Utskrift från gbg.yimby.se
....

22:a Yimbyvandringen: Lindholmen - Sannegården via Slottsberget

 


 

Torsdagkvällen den 23 augusti var vi 16 stycken som samlats vid Lindholmens busshållplats (några tillkom senare, och som mest var vi 18) för att promenera i denna mångfacetterade stadsdel på Hisingen. Det blev också extra intressant då flera av deltagarna bodde i området, och delade med sig av sin lokalkännedom. En av dem var författaren Maria Berggren, som passande nog precis skrivit en lokalhistorisk bok, ”Kära Lindholmen – från slumkvarter till riksintresse”. Hon hade med sig lösa blad ur boken (skulle precis gå i tryck) som hon visade upp medan hon berättade om viktiga skeden i stadsdelens historia.


 









Här på Lindholmsallén kan man bo i skyltfönster.




Notera de anskrämliga balkongerna på detta hus. Fullständigt fel dimensioner. I höger övre kant skymtar Aftonstjärnans biograf.






Vår expert på resan Maria visade upp äldre ritningar och många förvånades stort när hon berättade att man redan från början skissat på en inglasad innergård på Aftonstjärnan. Alltså långt innan dagens inglasning var byggd.



Skolgård med detta vackra pingpongbord.


Maria talar varmt om sin stadsdel med detaljer och anekdoter.




Här exempel på mer nutida arkitektur som med lagom respekt för omgivningen kompletterar snyggt.






När vi gått uppför backarna mellan den pittoreska bebyggelsen på gamla Lindholmen stannade vi till för att beundra det vita landshövdingehuset längst upp. Det är uppfört så sent som 1997, men vid en hastig blick är det snarlikt grannhusen från 1905 (vid införlivningen med Göteborg). Byggnaden är att betrakta som en sorts arkitektonisk kentaur, en blandning mellan de tidiga landshövdingehusens formspråk och moderna (ibland rent science fiction-aktiga) inslag i form av kvadratiska takkupor i glas, solfångare och en orgelliknande plåtgavel.



Anrik stadsmiljö. Här till höger om bilden planeras det för studentbostäder, vilket i sig är bra. Dock så är man nu orolig för att det ska bli alldeles för olikt den befintliga bebyggelsen. Här är väl ett ytterst bra tillfälle att komplettera stadsdelen med landshövdingehusbaserade byggnader kan man tycka. Arkitektbyrån Whites förslag påminner ytterst lite om det befintliga områdets karaktär, även om det inte är fullkomligt gräsligt.


Medan sällskapet står där nere tittar på huset öppnar en farbror nyfiket fönstret på översta våningen. Det är Ove Andersson, en urgöteborgare och aktiv i föreningen Gamla Lindholmspojkar samt flitigt anlitad guide i området. Han berättar bland annat att de återanvänt tegel från Alingsås när de byggde huset för 15 år sedan (föredömligt!). Maria frågar om han inte skall ta på sig en jacka och komma ner för att följa med på vandringen. En stund senare står Ove nere på marken och berättar för oss om hur varvsarbetarna själva byggde trähusen uppe på berget, om sin egen tid på varven och hur annorlunda ljudmiljön i stadsdelen blivit sedan den tiden.






Landshövdingehus byggt 1997. Varför byggs det inte ett enda hus i denna stil idag? De stora byggbolagen bryr sig inte, ska det bli ändring krävs handling från stadens håll.



Gammalt och nytt, sida vid sida.


Till mångas vrede har bostadsrättsföreningen nere vid älven låtit sätta upp detta staket...


...så att man inte längre kan ta trappan ned till den lilla båthamnen. Sorgligt. Vi nöjde oss med att titta ned över den gamla varvsdockan från Lindholmens varv.


Vandringen fortsatte upp mot Slottsberget. Här uppe liknar miljön ett bohuslänskt fiskeläge, och här satte vi oss en stund på Marias uteplats och beundrade den bedårande utsikten mot Älvsborgsbron och hamninloppet. Vi var nog många som hade kunnat tänka oss att bo så, men förr var det inte särskilt glamoröst berättade Ove. Då lastades det bland annat kol nere i Sannegårdshamnen, och när vinden låg på var det inte tal om att hänga ut någon vittvätt på tork.









