden. Inget hindrar heller att vi kör femtioelva multidisciplinära workshops och intersektionella seminarier samtidigt.

Tänk om man vid förra sekelskiftet hade låtit samma stadsfientliga människor planera Göteborg. Då hade den nuvarande innerstaden inte existerat. Den urbana strukturen hade varit svag och sönderhackad och Göteborgs tillväxtkraft och attraktivitet hade varit obefintlig. För om man applicerade älvstrandsmodellens logik på den befintliga innerstaden så borde runt 80 procent av alla lokaler muras igen och en stor del av innerstaden förvandlas till bostadsenklaver.



Nordenskiöldsgatan - en av alla "onödiga" gator i Göteborg

Att det ligger fem italienska restauranger på Nordenskiöldsgatan beror inte på att någon kommunal projektledare för hundra år sedan räknade ut att det fanns underlag för det. Det beror på att det finns en grundläggande lokalstruktur och entreprenörer som prövar sig fram. Jag skulle vilja ta alla dessa stadsfientliga projektledare i handen, ta en promenad genom centrala Göteborg med dem och be dem peka ut alla gator som borde rensas på lokaler. Sedan skulle jag be dem att sätta sig i sina bilar och köra hem till sina villaenklaver, fundera över vad de håller på med och stanna där tills de fattat grejen.

På onsdag presenteras förresten resultatet av det två-åriga visions- och strategiarbetet inom projektet Centrala Älvstaden. Förhoppningsvis lägger man fokus på just strategidelen. Att den nya stadskärnan ska bli en tät, grön och hållbar blandstad - precis som översiktsplanen säger - behöver man ju inte ta två år på sig för att komma fram till. Den intressanta frågan är istället hur man ska kunna förverkliga de fina visionerna rent ekonomiskt, juridiskt och administrativt. Förhoppningsvis får vi något sorts svar på det på onsdag.

Annars är risken överhängande att Göteborgs framtid avgörs bakom älvstrandsmodellens slutna dörrar. Och då vet vi precis vad vi kommer att få.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+8
Gunnar Einarsson (27 Maj 2012 16:11):
Oerhört vasst och träffsäkert skrivet. Måste bara få citera en rad ur papperstidningen från i morse: "Rom byggdes inte på en dag. Men det byggdes varje dag".
Grymt där, Johannes!
+3
Hans-Olof Hansson (27 Maj 2012 16:50):
"Det vi behöver nu är inte en workshop eller en kommunikatör med en massa positiva ord utan en stabil grund i en stadsplan indelad i kvarter."

Så sant! Mycket bra formulerat! Man behöver ju bara se på hur mycket (läs: ingenting) som har byggt på södra äls
vstranden medans den ena workshopen efter den andra har avlöst varandra. Så bygger man ingen stad!

Mer verkstad och mindre snack!
 0
Per Hammar (27 Maj 2012 18:43):
Den vanlige medborgarens röst blir tyvärr inte hörd i dagens Göteborg. Vare sig det gäller trängselskatt eller bostadspolitiken.

Vi kan sitta här och skriva en massa om hur dåligt allt fungerar, men det är banne mig helt lönlöst. På något sätt måste alla vi som brinner för den här stadens utveckling (i positiv riktning!)göra vår röst hörd och få politikerna att fatta galoppen. Frågan är bara hur....
+3
Klas (27 Maj 2012 19:11):
Bra skrivet Johannes!

"Gullbergsvass är den största resursen på älvens södra sida där de centrala delarna av staden kan växa och utvecklas." http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​omraden/​gullbergsvass/​

Utan förutsättningar för stadsliv eller stadsmässigt byggande växer eller utvecklas väll knappast de centrala delarna?. Ett bostadsområde med ett stråk av lokaler låter i mina öron som vilken förort som helst. Enda skillnaden är väll att lägenheterna kan säljas under parollen 'endast 1 minut från city' istället för 15.
+6
Agneta Wiberg (27 Maj 2012 20:52):
Tack Johannes för att du lägger ner arbete och stort engagemang för att få ordning på vår sargade stad. Utmärkt skrivet.. Hoppas att det stämmer till eftertanke hos makthavarna..
+1
Patric Nilsson (27 Maj 2012 21:37):
Underbar artikel Johannes!
+2
Patrik Höstmad (27 Maj 2012 22:55):
Lysande Johannes!

