Utskrift från gbg.yimby.se
....

23:e Yimbyvandringen: Längs Aschebergs- och Guldhedsgatan

 

Från Kapellplatsen via Chalmers och Wavrinskys plats ner mot Sahlgrenska. Läs förslaget i sin helhet i PDF-format HÄR.

En lördag eftermiddag den 16/3 var vi ett 30-tal personer som samlats på Kapellplatsen, för att ta en titt på stadsmiljön längs Aschebergs- och Guldhedsgatan. Utgångspunkten för vandringen var det förtätningsförslag som tagits fram i samarbete med bland annat Fredrik Rosenhall på arkitektkontoret Inobi. Fredrik följde även med på vandringen och agerade guide. Han berättade kunnigt och ingående om förslaget vid de inplanerade stoppen längs vägen (Kapellplatsen, Chalmers, sluttningen innan viadukten, Wavrinskys plats, Geotekniskt centrum och parkeringsplatsen vid kolonistugorna). Detta var mycket uppskattat bland deltagarna, och det gav en extra dimension till vandringen.


Det var riktigt kallt i skuggan vid spårvagnshållplatsen på Kapellplatsen, så vi gick och ställde oss i solen istället. Notera det fantastiska landshövdingehuset.
Jag (Olof) talade lite om den tänkta vandringsrutten ...


... innan dagens guide, Fredrik Rosenhall (till höger), satte igång att berätta om förtätningsförslaget


Emanuel försöker få gruppen att förstå hur Aschebergsgatan kan komma att se ut i framtiden ...
Första stoppet var uppe vid Chalmers, och där noterade vi denna omvandlade lokal. Trist utveckling.


Landalagatan var faktiskt något av en pulsåder förr i tiden ...
Vi stannade till i en grässlänt vid Wavrinskys plats


Idéerna om att bygga upp mot Landala egnahem väckte en del känslor
Det mynnade ut i en ganska lång diskussion kring förtätning av Norra Guldheden ... och de flesta var nog överens om att det bör ske på ett förnuftigt sätt, så att det tillförs värden som saknas, exempelvis längs Guldhedsgatan, snarare än att man förstör de kvaliteter som redan finns inne i området genom att bygga mer av samma.Vattentornet hyser numera studentbostäder, men det finns mycket plats nedanför att bebygga


Motorvägsanpassad skyltning ...

Vi avslutade vandringen vid den stora parkeringsplatsen i närheten av kolonistugorna, varpå några av oss gick och värmde oss med en välbehövlig kopp på ett av Linnégatans kaféer. Tack till alla som kom.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Sven R (8 April 2013 16:56):
Apropå omvandlingen av lokalerna i landshövdingekvarteret nedanför Chalmers. Ironisk nog försvann de när Stiftelsen Chalmers Studenthem köpte kvarteret. Bl. a fick två populära restauranger lägga ner. Då kan man fråga sig om stiftelsen arbetar för studenternas bästa.
 0
Johannes Westlund (8 April 2013 17:15):
Stiftelsen Chalmers Studenthem sysslar å andra sidan inte i strikt mening med att verka för studenternas bästa, utan med att erbjuda chalmerister studentbostäder. Så utifrån detta är det inte svårt att inse varför stiftelsen valde att göra som de gjorde. Rätt/fel går självklart att diskutera ändå. Men verksamhetslokaler är inte stiftelsens kärnverksamhet helt enkelt. Här hade kanske tredimensionellt ägande varit en lösning när det gjordes.
 0
Hans H (8 April 2013 17:36):
Som jag minns det så hade jag kompisar som bodde i den ombildade lokalen 2004 (men jag kan minnas fel på våning). Men om det var 2004 eller tidigare som ombildningen skedde, så hade man ju inte möjlighet till tredimensionellt ägande. Men du har rätt i att det kan vara en lösning i liknande fall för nybildade bostadsrättsföreningar eller andra organisationer som känner sig inkompetenta att förvalta lokaler med verksamheter.

Men det är mycket synd att lokalerna gått förlorade. Det är inte direkt ett överflöd på bra lokaler i Landala.
 0
Johannes Westlund (8 April 2013 18:14):
Man skulle kunna tänka sig att byggandet av nya studentbostäder enligt det fina förslaget ovan kan göras lite förmånligt mot att hörnlokalen ombildas än en gång. Exempelvis medge ett par extra *bonus*våningar. Förvaltningen kan sedan skötas av någon lämplig fastighetsförvaltare som sysslar med verksamhetslokaler. Skulle bli ett fint hak för möten mellan folk från Chalmers och folk utifrån. Kanske skulle rent av kåren kunna driva café/lunch-ställe där? Det finns ju inom Chalmersgruppen redan den typen av företag.
 0
Göran Åhman (8 April 2013 20:07):
När jag ser bilden över Landalagatan kan jag inte låta bli att slås av att gatan mått bra av att tightas till lite. Varför inte göra en tillbyggnad på fastigheterna på en eller kanske tom ömse sidor av gatan a la Norra Gubbero? Och fylla nytillskottet med lokaler och enkelsidiga lägenheteer..?
 0
Olof Antonson (8 April 2013 20:38): Online
Intressant att du nämner det, Göran! Vi diskuterade faktiskt just detta när vi stod där. Jag tror att den typen av längor skulle vara välgörande vid förtätning av många ställen runt om i staden.
+1
Patrik Höstmad (8 April 2013 20:58):
Göran och Olof: Och vi föreslog det som ett alternativ i Yimbys yttrande för programplanen. Det är tydligt att vi alla ser vad som behövs :)
http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​12/​12/​yttrande-​over-​chalmers-​jo_​.​.​

Sven R m.fl.: Det är Chalmers Studentkår som äger stiftelsen. Jag var lite perifiert inblandad i Chalmers Studentkår under 90-talet. Kårrestaurangen blödde ekonomiskt år efter år med vikande kundunderlag och efter försök med låga priser och därmed avsaknad av kvalitet rasade antalet besök. Jag minns inte riktigt när det bottnade. Men under tiden ombyggnaden av Holtermanska planerades fanns det nog inget som helst incitament för kåren att hålla lokaler för konkurrerande restaurangverksamheter.
 0
Jonas German (8 April 2013 21:15):
Chalmers studenthem förvaltar iofs redan lokaler, bl.a. för restaurangen Nära Hem på Gibraltargatan 80. På min tid fanns det också en liten närlivsbutik uppe på "hemmet", vet inte om den är kvar längre. Men Patrik kan ha rätt angående konkurrerande verksamhet.
 0
Sven R (8 April 2013 21:28):
Patrik: Vad jag minns så handlade det inte om att eliminera konkurrensen för kårrestaurangen utan att en renovering av restaurangköken bedömdes bli för dyr. Men det hade inte varit nödvändigt med fullödiga restauranger, man kunde nöjt sig med caféer med enklare lunchrätter. Det hade även varit möjligt att kåren själv stått för driften precis som man gör på andra platser inom campusområdet.
 0
Sven R (8 April 2013 21:33):
Och glöm inte bort att Samsung säljer komponenter till sin värsta konkurrent Apple! :-)
+1
Patrik Höstmad (8 April 2013 22:22):
OK. Inte helt övertygande med andra ord men det var iaf en hypotes värd att testa :)
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.