Utskrift från gbg.yimby.se
....

Film: The Social Life of Small Urban Spaces

 

Klicka på bilden ovan för att öppna en fungerande länk till William H. Whytes film (58 min).


Den senaste tiden har vi konstaterat att offentliga sittplatser i Göteborgs stadsmiljö är något av en bristvara. Men på vilket sätt kan situationen förbättras (förutom med oavsiktlig Göteborgshumor)? Hur skall vi utforma våra gator och torg så att de stödjer stadsliv, och blir trivsamma att uppehålla sig på?


När Mies Van der Rohes Seagram Building i New York stod färdig i slutet av 1950-talet, visade sig den tillhörande plazan vara en mycket populär plats för människor att umgås och vistas på.


Staden försökte att upprepa framgången med Seagram genom ekonomiska incitament för anläggandet av publika platser i anslutning till nybyggen. På så sätt skulle fler ytor med liknande kvaliteter kunna skapas. Ambitionen var god, men resultatet av skattelättnaderna blev i många fall trista och öde ytor. En angelägen fråga blev därför vad som egentligen kännetecknar en välfungerande platsbildning?

Detta är bakgrunden till William H. Whytes studie, som utkom i både bok- och filmformat 1980 med titeln The Social Life of Small Urban Spaces. Utifrån detaljerade observationer analyserades hur dessa urbana miljöer fungerar, hur de används av människor, deras förhållande till gator, utbud av sittplatser, fontäners porlande vatten och betydelse för att skapa en rogivande ljudmiljö etcetera.Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
J. (19 Januari 2013 23:25):
På den till betongplattor omgjorda Övre Husargatan finns det nu längre inte en enda bänk utmed hela sträckan...
Tror ju knappt det kommer några när resten är klart heller.
 0
Håkan Tendell (20 Januari 2013 10:34):
Det skulle vara kul om någon med filmvana gjorde någon liknande film i Götet. Skulle kanske kunna tjäna som en lokalt präglad tankeväckare för stadens planerare och beslutsfattare eller åtminstone bli något för filmfestivalen 2014.
+2
K (21 Januari 2013 04:48):
@J: Det är la inte så himla attraktivt att sitta på bänkar i vad som nu blivit refuglandskap och meningslösa impediment, rondeller och större delen av kvarvarande gatans bredd tom öde asfaltsyta omringad av krypkörande bilkö. Mycket mörkare har det blivit också. Hur tusan tänkte man här?? Typiskt att när det finns en sjysst gata med ständig rörelse dag som kväll hela veckan, med restauranger, välfyllda uteserveringar och hyfsat utbud av annat än klädkedjor, dåså ska stans stadsfientliga ledning dit och pilla.

Man kan också undra vad man ska sitta och vila ifrån på de efterfrågade bänkarna i stan. Hela stan liknar redan ett vilohem med fågelkvitter där allt går i singelfart. Behövs inga offentliga platser för återhämtning när hela stan redan är det. Dags att introducera Göteborg som viloort i turistreklamen? Stressade storstadsbor kan komma hit och få känna på puls i max barnvagnsfart o komma långt bort från utbud som innebär stressande valmöjligheter.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.