Det är så oerhört frusterande att höra Martin Blixts uttalanden. Här har vi visioner, workshops, och stadsarkitekt för att alla ska få säga sitt om hur vi ska bygga blandSTAD, och så har Älvstrandens projektledare för området redan en massa färdiga "sanningar" som leder till förort.

(Vart kommer Martin Blixt uttalanden i från? Pappers-GP? Har han några utredningar att hänvisa till?)
+1
Håkan Tendell (27 Maj 2012 23:05):
Det var längesedan jag såg en skräckfilm, men när jag nu läser att det finns planer på att medvetet anlägga mestadels döda gator i Gullbergsvass, där annars riktiga stadskvarter skulle kunna blomma ut, fryser min ryggrad. Det får bara inte ske. Bra att exemplet Haga Nygata belyses: en levande gata som Potemkinkuliss för en hel stadsdel, som i övrigt till stor del är igenmurad utmed trottoarerna. En öken i stadens djungel.
 0
Johannes Hulter (27 Maj 2012 23:18):
Patrik: Pappers-GP ja. Behövs nog inga utredningar för det. Det är ju bara att fråga de stora byggbolagen vad de tycker och sedan göra som de säger.
 0
Christopher (27 Maj 2012 23:40):
Mycket bra skrivet Johannes! Det är hårt kritiserande artiklar som den här som måste upp till ytan för att få vanligt folk att inse vad som håller på att hända.

Men Per Hammar har tyvärr rätt i att vi som vanligt kan sitta här och kritisera hur mycket som helst utan att det ger någon större effekt.
Kanske är nästa steg att peka ut de som faktiskt är ansvariga för att vissa saker sker och inte sker. Skriva om hur svårt staden skadas, om konsekvenserna av deras inkompetenta beslut. Och sedan lämna över allt till media, och låta dem gräva vidare i smutsen för att presentera den bittra sanningen för göteborgarna, precis som de gjort med mutskandalerna, och därmed skapa ett folkligt missnöje och en debatt som heter duga. Fast istället för mutskandaler lyfta fram planerade och genomförda "byggskandaler", och deras negativa verkan på staden. En sorts media häxjakt på inkompetenta stadsplanerare, som leder till ett politiskt engagemang att förhindra att misstagen upprepas.
 0
Mikael Kreutz (28 Maj 2012 01:57):
Mycket trevlig läsning i dagens tidning Johannes, skönt att läsa att Siesjö är inne på samma linje (delar dock inte uppfattningen om boulevardisering...)

Håkan T: Håller med, Haga är det sämsta och ogästvänliga området i hela Göteborg.
 0
Sven R (28 Maj 2012 04:01):
Johannes, du raderade mitt inlägg om perspektivgruppernas arbete. Får jag fråga varför? Jag antar att du tyckte jag gjorde ett personangrepp. Personen i fråga är inte bara öppen med sin sexuella läggning och sin politiska hemvist utan har jobbat som representant för dessa intressegrupper. Det var ändå inte detta jag kritiserade utan att visionsarbetet verkar bli så partipolitiserat att arbetet snarare splittrar än samlar göteborgarna.
 0
Sven R (28 Maj 2012 07:51):
För övrigt håller jag med om allt i Johannes artikel ovan. Det är oerhört angeläget att medvetenheten om det här ökar.

I tider då vi pratar subventionering av sektorer för att skapa jobb (ROT, RUT osv) så borde kommunen också inse den jobbskapande effekten av att det finns billiga lokaler runt om i staden.

Som exempel kan jag nämna att jag nyligen kom förbi en oanselig lokal i ett hopplöst kommersiellt läge. Där satt ett "kreativt kollektiv". Vem som helst kunde hyra in sig, t.ex frilansare inom reklam, media, design. Då blev jag glad. Det är sådant vi behöver mer av, sänk trösklarna för folk att bli driftiga!
 0
Johannes Hulter (28 Maj 2012 08:19):
Sven: Jag försökte att bara stryka ett ord men det gick inte. I övrigt tyckte jag din kommentar var intressant och informativ (som jag skrev till dig i ett PM), du får gärna lägga upp kommentaren igen, något redigerad. Ett tips när man kommenterar är att undvika referenser till personers sexuella läggning, nazism etc.
 0
Mats O. (28 Maj 2012 09:31):
Kanon att Björn Siesjö vågar diskutera och ta ställning mot tre hinder som fördyrar byggandet.
1. Att kräva hundra procent tillgänglighet för rörelsehindrade är talibanism och ger i sin tur minskad tillgänglighet för unga och obemedlade.
2. Parkeringsnormen, att bygga p-platsgarage under husen kostar en halv miljon per p-plats.
3. Bullernormen