Maria och Ove berättar den klassiska historien om när Evert Taube stod på Slottsberget med sin sjal och hatt och brandtalade. "Om detta berg sprängs för snöd vinning så blir det en internationell skandal som kommer att brännmärka göteborgarna för all framtid" - Evert Taube


Tiden går fort när man trivs och mörkret intog vår himmel i allt snabbare takt. Men promenaden fortsatte ned för berget och till Sannegårdshamnen. Detta nyfunkisparadis i ljusa färger ter sig faktiskt rätt vackert i kvällningen. Man tycker sig ana en något mer levande stadsdel här idag än sist vi hade vandring i området, men det är ytterst lite. Längs den västra av kajerna finns ett antal lokaler vilket bidrar till den lilla lilla stadskänsla som ändå finns. Annars är det egentligen ett renodlat bostadsområde och som vanligt frågar vi oss varför vi endast bygger i en stil. Varför ställer inte staden högre krav? 









"Sannegårdens centrum", som många gånger behandlats och diskuterats på Yimby, är under byggnation och vi kan inte förvänta oss något mästerverk här. Än en gång får vi konstatera att prio 1 när det byggs är lägenheterna som ska säljas, inte staden som ska levas. Byggbolag får i princip fria händer att smälla upp kataloghus, här i Sannegården precis som i resten av landet. Vi håller på att bygga bort vår identitet fullständigt.

Slutligen tog vi svängen runt ICA kvantums externhandelsområde som helt och hållet vänder sig ifrån bebyggelsen i Sannegården och har allt fokus mot parkeringsplatsen och Lundbyleden. Ännu en externhandel mitt i stan, 200 meter från ett annat. Man får ju ont i magen.

Tack till alla för en jättetrevlig och lärorik promenad! Vi planerar snart en ny spännande vandring.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Patrik Höstmad (3 September 2012 09:45):
Tack för en utförlig rapport.

Talade ni något om möjliga platser för förtätning? Jag har alltid kännt att kvarteret där Wingårdhs landshövdingehus ingår är halvfärdig. Skulle man kunna sluta kvarteret med byggnader utmed Förmansgatan och Plåtslagaregatan?
 0
Emanuel Alfredsson (3 September 2012 11:21):
Lite Ponyville över Slottsberget. Jag vill hyra stället för en Bronymässa. Konsthallen, Kulturhuset och Aftonstjärnan får duga. Hur mycket kan det kosta?
 0
Olof Antonson (3 September 2012 12:52): Online
@Patrik: Det är en park där som varvsarbetarna anlade. På platsen där det nya landshövdingehuset står fanns det tidigare inget, utan det var bara en brandgavel åt älven till.

Planerna på studentbostäder (framför bebyggelsen där det är markparkeringar idag) diskuterades dock. Många tyckte att det var olyckligt att det skall byggas något som inte riktigt smälter in framför den gamla bebyggelsen på Lindholmen (det talades om materialval i svarta fibercementplattor), för att på så vis skymma husen och förändra stadsbilden med de klättrande husen från fastlandet. De som bodde där var inte mot att det byggdes, men ville nog hellre se något som passade in bättre i miljön och nya boenden för barnfamiljer (som kan bidra till kontinuitet och engagera sig i samhälls- och föreningslivet) snarare än studenter som kommer och går med några års mellanrum. Det finns mycket plats vid Lindholmsallén, så jag kan se deras poäng.
 0
Patrik Höstmad (3 September 2012 13:20):
@Olof: En park som varvsarbetarna anlade låter värd att bevara. Tråkigt bara att den alltid verkar vara öde och dåligt underhållen när man går förbi.

Att de boende vill ha "något som passade in bättre i miljön" om de menar byggnadsutformningen kan jag sympatisera med, men att de vill ha "nya boenden för barnfamiljer [...] snarare än studenter" låter lite som reservattänk.
 0
Olof Antonson (3 September 2012 13:33): Online
På sätt och vis är det så, men samtidigt är det väl för att de vet att området är väldigt bra för barn, och att de vill ge fler möjligheten att växa upp i den miljön. Det finns lite av en glesbyggdsproblematik uppe på berget, faktiskt inte helt olikt den på många mindre öar i Bohuslän, och då framstår studentbostäderna lite som sommargästboenden i relation till bofasta. Studentbostäder är ju också ett sorts reservattänkande. Det bästa vore kanske en blandning av olika upplåtelseformer?
 0
Patrik Höstmad (3 September 2012 14:03):
@Olof: Jag håller med dig.

