Utskrift från gbg.yimby.se
....

21:a yimbyvandringen - Lundbystrand/Lindholmen

 

Nya Lindholmen med kungen av berg i fonden.




På sommarens kanske allra vackraste kvällar var det dags för den tjugoförsta stadsvandringen på vårt initiativ. Det var som vanligt en drös (ca 17 st) med trevliga tjommar som stapplade iväg på ovan utpekade rutt.







Vi tar svängen förbi Kanalhuset. Huset byggdes för Hasselblad som hade sin verksamhet här i några få år innan digitalkrisen kom som en stormvind i början av 2000-talet. Då fick man lov att flytta ifrån detta fashionabla byggnadsverk och flyttade istället in i andra lokaler några stenkast längre bort på Lindholmen. Efter några tuffa år var dock Hasselblad tillbaka på tronen som den finaste av kameratillverkare. Men till denna byggnad återkommer man inte, här har SVT och Sveriges Radio flyttat in.



Vi återknyter med vår förra vandringen i Frihamnen. Här skymtar den redan bevuxta "parken" i Frihamnen. Möjligen en lämplig plats för framtida stadspark omgiven av tät stadsbebyggelse.



Vill man komma nära de mäktiga monster till kranar som blivit lite av Göteborgs själ så är detta rätt utflyktsmål.


Passa er för gående! Det är så mycket problem med hetskt folkliv här att man fått sätta upp varningsskyltar.









Innanför dessa väggar ligger Lundbystrands idrottshall med ett antal idrottsplaner för handboll, innebandy med mera.




Där man minst anar det kan man finna det självklara, som en liten grön oas till exempel.




Götaverkens mäktiga flytdockor med sin reparationsverksamhet är ett häftigt skådespel för området och en viktig arbetsplats.






Det finns mycket intressant arkitektur i området.








Till höger om det nybyggda glashotellet ska det byggas bostäder, något som Hannes fördjupade i sig häromtiden.



Lindholmsplatsen som uppifrån skulle se ut som ett kretskort. Här ligger numera den färgglada byggnaden "Kuggen". I bakgrunden skymtar de första kvarteren på den nya intressanta staden längs Lindholmsallén.





Turen går vidare in i Lindholmens utbildningskvarter med de fantastiska gatunamnen som Tankegången, Hörselgången, Diagonalen och kanske den bästa av dem alla...Närgången.





Vi får lite TV-kuriosa berättad för oss utanför SVT:s gamla studio där man spelat in "Andra Avenyn" som utspelade sig i området "Riverside". Lite kul är att nya hotellet som håller på att byggas har fått just namnet Riverside.


Nya restauranger vid Lindholmsallén. Fullsmockat på arbetstid, stängt på kvällen. Det är lite av hela områdets karaktär. Det är levande och fullt av liv under dagtid men stängt som det vore utegångsförbud på kvällstid (och sommartid också förstås).



Men bostäder kommer sakta men säkert att etablera sig i området. Men det är inte det enda som behövs i långa loppet. En älvförbindelse från Lindholmen till Masthugget/Stigberget skulle göra susen och detta kan verkligen bli en spännande del av storstaden.


Gatorna förändras och exploateras. Det är glädjande att man i det mörka studentlägenhetshuset till vänster valt att förlägga generösa lokaler både ut mot Allén och här mot en "bakgata" med potential, Karlavagnsgatan.




Här finns även äldre bebyggelse som man förhoppningsvis inte grusar utan låter bli en del av framtidens stadsbild.


Det nya hotellet "Riverside" och ett nytt p-hus mot Lindholmsallén. Ett p-hus med lokaler, tänka sig.


Karlavagnsgatan bjuder på variationsrikedom vad gäller bebyggelse. Här har några käcka typer skaffat kontor där man bjuder på kaffe och pratstund. Man kan tjäna pengar på det mesta nuförtiden.




Men det finns fortfarande enorma ytor i området, ett område vars p-norm är anpassad efter antalet myror som bor här.


Nedanför det vackra Ramberget finns en övergiven golfbana. Den är så övervuxen att det inte längre går att ana de nio hålen som en gång i tiden (några år sen bara) låg här. Här är förresten den enda plats där jag någonsin provat på att spela golf. Man kunde hyra klubba och boll för en billig peng i en liten stuga minns jag.



Lindholmsallén innehar idag ett par mäktiga byggnader, som här denna gräddgula pampiga vackra byggnad. Klassisk arkitektur blandat med moderna inslag, mums.


Götaverkens huvudkontor från femtiotalet ståtar också vackert, numera huvudkontor för ESAB.



Den gigantiska sexträdsradiga Lindholmsallén förtjänar kanske lite kärlek. En kärlek i form av hög och tät bebyggelse längs med och detta blir den pulsåder som Hisingens framtida innerstad kommer att ha nytta av. Nu närmast väntar vi på att spårvagnen, eller högbanan, eller tunnelbanan ska passera här.

Det finns otroligt mycket potential i detta område, både vad gäller befintlig stad och möjligheter till förtätning och utveckling. Tillsammans med framtida Frihamnen och befintliga stadsdelar på Hisingen kan detta bli en riktigt het plats. Men det krävs älvförbindelse, spårbunden kollektivtrafik, blandstad och människor.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (8 Augusti 2012 17:18): Online
Fantastiska bilder.
 0
Patrik Höstmad (8 Augusti 2012 23:39):
Bra sammanställning Jesper!
 0
Mikael Bigert (9 Augusti 2012 11:20):
Härligt ljus i bilderna, hoppas jag kan delta på fler vandringar.
Gatunamnen är riktigt bra, det vore kanske läge att göra en översyn över hela Gbg gällande fyndiga gatunamn. En personlig favorit är "Första tillfället" i Sävedalen.