Han fick också in en antydan till Peak Oil och att massiv privatbilism kommer att tillhöra det förflutna. Förhoppningsvis var det en och annan Svennebanan i villaförorten med SUV:en parkerad utanför som fick tänka till lite.
 0
Sven R (28 Maj 2012 10:03):
Johannes: Aha, jag hade missat ditt PM. Det är lugnt, jag förstår att ordet kan tolkas som nedsättande. Speciellt eftersom tonen i inlägget var ganska grining. Det blir nog tillfälle att återkomma till diskusionen om visionsarbetet när de lämnar sin slutprodukt. Det är ett intressant ämne.
+1
Patrik Höstmad (28 Maj 2012 10:59):
Ang. Siesjö och bullergränsvärden. Det är inte primärt bullergränsvärdena som fördyrar, det är den bristfälliga planeringen av kvarteret, bristfälliga stadsplaneringen och framförallt den bristfälliga trafikplaneringen. Bara för att man i över 50 år byggt för att i första hand susa fram i bil i genom sta'n så kan vi inte ge upp och bygga kortsiktikt lönsamma bostäder - bara för att vi inte vill sänka hastigheten, blanda verksamheter med bostäder eller för att vi inte vill ha slutna kvarter. Det är långsiktigt betydligt dyrare att ignorera buller - och vi får betala med vår hälsa. Om vi ska bygga en hållbar stad för framtiden måste bullerproblematiken tas på allvar. Även om man vägrar ge sig på källan i from av trafiken så finns lösningarna, och det behöver inte bli dyrare om man använder för platsen lämplig kvartersutformning och med lämplig placering av bostäder och verksamheter inom byggnader.

Men det är klart att bygger man Röde orm så kommer det INTE att bli lättare att försöka få till en god stad!

Det är Siesjö som ska stå för den övergripande planeringen. Det är han som ska fundera på hur vi långsiktigt kan skapa goda miljöer i vår stad, och inte på hur vi ska rulla på i samma hjulspår genom att bortse från verkligheten.
 0
Anna Eriksson (28 Maj 2012 22:25):
Björn Siesjö verkar helt klart ha en del sunda åsikter tycker jag. Men vad har han för egentlig makt och egentligt inflytande som stadsarkitekt, någon som har koll? Hur tungt väger hans åsikter i jämförelse med t ex en sådan som Martin Blixt? Hittills har det jag sett av honom varit att han tycker till i GP.
+1
Jonas L (29 Maj 2012 20:32):
Synd att GP:s online-version av reportaget var så fattigt.

Men detta inlägg var verkligen klockren. Nyttigt att påminnas om vem som är den största fienden till Göteborgs stadsutveckling. Tackar och bockar.
+1
Björn Fallström (29 Maj 2012 22:33):
Insiktsfulla kommentarer efter GPs artikel som verkligen stämde till eftertanke. Vill man bo i Älvstrandens Göteborg? Eller är det dags att inse att kritisk urban massa kommer vi aldrig att få här - och dra vidare? Det går att förstå dem som tänker så, i alla fall. Knappast attraktionsplanering...
+1
Erik Sandblom (30 Maj 2012 10:33):
+1
Mikael Bigert (30 Maj 2012 11:14):
Snyggt skrivet!
Hoppas att Yimby/Johannes hittar rätt knappar att trycka på så att det händer ngt
Mikael
 0
Kim (31 Maj 2012 01:07):
Mycket väl talat.