Ja, att blanda upplåtelseformer och även storlekar på lgh vore det bästa.
 0
Ragnar Lind (3 September 2012 14:37):
Sommaren 1986 var Lindholmen fullständigt förfallet, vad jag förstod bodde ingen där. Så har det återuppstått, så lyckat! Gammalt och nytt, sida vid sida. Postmodernism när den är som allra bäst. Så har då White tydligen vunnit nåt "pris", genom detta monstruösa förslag till nybygge, marknadsfört med en förförisk text om "variation","känslig miljö", etc. Ja, nu har man börjat bygga fult igen, och protesterna kommer som på beställning, och det förstår jag. Lär dom sig aldrig?
 0
Mikael Van Den Hoogen (4 September 2012 18:09):
Bra sammanfattning! Tack för en trevlig vandring. Blev riktigt imponerad, första gången jag gick i det området. Blev ärligt talat sugen på att flytta dit.
Sannegårdshamnen är inte lika stelt och sterilt i mina ögon längre, dock mycket kvar att önska..
Ska lätt köpa Marias bok :)

Ingen som fick med det över 100 år gamla "klottret" på bild?
 0
Johannes Hulter (4 September 2012 21:06):
Älvstranden Utvecklings blogg rapporterar att bostadsprojektet bredvid hotellet på Lindholmen, som vi skrivit om tidigare, nu har klubbats i Byggnadsnämnden. http:​/​/​www.​alvstranden.​com/​forumroot/​aelvrummet-​kommen.​.​

Intressant nog har man försökt lappa ihop splitterbomben till struktur med envåningslängor mellan några hus. Och det är kanske bra. Men ska det var så enormt, oerhört, fantastiskt komplicerat att bara avstå från att fjanta runt med punkthus-splitter och istället göra ett riktigt j-vla stadskvarter på en gång? Det är ju ett betydligt mer effektivt (och urbant) sätt att använda marken. Den här bilden gjorde jag senast vi diskuterade detta. Den visar den dåvarande planen till vänster och exakt samma byggarea disponerad på ett annat sätt:

http:​/​/​uf.​yimby.​se/​gbg/​d771c117-​fc9e-​489c-​a22e-​fe0​cd59.​.​
 0
Sven R (4 September 2012 22:24):
Johannes, jag håller helt och håller med dig. Traditionell disposition av kvarteret ger mer utsikt och mindre insyn. Och märkligt att man inte bygger helt tätt mot Lindholmsallén som med tiden kommer att bli tämligen bullrig.
 0
Johannes Hulter (4 September 2012 22:59):
Sven: Ett problem med en mer traditionell disposition är dock att kvarterets barn kan få för sig att spela boll på den stora innergård som skulle uppstå och därigenom störa de folkilskna pensionärer som man vill locka till sig. Sedan är nog solvinklarna sämre också och någon lägenhet skulle kanske inte få vattenutsikt.

Bullerproblemet kan man ju lösa genom enorma skärmar mellan husen. Det vet vi ju hur snyggt och urbant det blir, det är bara att kolla på kvarteret Kostern: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​Publishing/​FileStore/​e290​785a-​d6c9.​.​

Sedan ligger ju hela kvarteret (om jag inte missminner mig) enligt bekant Älvstrandsmodell-modell en halvvåning upp från gatuplan ovanpå ett generöst tilltaget parkeringsgarage, så en halvvåning "sammanhängande" gatuplan kan man ju på sätt och vis säga att man får... :)
+1
Patrik Höstmad (4 September 2012 23:04):
Ja, helt tätt mot Lindholmsallén och ett par våningar lokaler/kontor behövs för buller om man tänker sig dra fram spårvagn i framtiden.... Men istället gör vi hål mot "innergården" vilket mycket väl kan leda till att tätheten i övrigt måste hållas nere för att med låga trafikmängder hålla ner bullernivåerna. Det behövs en bullerplan för staden!
 0
Johannes Hulter (4 September 2012 23:14):
Hade man byggt ett riktigt kvarter, med en riktig innergård, så hade man också med all fördel kunnat lägga förskolan där - istället för i en fristående byggnad på andra sidan vägen (där det kommer att krävas en hel del vackert stängsel för att hålla barna på plats...)
 0
Matthias H. (5 September 2012 09:50):
Jag trodde faktiskt i min enfald att detta förslag aldrig ens skulle komma upp i BN. Jag tycker faktiskt att även med de små förbättringarna så är förslaget genomuselt, lika illa som Stora Torp och en rad andra projekt som Älvstranden står bakom.
 0
Johannes Hulter (5 September 2012 12:54):
Matthias: Har fått veta att Byggnadsnämnden på eget bevåg tvingade in att det ska finnas ett alternativ med slutna kvarter med i samrådet, eftersom de inte var nöjda med tjänstemännens husipark-strössel. Men det är ju fascinerande att politikerna ska behöva kämpa sig igenom en mur av modernistiska tjänstemän för att få något vettigt gjort.
 0
Mats O. (5 September 2012 12:59):
Finns det nån möjlighet att Yimby kan överklaga det här vansinniga hus-i-park skiten på Lindholmen ?
 0
Johannes Hulter (5 September 2012 13:22):
Mats o.: Knappast Yimby, men vem som helst som bor i närheten är sakägare och kan överklaga. Men nu kommer som sagt ett alternativförslag ut på samråd. Så då får vi stödja det allt vi kan.
 0
Matthias H. (5 September 2012 13:33):
Vilka positiva nyheter Johannes, ja det förslaget måste vi stödja så gott vi kan (föutsatt att det åtminstone ser ok ut).

