Utskrift från gbg.yimby.se
....

Stadsvandring Pennygången, Högsbohöjd

 Lördagen den 18 augusti arrangerade Nätverket Pennygångens framtid en tillställning med bland annat loppmarknad, musikframträdanden och en stadsvandring. Bakgrunden till detta är att Stena Fastigheter planerar en omfattande renovering av området, vilket resulterar i en hyreshöjning, som i praktiken innebär att många inte kommer att ha råd att bo kvar. Mer om detta kan man läsa om i Mattias Axelssons krönika som publicerades här på Yimby i slutet av maj, eller i den här artikeln från Tidningen Väster.

Stadsvandringen leddes av gentrifieringsforskaren Catharina Thörn och Håkan Thörn, professor i sociologi vid Göteborgs universitet (som båda bor på Pennygången) samt Claes Caldenby, professor i arkitekturens teori och historia på Chalmers. Förutom boende i området och besökare utifrån var samtliga partier i kommunfullmäktige, Yimby Göteborg och Stena Fastigheter inbjudna till vandringen (de sistnämnda dök dock mig veterligen aldrig upp).

Under vandringens gång gjordes några stopp där forskarna redogjorde för områdets historia, efterkrigstidens stadsbyggande, paralleller till rivningsåren och de omfattande folkförflyttningar detta medförde samt gentrifiering och vad det innebär när en stadsdels befolkning byts ut mot en mer välbärgad sådan. Föredömligt nog passade Nätverket Pennygångens framtid på att filma dessa delar av stadsvandringen (vilket resulterade i fyra Youtube-klipp), så att även de som inte närvarade kan ta del av det som sas i efterhand:  

 

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (11 September 2012 21:48): Online
 0
Jan Jörnmark (12 September 2012 08:22):
Har faktiskt lätt att tro att det är så. Många hyresrättområden av Pennygångens typ har sett en mycket dålig inkomstutveckling hos befolkningen de sista två decennierna. Innebär naturligtvis att förmågan att betala medelhöga eller höga hyror är begränsad.

Innebär att vi konfronteras med en tydlig fråga: går det att renovera det som brukar kallas "miljonprogrammet" utan att hyresgästerna försvinner, eller är det nödvändigt att låta husen fortsätta att långsamt förfalla för att hålla hyrorna låga?

Alternativet är naturligtvis mycket stora subventioner till renoveringarna, men den förbättrade standarden skulle förstås ändå påverka bruksvärdet, vilket skapar en Moment 22 liknande situation. Det alternativ som återstår då är att renoveringssubventionerna kombineras med kraftigt höjda hyresbidrag.

Sannolikt kommer då det starka flödet av subventioner och stöd att leda till en förstärkning av den sociala polariseringen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.