Har försökt hitta någon kommentar från dagens presentation, någon som vet vad som sades..?
 0
Krister (31 Maj 2012 07:34):
De skall visst göra kanaler i Hamngatorna! Skall bli som Nyhavn i Köpenhamn!
 0
Johannes Hulter (31 Maj 2012 09:10):
Visions- och strategidokumentet om Centrala Älvstaden offentliggörs enligt nya uppgifter nu på måndag. Så vi får ge oss till tåls lite till...
 0
Johannes Hulter (31 Maj 2012 09:45):
 0
Joakim Forsemalm (31 Maj 2012 10:57):
Ja, man kan bara hålla med flera av kommentarerna - detta var något av det skarpaste jag läst på Yimby, formulerat som kritik. Och citatet om Rom är lysande. Älvstrandsmodellen är segregerande, det går inte att komma fram till så mycket annat.
 0
Olle Jansson (31 Maj 2012 11:57):
Angående den kritiska urbana massan, som Björn Fallström är inne på, så är det la inte oväntat att de som inte vill se/tror på urban utveckling på Ringön kommer att säga att så är fallet. Detta argument finner jag emellertid som tämligen löjeväckande. Det är trots allt frågan om en yta, tillsammans med Frihamnen, som är större än området inom vallgraven, som ligger ungefär lika centralt (om nu Hisingen skall börja räknas till Gbg) och som samtidigt ingår i det område som numera kallas för Älvstaden i den rådande diskursen. Finns det inte förutsättningar för kritik urban massa här så finns det inte någon förutsättning för sådan någonstans i Göteborg med omnejd, med undantag för Allum, Frölunda torg och Kållered.
 0
John T (31 Maj 2012 12:50):
Instämmer med övriga, ett oerhört viktig inlägg. Hur planeringen av Älvstaden blir avgör faktiskt Göteborgs framtid.

Det ska bli intressant att se vad som händer om/när Siesjö hamnar på kollisionskurs med planeringen i ett skarpt läge. Kommer han att stå upp för sina åsikter och sätta ner foten gentemot utvecklingsbolaget? Och i så fall, hur länge dröjer det innan han får gå?
 0
Erik Funck (31 Maj 2012 12:55):
"På onsdag presenteras förresten resultatet av det två-åriga visions- och strategiarbetet inom projektet Centrala Älvstaden."

Det har jag sett fram emot :)

Någon som har sett av något av detta? Försenat?
 0
Joachim Jensen (31 Maj 2012 13:27):
Ett skepp kommer lastat....: http:​/​/​plan.​goteborg20​21.​com/​

Tryck på "Förslag till arbetsplan" för själva onlineutgåvan av förslaget!
 0
Mats O. (31 Maj 2012 14:32):
Göteborg -dom stora visionernas stad
 0
Herbert (31 Maj 2012 15:07):
Erik: jag tror att inlämningen av visionsrapporten för Centrala Älvstaden blev försenad några dagar till på måndag då den presenteras för kommunstyrelsen...
 0
Johan (31 Maj 2012 17:36):
Av Göteborg2021-förslagen vet vi redan att Frihamnen blir park och att gamla Göta Älvbron blir kvar, och därmed också stora ytor för påfartsramper. Man får hoppas att exploateringen blir desto högre i resterande områden...
 0
Erik Funck (1 Juni 2012 00:09):
Herbert: Ok, ja då fortsätter vi att vänta och hoppas att det inte bara blir luftfyllda ord...

Johan: jag trodde GBG-2021-förslagen var inget annat än just förslag, sedvanligt "visionsflum", eller är något bestämt?

För övrigt var det ju rätt tragikomiskt att det Anneli Hultén var mest intresserad av var paraplyautomaterna :)
+2
Johnnie Rolin (1 Juni 2012 00:22):
"Jag skulle vilja ta alla dessa stadsfientliga projektledare i handen, ta en promenad genom centrala Göteborg med dem och be dem peka ut alla gator som borde rensas på lokaler. Sedan skulle jag be dem att sätta sig i sina bilar och köra hem till sina villaenklaver, fundera över vad de håller på med och stanna där tills de fattat grejen."

Sjukt bra skrivet och helt "spot on" jag tror helt seriöst att du är min nya Idol Johannes!

Har väl inget konkret egentligen att komma med gällande det här, förutom att jag håller med dig då.
 0
Johannes Hulter (1 Juni 2012 09:38):
Tack för alla vänliga ord!
 0
Johan Ekman (1 Juni 2012 16:39):
Det var ett spännande och engagerat inlägg!
För att kunna diskutera vidare känner jag att det gäller att ha samsyn kring all fakta.
Älvstranden Utveckling är en genomförarorganisation som har till uppgift att göra verklighet av de planer som staden, dvs stadsbyggnadskontoret, har bestämt. Vår roll gör att vi självklart har ett stort intresse i de planer som berör de områden vi har till uppgift att realisera. Tillsammans med många andra.
Den demokratiska processen får aldrig ?rundas? utan det är viktigt att alla kan komma till tals. För att förklara den processen pågår just nu en utställning i Älvrummet som är väl värd att besöka.
SBK beslutar om detaljplaner och ger bygglov. Först därefter genomförs byggandet ? och då utifrån de linjer som SBK dragit upp.
Vi skulle uppskatta en fortsatt engagerad och kreativ diskussion. Jag finns bl a på Trädgårdsfesten i Kvillebäcken i morgon mellan 10 och 14 om du har vägarna förbi.
Johan
 0
Johan (1 Juni 2012 19:02):
Erik: det är möjligt att behållandet av Göta Älvbron är "visionsflum", menatt gö ra Frihamnen till park "Ingår i planerna för Centrala Älvstaden" om man får tro Göteborg 2021:s hemsida.
 0
Johannes Hulter (1 Juni 2012 19:37):
Johan ekman: Roligt att du uppskattade inlägget! Det var intressant att höra att ni och byggarna kommer in i processen först när SBK ritat klart allting. Mycket intressant. Jag trodde det var precis tvärtom...