Mikael
 0
Patrik Höstmad (9 Augusti 2012 12:48):
Letade lite håglöst på SKBs hemsida efter en programplan eller liknande över den övergripande tanken med Lundbystrand/Lindholmen/Lindholmsallén utan framgång. Någon som har bättre koll?

@Mikael: "Motgången" vid studentlägenheterna i Olofshöjd är riktigt tung. Har säkert ofta varit sista droppen som fått studenten att ge upp :)
+2
Johannes Hulter (9 Augusti 2012 14:27):
Finns kanske något nyare men här är programmet från 1999: http:​/​/​www5.​goteborg.​se/​prod/​fastighetskontoret/​etjans.​.​

Å andra sidan brukar de väl inte bry sig så mycket om vad som står i programmen? Kolla s. 39 tex. Det ser ju liiiite annorlunda ut idag...
 0
Olof Franzén (9 Augusti 2012 17:42):
Synd att jag inte kunde vara med på stadsvandringen! Bor numer på Karlavagnsgatan och har givetvis hunnit fundera en del på varför det ser ut som det gör. Lindholmen är sannerligen en modern ABC-stad. Arbetsplatser (ca 15000! obekräftad källa) på ena sidan Lindholmsallén och bostäder på andra. Två viktiga stadsbyggnadsprinciper har ignorerats. 1. Exploatera där det finns väl utbyggd kollektivtrafik, vilket inte fanns när klustret började utvecklas. 2. planera för en funktionsblandad stad vilket man i fallet Lindholmen flagrant struntat i. Jag går sällan ner till Älvstranden för det är ju ingen där när jag är ledig från jobbet. Man är ju en social varelse :) Så länge klustret finns kvar tror jag det är svårt att få en levande stadsdel dygnet runt, men jag instämmer med att det det finns potential för området att utvecklas till det bättre!
 0
Olof Antonson (9 Augusti 2012 19:23): Online
Det blir fler chanser! Vi håller i dagsläget på att planera en ny stadsvandring omkring Slottsberget och Sannegårdshamnen. Tanken är att i den närmaste tiden fortsätta på Älvstaden-temat, och beta av Hisingen bort mot Färjenäs i olika etapper.
 0
Håkan Tendell (9 Augusti 2012 21:10):
På sidan 39 i nittonhundratalshäftet gillar jag speciellt formuleringen 'Lokal för extern verksamhet "vitaliserar" kajstråket!"
Det är lite som när man läser böcker från 50- och 60-talet där det optimistiskt spekulerades om hur folk skulle åka svävare till jobbet år 2000 och kanske till och med semestra på Månen.
År 2050 kommer kanske göteborgare att säga: "Tänk, förr i världen trodde de verkligen att det skulle byggas blandstadskvarter utmed älven."
Fast om man skall resonera någorlunda optimistiskt kan man ju konstatera att det ännu finns enorma ytor kvar mellan Älvsborgsbron och Marieholmsbron som kan förädlas genom klassiskt folklivsbefrämjande stadsbyggande. Det handlar bara om att representanter för den goda kraften skall lyckas komma åt knapparna, rattarna och spakarna i tid.
 0
Patrik Höstmad (10 Augusti 2012 00:37):
Tack för länken Johannes. Förvånansvärt mycket bra formuleringar i programmet. ....och hade man följt det hade det kunnat bli riktigt bra.

En rolig formulering på sidan 9 som man kan fundera över hur den kom till:
Dessa lägenheter skall främst vara till för "stadsmänniskor":
(programmets citationstecken)
+3
Hejs (13 Augusti 2012 21:41):
Eftersom jag de senaste två åren läst mitt masterprogram på lindholmen tänkte jag tillägga lite information som kanske kan vara lite itnressant.

Kuggen är någon slags miljöbyggnad och är således väldigt sparsam med energi eller nått. Det nedersta planet är öppet för allmänheten dagtid. Dock är insidan inte lika spännande som utsidan och helt grå, till skillnad från den färgglada fasaden.

Det italienska stället, Mimolett (riktigt gott, ätit där flera gånger) planerar faktiskt ha kvällsöppet enligt ägaren, dock inväntar man fortfarande på utskäningstillståndet.

Den lite äldre byggnaden bakom studentbostäderna är härbärge för hemlösa och/eller missbrukare (inte helt säker på exakt hur det ligger till). Jag hoppas både huset och dess viktiga funktion bevaras, även då staden växer ut ordentligt kring lindholmen.

Mig veterligen finns det planer på att bebygga många av de stora parkeringarna; det stod att läsa om detta i ett nummer av älvstrandens tidning. Vet inte hur djupgående eller långt fortskridna planerna är dock.

@Olof: Jag har också hört siffran 15 000, vad gäller personer vilka "pendlar" till lindholmen. I den siffran inräknas också alla studenter från chalmers och diverse gymnasieskolor vilka ligger på platsen. Så helt renodla arbetsplatser är det kanske inte, men ändock en väldigt stor mängd människor.

Slutligen finns det en väldigt stor (kanske tre kvadratmeter?) och fin modell av lindholmen i foajén på Ericsson-huset, med både befintliga och planerade fastigheter utplacerade. Det är öppet för vem som helst att titta in dagtid vad jag vet.

Hejs!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.