Men, det här med att vi blivit 2000, innebär inte det att vi också blivit nån form av "sakägare"?
 0
Patrik Höstmad (5 September 2012 13:55):
Matthias H. Skulle gissa att vi behöver ett mer formellt medlemsregister med bla person nr för att räknas som sakägare.
 0
Johannes Hulter (5 September 2012 13:55):
Matthias: Nope, men att överklaga planer är ju som bekant inget problem, det räcker med en enda person...

Jag tror nog vårt största inflytande går genom andra kanaler.
 0
Mats O. (5 September 2012 16:41):
Vill hålla med vad Sven och andra skrivit att Lindholmen börjar bli en väldigt trevlig stadsdel.

Det stora inslaget av arbetsplatser/företag gör stadsdelen mycket mer levande än vad grannen Eriksberg nånsin kommer att bli.

En förtätning med mer bostäder och handel/kommers/resturanger etc är dock nödvändig.
 0
Olof Antonson (5 September 2012 20:49): Online
Samtidigt är det väldigt renodlat. Kluster-Lindholmen är dött efter kontorstid. När Jesper och jag var där inför den förra vandringen (en vanlig semesterdag) var Pressbyrån stängd. Det fanns inte en käft i området. Det kan dock bara bli bättre, och kanske kan hotellet bidra till lite liv? Fler bostäder behövs, helst även inne i "klustret".
 0
Patrik Höstmad (5 September 2012 22:17):
Inte förrän nu såg jag den stora "Hisingen" skylten på Ramberget. Haha, helt lysande! Så enkelt, så identitetsskapande, så självförtroendehöjande, så vackert! When do we start?
 0
Maria Berggren (5 September 2012 23:33):
Det var väldigt trevligt att vara med på den här vandringen. Tack för ett fint upplägg och för en utförlig redovisning. När man som jag har bott så länge i en stadsdel (Lindholmsbo sedan 1967) så hinner man tänka mycket, och kanske ser man kvaliteter som inte är så uppenbara för en tillfällig besökare. De gamla husen på Lindholmen är så vackra, t.ex. de trevånings trähusen som inte finns någon annanstans i Göteborg. Luft och grönska mellan husen är en annan kvalitet. Men kvalitet hittar man också på Eriksberg som har en spännande och omväxlande arkitektru samtidigt som man sparat nästan alla gamla byggnader från varvstiden och fyllt sem med nytt innehåll. Lägg därtill den långa kajpromenaden med närheten till vattnet och frånvaron av bilar. Jag som går där ofta tycker att Eriksberg är en mycket mänsklig stadsdel.
 0
Matthias H. (6 September 2012 09:46):
Patrik, håller med, det hade varit så coolt om en sådan skylt kommit upp på riktigt. Tack Jesper o Olof för att ni kom på det.
 0
Niklas S (6 September 2012 09:50):
@Maria Berggren: Jag håller med dig om kajpromenaden, den är toppen! Det är även fint att dom bevarat gamla byggnader och gett dom nytt innehåll. Mer sånt!