Imorgon ska jag moderera en diskussion om genus- och hbtq-frågor i stadsplaneringen på Artisten kl 13 med bl.a. Björn Siesjö. Osäkert om jag hinner förbi innan men kom gärna förbi oss efter Trädgårdsfesten så kan vi snacka. :)
 0
Johannes Hulter (1 Juni 2012 20:52):
Johan Ekman: Jag kan väl också tillägga att mitt inlägg hade haft en helt annan ton om er projektledare sagt "Vi är bara en genomförarorganisation som har till uppgift att göra verklighet av de planer som staden, dvs stadsbyggnadskontoret, har bestämt."

Jag lovar att lyssna mycket noggrant nästa gång han uttalar sig.
 0
Patrik Höstmad (1 Juni 2012 23:23):
Johan Ekman: Viktigare än samsyn kring alla fakta är att vi granskar alla fakta. 

Det står på Älvstrandens hemsidan att ni har till uppgift att "leda och driva" och att "Arbetssättet kräver stort ansvarstagande och engagemang av deltagarna, men erbjuder också stort inflytande och en tydlig och kraftfull process som leder till goda resultat." Jag tolkar detta som att ni försöker LEDA och DRIVA stadsbyggnadsprocessen och att ni erbjuder utvecklings och fastighetsbolag stort INFLYTANDE i detta. Ni är en maktfaktor och ni påverkar hela stadsutvecklingen i Göteborg. Ni är mycket mer än enkom en genomförandeorganisation.

(Ang. fakta så är det väl egentligen Byggnadsnämnden som beslutar om detaljplanerna.  BN är väl en viktig del i den demokratiska processen som ska äga rum?)
 0
Bjørn F (2 Juni 2012 11:25):
Klockrän inlägg! Även jag som är dansk och bara har bott här i 4 år sitter och blir besviken på hur stadens politikkere "invekler" staden. Det känns ju bara som att de försöker skapa en ny smart stenörken som vid Eriksberg/Sandegården.Själv bor jag i Majorna med utsikt mot Hissingen. Det ser fint ut på andra sidan, men jag skulle aldrig vilja bo i en stenörken där det är plats för bara ett trä per kvarter och den gemensamma gräsmatta är omgett av höga hus så det aldrig kommer sol och om man ändå skulle förvila sig ditt så kan alla 200 grannar bevarke picknicken. Där hela Göteborg samlas idag är ju på platser där det finns utrymme och lite utsikt till mer än ett torg med ett supermaket och en spårvagnshållplata!
Nu vill ja ta mig en promenad i sköna Majorna där solen kan nå mig även om jag går mellan husen. :)
 0
Johannes Hulter (2 Juni 2012 12:17):
Björn: Roligt att du gillade inlägget även om jag misstänker att vi har lite olika syn på vad som behöver förbättras... :)

patrik: Ja, visst är det talande att ingen verkar räkna med att politikerna har något att säga till om...
 0
Johan Ekman (4 Juni 2012 08:22):
Johannes: Sbk har planansvaret. Under planskedet deltar vi aktivt med att framföra våra synpunkter, liksom många andra.
 0
Olle Jansson (4 Juni 2012 08:25):
Läs: Alla är jämlika men vissa är jämlikare än andra.
 0
Johannes Hulter (4 Juni 2012 09:11):
Jag misstänker att vi snart får anledning att återkomma till den här frågan, men under tiden kan ni läsa det här eminenta inlägget av Olle från 2009: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​9/​0​6/​forhandlingsplanering-​i-​s_​.​.​

Det fördjupar bilden av Göteborgs stadsplanering på ett intressant sätt... :)
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6739 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.