Samtidigt finns mycket i övrigt att önska gällande Eriksberg, Sannegårdshamnen, Lindholmen, och hela Norra Älvstranden. Kopplingar över älven och mot resterande delar av Hisingen är något som kunde vara betydligt bättre. En promenad från Sannegårdshamnen via Eriksbergsmotet med destination Ramberget är allt annat än mänskligt. En tur med kollektivtrafiken (buss 16) från Eriksberg med destination Brunnsparken vissa tider på dygnet är också allt annat än mänsklig. En stunds väntan på att det ska slå om till grön gubbe vid Kville/Lindholmsmotet när tunga lastbilar på väg till hamnen dundrar förbi i parti och minut är också allt annat än mänskligt. Att befinna sig vid navet/lindholmspiren efter kontorstid ger en "I Am Legend"-vibbar och känns inte heller särskilt mänskligt. Gång/cykeltur över valfri bro över älven... osv osv...
 0
Olof Antonson (10 September 2012 17:27): Online
Här finns information om hur man kan få tag i den nyskrivna boken om Lindholmen: http:​/​/​blankaforlag.​se
 0
Karin Nilsson (14 September 2012 11:27):
Tack för en "nyupptäckt" sida och era bilder mm från vandringen runt Lindholmen.. Ska genast köpa Marias bok och hoppas att även området nedanför Slottsberget finns med...
Det som händer nu runt om ffa Eriksberg tycker jag är hemskt! Så tätt, fula hus osv....Synd att ingen stadsarkitekt fått "hålla" i det!!!
 0
Johannes Hulter (30 September 2012 09:17):
Vi har fått ett meddelande angående inlägget:

Hej
Läste på nätet om en utflykt ni anordnat till Lindholmen. Vill bara förtydliga varför det kommit upp ett nytt staket ovanför Lindholmsdockan (Lindholmens varv). Vi har under många år haft problem med att någon/några klipper hål i staketet. Som markägare ansvarar vi för säkerheten så att inga olyckor skall hända. Efter en incidens då ett barn i 5 års åldern tagit sig igenom det uppklippta hålet i staketet var vi tvungna att vidtaga åtgärder. Att hålla på och laga staketet för att någon i närmiljön roar sig med att klippa hål i det blev inget alternativ. Allt eftersom vi fått fler och fler som rör sig i området och många väljer trappan upp till Lindholmen har skadegörelsen på båtarna blivit ett problem. Att stå på utsiktsplatsen och kasta sten på båtarna roar tyvärr vissa. Sedan vi fått upp det nya staketet som är svårare att klippa sönder har det fått vara ifred.
Hoppas du får lite förståelse för vårt agerande. Vi låser absolut inte ute besökare. Men att äventyra liv och skadegörelse har gjort att vi fattat detta beslut. Som du säkert sett har vi nya sköna bänkar på framsidan mot älven. Vi har trädgårdsgrupper inne i dockan som alla får använda. Nu sista åren har antalet besökare och motionärer ökat enormt i området. För mej är det mest glädjande att det är så många barnvagnar.
 0
Ragnar Lind (24 Oktober 2012 23:50):
Det måste ha varit våren 88 jag för första gången besökte Lindholmen. Det var då kraftigt förfallet, men jag tror att man hade börjat renovera en del av trähusen. Jag minns också den flagnande mellanölsaffischen på väggen vid den sedan minst tio år nedlagda affären, och jag minns också det lilla hus (längst ned till höger mot Sannegårdshamnen på omslaget till Marias bok), som såg ut att vara bortom all räddning. Sedan besökte jag området då och då under åren, och kunde då följa den märkliga återuppståndelse som Lindholmen fick uppleva. Och här blev det en del frågor, som länge väntat på svar.
Nu har jag läst boken, och jag blev alldeles tagen, ja, ibland också rörd till tårar av all kärlek till, och omsorg om stadsdelen. Den är också rent spännande, det är svårt att lägga den ifrån sig. De flesta av mina frågor har fått svar. Jag vill rekommendera den till alla och envar!
 0
Ragnar Lind (25 Oktober 2012 15:53):
Vi ska nog vara tacksamma att det var på 90-talet som Lindholmen renoverades och byggdes upp igen. Hade man gjort det på 70-talet hade det varit överhängande risk för ett nytt "Landala" med eventuellt ett litet kulturreservat av trähus. Hade återuppbyggnaden skett nu hade det kanske blivit en ny "Porslinsfabrik", eller kanske en kopia på den tunga nybrutalismen kring bockkranen i Eriksberg ...
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6739 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.